Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno czasami dusi się i gaśnie!

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem nowym użytkownikiem i od pewnego czasu mam problem z moim unem, wersja 1.4 ieS rocznik 1991. Problem jest taki że jak go zapalam to po chwili gaśnie jak potrzymam na gazie to jest ok chodzi normalnie ale jak puszcze gaz to odrzu zdycha, ale nie zawsze tak jest, czasami zapala i chodzi normalnie. Zdarza sie też że jeżeli chodzi normalnie i troche sie zagrzeje do okolo 60-70stopni dusi się i czasami gaśnie. Do tego dochodzi czasami paląca się kontrolka akumulatora. Nie wiem co jest temu winne z tego co poczytałem już na forum to wynika że albo moduł digiplex albo czujnik wału korbowego. Napiszcie czy dobrze myśle. Wymieniłem juz swiece kable WN i kopułke, niestety nic nie pomogło.

Napisano

> Witam, jestem nowym użytkownikiem

Witaj 20.GIF

Nie wydaje mi sie, że to wina czujnika.

Posprawdzaj wszystkie połączenia(kostki) idące do wtrysku i do Digiplexa, zrób reset kompa i wtedy zobacz czy się coś zmieniło.

Napisano
  • Autor

Wszystkie złączki przy wtrysku poczysciłem, przy digiplexie też, reset też juz robiłem, ale niestety nie pomogło.

Napisano

> Wszystkie złączki przy wtrysku poczysciłem, przy digiplexie też,

> reset też juz robiłem, ale niestety nie pomogło.

A reset kompa robiłeś?

Napisano

> tak

Kurcze, to może faktycznie czujnik pada hmm.gif

ja w swoim padle wymieniłem trzy alien.gif

Za każdym razem były inne objawy...

Raz gasł jak sie silnik nagrzewał, innym razem zdechł całkowicie - nie palił wogóle...

Napisano
  • Autor

W tym tygodniu pojade do elektryka zobaczymy co powie, a ile taki czujnik kosztuje?

Napisano

> W tym tygodniu pojade do elektryka zobaczymy co powie, a ile taki

> czujnik kosztuje?

Oryginał około 150 zeta - zamiennik około 80 -90 zeta...

Nizej fotka tego ustrojstwa

277914431-czujnk.jpg

post-32769-14352476401603_thumb.jpg

Napisano

> Witam, jestem nowym użytkownikiem i od pewnego czasu mam problem z

> moim unem, wersja 1.4 ieS rocznik 1991. Problem jest taki że jak

> go zapalam to po chwili gaśnie jak potrzymam na gazie to jest ok

> chodzi normalnie ale jak puszcze gaz to odrzu zdycha, ale nie

> zawsze tak jest, czasami zapala i chodzi normalnie. Zdarza sie

> też że jeżeli chodzi normalnie i troche sie zagrzeje do okolo

> 60-70stopni dusi się i czasami gaśnie. Do tego dochodzi czasami

> paląca się kontrolka akumulatora. Nie wiem co jest temu winne z

> tego co poczytałem już na forum to wynika że albo moduł digiplex

> albo czujnik wału korbowego. Napiszcie czy dobrze myśle.

> Wymieniłem juz swiece kable WN i kopułke, niestety nic nie

> pomogło.

Zanim zaczniesz wydawać dalsze pieniądze - rozmontuj silnik krokowy - może on się przycina bo brudny??? Czasem tak jest jak się założy filtr powietrza kiepskiej jakości - odrywają się od niego "kłaczki" i w połączeniu z olejem z odmy tworzy się taki ładny kleik silniczka krokowego. Czasem pomaga tylko specyfik do czyczczenia wtrysków (dodatek do paliwa) a czasem niestety trzeba tam grzebnąć, poczyścić i przesmarować ( jest specyfik do czyszczenia w sprayu, nie pamiętam nazwy ale ja używam do tego niezastąpionego WD-40). Może to pomoże...

Powodzenia i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Poczysciłem wszystkie styki i chciałem przeczyscic ten czujnik wału korbowego ale nie mogłem go znalezc. Znalazłem w koncu jakis czujnik od ktorego przewod wisiał sobie swobodnie i leżał na ostro nagrzewajacych sie czesciach silnika i zobaczyłem ze jest pekniety uchwyt ktory pownien go trzymac wiec go przykleiłem tasma izolacyjna. Mam wrażenie ze to był wlasnie czujnik wału korbowego, nie wiem dokładnie gdzie był przyłaczony bo nie dało sie tam zajrzec ale kabelek i koncowka (wtyk wygladaja tak jak własnie ten czujnik) zrobiłem reset kompa i jak narazie samochod chodzi dobrze. Nie zniknał jedynie problem zapalającej sie kontrolki akumulatora. Nie ma to zadnego wpływu na samochód tzn. nie dusi sie itp. a kontrolka np. na zakrecie nagle zapala sie zaraz gasnie potem zaczyna mrugac i znowu gasnie. Co to moze byc czy jest cos uszkodzone czy poprostu gdzies jakis styk sie poluzował jesli tak to ktory to moze byc przy stacyjce? i gdzie jest ten czujnik?

Napisano

To nie był czujnik położenia wału - wtedy wogóle by nie odpalał.

Ważne, że autko chodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

Ale przewod nie był pekniety ani urwany wszystko bylo podłaczone ok, tylko nie był unieruchomiony i przewod lezał na goracych czesciach silnika. A mozesz to jakos napisac gdzie ten czujnik wału jest bo moze to jednak ten?

Napisano

> A gdzie ten czujnik wału jest?

Znajduje się przy kole zamachowym , z którego zbiera impulsy.Dojście jest do niego kiepskie.

Musisz iść po kablu, na fotce masz kostkę od tego czujnika (sorry lepszej fotki nie mam).

Oczywiście macamy oink.gif w stronę silnika wink.gif

Edit: zapomniałem o fotce spineyes.gif

277927225-fotka1.jpg

post-32769-14352476470301_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki, to własnie ten przewod był ktory poprawiałem przeczyscilem tez ta kostke która widac na fotce. Ale jakbym miał wymieniac ten czujnik to dojscie jest tam beznadziejne. Mam nadzieje ze juz bedzie ok.

Napisano

> Dzieki, to własnie ten przewod był ktory poprawiałem przeczyscilem

> tez ta kostke która widac na fotce. Ale jakbym miał wymieniac

> ten czujnik to dojscie jest tam beznadziejne. Mam nadzieje ze

> juz bedzie ok.

Ciesze się, że pomogłem ok.gif

A z wymianą tego gówna to sam raj sciana.gif

Napisano
  • Autor

Pojechałem dzisiaj do elektryka i wynienił łożyska, rolkę i poprawił szczotki w alternatorze i problem z palacą sie kontrolka akumulatora też zniknał.

Napisano

> Pojechałem dzisiaj do elektryka i wynienił łożyska, rolkę i poprawił

> szczotki w alternatorze i problem z palacą sie kontrolka

> akumulatora też zniknał.

No to teraz tylko jeździć drive.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.