Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual o regulacji luzów popychaczy w silniku 1,2 75KM

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do w/w manuala. Wszystko jest opisane bardzo dobrze ale... skąd autor wziął wartości dla luzów 0,35S i 0,40W dla silnika 1,2 75KM???

Zrobiłem wszystko zgodnie z manual'em ale nie pasowało mi, że mam aż tak duże luzy po przejechaniu zaledwie 50kkm (LPG). Do tego luzy były bardzo równe na poszczególnych zaworach. Dla pewności poprosiłem tatę (to jego samochód) o firmową instrukcję obsługi. Jak byk jest tam napisane, że luzy mają wynosić 0,40S i 0,45W i cała moja robota z wyjmowanie płytek była niepotrzebna, wszystkie płytki wróciły na swoje miejsca.

Mam też drugie pytanie. Tata raz bardzo przekręcił wałek i krzywka przeleciała przez szklankę bez płytki. Uszczerbał się przez to róg krzywki wałka, tak około 1mm na samym rogu. Mam się tym już martwić czy też nic się nie dzieje? Mam nadzieje, że to nie spowoduje wytarcia tej krzywki?

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

> Mam pytanie do w/w manuala. Wszystko jest opisane bardzo dobrze

> ale... skąd autor wziął wartości dla luzów 0,35S i 0,40W dla

> silnika 1,2 75KM???

byłbym pewnie nie wiarygodny pisząc, że takie dane wywaliła autodata, więc zacytuje naszego specjalistę:

Quote:

Regulacja luzów zaworowych [Yaboll] / <<Wstecz

A więc...do roboty !

UWAGA - luzy sprawdzamy na ZIMNYM silniku !

Wartości dla 1.1 i 1.2 SPI:

ssanie/wydech: 0,40/0,50mm

Dla 1.2 MPI: 0,35/0,40mm

Tolerancja 0,05mm

> Zrobiłem wszystko zgodnie z manual'em ale nie pasowało mi, że mam aż

> tak duże luzy po przejechaniu zaledwie 50kkm (LPG). Do tego luzy

> były bardzo równe na poszczególnych zaworach. Dla pewności

> poprosiłem tatę (to jego samochód) o firmową instrukcję obsługi.

> Jak byk jest tam napisane, że luzy mają wynosić 0,40S i 0,45W i

> cała moja robota z wyjmowanie płytek była niepotrzebna,

> wszystkie płytki wróciły na swoje miejsca.

> Mam też drugie pytanie. Tata raz bardzo przekręcił wałek i krzywka

> przeleciała przez szklankę bez płytki. Uszczerbał się przez to

> róg krzywki wałka, tak około 1mm na samym rogu. Mam się tym już

> martwić czy też nic się nie dzieje? Mam nadzieje, że to nie

> spowoduje wytarcia tej krzywki?

> Pozdrawiam wszystkich.

brawo.gif

Napisano
  • Autor

> byłbym pewnie nie wiarygodny pisząc, że takie dane wywaliła autodata,

Coś z tymi wartościami jest nie tak. W instrukcji obsługi jest napisane 0,40S i 0,45W. Nie ma wzmianki o innym typie silnika 1,2 75KM MPI niż ten który regulowałem. Jak dotrę do domu to podam kod. Chodzi o Fiata Sienę. Wartości które podajesz zgadzają się z silnikiem w Fiacie Punto.

Wręcz niemożliwe jest by po 50kkm (tyle jest na liczniku, samochód kupowany w salonie) spokojnej jazdy powstały luzy 0,09mm. Do tego zawór by już bardzo głośno klekotał a nic takiego nie słychać.

Ale co do samego manuala to gratuluję bo jak już pisałem jest świetny i bez problemów mogłem przy jego pomocy pracować.

A napiszesz coś na temat tej uszczerbanej krzywki? Czy to jest groźne? Obawiam się czy czasem wałek nie jest utwardzany powierzchniowo a pod spodem jest miękki metal javascript:void(0)

niewiem.gif

Napisano

> Coś z tymi wartościami jest nie tak. W instrukcji obsługi jest

> napisane 0,40S i 0,45W. Nie ma wzmianki o innym typie silnika

> 1,2 75KM MPI niż ten który regulowałem.

wartości są wzięte z materiałów serwisowych Fiata,dla silnika 1.2 MPI do 1998 roku...

Jak jest w Sienie - niewiem.gif,nie mam Sieny...

Napisano
  • Autor

> wartości są wzięte z materiałów serwisowych Fiata,dla silnika 1.2

> MPI do 1998 roku...

> Jak jest w Sienie - ,nie mam Sieny...

No to sorry ale to jest kącik o Fiacie Palio/Siena/Albea a nie Punto. I czytając manual spodziewam się wartości dla Fiata Sieny ale nie Punto. Zwłaszcza, że nie podawany jest kod silnika tylko pojemność i moc.

Wypowie się ktoś może o tym wałku?

Napisano

> No to sorry ale to jest kącik o Fiacie Palio/Siena/Albea a nie Punto.

> I czytając manual spodziewam się wartości dla Fiata Sieny ale

> nie Punto. Zwłaszcza, że nie podawany jest kod silnika tylko

> pojemność i moc.

to juz goń za to autora manuala do Sieny zlosnik.gif,ktory zaczerpnął dane z mojego manuala do Punto...

Napisano
  • Autor

> to juz goń za to autora manuala do Sieny ,ktory zaczerpnął dane z

> mojego manuala do Punto...

Ale ja właśnie to robie! Na samym początku zapytałem grzecznie skąd autor tego manuala wziął dane. Manual ten znajduje się w tym kąciku a autorem jest Kabz. To on odwołał się do Ciebie nie ja.

Edit: teraz widzę, że w avantarku Kabz ma właśnie Punto i wszystko staje się jasne. Sorki ale jak się podaje jakieś dane techniczne to trzeba się liczyć z tym, że ktoś inny z nich skorzysta. Zwłaszcza, że w sieci nie ma dobrej strony o Sienie (a przynajmniej ja nie znalazłem) a instrukcji się nie ma pod ręką. Gdyby nie to, że nie mogłem uwierzyć w takie zmiany luzów to dzisiaj tata miałby podparte zawory.

Napisano

> to juz goń za to autora manuala do Sieny ,ktory zaczerpnął dane z

> mojego manuala do Punto...

270751858-jezyk.gif nie z twojego a od ciebie osobiście grinser006.gif

edit

jak myślisz hmm.gif dobrzez zrobili przesuwając granicę o te 0,05?? w sumie w kilku miejscach widziałem tak jak u zembowicza. ciekawe czy wynika to z jakichś wniosków wynikających z obserwacji tego silnika w puntku hmm.gif

Napisano

> Ale ja właśnie to robie! Na samym początku zapytałem grzecznie skąd

> autor tego manuala wziął dane. Manual ten znajduje się w tym

> kąciku a autorem jest Kabz. To on odwołał się do Ciebie nie ja.

odwołałem się bo Yaboll też nakreślił taki manual i najłatwiej było tam tego szukać.

> Edit: teraz widzę, że w avantarku Kabz ma właśnie Punto i wszystko

> staje się jasne. Sorki ale jak się podaje jakieś dane techniczne

> to trzeba się liczyć z tym, że ktoś inny z nich skorzysta.

> Zwłaszcza, że w sieci nie ma dobrej strony o Sienie (a

> przynajmniej ja nie znalazłem) a instrukcji się nie ma pod ręką.

> Gdyby nie to, że nie mogłem uwierzyć w takie zmiany luzów to

> dzisiaj tata miałby podparte zawory.

rotfl.gif gdzie mam to punto?? rotfl.gif

kolego, dodaj tolerancję na wyżej wymienionym poziomie i masz wynik.

zanim zaczniesz komentować to poczytaj forum i jego archiwum.

Napisano

> wartości są wzięte z materiałów serwisowych Fiata,dla silnika 1.2

> MPI do 1998 roku...

> Jak jest w Sienie - ,nie mam Sieny...

a czy mogą być inne skoro silnik ten sam cfaniaczek.gif

tolerancja i interpretacja powoduje, że różnie jest to podawane, AFAIR w książce jest 0,4 na oba. jak robiłem ten manual to sporo o tym rozawialiśmy tutaj i chyba jeszcze na AC, wartości uzskałem w taki sposób.

rotfl.gif lament bo poruszamy się w granicch tolerancji

Napisano

. Sorki ale jak się podaje jakieś dane techniczne

> to trzeba się liczyć z tym, że ktoś inny z nich skorzysta.

> Zwłaszcza, że w sieci nie ma dobrej strony o Sienie (a

> przynajmniej ja nie znalazłem) a instrukcji się nie ma pod ręką.

> Gdyby nie to, że nie mogłem uwierzyć w takie zmiany luzów to

> dzisiaj tata miałby podparte zawory.

czegoś tutaj nie rozumiem a ty zaczynasz kręcić.

czy według ciebie dane z manuala znacznie odbiegają od rzeczywistości?? w jaki sposób miałbyś podparte zawory??

piszesz co chwilę co inego i już zgłupiałem spineyes.gif to ile ty tego luzu miałeś??

hehe.gif skutecznie namotałeś kolego

jakoś do tej pory z manuala skorzystało wiele osób, jest opublikowany nie tylko tutaj. dostawałem wiele maili z podziękowaniami i pytaniami. jesteś pierwszą osobą która krytykuje hehe.gif

no niech ci będzie grinser006.gifgrinser006.gif według twoich danych te pięć setnych jest za mało biglaugh.gif oj pewnie by się komuś silnik rozleciał gdyby ustawił na 0,35 rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> a czy mogą być inne skoro silnik ten sam

> tolerancja i interpretacja powoduje, że różnie jest to podawane,

> AFAIR w książce jest 0,4 na oba. jak robiłem ten manual to sporo

> o tym rozawialiśmy tutaj i chyba jeszcze na AC, wartości

> uzskałem w taki sposób.

> lament bo poruszamy się w granicch tolerancji

1. W książce jest 0,40 i 0,45.

2. Jeżeli na ssącym zrobiło mi się 0,44 to jest w tolerancji 0,40 (max 0,45) natomiast sporo poza podana w manualu 0,35 (max 0,40). Widzisz różnice?

3. Podaj kod silnika który opisujesz i wszystko będzie jasne.

4. Jeżeli w manualu podajesz wartości nie fabryczne tylko omawiane z innymi czyli tak naprawdę wg kogoś widzi mi się to napisz to jasno. Nie mówię, że to jest źle ale jako że mam umysł ścisły spodziewam się, że w technicznych opisach dane będą podawane jasno i beż żadnej możliwości interpretacji - wartość i jej tolerancja.

Co do grzebania w archiwum to sorki ale jeżeli mam czarno na białym fajny manual do regulacji luzów zaworowych to już nie będę tracił czasu na przekopywanie forum - po kiego??? Po to jest podwieszony manual.

Jeżeli w avantarku nie masz Punto to sorry. Mały jest i jakoś tak mi się ten samochodzik kojarzy.

> no niech ci będzie według twoich danych te pięć setnych jest za

> mało oj pewnie by się komuś silnik rozleciał gdyby ustawił na

> 0,35

Nie rozleciał by się. Nie kpij jeżeli nie rozumiesz co czytasz. Jeżeli ustawie 0,35 przy znamionowym 0,40 to jestem w dole tolerancji. Biorąc pod uwagę, że silnik jest na LPG to jest to już ciutkę ciasnawo. Dalej biorąc pod uwagę, że luz zaworowy się za powiedzmy 10kkm znowu zmniejszy to już robi się ciasno. Silnik przetrwa ale nie po to się reguluje zawory żeby je ustawiać na granicy tolerancji nie?

Oprócz tego manual jest bardzo dobry więc nie dziwię się, że ludzie Ci dziękują. Ja też dziękuje za opis. Dane techniczne należałoby poprawić albo jasno napisać np. - wg mnie luzy mają być 0,35 i 0,40 a producent zaleca 0,40 i 0,45. Wtedy wszystko jest jasne.

Aha, wcale nie lamentuje. To raczej Ty się pieklisz. Ja tylko zapytałem skąd masz takie dane. Przytoczyłeś mi wklejke ze strony o Punto (którą akurat znam) więc nadal pytam. Teraz znowu piszesz, że w instrukcji masz 0,40 dla obu (ja mam 0,40 i 0,45 - wczoraj czytałem). Nie rozumiem dlaczego więc w manualu jest 0,35 i 0,40 bez słowa komentarza? Co z tego że to jest w tolerancji??? Wg Ciebie można ustawić 0,30 na ssącym! 0,35-0,05=0,30. I tak właśnie bym ustawił - 0,33 bo tak mi z płytek na jednym wychodziło :-).

Edit: kod silnika - 178 B5.000; str. 217 Instrukcji Obsługi.

Napisano

> 1. W książce jest 0,40 i 0,45.

Zgadzam się całkowicie z Panem Aworm - różnica jest zbyt duża i niebezpieczna szczególnie przy jeździe na LPG. Należy trzymać się danych producenta dla danego modelu silnika i samochodu.

Trzeba poprawić dane w manualu.

Napisano

mnie uczono ze do LPG zawsze ciasniej ustawiamy zaworki czyli jak na PB jest 0.4 mm to na lpg 0.35mm

nie widze podstaw do zmiany wartosci w manualu palacz.gif

Napisano

rób jak uważasz palacz.gif

wkł na przykład podaje 0,4 dla obu, strony nie pamiętam, specjalnie dla ciebie książki wertować jej nie będe smirk.gif

zamiast klepać posty zastanów się dlaczego dla tego samego silnika wiele publikacji podaje różne ustawienia owego luzu?

jakbym miał komentowac wszystko co piszesz to brakło by mi wieczoru rotfl.gif fajnie zaczynasz pisanie na forum rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> mnie uczono ze do LPG zawsze ciasniej ustawiamy zaworki czyli jak na

> PB jest 0.4 mm to na lpg 0.35mm

> nie widze podstaw do zmiany wartosci w manualu

Ciaśniej??? LPG ma wyższą temperaturę spalania. No chyba, że uważasz że metal się mniej rozszerzy przy wyższej temperaturze to wtedy rzeczywiście trza dać ciaśniej :-))).

Napisano
  • Autor

> rób jak uważasz

> wkł na przykład podaje 0,4 dla obu, strony nie pamiętam, specjalnie

> dla ciebie książki wertować jej nie będe

> zamiast klepać posty zastanów się dlaczego dla tego samego silnika

> wiele publikacji podaje różne ustawienia owego luzu?

> jakbym miał komentowac wszystko co piszesz to brakło by mi wieczoru

> fajnie zaczynasz pisanie na forum

Pewnie, że nie ma sensu wertować książki. Po kiego jak można się przy swoim upierać. Ja już tak mam, że zanim coś napiszę to sprawdzę.

Nadal mi nie odpowiedziałeś dlaczego jeżeli twierdzisz, że w książce na którą się powołujesz jest 0,40 dla obu to piszesz 0,35 i 0,40 bez żadnego komentarza??? To raczej pytanie retoryczne bo tak serio odpowiedzi się nie spodziewam.

To, że w Punto silnik ma tą samą pojemność i moc nie oznacza, że jest w każdym calu identyczny. Najlepiej jest podać typ silnika i sprawa jest jasna. No ale po co się wysilać co?

Myślę, że to raczej EOT bo do Ciebie nic nie dociera. Dane techniczne są beee, matematyka też beee.... Ja innych argumentów nie używam i nie przyjmuję bo poruszamy się w sprawach technicznych a nie rozmawiamy o poezji.

Pozdrawiam.

Napisano

> Pewnie, że nie ma sensu wertować książki. Po kiego jak można się przy

> swoim upierać. Ja już tak mam, że zanim coś napiszę to sprawdzę.

hehe.gifhehe.gifsmirk.gifsmirk.gif

specjalnie dla ciebie: WKŁ J. Zembowicz strona 250 tabela 12-10 "Wymiary i pasowania w głowicy cylindrów i częściach układu rozrządu w mm"

publikacja ta jest uznawana za dość niedokładną, ale nie sądzę aby był to błąd w druku biglaugh.gifzakrecony.gif skąd oni to wytrzasneli? cfaniaczek.gif

> Nadal mi nie odpowiedziałeś dlaczego jeżeli twierdzisz, że w książce

> na którą się powołujesz jest 0,40 dla obu to piszesz 0,35 i 0,40

> bez żadnego komentarza??? To raczej pytanie retoryczne bo tak

> serio odpowiedzi się nie spodziewam.

hehe.gifhehe.gif

jak dwa lata temu prowadziliśmy zażartą dyskusję na ten temat to mieliśmy podobne dylematy, ale w żaden sposób nie ustaliliśmy dlaczego wartości te uległy zmianie. nie ma żadnych racjonalnych powodów aby wytłumaczyć te róznice. tym samym wiele publikacji podaje różne wartości. ja spotkałem się z wartościami jakie podałem w manualu, takie wypluła ówczesna autodata, takie dotyczyły tego silnika przez więcej lat wcześniej niz montowany był w P/S. ponadto brana była pod uwagę teoria o której wspominał Darek, ale to teria niepewna wobec faktu kasowania się luzu.

wtedy kiedy zagłębiałem się w informacje dotyczace luzu zaworowego to forum nie istniało a ty raczej tutaj nie pisałeś hehe.gif

> To, że w Punto silnik ma tą samą pojemność i moc nie oznacza, że jest

> w każdym calu identyczny. Najlepiej jest podać typ silnika i

> sprawa jest jasna. No ale po co się wysilać co?

i co to wyjaśni?? w czym te silniki się róznią?? telewizory o róznej numeracji często mają poprostu inne kolory obudowy, dygreska taka... grinser006.gif

czy aby kod silnika nie zależy od modelu auta albo kraju pochodzenia cfaniaczek.gif

> Myślę, że to raczej EOT bo do Ciebie nic nie dociera. Dane techniczne

> są beee, matematyka też beee.... Ja innych argumentów nie używam

> i nie przyjmuję bo poruszamy się w sprawach technicznych a nie

> rozmawiamy o poezji.

> Pozdrawiam.

hehe.gifhehe.gif no bracie.... hehe.gif matematyka mi jest bliska jak chyba nikomu tutaj hehe.gif fizyka, matematyka, mechanika to mój chleb powszedni biglaugh.gif niestety dla ciebie nie mam zamiaru się wysilać smirk.gif

pewnie czegoś nie zrozumiesz, nie szkodzi, za krótko tu jesteś 270751858-jezyk.gif nie dziw się, że nie będe dokładnie odpowiadał na twoje pytania, poprostu nie chce mi się rotfl.gif teraz mam już uruchomione "to się posmiejemy" rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Ciaśniej??? LPG ma wyższą temperaturę spalania. No chyba, że uważasz

> że metal się mniej rozszerzy przy wyższej temperaturze to wtedy

> rzeczywiście trza dać ciaśniej :-))).

wytłumacz mi jasniej swoja wypowiedz bo dla mnie jest icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> ponadto brana była pod uwagę teoria o której

> wspominał Darek, ale to teria niepewna wobec faktu kasowania się

> luzu.

Pobawię się w Ciebie i też się pośmieje :-))))))))))))))))))))))))))).

Po pierwsze opierać się na książce którą samemu uznaję się za niedokładną to... eeeee wole nie kończyć. Ja opieram się na oficjalnej instrukcji. Porównując zastane przeze mnie luzy by się zgadzało to co tam naskrobali :-). Ale co tam się inżynierowie Fiata znają, nie pisali tu dwa lata temu... ale o tym niżej.

Jeżeli brałeś pod uwagę teorię o ustawianiu przy wyższych temperaturach spalania mieszanki mniejszych luzów no to ja odpadam. Znanym jest też fakt, że zawór ssący jest zimniejszy niż wydechowy :-).

Ja skończyłem inżynierię materiałową a wcześniej fizykę ale też mi się nie chce wysilać i tłumaczyć Ci jak działa układ zawór/popychacz i po co się ustawia luzy na popychaczach na zimnym silniku czy też w ogóle po co się ustawia :-)))))))))))))))))))). Chociaż istnieją silniki w których się to robi na ciepło.

> wtedy kiedy zagłębiałem się w informacje dotyczace luzu zaworowego to

> forum nie istniało a ty raczej tutaj nie pisałeś

Wiem wiem, młody jestem i nie mam co się wypowiadać. A to oczywiście dowodzi, że masz racje. Oj w pracy też to przerabiałem... na szczęście się to zmieniło :-)))))))))).

A co do kodu silnika to początek numeru, ten który podałem określa dokładnie co to za typ, reszta danych jest zakodowana dalej. Ale tego też mi się nie chce wyjaśniać... :-)))))))))))).

Zadałem proste pytanie - skąd masz takie dane. Skończyło się na pieniactwie bo ktoś śmie zapytać a teraz na wyśmiewaniu w obliczu braku argumentów. Rewelacja.

EOT z mojej strony. Dużo się dowiedziałem o wałku... To było dla mnie dużo ważniejsze ale tego nie ma na stronie o Punto.

Napisano
  • Autor

> wytłumacz mi jasniej swoja wypowiedz bo dla mnie jest

Wiesz po co się ustawia luz na popychaczu? Wiesz jak wygląda popychacz i z czego jest wykonany? No to zastanów się jak to działa. Teraz już pewnie rozumiesz po co się ustawia luzy. A jak dojdzie do Ciebie, że LPG spala się w wyższej temperaturze niz PB to zrozumiesz absurdalność ustawiania ciaśniejszych zaworów przy LPG :-))).

Gdybym wiedział, że tu tak prężnie działa TWA to bym nawet nie zaglądał :-))).

Nara.

Napisano

> mnie uczono ze do LPG zawsze ciasniej ustawiamy zaworki czyli jak na

> PB jest 0.4 mm to na lpg 0.35mm

> nie widze podstaw do zmiany wartosci w manualu

Oj nie uważało się na lekcjach albo nauczyciel był do kitu! wink.gif Przy jeździe na LPG luzy mają tendencję do "kasowania się" więc ustawianie mniejszego luzu niż producent zaleca na Pb może doprowadzić do katastrofy...

Napisano

> Wiesz po co się ustawia luz na popychaczu? Wiesz jak wygląda

> popychacz i z czego jest wykonany? No to zastanów się jak to

> działa. Teraz już pewnie rozumiesz po co się ustawia luzy. A jak

> dojdzie do Ciebie, że LPG spala się w wyższej temperaturze niz

> PB to zrozumiesz absurdalność ustawiania ciaśniejszych zaworów

> przy LPG :-))).

> Gdybym wiedział, że tu tak prężnie działa TWA to bym nawet nie

> zaglądał :-))).

> Nara.

NARTA PROSTAKU I NIE MUSISZ MI TU DAWAC SWOICH PIEPRZONYCH "MĄDRYCH " TEORII angryfire.gif

ZNIKAJ... 30.GIF30.GIF30.GIF

Napisano
  • Autor

> NARTA PROSTAKU I NIE MUSISZ MI TU DAWAC SWOICH PIEPRZONYCH "MĄDRYCH

> " TEORII

> ZNIKAJ...

No takim argumentom należy ulec :-))))))))))))))))))))))))))))).

Nie zniżam się do takiego poziomu dyskusji więc znikam :-))))))))).

Powodzenia życzę.

Edit: A na takie teksty to mod mógłby już zareagować.

Napisano

> No takim argumentom należy ulec :-))))))))))))))))))))))))))))).

> Nie zniżam się do takiego poziomu dyskusji więc znikam :-))))))))).

> Powodzenia życzę.

> Edit: A na takie teksty to mod mógłby już zareagować.

Niestety nie wiele mam do powiedzenia w tej kwestii, ale proponuję, jednak poprawić manuala na wartości książkowe, lub dodać jakąś notkę dotyczącą luzów. idea.gif

Kłótnia i pieniactwo nie mają sensu, ale czasem i tak bywa nono.gif

Napisano

> Pobawię się w Ciebie i też się pośmieje

> :-))))))))))))))))))))))))))).

widzisz od czasu do czasu tutaj tak wesoło jest rotfl.gif

> Po pierwsze opierać się na książce którą samemu uznaję się za

> niedokładną to... eeeee wole nie kończyć. Ja opieram się na

> oficjalnej instrukcji. Porównując zastane przeze mnie luzy by

> się zgadzało to co tam naskrobali :-). Ale co tam się

> inżynierowie Fiata znają, nie pisali tu dwa lata temu... ale o

> tym niżej.

widzisz, WKŁ mimo swoich niedomagań jest pisana w oparciu o jakieś dane, niedokładność tej książki dotyczy raczej czynności a nie wartości tabelarycznych, a te gdzieś mają swoje źródło.

jest to przykład na różne wartości tego luzu, piszę to po raz kolejny smirk.gif

> Jeżeli brałeś pod uwagę teorię o ustawianiu przy wyższych

> temperaturach spalania mieszanki mniejszych luzów no to ja

> odpadam.

po czym to wnioskujesz, czyżbym to gdzieś napisał cfaniaczek.gif zacznij mnie cytować zanim napiszesz coś takiego.

>Znanym jest też fakt, że zawór ssący jest zimniejszy

> niż wydechowy :-).

> Ja skończyłem inżynierię materiałową a wcześniej fizykę ale też mi

> się nie chce wysilać i tłumaczyć Ci jak działa układ

> zawór/popychacz i po co się ustawia luzy na popychaczach na

> zimnym silniku czy też w ogóle po co się ustawia

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

a widzisz, ja też coś podobnego skończyłem, na politechnice łódzkiej, na tej politechnice na której teraz pracuje, na tej politechnice na której zajmuje się tym o czym wyżej pisałeś.

> :-)))))))))))))))))))). Chociaż istnieją silniki w których się

> to robi na ciepło.

> Wiem wiem, młody jestem i nie mam co się wypowiadać. A to oczywiście

> dowodzi, że masz racje. Oj w pracy też to przerabiałem... na

> szczęście się to zmieniło :-)))))))))).

rotfl.gif

weź chłopie w końcu udowodnij dlaczego dla tego samego silnika ale w innym modelu auta wartości te są inne. ty masz instrukcję jak mam książkę wkł. jak wyjaśnisz dlaczego inżynierowie fiata zmienili te wartości w silnikach montowanych w sienach to osobiście poprowię manual.

> A co do kodu silnika to początek numeru, ten który podałem określa

> dokładnie co to za typ, reszta danych jest zakodowana dalej. Ale

> tego też mi się nie chce wyjaśniać... :-)))))))))))).

claps.gif a ja nawet nie pytałem spineyes.gif

> Zadałem proste pytanie - skąd masz takie dane. Skończyło się na

> pieniactwie bo ktoś śmie zapytać a teraz na wyśmiewaniu w

> obliczu braku argumentów. Rewelacja.

to ci odpowiedziałem ale jakoś nie dotarło smirk.gif sam rozkręciłeś awanturę. co jakiś czas trafia się taki clown.gif i po kątach che innych rozstawiać rotfl.gif wesoło jest rotfl.gif

> EOT z mojej strony. Dużo się dowiedziałem o wałku... To było dla mnie

> dużo ważniejsze ale tego nie ma na stronie o Punto.

dobry pomysł 30.GIF

Napisano
  • Autor

> weź chłopie w końcu udowodnij dlaczego dla tego samego silnika ale w

> innym modelu auta wartości te są inne. ty masz instrukcję jak

> mam książkę wkł. jak wyjaśnisz dlaczego inżynierowie fiata

> zmienili te wartości w silnikach montowanych w sienach to

> osobiście poprowię manual.

OK :-)

Punto 1,2 MPI to 176 A8.000

Siena 1,2 MPI to 178 B5.000

Widzisz różnicę? Czy nie dociera do Ciebie to, że silniki mają taką samą pojemność i moc nie oznacza, że muszą być identyczne??? Wystarczy, że wałek będzie troszkę inny i już są podstawy do zmian w wartościach luzów zaworowych. Nie mówię już o niewielkiej zmianie materiałów użytych w produkcji czy wymiarów głowicy, zaworów, popychaczy... itd... To wszystko kręci się wokół 0,05mm! Wyobraź sobie, że uszczelka pod pokrywę zaworów jest taka sama w moim Unie jak i w tej Sienie - identyczna. Czy mam uznać, że to są te same silniki?

Problem polega na tym. że ja opieram się na danych PRODUCENTA a Ty na książce której wartość już na wstępie podważasz, i na własnych przekonaniach. I to nie inżynierowie Fiata zmienili wartości luzów. To autor Twojej książki podaje inne wartości. No chyba, że autor jest inżynierem Fiata. Więc ja nie mam co udowadniać.

Po drugie ja piszę dokładnie co jest w instrukcji a Ty w manualu dajesz wartości różne nawet od tej Twojej książki i nie piszesz o tym tylko podajesz jakby to były wartości normowe.

Po trzecie udowadniasz, że nie rozumiesz na czym polega wartość normowa i jej tolerancja broniąc się tekstem, że 0,35 jest w tolerancji 0,40 i nie ma sprawy, Jest sprawa bo podajesz 0,35 +- 0,05 a nie samo 0,35. Dlatego poruszyłem sprawę Twoje znajomości matematyki i wiedzy technicznej.

Po trzecie nie pisz proszę, że pracujesz na Politechnice bo i tak mnie tym nie przestraszysz. Tak samo jak nie robi na mnie wrażenia tekst o tym jaki dobry jesteś z matematyki, fizyki i mechaniki. I możesz sobie po mnie jeszcze pojeździć, że się nie znam bo moją specjalnością jest chemia analityczna i w tej branży pracuje :-))). W samochodach grzebie bo lubię :-))). Przerobiłem już 3 mechaników wysokiej klasy, których zjadała rutyna a później się nie mieli jak wytłumaczyć z popełnionych prostych błędów :-). Więc wiem jak wygląda rozmowa z takimi specami jak Ty. Wierzę, że jesteś dobry w tym co robisz ale czasami człowiek się zapomina i jedzie schematami. Sam tak czasami mam :-).

Więcej spokoju życzę. Kubeł zimnej wody na głowę i dopiero wtedy pisz.

Pozdrawiam :-).

Napisano

> OK :-)

> Punto 1,2 MPI to 176 A8.000

> Siena 1,2 MPI to 178 B5.000

kolega caly czas pisze o 75 screwy.gif

> Widzisz różnicę? Czy nie dociera do Ciebie to, że silniki mają taką

> samą pojemność i moc nie oznacza, że muszą być identyczne???

> Wystarczy, że wałek będzie troszkę inny i już są podstawy do

> zmian w wartościach luzów zaworowych. Nie mówię już o

> niewielkiej zmianie materiałów użytych w produkcji czy wymiarów

wałki te same głowice w 75 te same wiec o co chodzi swiety.gif

> głowicy, zaworów, popychaczy... itd... To wszystko kręci się

> wokół 0,05mm! Wyobraź sobie, że uszczelka pod pokrywę zaworów

> jest taka sama w moim Unie jak i w tej Sienie - identyczna. Czy

> mam uznać, że to są te same silniki?

> Problem polega na tym. że ja opieram się na danych PRODUCENTA a Ty na

> książce której wartość już na wstępie podważasz, i na własnych

> przekonaniach. I to nie inżynierowie Fiata zmienili wartości

> luzów. To autor Twojej książki podaje inne wartości. No chyba,

> że autor jest inżynierem Fiata. Więc ja nie mam co udowadniać.

> Po drugie ja piszę dokładnie co jest w instrukcji a Ty w manualu

> dajesz wartości różne nawet od tej Twojej książki i nie piszesz

> o tym tylko podajesz jakby to były wartości normowe.

> Po trzecie udowadniasz, że nie rozumiesz na czym polega wartość

> normowa i jej tolerancja broniąc się tekstem, że 0,35 jest w

> tolerancji 0,40 i nie ma sprawy, Jest sprawa bo podajesz 0,35 +-

> 0,05 a nie samo 0,35. Dlatego poruszyłem sprawę Twoje znajomości

> matematyki i wiedzy technicznej.

ustaw luźniej te zawory i zobacz czy klepia smirk.gif

> Po trzecie nie pisz proszę, że pracujesz na Politechnice bo i tak

> mnie tym nie przestraszysz. Tak samo jak nie robi na mnie

> wrażenia tekst o tym jaki dobry jesteś z matematyki, fizyki i

> mechaniki. I możesz sobie po mnie jeszcze pojeździć, że się nie

> znam bo moją specjalnością jest chemia analityczna i w tej

> branży pracuje :-))). W samochodach grzebie bo lubię :-))).

dali byscie spokuj w docinkach 20.GIF

> Przerobiłem już 3 mechaników wysokiej klasy, których zjadała

> rutyna a później się nie mieli jak wytłumaczyć z popełnionych

> prostych błędów :-). Więc wiem jak wygląda rozmowa z takimi

> specami jak Ty. Wierzę, że jesteś dobry w tym co robisz ale

> czasami człowiek się zapomina i jedzie schematami. Sam tak

> czasami mam :-).

> Więcej spokoju życzę. Kubeł zimnej wody na głowę i dopiero wtedy

każdy robi błedy nawet najlepsi 270635636-JUMP2.gifpomysl sobie przy ilu samochodach sie nie pomylili biglaugh.gif

> pisz.

> Pozdrawiam :-).

ja też pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> kolega caly czas pisze o 75

A ja niby o czym? To są kody silników 1,2 75 KM.

> ustaw luźniej te zawory i zobacz czy klepia

Przecież właśnie na początku o tym napisałem. Zgodnie z manualem miałem na zaworach luzy po 0,09mm a zaworki chodzą cichutko, nic nie słychać.

> dali byscie spokuj w docinkach

Też jestem za tym. Niestety kolega Kabz nie potrafił odpowiadać merytorycznie na pytania tylko właśnie rzucać docinkami. Gdyby odpowiedział mi rzetelnie na grzecznie postawione pytanie nie byłoby tych n postów niewiele wnoszących do sprawy. Ja chciałem się dowiedzieć czy czasem nie ma innego silnika 1,2 w Sienie i tyle. Rzetelna odpowiedź brzmiałaby:

sprawdziliśmy sprawę i w Sienie 1,2 75KM do roku XX zalecano luzy 0,40 i 0,45 a po roku XX - 0,35 i 0,40.

I ja wcale nie wykluczam, że tak może być. Tylko, że już na wstępie jestem odsyłany na stronę Punto co mi się średnio podoba bo od razu zapala mi się lampka - ten koleś może kręcić. Potem pojawia się jakaś "niedokładna książka" i znowu inne wartości itd. Kabz średnio wiarygodnie wypada. Ja podpieram się oficjalnymi danymi Fiata i własnymi pomiarami w zastanym silniku.

> każdy robi błedy nawet najlepsi pomysl sobie przy ilu samochodach sie

> nie pomylili

No pewnie, że każdy popełnia błędy. Ważne żeby umieć się do tego przyznać. Jakby Tobie koleś wymienił pompę wodną i skasował Cie na 100-kilkadziesiąt zeta a trzeba było wymienić jedną malutką uszczelkę za 5PLN to byś się chyba wkurzył. I do tego jeszcze mnie wyklina, że objawy były uszkodzonej pompy a ja śmiem mieć pretensje. A na wjeździe na warsztat zwracałem uwagę, że objawy są nietypowe.

Napisano

aleś ty się mnie czepił hehe.gifhehe.gif

przeczytaj raz jeszcze to co ci odpisywałem i wyciągnij wnioski, chyba kilkakrotnie odpowiedziłemci już na twoje pytania hehe.gifhehe.gif

BTW

celowo napisałem o książce zembowicza rotfl.gif wiedziałem, że się tego czepisz rotfl.gif

skończyłem pisać chyba wczoraj i miałem cię olać ale widzę, że każdemu będziesz teraz w nieskończoność swoje argumenty wytykał rotfl.gif gdzieś tam napisałeś eot, ale nie zrobiłeś z tego użytku rotfl.gif

dochodzimy do momentu, gdzie na każdy twój argument będe musiał się powtarzać, a to traci sens... 30.GIF

• 1 miesiąc później...
Napisano

A w manualu Palio 1,25 73KM 178B5.000 podają S-0,4+-0,05 i W-0,5+-0,05.

Napisano

WITAJ

Tak jak napisal kabz S 0.35-0.4 W 0.4 +-0.5.

tydzien temu ustawilem S 0.35 W 0.4. Chodzi idealnie. Pytalem kumpla z fiata diagnosty robi tak samo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.