Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi L200 - subiektywny teścik użytkownika

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pick-up’y rządzą więc aby pomóc osobom zainteresowanym autami 4x4 w wyborze pojazdu przedstawię mój subiektywny teścik L200 w starej budzie. Trafił mi się sprzęt całkiem nowy, mogę mieć więc jako taka pewność, że na moje wrażenia nie wpływała powypadkowa przeszłość, czy pościnane zęby trybów w przekładniach.

Do teściku wybrałem L200 Work – nófke sztukie salonoofkie. Silnik 2,5 diesel + turbo z inrecoolerem. Moc 84kW, moment 240Nm/2000 obr. Masa własna 1745kg.

Kolor –zielony metalik.

Wyposażenie – totalna bida z nyndzom (cóż Work = wół roboczy do tyrania a nie lansowania po bulwarach, to nie dwubarwna i wypasiona wersja) 2 x poducha, ABS. Jedyny wypas to klima manual. Zero elektroniki czy innych bajerów. Jedyna elektronika w kabinie to zegarek – typowo japoński, ciekłokrystaliczny.

KABINA->bida. Tworzywa matizowo/polonezowe, jasnoszara, ale znośne. Dużo miejsca z przodu – ciasno mało z tyłu. Tapicerka radykalnie syntetyczna-robi wrażenie nieczułej na brud. Dywaniki są textylne – w tej wersji to średnia zaleta. Ale w sumie i tak jest lepiej niż np. w porównywalnych wersjach Hiluxa, gdzie z przodu bywała pojedyncza kanapa (jak w M20!) pokryta ohydną dermą.

Dość nisko przebiega linia dachu i wyższe osoby na 100% przywalą głową przy wsiadaniu.

Generalnie – uczucie taniości udziela się nabywcy.

NADWOZIE ->każdy widzi. otwierana klapa bagażnika. Co tu więcej powiedzieć..

JEDZIEMY -> auto ma napęd na 2 koła tylne. 4X4 i reduktor włącza i wyłącza się jedną gajgą (obok biegów). Wchodzi ładnie i nie trzeba poprawiać jak np. w Defenrerze. Auto ma tez blokadę tylnego mostu – włączaną elektrycznie pstryczkiem na desce. Wszystkie terenowe czynności wykonuje się po zatrzymaniu.

Biegi czym niższe tym krótsze. Na szosie 1 i 2 w zasadzie służą do ruszania. Z takim niutonem, jeśli obroty nie spadną mocno poniżej 2tys., na 3-ce auto daje radę w ruchu miejskim (używanie 1 i 2 powoduje, że silnik ryczy a auto szarpie). Niestety, w kabinie słychać pracę przekładni. Manewrowanie jest łatwe, bo wielgachne lusterka formatu A4, które generują spory szum oraz szyba z tyłu zapewniają lepszą widoczność do tyłu niż moja octavia. Tyle, że auto tej wielkości, w mieście będzie raczej królem parkingów buforowych.

Zimny silnik po odpaleniu terkocze jak w ursusie. Podobnie rozgrzany pod dużym obciążeniem. Ale po kilku minutach, rozgrzany silniczek pracuje znośnie. Praca sprzęgła – taka sobie – ale było całkiem nowe – może musi się wyrobić.

ABS- tragedia. Działa, ale z subtelnością młotu pneumatycznego i hałasuje ponadto. Jest stresujący i nieprzyjemny w odbiorze. Zdecydowanie najgorszy jakiego używałem.

Na szosie auto w prędkościach zbliżonych do kodeksowych zachowuje się poprawnie, cicho... niemal jak przeciętna osobówka. W koleinach sprzęt daje radę-nie myszkuje, nie prowadza przy wyprzedzaniu jak niektóre suv’y na szerokim kapciu. Jest tylko jen minus. Auto ma lekką doopę (dociążoną jedynie przez pełnowymiarowe koło zapasowe) i b. twardy zawias. Efekt tego na szosach o typowo polskiej jakości jest taki, że niewielkie poprzeczne wyboje wprawiają auta w trzęsawkę (to samo jest w czasie szybkiej jazdy w terenie) - biada waszym nerkom. Duże wyboje powodują natomiast bujanie całego auta – wtedy dostajemy po żołądku. Obydwa efekty b. nieprzyjemne. Tutaj przewaga podobnego w końcu hiluxa jest wyraźna-toyota tak nie buja.!

Silnik zapewnia przyzwoita dynamikę. Z 5-ki można śmiało i bezpiecznie wyprzedzić dużą część przeciętnych osobówek.

W terenie ... Miodzio!. Bujanie ustaje lub znika w walce. W lekkim terenie sprzęt daje rade na 2 kółka. 4x4 musiałem włączyć dopiero na b.miękim podłożu. Wtedy krótkie i mocne 1 i 2-ka pokazują po co są jakie są. Przy szybkiej jeździe po luźnym podłożu dobrze jest zapiąć 4x4 bo auto jest wtedy kontrolowanelne w pełni. Przy 2 na pędach niekoniecznie. Generalnie w terenie spoko i cool. Żwirownia, zaorane pole, czy byle jakie polne drogi – to idealne miejsce dla tego sprzętu. Tutaj zastrzeżenia z asfaltu znikają zupełnie a szosowe wady staja się zaletą.

Duży niuton i lekka, napędzana doopa powodują, że tyłem potrafi zarzucić – zarówno na asfalcie jak i na żużlu, na wyjeżdżaniu z łuku ale i na prostej jak bieg zbyt niski a gazu zbyt dużo. Auto ma duży promień zawracania (6,6m)-na polu czy pustyni bez znaczenia – ale już w lesie jest to bolesne; tyle, że tak mają wszystkie długie trenówki.

Prześwit ponad 20 cm potrafi być za mały-zależy gdzie pojedziemy.

Generalnie jest to idealny pojazd do roboty i do tego można go polecić w 120%. Do lansowania się nadaje, ale lanser przypłaci to niewygodą. Jako auto rodzinne tez go nie widzę. Nie jest to sprzęt super komfortowy – to nie JEEP Grand czy LR Discovery. Nie wiem jak są zestrojone wersje z dwukolorowym nadwoziem-może tamte bardziej są cywilne niż robotnik, którego testowałem. Jeśli ktoś nie potrzebuje woła roboczego a chce pick-upa to niech sobie navarę kupi. Ale jeśli do roboty to L200 pasuje jak ulał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.