Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie nieautoryzowany serwis we Wrocławiu?

Featured Replies

Napisano

Witam!

To jest mój pierwszy post na tym forum i mam odrazu następujące pytanie, gdzie polecacie dobry nieautoryzowany serwis fiata we wrocławiu? Dodam tylko ze potrzebuję wykonac nast. czynności. Wymiana tuleji belki tylnej, być moze wymiana rozrządu i jeśli bedzie potrzeba wymiana klocków tył przód (tarcze??) . Niebawem będe właścicielem Fiata Stlio Multiwagon 1,9jtd 115KM.

Aha.. to moze odrazu spytam sie - na co zwracać uwagę i jakie części mam kupować do ww. czynności - moze jakiś przybliżony koszt też ktoś zna?

Dzieki z góry za odzew.

Marek z Wrocławia smile.gif

Napisano

> Witam!

> To jest mój pierwszy post na tym forum i mam odrazu następujące

> pytanie, gdzie polecacie dobry nieautoryzowany serwis fiata we

> wrocławiu?

Tu Ci nie pomogę, są inni specjaliści. Zapytaj na podforum zDolny Śląsk . wink.gif

> Dodam tylko ze potrzebuję wykonac nast. czynności.

> Wymiana tuleji belki tylnej, być moze wymiana rozrządu i jeśli

> bedzie potrzeba wymiana klocków tył przód (tarcze??) . Niebawem

> będe właścicielem Fiata Stlio Multiwagon 1,9jtd 115KM.

Tuleje możesz kupić w ASO po 65 złotych sztuka - potrzebne 2 sztuki (część numer 50706505). Po dalsze informacje zalecam zajrzeć do archiwum - słowo wytrych to "tuleje".

Klocki hamulcowe możesz kupić najrozmaitsze, choć wiele osób poleca tutaj Ferodo Premier. Przód FDB 1467, tył FDB 1469. Tarcze przód DDF220 i tył DDF066.

> Aha.. to moze odrazu spytam sie - na co zwracać uwagę i jakie części

> mam kupować do ww. czynności - moze jakiś przybliżony koszt też

> ktoś zna?

Wymiana tulei w ASO kosztuje koło 500 złotych. Poza ASO cena spada do 200. Klocki wszędzie wymieniają za tyle samo mniej więcej. zlosnik.gif

Rozrząd... Zajrzyj do archiwum - słowa wytrychy to "rozrząd", "pasek" lub "gates". wink.gif

> Dzieki z góry za odzew.

> Marek z Wrocławia

Ja ze swej strony z góry dziękuję za wypełnienie profilu. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

A czy - jesli już znajde sobie jakiś serwis to ryzykować wymiany tych tuleji w serwiue w którym jeszcze w "takim" aucie nie robili tego? Natomiast w innym robili? Czy taka wymiana ma zasadnicze różnice pomiędzy markami aut lub ewentualnie modelami fiata? Pytam sie bo mam niedaleko taki wlasnie serwis - wygląda porządnie, ale sami powiedzieli ze w tym aucie tego jeszcze nie robili... hehe.gif

Napisano

> A czy - jesli już znajde sobie jakiś serwis to ryzykować wymiany tych

> tuleji w serwiue w którym jeszcze w "takim" aucie nie robili

> tego? Natomiast w innym robili? Czy taka wymiana ma zasadnicze

> różnice pomiędzy markami aut lub ewentualnie modelami fiata?

Sposób montażu tulei różni się zasadniczo w różnych markach - niemieckie auta mają to inaczej rozwiązane, włoskie inaczej, a francuskie jeszcze inaczej. crazy.gif

> Pytam sie bo mam niedaleko taki wlasnie serwis - wygląda

> porządnie, ale sami powiedzieli ze w tym aucie tego jeszcze nie

> robili...

Do wymiany tulei tylnej belki niezbędne są następujące narzędzia:

- potężny młot smile.gif

- okrągły wybijak o średnicy tulei, aby wybić stare tuleje z belki

- hydrauliczna wciągaczka tulei

Nowych tulei nie powinno się pchać do belki lecz wciągać, gdyż pchanie może je ustawić bokiem i się pogną, krzywo wsadzą i będą do wyrzucenia. Wciąganie jest bezpieczniejsze gdyż z jednej strony urządzenie zapiera się za oczko (średnicy około 10 cm) w belce, a z drugiej strony za tuleję i wszystko wchodzi jak po maśle. Niestety jest to tak spasowane, że ręką ani młotkiem tego ni hu hu nie wsadzi. mad.gif

Aby się w ogóle dostać do tulei trzeba rozbroić i wymontować cąła tylną belkę (pół godziny), potem pomęczyć się z tulejami (godzina) i zamontować i uzbroić belkę (45min do godziny).

Napisano

> Aby się w ogóle dostać do tulei trzeba rozbroić i wymontować cąła

> tylną belkę (pół godziny), potem pomęczyć się z tulejami

> (godzina) i zamontować i uzbroić belkę (45min do godziny).

Dwa tygodnie temu wymieniałem w ASO - o 7:20 zaczęli, o 9:00 było już po sprawie, w tym mieściło się dokręcanie śrub "na sztywno" nie na podnośniku a już na kanale (żeby uwzględnić ugięcie zawieszenia pod obciązeniem auta), uzupełnienie płynu hamulcowego, odpowietrzenie hamulców itp. czynności. ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.