Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny tył, uszczelniacz na półosi- skarbonka

Featured Replies

Napisano

Ledwo wymieniłem sworzeń wachacza i znowu i skarbonka zaszczerkała i to głośno tym razem. Pękła mi sprężyna z lewej strony tył. Jaką polecacie kupić czy są jakieś rodzaje twardości długości polecane firmy i jakich unikać. Auto ma butle gazową w miejscu zapasówki więc tył jest cały czas obciążony. Przydałoby się coś twardszego lub wyższego.

Druga sprawa to cieknie mi olej ze skrzyni z lewej strony przy przegubie. Jak tam jest zrobione. Guma jest na stałe zakładana na skrzynie, w środku zapewnie jakiś simmering i co dalej?? Simer jest całością z gumą? Jest tam jakieś łożysko? Bo gdzie nie pójdę się zapytać to inaczej mi gadają, a musze wcześniej kupić a potem rozbierać. Jak jest sam simmering do wymiany to jaki ma rozmiar?

Napisano

> Ledwo wymieniłem sworzeń wachacza i znowu i skarbonka zaszczerkała i

> to głośno tym razem. Pękła mi sprężyna z lewej strony tył. Jaką

> polecacie kupić czy są jakieś rodzaje twardości długości

> polecane firmy i jakich unikać. Auto ma butle gazową w miejscu

> zapasówki więc tył jest cały czas obciążony. Przydałoby się coś

> twardszego lub wyższego.

jezeli chcesz miec dalej normalne to kup seryjna jedna sprezyne, dostaniesz bez problemu, twardsze to nie pamietam ale kiedys do siebie kupowalem twardsze i placilem cos z 500 zl za komplet, teraz czasami zaluje bo twardo jest zeby.GIF

> Druga sprawa to cieknie mi olej ze skrzyni z lewej strony przy

> przegubie. Jak tam jest zrobione. Guma jest na stałe zakładana

> na skrzynie, w środku zapewnie jakiś simmering i co dalej??

> Simer jest całością z gumą? Jest tam jakieś łożysko? Bo gdzie

> nie pójdę się zapytać to inaczej mi gadają, a musze wcześniej

> kupić a potem rozbierać. Jak jest sam simmering do wymiany to

> jaki ma rozmiar?

do skrzyni wchodzi taki trojzab tj. trzy kolka ech nie wiem jak to sie nazywa fachowo i jak to opisac, przykro mi ale na to jest nalozona ta guma i obejma

Napisano
  • Autor

Co do spręzyn to tak myślałem, byłem dziś w sklepie i gość powiedział 60zł za sztuke i niby oryginał, jutro podjade do ASO tak z ciekawości. Mam zamiar wymienić obie bo ta druga też chyba siedzi. Na pustym stanie (pełna butla) mam 3 cm od odboi, więc żadna rewelka.

Co do gumy to jest ona na obejmie przymocowana do skrzyni a pół oś kręci się w gumie w której jest chyba simmering, ale nie pamiętam jak to jest do dawno to zmieniałem. A ten trójząb to pamiętam bo włożyłem nie tak jak był i mi jęczy na wstecznym. Tylko ciekaw jestem czy simmer jest jako całość z gumą (osłoną) czy osobno i jaki wymiar, bo gość w sklepie mówił żeon takiej części nie ma, jak podam rozmiar to dopasuje. Może jutro w ASO wysępie od kolesi coś.

Napisano
  • Autor

> Co do gumy na polosi to tu jest szczegolowy opis wymiany :

> http://fiatuno.pl/fiatuno,1,399.html

Dzięki wielkie, zapomniałem tam zajżeć za manualem, mam nadzieje że mam tak samo a nie jak pisze autor że uszczelniacz jest zintegrowany z gumą. Dzięki.

Napisano

> Dzięki wielkie, zapomniałem tam zajżeć za manualem, mam nadzieje że

> mam tak samo a nie jak pisze autor że uszczelniacz jest

> zintegrowany z gumą. Dzięki.

ten uszcelniacz można wyjąc i wymienić sam ale ze wzgledu na nieduży koszt porponuje w gumą

Napisano
  • Autor

> ten uszcelniacz można wyjąc i wymienić sam ale ze wzgledu na nieduży

> koszt porponuje w gumą

No tak miałem zamiar zrobić, bo guma sięmoże rozleść niedługo a szkoda roboty. Szykuje mi się robota między świętami a sylwkiem, mam nadzieje że do tego czasu nie wycieknie mi dużo oleju. A jak z tą spręzyną?

Napisano

> No tak miałem zamiar zrobić, bo guma sięmoże rozleść niedługo a

> szkoda roboty. Szykuje mi się robota między świętami a sylwkiem,

> mam nadzieje że do tego czasu nie wycieknie mi dużo oleju. A jak

> z tą spręzyną?

Nie masz się co martwić. Ja spokojnie sobie przez rok jeździłem z uszkodzonymi uszczelniaczami. Jeżeli tylko Ci się "ślimaczy" półośka a nie leje się olej ciurkiem to spoko. Nie przejmowałem się tym bo w maluszku to była norma, tylko na przeglądach zawsze robię zdziwioną minę jak mi mówią, że tam mi się leje olej i mam uszczelnić.

Najlepsze jest to, że jak zrobiłem (a raczej serwis) z półośkami to zaczęło mi cieknąć na samej skrzyni. To już mnie bardziej martwi bo tego nie przerabiałem jeszcze. Żeby tą uszczelkę wymienić to trzeba chyba całą skrzynię rozebrać. Póki co to obserwuję i modlę się.

Edit: A z tymi półośkami to nawet serwis mi mówił żeby się nie przejmować.

Napisano
  • Autor

Sączyć to się nie sączy tylko kapie, jak nie jeźdże dużo (olej gęsty) to prawie nic nie kapie a jak jade na trasie i do postawie to na drugi dzień mam plame wielkości 15cm pod autem. Do tego mocowania wachacza uwalone w oleju. Wymieniam w okresie świątecznym bo wtedy dopiero będę miał czas. A uszczelniacz załatwiłem chyba sam, bo miesiąc temu zakopałem się w piachu tak że siadł na skrzyni, silniku i podłodze. Zanurzenie miałem do połowy zderzaka a koło opona wystawała z 3cm. I pewnie wtedy musiał się tak piech dostać i narobić obory.

Napisano

> Sączyć to się nie sączy tylko kapie, jak nie jeźdże dużo (olej gęsty)

> to prawie nic nie kapie a jak jade na trasie i do postawie to na

> drugi dzień mam plame wielkości 15cm pod autem. Do tego

> mocowania wachacza uwalone w oleju. Wymieniam w okresie

> świątecznym bo wtedy dopiero będę miał czas. A uszczelniacz

> załatwiłem chyba sam, bo miesiąc temu zakopałem się w piachu tak

> że siadł na skrzyni, silniku i podłodze. Zanurzenie miałem do

> połowy zderzaka a koło opona wystawała z 3cm. I pewnie wtedy

> musiał się tak piech dostać i narobić obory.

Oj to u mnie było dużo spokojniej. Ja na postoju nie miałem żadnych plam pod samochodem. Tylko uszczelniacz ciągle był mokry.

Napisano
  • Autor

> Oj to u mnie było dużo spokojniej. Ja na postoju nie miałem żadnych

> plam pod samochodem. Tylko uszczelniacz ciągle był mokry.

No dziś zrobiłem zakupy, i wsysło mi z portfela 130zł. 2 sprężyny tył po 47zł sztuka (w fiacie) i uszczelnienie półosi 35zł (sklep mot. bo w fiacie koszt 75zł). Między świętami będzie wymianka i przy okazji montowanie zegarów od SX i klapki schowka. Auto skarbonka a tylko 117 tys km przejechane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.