Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik spalania stukowego

Featured Replies

Napisano

Witam!!Mam taki oto problem jak w temacie.Sprawa dotyczy Vectry rocznik 1999 z silnikiem 16.16 V.Wiem że to nie kącik tej marki ale sam jestem posiadaczem asterki a samochody te czeste wyposazone sa w te silniki.Problem pojawil sie w vectrze po zrobieniu UPG(oczywiscie vectra posiada gaz,po około 60 tys od założenia instalki padła uszczelka....normalka)Po zrobieniu jej pojawił sie problem z tym nieszczesnym czujnikiem,a mianowicie swieci sie pomarańczowa kontrolka,po podłączeniu do komputera mechanik wykrył takowy bład-czujnik spalania stukowego....No i nie wiem,czy niewłasciwe zrobienie głowicy mogło miec na to wpływ,moze ktoś mi wyjaśni co to naprawde jest,oprocz pomaranczowej kontrolki sprawa objawia sie tym ze wydaje mi sie ze vectre nieco zmuliło,jakie sa konsekwencje jezdzenia z ta usterka i czy ktos mial do czynienia z taka sprawą.Noi najwazniejsze ile to moze kosztowac,czy sprawca jest sam czujnik??czy moze on tylko sygnalizuje,powiem szczerze nie mam pojecia i licze na waszą pomoc bo czeka mnie walka z mechanikiem co robil UPG,pozdrawiam i z góry dziekuje.

Napisano

przyczyną może być źle przykęcony czujnik - zalecany moment to 20 Nm i musi być zachowany dobry styk czujnik - kadłub silnika

Napisano

> Witam!!Mam taki oto problem jak w temacie.Sprawa dotyczy Vectry

> rocznik 1999 z silnikiem 16.16 V.Wiem że to nie kącik tej marki

> ale sam jestem posiadaczem asterki a samochody te czeste

> wyposazone sa w te silniki.Problem pojawil sie w vectrze po

> zrobieniu UPG(oczywiscie vectra posiada gaz,po około 60 tys od

> założenia instalki padła uszczelka....normalka)Po zrobieniu jej

> pojawił sie problem z tym nieszczesnym czujnikiem,a mianowicie

> swieci sie pomarańczowa kontrolka,po podłączeniu do komputera

> mechanik wykrył takowy bład-czujnik spalania stukowego....No i

> nie wiem,czy niewłasciwe zrobienie głowicy mogło miec na to

> wpływ,moze ktoś mi wyjaśni co to naprawde jest,oprocz

> pomaranczowej kontrolki sprawa objawia sie tym ze wydaje mi sie

> ze vectre nieco zmuliło,jakie sa konsekwencje jezdzenia z ta

> usterka i czy ktos mial do czynienia z taka sprawą.Noi

> najwazniejsze ile to moze kosztowac,czy sprawca jest sam

> czujnik??czy moze on tylko sygnalizuje,powiem szczerze nie mam

> pojecia i licze na waszą pomoc bo czeka mnie walka z mechanikiem

> co robil UPG,pozdrawiam i z góry dziekuje.

u mnie blad czujnika prawdopodobnie powodowal egr. po jego zaslepieniu jak reka odjal.

dobrze napisal przedmowca, ze musi byc dobry styk czujnika z kadlubem. ja wykrecilem go (uwazaj na kabelek - u mnie izolacja byla przytarta w kilku miejscach) wyczyscilem papierem i szczotka druciana i wkrecilem.

20Nm? sprawdz w ksiazce ile powinno byc. chodz konia z rzedem temu jesli powie mi jak uzyc klucza dynamometrycznego do tego czujnika. ja widzialem tylko klucze z nasadkami. a tu Panie se ne da bo jest ten nieszczesny kabel. wiec przykrecilem na pale i jest dobrze.

Napisano

w 8V da się ale moment dokręcania jest 12 Nm . Chodzi o to , żeby nie był przykręcony na maksa ale tak z czuciem - żeby się nie odkręcił

277959743-IM000228.JPG

post-10906-14352476603318_thumb.jpg

Napisano

> w 8V da się ale moment dokręcania jest 12 Nm . Chodzi o to , żeby nie

> był przykręcony na maksa ale tak z czuciem - żeby się nie

> odkręcił

u mnie wygladal inaczej. taki gruszkowaty i centralnie ze sruby wystaje przewod - zlapac mozna tylko kluczem oczkowym. nasadki sie po prostu nie wepchnie.

zdjec na dowod brak frown.gif.

Napisano
  • Autor

> u mnie wygladal inaczej. taki gruszkowaty i centralnie ze sruby

> wystaje przewod - zlapac mozna tylko kluczem oczkowym. nasadki

> sie po prostu nie wepchnie.

> zdjec na dowod brak .

Witam,dzieki za szybkie odpowiedzi,mnie nartuje najbardziej czy przyczyna moze byc wadliwa naprawa upg.Inna sprawa co moze powodowac taka a nie inna sygnalizacje błedu,jedna z odpowiedzi mowiła o egr,moga byc jeszcze inne przyczyny???Jak mial ktos podobne przypadki to piszcie:)pozdrawiam

Napisano

Błąd może być związany z uszczelką, ale nie musi.

Żeby to dokładnie sprawdzić musisz mieć techa lub oscyloskop.

Bez tego nie da się sprawdzić czy ECU reaguje na impulsy z czujnika, a jeśli tak to jak (jak opóźnia zapłon).

Autko było podłączane pod komputer, więc dobry mechanik powinien po wykryciu błędu spojrzeć na dane z czujnika i sprawdzić jak on funkcjonuje. Przy okazji można skasować adaptacje (albo odłączyć aku na minutkę), może komp nauczy się nowych warunków pracy czujnika.

Sam czujnik to taki mikrofon który przykręca się do kadłuba. Dlatego ważne, żeby nie przykręcić go zbyt mocno bo się biedak zgniecie. Z drugiej strony nie może być zbyt słabo bo czujnik powinien dobrze dolegać.

A co do konsekwencji to silnik się zamuli bo komp będzie korzystał z mapy, którą utworzył gdy czujnik działał.

Napisano

> Witam,dzieki za szybkie odpowiedzi,mnie nartuje najbardziej czy

> przyczyna moze byc wadliwa naprawa upg.Inna sprawa co moze

> powodowac taka a nie inna sygnalizacje błedu,jedna z odpowiedzi

> mowiła o egr,moga byc jeszcze inne przyczyny???Jak mial ktos

> podobne przypadki to piszcie:)pozdrawiam

tak, ja mowilem. i proponuje Ci oslepic na poczatek egr'a. jesli jestes przeciwnikiem to zaslep go na pare dni i sprawdz czy Ci to cos pomoze. pozniej go odslepisz.

z czasow gdy interesowalem sie czujnikiem wszyscy chorem powiedzieli, ze szansa na to, ze padl czujnik jest nikla. na forum podawana byla taka angielska stronka i tam bylo opisane jak sprawdzic domowym sposobem czujnik (ale nie pamietam jaka :/)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.