Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny z remote

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was montował Centralny ze sterownikiem do zdalnego otwierania/zamykania drzwi w SC? Może jakiś manual gdzieś istnieje. Na AK w wyszukiwaniu wpisująć CENTRALNY ZAMEK nie znalazłem totalnie nic. Czyżby nikt z was się w to nie bawił?

Pozdr6OO

Napisano

> Czy ktoś z Was montował Centralny ze sterownikiem do zdalnego

> otwierania/zamykania drzwi w SC? Może jakiś manual gdzieś

> istnieje. Na AK w wyszukiwaniu wpisująć CENTRALNY ZAMEK nie

> znalazłem totalnie nic. Czyżby nikt z was się w to nie bawił?

> Pozdr6OO

montujac CZ razem ze sterowaniem z pilota w SC, Twoja jedyna ingerencja w instalacje w aucie sprowadza sie do podania napiecia zasilania centralki. A co do schematu okablowania/podlaczenia to dostaniesz przy zakupie,

Napisano

> otwierania/zamykania drzwi w SC?

ja.

> Może jakiś manual gdzieś

moja rada: koniecznie kup silowniki dedykowane do seicento

takie jak te:

http://www.allegro.pl/item149769338_zamek_centralny_seicento.html

lub te: http://www.allegro.pl/item148212226_centralny_zamek_2_drzwi_seicento.html

nie warto bawic sie w druciarnie, bo robota okrutnie niewidzeczna. w CC dalo rade zalozyc zwykle uniwersalne takie: http://www.allegro.pl/item150433225_centralny_zamek_2_drzwi_atest_faktura.html

ale w seicento jest oslona zamka przy prowadnicy szyby i ja trzeba rowniez wykrecac, a do tego jeszcze kieszen w drzwiach, zeby prowadnicy wymontowac.

jak montowalem w seicento 2 tygodnie temu, to kupilem tez uniwersalny samek i taka centralke taka: http://www.allegro.pl/item137335865_137335865.html

roboty na caly dzien i bardzo zaluje, ze nie kupilem tych dedykowanych. :-/

Napisano

> otwierania/zamykania drzwi w SC? Może jakiś manual gdzieś

> Pozdr6OO

jesli chodzi o zasilanie to mozesz sie podpiac pod gniazdo zapalniczki

Napisano
  • Autor

> ja.

> moja rada: koniecznie kup silowniki dedykowane do seicento

> takie jak te:

> http://www.allegro.pl/item149769338_zamek_centralny_seicento.html

> lub te:

> http://www.allegro.pl/item148212226_centralny_zamek_2_drzwi_seicento.html

wzialem takie http://www.allegro.pl/item148121645_zamek_centralny_fiat_seicento_sterowany_pilotem.html bo koniecznie chcialem z REMOTE (z pilotem). Wkladki w drzwiach juz nie dzialaja po zabawie jakis deangryfire.gifli amatorów, którym się włamać zachcialo. Narazie wkladki odlaczam od ciegien a poznie szpachla i naklejam zlosniki w miejsce wkladek zlosnik.gif

> nie warto bawic sie w druciarnie, bo robota okrutnie niewidzeczna. w

> CC dalo rade zalozyc zwykle uniwersalne takie:

> http://www.allegro.pl/item150433225_centralny_zamek_2_drzwi_atest_faktura.html

> ale w seicento jest oslona zamka przy prowadnicy szyby i ja trzeba

> rowniez wykrecac, a do tego jeszcze kieszen w drzwiach, zeby

> prowadnicy wymontowac.

> jak montowalem w seicento 2 tygodnie temu, to kupilem tez uniwersalny

> samek i taka centralke taka:

> http://www.allegro.pl/item137335865_137335865.html

> roboty na caly dzien i bardzo zaluje, ze nie kupilem tych

> dedykowanych. :-/

Hmm chyba jednak sam nie dam rady, dzis 2h sie przymierzalem tylko do tego i nawet boczka nie zdjalem a w efekcie zniknela wycieraczka z tylnej szyby grinser006.gif. Chyba poprosze o pomoc kogos ktos sie zna troche lepiej i lubi na zimnie sie bawic.

Pozdroo i dzieki smile.gif

Napisano

> jesli chodzi o zasilanie to mozesz sie podpiac pod gniazdo

> zapalniczki

ja wolal bym zastosowac osobny bezpiecznik, tym bardziej ze kolega bedzie zdany tylko na laske centralnego, no ... chyba ze bedzie wchodzil przez bagaznik jesli nawali central, o ile jeszcze posiada tam zamek 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ja wolal bym zastosowac osobny bezpiecznik, tym bardziej ze kolega

> bedzie zdany tylko na laske centralnego, no ... chyba ze bedzie

> wchodzil przez bagaznik jesli nawali central, o ile jeszcze

> posiada tam zamek

posiada posiada po wlamie jakos musialem sie dostac do srodka smile.gif i to mnie nauczylo ze jakis zamek musi byc spineyes.gif

Pozdr6OO

Napisano

a ja kupiłem takiego uniwersalnego z pilotem i z tą robotą nie tak źle. Trzeba sobie tylko dobrze wymierzyć jak zrobić mocowania i kawał blachy, piłka i jechane. Jak wszystko dobrze wymierzone to montaż gładziutko i szybko. Rozbiórka drzwi też nie taka straszna smile.gif

Napisano

MANUAL z Centomanii

>> Szyby i centralny zamek w Seicento

Wykaz podzespołów:

* 2 zamki elektryczne

* 2 zestawy elektrycznych podnośników do szyb

* 2 wiązki przewodów do drzwi (z jednej strony jest 1. wtyczka do podłączenia w słupku, a z drugiej - 2. wtyczki, jedna do szyb a druga do zamka)

* sterownik do zamka centralnego - żółta kostka zawierająca m.in. przekaźnik (nr 126 na schemacie)

* przekaźnik 20A (nr 103 na schemacie - kilka takich już jest w tablicy z bezpiecznikami)

* 2 zestawy przycisków sterujących

* peszel - karbowana "harmonijka" łącząca słupek z drzwiami

* gniazdo bezpiecznika montowane na przewodzie

* bezpieczniki: 15A, 25A i 30A

* koszulka termokurczliwa na przewody

* 2 metry przewodu 1,5 mm2

Narzędzia:

* wkrętaki

* klucze nasadowe

* klucz torex (skrzyżowanie imbusów z wkrętakiem krzyżakowym)

* bezpiecznik 30A montowany na przewodzie

* kawałek skórki, wykładziny podłogowej (np. 4x4cm)

* nożyk z łamanymi ostrzami do ciecia, np. cięcia wykładziny podłogowej

* dobra taśma izolacyjna

* lutownica, kalafonia, cyna

* miernik (lub żarówka 12V na kabelkach do sprawdzenia czy jest napięcie)

Przebieg prac mechanicznych:

1. Sprawdź czy masz wiązkę pod deską rozdzielczą

* po lewej i prawej stronie radia [Fot. 1] znajdują się zaślepki na przyszłe przyciski sterujące, zdejmij jedną zaślepkę

* jeśli masz tam kostkę z przewodami to jesteś szczęśliwcem, jeśli nie, musisz wykonać to sobie sam lub zakupić

2. Rozebranie drzwi

* zamknij całkowicie szybę

* odkręć 3 śruby podłokietnika [Fot. 2] - jedna z nich jest ukryta pod klamką [Fot. 3] - klucz imbusowy (uwaga, podłokietnik trzyma się na jednym zatrzasku! Nie szarp, wyjmiesz go za chwilę)

* odkręć plastikową kieszeń u dołu drzwi [Fot. 2] - kilka blachowkrętów

* za pomocą dużego, płaskiego wkrętaka i kawałka skórki, aby nie uszkodzić lakieru, podważ zatrzaski przytrzymujące boczek, zdemontuj ten boczek

* zdemontuj biały, piankowy materiał zabezpieczający komorę drzwi (ja go rozciąłem w poziomie nożykiem) [Fot. 4]

3. Demontaż zamka

* zdemontuj plastikową prowadnicę cięgna otwierania drzwi - 2 blachowkręty

* zdemontuj plastikową osłonę zamka - kilka wkrętów torex (jeden na dole)

* odkręć zamek - torex

* wyjmij z zatrzasków klamkę

* wyjmij zamek

* odepnij cięgno klamki i rygla

4. Demontaż mechanizmów szyb [Fot. 5]

* odkręć korbę otwierania szyby

* odkręć 2 śruby łączące szybę z mechanizmem jej podnoszenia - torex wpuszczany w głąb drzwi, najlepiej użyć klucza typu grzechotka z przedłużaczem min. 5 cm

* odkręć pionowy pałąk mechanizmu podnoszenia szyb

* wyjmij cały mechanizm - szyba powinna pozostać na swoim miejscu

* odkręć plastikową osłonę słupka (nad progiem) - 2 wkręty

5. Montaż mechanizmu szyb i zamka

* zamontuj peszel

* przeprowadź prace w odwrotnej kolejności

* przesmaruj starannie zamek i szynę mechanizmu szyby (ważne!)

* przed włożeniem elementów do drzwi podłącz wiązkę (później jest to nieco trudniej wykonać)

* przeciągnij wiązkę przez drzwi, peszel i wyjmij z otworu słupka [Fot. 6] nad progiem wewnątrz auta

* siłownik podnośnika szyby montuje się po przeciwnej stronie niż była zamontowana korba wykorzystując stare nakrętki (w karoserii są gotowe otwory, trzeba dołożyć 1 dodatkową nakrętkę chyba 10-tkę)

* przypnij przewód do karoserii za pomocą specjalnych zatrzasków, w które jest on zaopatrzony

* do wykonania później - po sprawdzeniu ze wszystko działa, sklej taśmą izolacyjną rozcięty biały piankowy materiał

Przebieg prac elektrycznych:

1. Umieść w gnieździe sterownik zamka centralnego (nr 126). Zanurkuj głową w dół do pedałów i spójrz na deskę rozdzielczą od spodu.

Dostrzeżesz gniazdo na żółty sterownik zamka centralnego.

2. Podłącz kostki wiązki przewodów przy słupku nad progiem.

3. Umieść przekaźnik 20A w gnieździe "E" w tablicy bezpieczników (nr 103).

4. Doprowadzenie prądu do nowych elementów (dotyczy tych samochodów, które nie posiadają w komorze silnika za akumulatorem

bezpiecznika 30A oznaczonego na schemacie nr 64 - do halogenów, szyb, zamka i el. dachu).

* umieść bezpieczniki w tablicy F1=15A i F2=25A

* odkręć tablicę bezpieczników

* zainstaluj na nowym (kupionym) przewodzie gniazdo z bezpiecznikiem 30A, który zastąpi bezpiecznik nr 64

* z tyłu tablicy z bezpiecznikami [Fot. 7] przylutuj (zmostkuj), przygotowanym wyżej kabelkiem z bezpiecznikiem, styk przekaźnika "E" (nóżka nr 30, z której może - ale nie musi - wychodzić czerwony przewód) z szyną, na której jest napięcie tylko po włączeniu stacyjki; z tyłu tablicy jest kilka wolnych miejsc)

* zainstaluj zestawy przycisków sterujących

5. Podłączenie zamka centralnego do alarmu (jeśli alarm jest).

* wyprowadź z alarmu dwa dodatkowe przewody dające tzw. impuls masowy (masę) przy włączaniu lub wyłączaniu alarmu

* przylutuj ww. przewody do jednej z dwóch kostek w słupku nad progami (odpowiednio do szpilek nr 6 i 7; jeśli przy włączaniu alarmu zamek się będzie otwierał to zamień miejscami przewody na tych szpilkach)

autor: tomasz_m

Wywal wszystko co dotyczy el. szyb. Nie wiem dlaczego strona z manualami sie nie otwiera ...

Napisano
  • Autor

> a ja kupiłem takiego uniwersalnego z pilotem i z tą robotą nie tak

> źle. Trzeba sobie tylko dobrze wymierzyć jak zrobić mocowania i

> kawał blachy, piłka i jechane. Jak wszystko dobrze wymierzone to

> montaż gładziutko i szybko. Rozbiórka drzwi też nie taka

> straszna

ja jakies blachy mam juz podobno pasujace do SC - kwestia przykrecenia podlaczenia kabelkow, watpie oczywiscie w ta prostote dla tego dzis sie nie zmobilizowalem poza tym zimno jakos tak a garazu nie ma frown.gif

PS. Dzieki wszystkim za podpowiedzi i pomoc smile.gif

Pozdr6OO

Napisano

tyle, że to sie tyczy szyb i zamka orginalnego do SC, a przy takim uniwersalnym trza sobie radzić inaczej.

Napisano

> tyle, że to sie tyczy szyb i zamka orginalnego do SC, a przy takim

> uniwersalnym trza sobie radzić inaczej.

Pytał o manuala do SC i dostał manuala do SC, ma tam krok po kroku rozpisane ... jak z tym nie da rady to leczy go tylko wizyta w serwisie.

Ciekawym co jest inaczej ? Chyba nie umiejscowienie siłowników, ani ułożenie przewodów, ani też zasilanie ? Bo te uniwersalne chyba nie są na parę ?

Napisano

> Pytał o manuala do SC i dostał manuala do SC, ma tam krok po kroku

> rozpisane ... jak z tym nie da rady to leczy go tylko wizyta w

> serwisie.

> Ciekawym co jest inaczej ?

to chyba Ty powinienes miec pojecie o sprawie zanim wlaczysz sie do dyskusji i udzielania rad, co nie?

> Chyba nie umiejscowienie siłowników

wlasnie to.

> ani

> ułożenie przewodów, ani też zasilanie ? Bo te uniwersalne chyba

> nie są na parę ?

nie sa, ale montujac uniwersalne silowniki i centralke jest to inaczej rozwiazane niz fabrycznie wg. fiata. opis, ktory wkleiles bedzie w 90% nieprzydatny takiej osobie.

Napisano

Z tego co się doczytałem, to założyciel wątku ma podstawowy problem już z demontażem drzwi, więc manual mu się przyda ... podobnie kwestie "prądowe" powinny być co najmniej zbieżne.

> Chyba nie umiejscowienie siłowników

>własnie to.

Jak ma inne siłowniki i szczegółowe rozwiązanie centralki to musi już kombinować w naturze, pasując to do układu. To chyba oczywiste? Bo ja bym tak zrobił mając układ w szczegółach różny od opisanego ... a ogólna zasada jest chyba taka sama ?

Peace waytogo.gif

Napisano

> a ogólna zasada jest chyba taka sama ?

mysle, ze skoro nie zaprzeczyles wczesniej, to jest to pytanie retoryczne i dokladnie wiesz jak wyglada zasilanie i obsluga fabrycznego i uniwersalnego zamka.

jak dla mnie EOT.

Napisano

No raczej instalowanie orginału dedykowanego do SC to zupełnie inna bajka niż zakładanie takiego uniwersalnego. Wiadomo, że kabli nie poprowadzisz przez podsufitke, ale samo podłączenie, założenie bezpiecznika na + i na np. kierunki robisz na "dziko", założenie siłowników samemu kombinujesz jak pasuje. Dobrze przeczytać manuala, ale nie da rady zrobić wszystkiego jak tam jest, albo wielu rzeczy poprostu tam nie ma bo i po co.

Napisano

> ja jakies blachy mam juz podobno pasujace do SC - kwestia

> przykrecenia podlaczenia kabelkow, watpie oczywiscie w ta

> prostote dla tego dzis sie nie zmobilizowalem poza tym zimno

> jakos tak a garazu nie ma

> PS. Dzieki wszystkim za podpowiedzi i pomoc

> Pozdr6OO

Witam (nie wiem czemu nei moge załadowąc strony gdzie sie mozńa normalnie przywitac:( )

A ja kupiłem taki dedykowanty teoretycznei do SC ale nie z zamkiem el. tylko to z siłownikami i drucikami no i chodzi sobie juz 2 lata a jedyne co sie czasem psuje to sterownik pilota (mam ten najprostrzy na domknięcie na mase ) ale to jet tak ze od jakiś 2 miecsiecy czasem działa czasem nei za to jak z klucza otwieram to zawsze sie centralny działa chyba z tym powalcze w święta tylko co to moze być ??? Gdzieś mi masa ucieka???

Napisano

> jedyne co sie czasem psuje to sterownik pilota (mam ten

> najprostrzy na domknięcie na mase ) ale to jet tak ze od jakiś 2

> miecsiecy czasem działa czasem nei za to jak z klucza otwieram

> to zawsze sie centralny działa chyba z tym powalcze w święta

> tylko co to moze być ??? Gdzieś mi masa ucieka???

nie sadze, ze to masa. ja bym sprawdzil, czy sie nie poluznilo mocowanie ciegna silownika do ciegna zamka. jesli bedzie przesuniete po jednej stronie, to moze swirowac i moze nie dawac sygnalu do zamkniecia do centralki. jak mocowalem pierwszy zamek, to sie sporo nameczylem za takim efektem. pilot przestawal dzialac, a dosuniecie ciegna kluczykiem dosuwalo ustawienie na swoje miejsce.

Napisano

> nie sadze, ze to masa. ja bym sprawdzil, czy sie nie poluznilo

> mocowanie ciegna silownika do ciegna zamka. jesli bedzie

> przesuniete po jednej stronie, to moze swirowac i moze nie dawac

> sygnalu do zamkniecia do centralki. jak mocowalem pierwszy

> zamek, to sie sporo nameczylem za takim efektem. pilot

> przestawal dzialac, a dosuniecie ciegna kluczykiem dosuwalo

> ustawienie na swoje miejsce.

Czyli co mam zrobic bo nie skumałem, a w świet bym sie tym zajął ??

Dodam ze centralny z kluczyka działa zawsze. to co to i jak to ustawić??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.