Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Isuzu - jakie świece żarowe polecacie

Featured Replies

Napisano

Witam

Temperatury spadły i coś mi ciężko zaczyna asterka palić... Po nocy słyszę takie ciężkie kręcenie "stukanie"? i muszę zagrzać ze 2-3 razy świece i na gazie wciśniętym tak 1/3 kręcić zamin zapali po czym wyrzuca "bańkę" dymu i odpala. Jak jeżdżę często to pali "na kopa" ale po dłuższym postoju ciężko to idzie a dopiero temperatury tak -1 do +4 są.

Dlatego - nie wiem czy dobrze myślę - że świece żarowe trzeba by zmienić... ? Jak sądzicie to moze być przyczyną?

Jakie świece kupić? Chodzi mi o markę i model - oczywiście dobre takie które polecacie. I jaki to moze być koszt?

Silnik Isuzu.

Napisano

osobiscie kupuje iskry za 24zl/szt jest to chyba slowacka firma i nie mylic z polska grinser006.gif sa nawet nawet...

Napisano
  • Autor

Czyżby tylko oprócz mojego diesla był tylko jeszcze jeden?

Na allegro jak patrzyłem to ceny są od 20 do 50zł za świece ale czy pasują? niby goście piszą że do astry 1,7td ale są 2 silniki w astrach 1,7 td - oplowski i isuzu...

Napisano

> Czyżby tylko oprócz mojego diesla był tylko jeszcze jeden?

> Na allegro jak patrzyłem to ceny są od 20 do 50zł za świece ale czy

> pasują? niby goście piszą że do astry 1,7td ale są 2 silniki w

> astrach 1,7 td - oplowski i isuzu...

no nie tylko... w isuzu sa dwa typy swiec, dluzsza i krotsza grinser006.gif widzisz... "nowy" jestes to nikt Ci nie odpowie, to jak z moja prosba o foteczke... tylko jedna osoba mi zycie uratowala... no ale moze inni nie mieli czasu grinser006.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

> no nie tylko... w isuzu sa dwa typy swiec, dluzsza i krotsza

> widzisz... "nowy" jestes to nikt Ci nie odpowie, to jak z moja

> prosba o foteczke... tylko jedna osoba mi zycie uratowala... no

> ale moze inni nie mieli czasu

Hmmm a jak można się zorientować bez demontażu jakie są potrzebne? Po numerze silnika da się to zrobić?

Z tym "nowym" to nie tak do końca - obserwuje to forum regularnie i jak widzę jest kilka "dyżurnych" tematów na które się dużo pisze a licznik mógłbym sobie nabić bez problemów tylko czy jest sens zaśmiecania forum odpowiedziami praktycznie tymi samymi które już padły wczesniej? A jak widzę dużo osób tak robi.

Natomiast pytania inne niż EGR ,UPG, parowanie szyb, ukradzione lustera/kołpaki, diody, stłuczka i jeszcze parę innych nie cieszą się popularnością nawet czytających jeśli temat jest podany w ten sposób że można zorientować się co do treści posta.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Hmmm a jak można się zorientować bez demontażu jakie są potrzebne? Po

> numerze silnika da się to zrobić?

> Z tym "nowym" to nie tak do końca - obserwuje to forum regularnie i

> jak widzę jest kilka "dyżurnych" tematów na które się dużo pisze

> a licznik mógłbym sobie nabić bez problemów tylko czy jest sens

> zaśmiecania forum odpowiedziami praktycznie tymi samymi które

> już padły wczesniej? A jak widzę dużo osób tak robi.

> Natomiast pytania inne niż EGR ,UPG, parowanie szyb, ukradzione

> lustera/kołpaki, diody, stłuczka i jeszcze parę innych nie

> cieszą się popularnością nawet czytających jeśli temat jest

> podany w ten sposób że można zorientować się co do treści posta.

> Pozdrawiam

> Andrzej

po numerze silnika ludki ze sklepu powinni dojsc do tego jakie masz... Osobiscie demontowalem, a pozniej mialem na wzor zuzyta... jak chcesz to fotke moge zrobic jak wyglada... do mojego silniczka z tym ze ja mam starszy model bo z 94 r...

Co do forym to lipka sie zaczyna robic... ale nie ma co narzekac trzeba sie cieszyc z tego co jest grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Myślę że zdjęć nie ma co robić - 100% pewności i tak nie będę miał. Podejdę sobie do zaprzyjaźnionego sklepu i coś mi poszukają. Bardziej mi chodziło o producenta dobrych świec. Cena nie gra aż takiej roli bo przedewszystkim zależy mi na dobrych jakościowo żeby trochę pochodziły choć wiadomo że lepiej zapłacić mniej smile.gif Ale ponieważ zostanie troszkę kaski z odszkodowania za stłuczkę więc mogę zaszaleć.:):)

Wymiana to jakiś większy problem - trzeba na coś uważać i lepiej dać robotę mechanikowi czy swobodnie można samemu się pobawić? Piszę bo nie dysponuję "górą" narzędzi/kluczy a i autko pod chmurką stoi.

A świecom pewnie wymiana się przyda - auto ściągnięte jest z Francji a tam wiadomo klimat zupełnie inny i kto wie czy kiedykolwiek były zmieniane?? U mnie auto jest drugą zimę a tamtej już palił tak sobie ale generalnie problemów nie było a teraz czuję że jest gorzej choć prawdziwej zimy z mrozem przecież jeszcze nie ma. Zauważyłem tylko że na "ciężkość" palenia duży wpływ ma wilgotność powietrza. Przy niskiej temp. ale słonecznym dniu dużo lepiej pali niż przy takiej samej temperaturze ale "mokrym" dzionku. W każdym bądź razie wymiana świec nie zaszkodzi zapewne.

Co do forum to można jednak się czegoś dowiedzieć , przydatne jest oczywiście i niejeden raz już skorzystałem z porad forumowiczów bez pisania postów - używając "szukaj" choć wyszukiwarka jest bardzo cienka ale nie ma co narzekać w końcu nikt tu komercyjnie nie działa.

Napisano

Jesli masz kaske to inwestuj w Bosha, chyba najlepsze sa jakosciowo, z wymiana powinienes sobie poradzic, wystarcza dwa klucze nasadowe chyba 8 i 10 lub 12 z tego co pamietam wiec problemu nie bedzie, uwazaj z dokrecaniem swiec aby nie zerwac gwintu! u mnie potwierdzeniem ze swieca mi padla nie bylo tylko ciezkie zapalanie, ale takze bialy dym z rury wydechowej przy zapalaniu oraz specyficzny zapach dymu grinser006.gif no i chyba wiesz ze zawsze lepiej wymieniac swiece w komplecie czyli wszystkie 4 na raz.

pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> potwierdzeniem ze swieca mi padla nie bylo tylko ciezkie

> zapalanie, ale takze bialy dym z rury wydechowej przy zapalaniu

> oraz specyficzny zapach dymu no i chyba wiesz ze zawsze lepiej

> wymieniac swiece w komplecie czyli wszystkie 4 na raz.

> pozdrawiam!

U mnie też jak odpali po nocy to wyrzuca kłąb dymu białego.

Inna opcja jak wymiana kompletu naraz to mi nawet przez myśl nie przeszła. Dla mnie to tak oczywiste jak wymienianie parami amorków czy robienie hamulców . Jak w końcu sie za coś przy aucie wezmę to staram sie zawsze robić wszystko co trzeba żeby za jakiś czas nie wracać do tematu bo oszczędziłem parę złotych na części która niby "dobra jeszcze jest i na razie można jeździć". Tyle że przy okazji jak się ma auto rozbebeszone to w sumie dużo taniej wychodzi niż czekanie aż się coś za chwilę rozsypie i zaczynanie roboty od nowa. Auto ma jeździć kilometry tłuc a nie stać co chwile w warsztacie. Ja potrzebuję auta które z "marszu" ma zrobić za jednym zamachem 1000km bez żadnych przygotowań

i muszę być pewnym samochodu a nie zastanawiać się objadę czy nie objadę. Ale dośc tego . Ok Bosh znana i uznana firma też myślę że inwestycja w niego powinna się odpłacić bezawaryjnością.

Pozdrawiam

Napisano

Najlepsze sa Beru ale i najdrozsze, Bosch tez moze byc ale to sa bardzo drogie opcje. Z tanszych ale bardzo dobrych to NGK. W VW bardzo chwala sobie iskry wiec moze i do isuzu beda dobre a to jedne z najtanszych. Przy zakupie podaj rocznik auta bo sa 2 rodzaje swiec, zmiana była w 94 albo 95 roku, niepamietam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.