Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning fabrycznego radia

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam w moim Pugu 406 fabryczne radio Clarion RM2 (PU 1633) z wyprowadzonymi wyjsciami do wzmacniacza. Nie chce go wymieniac z wiadomych wzgledow, wiec w jednym ze znanych warszawskich salonow car audio zaproponowano mi tuning tego radia, cena oczywiscie koszmarna, kilkaset zlotych. I tu mam pytanie, moze ktos oreintuje sie na czym polega taki tuning, jakie elementy sie wymienia? Moze mozna sie pobawic samemu i zaoszczedzic troche kasy? Chetnie bym wydal te zaoszczędzone pieniadze na lepsze glosniki. Zdazylem sie juz przekonac na czym polegaja te czary mary specow, bo za wyprowadzenie wyjsc do wzmacniacza - na 4 kondensatorach - zaplacilem 80 PLN! Moim zdaniem jakośc odbioru tego radia nie jest najlepsza. Czy da sie to jakos poprawic, czy przyczyna jest kiepski tuner?

pozdrawiam,

Tomek

Napisano
  • Autor

naprawde nikt nic nie wie na ten temat??

Napisano

Jesli boisz sie ze ztracisz radio a za "tuning" masz zapłaciś 400zł to kup sobie radio z panelem, wstaw je pod siedzenie i przerób taśme tak zebyś wyprowadził panel gdzieś na deske rozdzielczą.

Jak dobrze zamajstrujesz to nikt ci go nie ukradnie bo nikt o nim wiedział nie będzie.

Napisz dokładnie na czym ma polegać ten tuning bo nie kumam.

Napisano
  • Autor

Nie chodzi tylko o to, że boje sie, że ktos ukradie radio. Najwazniejszym powodem za jego zostawieniem, jest to ze jest zintegorowane z elektronika auta i ma sterowanie przy kierownicy. Wiem, że mozna kupic adapter do sterowania przy kierownicy, ale to dosc drogie. Poza tym mam fabryczna zmieniarke, ktora dziala tylko z tym radiem.

Tuning ma polegac na polepszeniu jego parametrów, jakości dzwieku. W sprzecie domowym zazwyczaj wymienia sie kondensatory, wzmacniacze operacyjne, czasami jakieś modyfikacje w elektronice urzedzenia. Czy w radiach samochodowych takei modyfokacje nie sa popularne i zajmuja sie nimi tylko serwisy car-audio?

pozdrawiam

Tomek

Napisano

> Nie chodzi tylko o to, że boje sie, że ktos ukradie radio.

> Najwazniejszym powodem za jego zostawieniem, jest to ze jest

> zintegorowane z elektronika auta i ma sterowanie przy

> kierownicy. Wiem, że mozna kupic adapter do sterowania przy

> kierownicy, ale to dosc drogie. Poza tym mam fabryczna

> zmieniarke, ktora dziala tylko z tym radiem.

> Tuning ma polegac na polepszeniu jego parametrów, jakości dzwieku. W

> sprzecie domowym zazwyczaj wymienia sie kondensatory,

> wzmacniacze operacyjne, czasami jakieś modyfikacje w elektronice

> urzedzenia. Czy w radiach samochodowych takei modyfokacje nie sa

> popularne i zajmuja sie nimi tylko serwisy car-audio?

> pozdrawiam

> Tomek

Pierwsze słysze ze serwisy sie tym zajmują. Muszisz sie dogadać z jakimś magikiem. Takie rzeczy to raczej pasjonaci robią.

Samemu sobie pomajstruj jak masz pojęcie o elektronice.

Napisano

kup sobie po prostu ramke do adaptacji radyjka - wiekszosc dobrych firm oferuje teraz sterowanie fabrycznym pilotem przy kierownicy i fabrycznym wyswietlaczem...

Napisano
  • Autor

Dzieki za rade, ale tak sie niestety nie da, a gdyby nawet, to koszty sa astronomiczne. Interfejs do zmieniarki 400 PLN + 400 PLN za interfejs do sterowania przy kierownicy. Żadna firma nie robi radia, ktore korzysta z wyświetlacza w Peugeocie 406. Tak wiec pozostaje mi ewentualnie podlubac w swoim Clarionie, chociaz nie zam sie na tym za bardzo.

Moge Wam polecić przerobke, ktora juz zrobilem - wymiana filtra pcz w radiu na specjalnie dobierany o super wąskiej charakterystyce. Koszt 60 - 90 PLN, wystarczą tylko podstawowe umiejętności korzystania z lutownicy. Dzieki temu w radiu bardzo wzrasta selektywnośc - mozna sluchac nawet odległych stacji, a poza tym zmniejszaja sie zakłócenia odbioru. Modyfikację mozna wykonac właściwie w każdym radiu, niezaleznie do ceny, bo we wszystkich daja zwykle, kiepskie filtry.

pozdrawiam,

Tomek

> kup sobie po prostu ramke do adaptacji radyjka - wiekszosc dobrych

> firm oferuje teraz sterowanie fabrycznym pilotem przy kierownicy

> i fabrycznym wyswietlaczem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.