Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia? Sprzęgło? Koło dwumasowe?

Featured Replies

Napisano

W temacie posta zapodałem tylko moje skromne hipotezy - może ktoś miał podobne objawy w jtd i będzie potrafił podpowiedzieć. Wszystkie biego wchodzą płynnie, nic nie haczy, sprzęgło nie slizga się ale przy wrzuceniu jakiegokolwiek biegu- jadąc nawet z rozpędu- niekoniecznie ruszając- puszczam sprzęgło całkowicie, wciskam gaz i następuje szarpnięcie, + stuknięcie jakby w podłogę - czuć to i na pedale i na całym aucie, spokojnie odczuwa to nawet pasażer. Gazu nie trzeba wciskać mozna aby było takie szarpnięcie. Technikę na to aby nie szarpało mam taką aby przed popuszczeniem calkiem sprzegla wprowadzic na nieco wyższe obroty, wtedy idzie plynniej, lub też bardzo ale to bardzo delikatnie muskać gaz (no ale wtedy bedziemy ruszac lub zbierac sie wolniej od maluchow). Zadnych innych objawow nie ma, obroty rosną równomiernie wraz z prędkością, po szarpnięciu auto zbiera się normalnie, nie slysze zadnego grzechotania ani nie odczuwam jakis anormalnych wibracji. Jakieś sugestie? (mam nadzieję że nie rozbijające pustego portfela po kupnie auta zeby.GIF )

Napisano

tak intuicyjnie to stawial bym na tlumik drgan skretnych w sprzegle... obawiam sie ze TTTM... ale zapytam jeszcze jutro kolegi mechanika warsztatowca

Napisano
  • Autor

> tak intuicyjnie to stawial bym na tlumik drgan skretnych w

> sprzegle... obawiam sie ze TTTM... ale zapytam jeszcze jutro

> kolegi mechanika warsztatowca

(tttm = ten typ tak ma? smile.gif ) & dzieki że zapytasz, bede czekac na info, ja tez obskocze po kilku mechaniorach po diagnoze

Napisano

moj mechanik mowi ze w sprzegle JTD nie ma tlumika drgan a przyczyna tego efektu jest kolo dwumasowe (ktore jest tlumikiem drgan)... o ile nie jest to uciazliwe mozna z tym zyc

Napisano
  • Autor

> moj mechanik mowi ze w sprzegle JTD nie ma tlumika drgan a przyczyna

> tego efektu jest kolo dwumasowe (ktore jest tlumikiem drgan)...

> o ile nie jest to uciazliwe mozna z tym zyc

byłem w pobliskim aso, tam to nawet bez oglądania samochodu najchętniej wymieniliby mi całe koło na nowe smile.gif 2000 koło + 500 robota. Poki co nie poddam sie i jeszcze moj nieco tanszy od aso mechanior podlubie nad tym po swietach, dzis tego sluchal ale nie mial wolnego kanalu i powiedzial zeby sie nie martwic ze poluka tam pod kątem poduszek pod skrzynią i jeszcze kilku drobiazgow bo na jego oko to moze byc cos blahego. zobaczymy przed nowym rokiem wink.gif

& jezeli to faktycznie kolo to od takiego szarpania nie rozwali mi czegos np w skrzyni? to moga byc zawsze jakies niepowolane przeciazenia passed_out.gif

Napisano

zalezy jak wali wink.gif

poszukaj na allegro jest gosciu co regeneruje kola dwumasowe cena to zdjae sie 20% nowego... ale to imo ostatecznosc

Napisano
  • Autor

gdybym puscil calkiem sprzeglo i gaz chocby do polowy ale nagle to tak jakby w podloge ktos mlotkiem stuknal + szarpniecie calym autem slinka.gif i dopiero po szarpnieciu zaczyna ciągnąć - ewidentny luz na czymś

Napisano

> poszukaj na allegro jest gosciu co regeneruje kola dwumasowe cena to

> zdjae sie 20% nowego... ale to imo ostatecznosc

Polecam - kolo dwumasowe

Napisano

nie wiem czego sie spodziewasz za bardzo; kazdy element tlumiacy drganie musi miec gdzies luz zeby mogl dzialac; kolo dwumasowe to upraszczajac dwa talerze polaczone gumowym lacznikiem; ten gumowy lacznik zapenia luz niezbedy to separacji drgan... oczywiscie wraz ze zuzyciem badz uszkodzeniem tego gumowego lacznika luz wzrasta ale w kazdym aucie poza takim gdzie jest sporotowe sprzeglo dzialajce w trybie zerojedynkowym zaobserwujesz taki efekt (tlumik jest albo na sprzegle albo w postaci kola dwumasowego). Polecam sie wyluzowac - Swieta ida smile.gif

Napisano

CZyli jesli mam jakies drgania(caly samochod wpada jakby w rezonans) np ruszajac z 2 biegu (na jedynce tego nie zaobserwowalem)tz ze powodem bedzie kolo dwumasowe a nie np łozysko dociskowe badz sam docisk?????

Napisano

> CZyli jesli mam jakies drgania(caly samochod wpada jakby w rezonans)

> np ruszajac z 2 biegu (na jedynce tego nie zaobserwowalem)tz ze

> powodem bedzie kolo dwumasowe a nie np łozysko dociskowe badz

> sam docisk?????

imo to nie takie same objawy jakie mial kolega; takie skakanie to chyba raczej sprzeglo

Napisano
  • Autor

aha zauwazylem tez ze przy przejezdzaniu przez spiacych policjantow, nawet na calkiem wcisnietym sprzegle, potrafi sie pojawic takie samo stukniecie w podloge, i nie jest to zawieszenie, to bylo ostatnio dokladnie sprawdzane, swoja droga to dziwny chyba objaw jak na koło d......hmmmm zobaczymy po swietach na kanale

Napisano
  • Autor

> Czy wszystkie Stilaki mają koła dwumasowe?

nawet jesli Twój 1.4 by miał kolo zamachowe podobnego typu to nie sadze by mu cos grozilo. Powodem uśmiercania tych kółek jest moment obrotowy i jego nieumiejetne wykorzystanie (w moim przypadku niestety poprzedniej wlascicielki, tak bym przynajmniej mial żal do siebie)), a ten wiadomo ze diesle maja spory ze swojej natury. Raczej w przypadku 1.4 to jesli cosbyś mial popsuc od katowania sprzegla to wlasnie samo sprzeglo wink.gif 1.9 ma 255Nm 1.4 tak na moje oko gdzies ok 130Nm

Napisano
  • Autor

po oględzinach na kanale okazało się że nie taki diabeł straszny smile.gif nie można zawsze zakładać najgorszego - rozsypana jest poduszka pod skrzynią biegów (dolna (nr.5 na rys. z epera)) aż tak że całą skrzynią huśta przy ruszaniu, zmianie biegów, nierównościach. Częśc zamówiona (swoja drogą niekosztowna jak na ASO i oryginał bo 100 pln). Po nowym roku wymienię to i dam znać czy to wszystko wink.gif

poduszka.png

Napisano

> Częśc zamówiona (swoja drogą niekosztowna jak na ASO i oryginał

> bo 100 pln). Po nowym roku wymienię to i dam znać czy to

> wszystko

szczęśliwy Ty zlosnik2.gif , dobrze, że nic poważnego, a przypomnij, jaki masz przebieg?

Napisano
  • Autor

> szczęśliwy Ty , dobrze, że nic poważnego, a przypomnij, jaki masz

> przebieg?

jeśli nie kręcony to 98tys.

Napisano

> jeśli nie kręcony to 98tys.

?? boje_sie.gif jeśli nie kręcony? To skąd Ty go kupowałeś? Pewnie z Poslki, albo od Turasów hehe.gif

O ile dobrze pamiętam, nie było chyba podobnego przypadku na naszym Forum...

Napisano
  • Autor

> ?? jeśli nie kręcony? To skąd Ty go kupowałeś? Pewnie z Poslki,

> albo od Turasów

> O ile dobrze pamiętam, nie było chyba podobnego przypadku na naszym

> Forum...

a Ty wszystkim sprzedającym ufasz bezgranicznie? smile.gif

auto jest kupione u makaroniarzy tyle ze sprowadzal mi je kolo ktorego nie znam az na tyle zeby mu oddać nerkę wink.gif wpisy w ksiazce serwisowej konczyly sie po pol roku od zakupu auta i juz wtedy auto mialo ponad 40tys stąd moja obawa przed kręceniem licznika. Ale zlewam już na to generalnie, wszystko chodzi ok więc nie mam co psioczyć

Napisano

> a Ty wszystkim sprzedającym ufasz bezgranicznie?

no staram się icon_rolleyes.gif , tylko turasom i czarnym nie ufam smile.gif żartuję oczywiście...

> auto jest kupione u makaroniarzy tyle ze sprowadzal mi je kolo

> ktorego nie znam az na tyle zeby mu oddać nerkę wpisy w ksiazce

> serwisowej konczyly sie po pol roku od zakupu auta i juz wtedy

> auto mialo ponad 40tys stąd moja obawa przed kręceniem licznika.

> Ale zlewam już na to generalnie, wszystko chodzi ok więc nie mam

> co psioczyć

spoko, jak wszystko chodzi cacy, to nie ma się czego doszukiwać

Napisano

> po oględzinach na kanale okazało się że nie taki diabeł straszny nie

> można zawsze zakładać najgorszego - rozsypana jest poduszka pod

> skrzynią biegów (dolna (nr.5 na rys. z epera)) aż tak że całą

> skrzynią huśta przy ruszaniu, zmianie biegów, nierównościach.

> Częśc zamówiona (swoja drogą niekosztowna jak na ASO i oryginał

> bo 100 pln). Po nowym roku wymienię to i dam znać czy to

> wszystko

Ja mam podobny problem. Łapa (element nr 1) jest pęknięta ale nic nie stuka. Objawem jest tylko jakieś chrobotanie jak się puści auto na luz. U mnie problemem jest to że miejsce montażu dwóch śrub do korpusu jest już historią-poprostu korpus się ukrychnął w tych miejscach. Poduszka jest cała

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.