Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile mam poduszek? :)

Featured Replies

Napisano

Pytanko jak w temacie. Jak określic ile tak naprawde jest poduszek. Przy kupnie auta sprawdzana byla centralka poduch w ASO ale nie pomyslalem zeby zapytac czy na egzaminerze wyskoczy im ile ich tak naprawde jest. Z przodu 2 to pewne ze są, ale nie wiem jak z bocznymi + kurtynami. Wyczytalem w archiwum ze na slupkach widnieją napisy airbaga nawet jesli ich nie ma ale czy na fotelach też potrafią być naszywki jezeli nie ma w siedzisku jaśka? & moze w aso po wpisaniu samego VIN wyskoczy im opcja wyposażenia łącznie z ilością poduszek. Wersja samochodu to Active - standard z city + abs (ebd tez jest choc nie wiem czy to standard)

Napisano

Jak kupowaem auto to w ASO po podlączeniu do Examinera otrzymałem informację, że jest 6 poduszek i że wszystkie się odzywają.

Napisano

Examinerem bez problemu sprawdzisz ile masz poduszek. Activ miał kiedyś 4 poduchy (tzn 2 przednie i 2 w fotelach), nie wiem jak od 2004... Na fotelach musisz miec napis, a i sprawdzajac ręką powinieneś poczuć pod tapicerką coś twardego jeśli poduszki masz. Kurtyn w standardzie w activie nie było, ale sprawdź czy nie masz napisów na nakładce słupka przedniego oraz środkowego! grinser006.gif

A tak wogóle to Wesołych i Spokojnych Świąt! Żeby te poduszki nikomu potrzebne nie były! smile.gif

Napisano

> Pytanko jak w temacie. Jak określic ile tak naprawde jest poduszek.

Teoretycznie można sprawdzić np. na fakturze zakupu z salonu - jeśli jest coś powyżej standardu, to powinno być wypisane. W praktyce ten sposób może być nieskuteczny, np. ja kupiłem Stilo, w którym poduszek zamontowano więcej, niż było wyspecyfikowane w zamówieniu (poduszek z tyłu nie zamawiałem, a były - nie wiem, czy wynikało to z omyłki, czy z jakichś powiązań z innymi opcjami hmm.gif).

W praktyce to raczej pozostaje wyprawa do ASO i podłączenie Examinera.

> Przy kupnie auta sprawdzana byla centralka poduch w ASO ale nie

> pomyslalem zeby zapytac czy na egzaminerze wyskoczy im ile ich

> tak naprawde jest. Z przodu 2 to pewne ze są, ale nie wiem jak z

> bocznymi + kurtynami.

W standardzie w Activie były dwie - przynajmniej ostatnimi czasy. Czy na fotelach masz naszywki?

> Wyczytalem w archiwum ze na slupkach

> widnieją napisy airbaga nawet jesli ich nie ma

Chyba po prostu jest jedna forma do wtryskarki. zlosnik.gif

> jaśka? & moze w aso po wpisaniu samego VIN wyskoczy im opcja

> wyposażenia łącznie z ilością poduszek.

Wątpię. Tzn. w teorii tak twierdzą, w praktyce co najwyżej ustalą, co było w standardzie - a jeśli były jakieś opcje (np., dodatkowe poduszki), to tu już będzie problem. Podejrzewam, że do ustalenia dokładnej specyfikacji wyposażenia konkretnego egzemplarza ASO musiałoby skorzystać z pomocy producenta ok.gif

> Wersja samochodu to

> Active - standard z city + abs (ebd tez jest choc nie wiem czy

> to standard)

EBD w praktyce znaczy tyle, że masz ABS po prostu ok.gif - elektroniczny rozdział siły hamowania między przód i tył już od jakiegoś czasu realizowany jest przez ABS, w starszych autach mimo ABS były też mechaniczne korektory siły hamowania, natomiast od pewnego momentu tę rolę w całości przejął układ ABS.

Napisano
  • Autor

dzieki za podpowiedzi. jako ze na examiner specjalnie nie bede sie wybierac specjalnie w tej sprawie a fajlurow na szczescie zadnych nie ma to pojde innymi tropami, jak wyzej: sprawdze naklejki na aucie, poza tym na fotelach sa naszywki & po wymacaniu fotela faktycznie z boku czuc twardy prostokąt pod tapicerką ( btw zapytam, kiedy ona sie otwiera to wydziera dziure w tapicerce? smile.gif ) & napisy na slupkach bocznych sa ale na przednich nie ma wiec kurtyn pewnie brak. Aha powiedzcie czy kontrolka na desce dotyczaca poduszek bocznych (u mnie sie nie zapala wcale) dotyczy poduszek czy kurtyn? bo instrukcja niejasno sie na ten temat wypowiada, a nawet wprowadza w blad bo w jednym zdaniu pisze o tej kontrolce jako o poduszkach tylnych i przednich - sami sie zamotali wink.gif

Napisano

u mnie przy wymianie centralki air bag dzwonili chyba do glownej siedziby fiata w polsce wiec przy okazji sie dowiedzialem jak to wyglada. mianowicie po nr nadwozia dostali informacje o wyposazeniu auta ( nie wiedzieli ile bylo poduszek wlasnie a potrzebowali to do zamowienia odpowiedniej centralki )

jako ciekawostke dodam ze mechanik stwierdzil ze na bank sa poduszki tylne co nie zgadzalo sie z opisem wyposazenia tego ktory otrzymali z centrali smile.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie przy wymianie centralki air bag dzwonili chyba do glownej

> siedziby fiata w polsce wiec przy okazji sie dowiedzialem jak to

> wyglada. mianowicie po nr nadwozia dostali informacje o

> wyposazeniu auta ( nie wiedzieli ile bylo poduszek wlasnie a

> potrzebowali to do zamowienia odpowiedniej centralki )

> jako ciekawostke dodam ze mechanik stwierdzil ze na bank sa poduszki

> tylne co nie zgadzalo sie z opisem wyposazenia tego ktory

> otrzymali z centrali

ja z kolei kiedy bylem w ASO w innej sprawie niz poduszki (pytac o ewentualna cene kola zamachowego) to koles wzial ode mnie dowod, przepisal VIN do tej ich aplikacji serwisowej ktora ma lacznosc via net z centrala. Znalazl odpowiednie czesci i podal ceny ale przy okazji podejrzalem mu wtedy przez ramie ze powyskakiwaly takze inne informacje na temat mojego egzemplarza - nawet kolor tkaniny itp. ale wtedy akurat o poduszkach nie pomyslalem. W sumie to chyba jeden z darmowych sposobow sprawdzenia poduszek bedzie, oczywiscie przy chocby minimalnych checiach pana z serwisu zeby.GIF

Napisano

Takie informacje są w eperze wink.gif kolor auta i tapicerki dokładna data produkcji i silnik jaki posiada i jaka wersja wyposażenia wystarczy że podasz mi 8 ostatnich cyfr nr. nadwozia i moge ci to napisać a nawet jak będzie to nr. silnika podam rotfl.gif

Napisano

> Takie informacje są w eperze

No właśnie nie za bardzo - w ePER po numerze VIN znajdziesz to, co jest w standardzie - co do opcji to doszukasz się tam najwyżej tego, jakie mogą (ale nie muszą) być. zlosnik.gif

Napisano

> Może w taki sposób ?

W zasadzie równiez mógłbym dzwonić do ASO i podawać viny (swoje, lub kogoś innego smile.gif ), ale wolę się upewniec najpierw tutaj.

W zasadzie wiem, że mój posiada 8 poduszek, ale czy osoby mające wątpliwości mogą to stwierdzić np po naszywkach na tylnych siedzeniach i "stacyjce" w bagażniku do odłączania poduszek? - czy to jednoznacznie mówi o tym, że na tyle zamontowane są również poduszki?

Napisano

Jeżeli masz stacyjkę do wyłączania poduszek w bagażniku to oznacza że masz boczne na tylnych siedzeniach wink.gif

Napisano
  • Autor

chyba po tej calej dyskusji co poniektorzy zaczna watpic czy faktycznie maja tyle poduszek jak zakladali wczesniej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> chyba po tej calej dyskusji co poniektorzy zaczna watpic czy

> faktycznie maja tyle poduszek jak zakladali wczesniej

ja wiemże mam w oznaczeniach 6 i naprawdę tyle mam rotfl.gif byłem przy montażu rotfl.gif podsufitki u mnie wink.gif

Napisano

> Pytanko jak w temacie. Jak określic ile tak naprawde jest poduszek.

> Przy kupnie auta sprawdzana byla centralka poduch w ASO ale nie

> pomyslalem zeby zapytac czy na egzaminerze wyskoczy im ile ich

> tak naprawde jest. Z przodu 2 to pewne ze są, ale nie wiem jak z

> bocznymi + kurtynami. Wyczytalem w archiwum ze na slupkach

> widnieją napisy airbaga nawet jesli ich nie ma ale czy na

> fotelach też potrafią być naszywki jezeli nie ma w siedzisku

> jaśka? & moze w aso po wpisaniu samego VIN wyskoczy im opcja

> wyposażenia łącznie z ilością poduszek. Wersja samochodu to

> Active - standard z city + abs (ebd tez jest choc nie wiem czy

> to standard)

Hej, czy kurtyny liczy się jako dwie poduszki czy jedną w sensie jedna dla pierwszego rzedu i druga dla drugiego?

Napisano

> Jak kupowaem auto to w ASO po podlączeniu do Examinera otrzymałem

> informację, że jest 6 poduszek i że wszystkie się odzywają.

Doprecyzujmy: ze obwod kazdej z poduszek dziala zgodnie ze specyfikacja grinser006.gif

Widzialem kiedsy taki dynks, dzieki ktoremu Examiner nie wskazywal bledu grinser006.gif

Napisano

> W praktyce to raczej pozostaje wyprawa do ASO i podłączenie

> Examinera.

I trzeba byc czujnym, bo examiner wlicza w poduchy takze napinacze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

co do ePERa , to nikt nie powiedzial ze sa wersje online z ktorych mozna smialo korzystac, dotąd myslalem ze to zahaślona aplikacja dla serwisów, co prawda najnowsza wersja programu to nie jest ale dane akurat o naszych autach spokojnie wydłubiemy

TU

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.