Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalizator

Featured Replies

Napisano

Czy da się sprawdzić drożność katalizatora bez wyciągania go z auta? Coś mi się z lekka silnik dławi przy ruszaniu, i czasem gaśnie na wolych obrotach. Czy to może być zapchany katalizator?

Napisano

> Czy da się sprawdzić drożność katalizatora bez wyciągania go z auta?

wejdź pod autko i postukaj/potrząśnij

jak coś latać będzie w środku to kat już na złom crazy.gif

Napisano
  • Autor

czy ktoś już wymieniał kata, jaki to koszt, jaki kupić i jaka jest średnica rury?

Napisano

> czy ktoś już wymieniał kata, jaki to koszt, jaki kupić i jaka jest

> średnica rury?

a wytnij że w cholere kata - ja tak zrobie jak mi padnie

Napisano

> czy ktoś już wymieniał kata, jaki to koszt, jaki kupić

oryginał to pewnie lekko z tysiąc oslabiony.gif

ale uniwersalny myślę 400 - 500 zł

Napisano
  • Autor

> a wytnij że w cholere kata - ja tak zrobie jak mi padnie

czytałem że bez kata mogą się różne rzeczy z silnikiem dziać - jakieś niby fale dźwiękowe się nakładają i lepiej się spaliny wydalają - jak to rzeczywiście wpływa na bravkę?

A może metalowy założyć, np. JMJ?

Napisano

Kumpel wywalil w 1.6 wywalil katalizator i w miejsce jego wstawil strumiennice w obudowie katalizatora.Tak ze na oko nie ma różnicy ale jest napewno na badaniu spalin.Autko dużo lepiej się wkręca tylko też jest troszkę głośniejsze:).Ja na giełdzie widziałem katalizatory blaszane w sśrodku po 250zł.A ceramiczne są chyba ponad500zł ale nie na 100%.

Napisano
  • Autor

A czy ktoś miał już doświadczenia z zatkanym katem? U mnie objawy są takie: ok. 2-3 sek po uruchomieniu auta silnik chodzi głośniej, spadają obroty i zaczyna nierówno chodzić. Dzwięk jest mniej więcej taki, jakby była nieszczelna plecionka albo puściła któraś uszczela.

Czasem gaśnie na wolnych, na początku gasł zawsze po uruchomieniu, ale potem powymieniałem to i owo, dałem mu trochę po garach i chyba go przedmuchałem bo już nie gaśnie po odpaleniu.

Podejrzewam kata bo przez jakiś czas przepustnica była zalewana olejem z silnika (był nadmiar oleju w silniku - taką padakę kupiłem), no i poszła sonda a kata na razie zostawiłem bo nie wiem czy już na niego czas. confused.gif

Napisano
  • Autor

> wejdź pod autko i postukaj/potrząśnij

> jak coś latać będzie w środku to kat już na złom

Dziś próbowałem nawet odkręcić, ale bez szlifierki chyba nic z tego, to robota dla fachury.

Potrząsnąłem i stuknąłem, coś tam w środku trochę lata... chyba więc kata zamówię tu http://www.ekosystemonline.com/ metalowy cena ok. 210 zł, nie jest tak źle. Zna ktoś średnicę rury w bravce 1.4?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.