Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze zwrotnicą

Featured Replies

Napisano

Zacznę od tego, że przez przypadek (gdy przestało mi działać audio w samochodzie) dowiedziałem się, że mam zamontowany system trójdrożny głośników signata. Co więcej, okazało się, że zwrotnice (Tonsila) nie działają (w serwisie powiedzieli mi, że prawdopodobnie sie coś spaliło...). Niedługo będę sprzedawał samochód, dlatego postanowiłem wyjąć system i kupić najtańsze jakie są 160 mm i wsadzić w drzwi bez zwrotnic. Wspomnę tylko, że system grał bez wzmacniacza (pod 5letnim nie najlepszym Kenwoodem).

Szczerze powiem, że od momentu kiedy wyjąłem system nie wiedziałem zbyt dużo o car audio (albo inaczej, prawie nic nie wiedziałem...) Zacząłem czytać i dlatego, że mam troche czasu postanowiłem powoli kompletować audio do nowego samochodu. Co najgorsze, wiem tylko, że będzie to samochód mały (clio / corsa / yaris). Postanowiłem dać na przód system signata z radiem Jvc Kd G72, ze wzmacniaczem, jak narazie tym Blaupunkt GTA 4 lub jak dobrze pójdzie to z tym Carpower 604 i z tyłu ze skrzynką 15 litrową z głośnikiem Hertz ES200. Całość chce mieć podłączoną pod kable Dietza np. takie.Aha i drzwi przednie chce mieć wytłumione taśmą dekarską.

OK może skupie się bardziej na tym o co mi chodzi. Ogólnie z tym systemem mam 2 problemy. Pierwszy to pęknięcie membrany największego głośnika. Ale mam nadzieje, że będzie dobrze. Żywicę kupiłem i jak tylko dostanę przesyłkę biorę się za klejenie zgodnie ze wskazówkami z forum.

Jeśli chodzi o model głośników to

- 160 mm = SIGNAT SM 1651

- 100 MM = SIGNAT M10

- tweeter = (nie mają żadnego oznaczenia - ale wiem, że jest to także signat - były małe nalepki, tylko jakos odpadły, czy sam je odkleiłem, już nie pamiętam)

Żeby ułatwić oto fotka wszystkich głośników:

001.jpg

i fotka tyłu głośnika 160 mm i 100 mm

002.jpg

Teraz przyszedł czas na zwrotnice i powiem szczerze, że się przeraziłem trochę bo jedyne trójdrożne jakie znalazłem to model Signat C3 które za sztukę kosztują 295 zł... Szczerze powiem, że taka suma raczej odpada. chodź rozmawiałem ze znajomym, który wie sporo więcej niż ja na temat car aduio i mówi, że jeśli już ma się system to warto mieć zwrotnice tej samej firmy (są najlepiej dopasowane). Co możecie mi doradzić w tej materii? Co wy byście zrobili? Rozumiem, że jest pięć opcji:

1. kupić wcześniej wymienione Signat C3 (CO Z KASĄ?!)

2. Naprawić (jeśli się da) dotychczasowe tonsile (oto fotka)

003.jpg

3. Kupić jakieś inne tanie zwrotnice, np. taką

4. Zamówić wykonanie odpowiedniej zwrotnicy dokładnie pod te głośniki u fachowca/zajawkowicza (ale tu nie mam pojęcia jaki koszt)

5. Odstawić głośniki 100 mm i

a) Zamontować 160 mm i tweetery do których kupić zwrotnicę dwudrożną (tylko znowu pytanie którą?)

b) Zamontować 160 mm bez zwrotnic plus tweetery z jakimiś kondensatorami?

Co do piątego rozwiązania to słyszałem, że może być konieczność odstawienia głośnika 100 mm, gdyż jest straszny problem w samochodach tej klasy (co właśnie clio czy corsa) z umieszczeniem głośnika "pod przednią szybą" - chodzi o problem ze znalezieniem miejsca.

Mam nadzieję, że komuś chciało się to czytać i jakoś mi doradzi. Oczywiście dopóki nie będę miał samochodu wstrzymuję się z rozwiązaniem. Poprostu chce poznać wasze zdanie na ten temat i przygotować się jakoś (np. jeśli polecicie mi rozwiązanie 3 to zacznę szukać jakiegoś specjalisty).

P.S. Aha w sumie teraz wpadłem na 6 rozwiązanie: sprzedać całość (jeśli ten system jest jeszcze coś wart) i kupić jakiś nowy system dwudrożny, np. taki

Wiem, że aby coś doradzić w tym temacie trzeba posiadać dość szczegółową wiedzę teoretyczn ą i praktyczną, jednak wierzę, że ktoś się znajdzie.

Z góry wielkie dzięki!

Napisano
  • Autor

> prawdę powiedziawszy kupiłbym nowy zestaw na przod

wiem, tylko, że raz: to jest najprostsze rozwiązanie, dwa co zrobić z głośnikami? (jak patrzyłem w necie to taki nowy zestaw jest trochę wart...)

P.S. Nikt naprawdę nie potrafi nic poradzić?

Napisano

> wiem, tylko, że raz: to jest najprostsze rozwiązanie, dwa co zrobić z

> głośnikami? (jak patrzyłem w necie to taki nowy zestaw jest

> trochę wart...)

> P.S. Nikt naprawdę nie potrafi nic poradzić?

przecież Ci poradziłem, mam Ci powiedzieć cobys sklejał zakładał i jakos to bedzie?

dla mnie to była by rzeźba w g...., dlatego JA bym zakładał nowe na przod

Napisano
  • Autor

> przecież Ci poradziłem, mam Ci powiedzieć cobys sklejał zakładał i

> jakos to bedzie?

> dla mnie to była by rzeźba w g...., dlatego JA bym zakładał nowe na

> przod

sorka żle napisałem,

miało być:

"czy nikt naprawdę nie potrafi nic innego poradzić?"

Napisano
  • Autor

OK to jeszcze tylko pytanie czy te głośniki pójdą pod zwrotnicą, które link podałem jako trzecie rozwiązanie?

Napisano

> OK to jeszcze tylko pytanie czy te głośniki pójdą pod zwrotnicą,

> które link podałem jako trzecie rozwiązanie?

zagrać zagraja ale jak to Ci nikt nie powie

teraz to niestety metoda prób i błędów Ci została

Napisano

regenerowane glosniki nigdy niezagraja tak jak powinny... Sprobuj sprzedac i zainwestowac cos innego zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.