Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanizm otwierania tylnej klapy z wewn.

Featured Replies

Napisano

da sie zamontowac taki mechanizm w SC jesli go niemam seryjnie? bo se chcialem wygladzic tyłeczek w autku a po 2 mnie wkurza otwieranie klapy kluczykiem jeszcze jak mam zapalony silnik i musze go wylanczac zeby klape otworzyc oslabiony.gif

Napisano

> da sie zamontowac taki mechanizm w SC jesli go niemam seryjnie? bo se

> chcialem wygladzic tyłeczek w autku a po 2 mnie wkurza

> otwieranie klapy kluczykiem jeszcze jak mam zapalony silnik i

> musze go wylanczac zeby klape otworzyc

da rade, nawet robilem wg. opisu w manualach. Nie oeirntuje sie gdzie ten opis teraz jest, moze na stronie centomanii co nie dziala. Bylo wszystko z numerami fabrycznymi elementow.

J

Napisano

Quote:

>> Otwieranie tylnej klapy od wewnątrz

Potrzebne są następujące części (obok numery części w/g FIAT-a):

1. dźwignia - 7689977

2. linka - 46513018

3. tulejka x 2 - 15624411

4. śruba x 2 - 10707024

Koszt około 80 PLN.

Elementy 3 i 4 mogą okazać się zbędne, jeżeli ktoś wymyśli inny sposób na zamontowanie dźwigni. W niektórych SC element 3 jest już zamontowany (umiejscowienie tulejek w opisie). Należy wymontować fotel kierowcy i plastykową nakładkę na progu. Odchylić wykładzinę (może być konieczne zdjęcie jednej lub dwóch spinek przytrzymujących wykładzinę pod fotelem kierowcy i odkręcenie dolnego mocowania pasa kierowcy). Na progu z boku jest widoczne duże wycięcie i dwa otwory. W tych otworach należy umieścić tulejki (mogą być już zamontowane). Jednak otwory są za duże, a tulejki należy wbić, aby potem za pomocą śrub przykręcić dźwignię (nie wkładać tulejek od środka, bo po przyłożeniu dźwigni nie można ich przytrzymać, aby dokręcić śruby). Jednym ze sposobów jest lekkie zgniecenie tulejek i nagwintowanie ich śrubami, wtedy można je umieścić w otworach i się trzymają. Przeciągamy cieńszy koniec linki (ten bez walca) przez próg wkładając go w wycięcie pomiędzy tulejkami i wyciągamy otworem z tyłu progu. Zdejmujemy lewy tylny boczek. Dalej otworem razem z wiązką przewodów dochodzimy do przestrzeni za tylnym boczkiem. Zdejmujemy lewe tylne światło i przeciągamy linkę do korytarza nad tylnym zderzakiem. Odkręcamy część tylnego zamka przy zderzaku i wyciągamy tym otworem linkę. Zakładamy linkę do dźwigni i do zamka (może być potrzebna regulacja luzu linki aby nie spadła). Montujemy dźwignię, układamy linkę (mogą być potrzebne plastykowe paski do przypięcia linki szczególnie za tylnym boczkiem. Zakładamy zamek. Sprawdzamy funkcjonowanie. Składamy wszystko do kupy i gotowe.

Dużo pisaniny, a roboty niecała godzina.

Dodam tylko że jeszcze posmarowałem linkę smarem, co by nie zardzewiała. Działa bez zarzutów do dziś. Polecam kupno przynajmniej jednej tulejki ekstra do testów. Koszt ~70 pln. Czas montażu ~2h (no ale mi montaż obrotka zajął 2 dni).

autor:

Pafnucek

Napisano

jasne ze da......godzina no moze 2 roboty, a czesci ja za caly kompletny nowy zestaw (wajcha do otwierania, uchwyt klapy, linka,2x nitonakretka, 2x srubka) w sklepie zaplacilem 72 zl palacz.gif

Napisano

da się ok.gif ja u siebie też nie miałem seryjnie ok.gif

kupiłem na Allegro cały zestaw do otwierania (wajcha + linka + tylny mechanizm) za 60 zł ok.gif

montaż nie zajął mi więcej niż godzinkę (przy temperaturze - 10 stopni) oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie za porade... niepozostaje ki nic innego jak zabrac sie do pracy... ale dopiero po balandze i jak wytrzezwieje 270751858-jezyk.gifHappy New Year Every One zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.