Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samowlaczajace sie wycieraczki w Marea Weekend.

Featured Replies

Napisano

witam! od jakiegos czasu, a raczej, gdy na dworzu wystepuje temperatura bliska zeru i nizsza, pojawia sie u mnie dziwna przypadlosc, a mianowicie wycieraczki przednie same sie wlaczaja, niezaleznie od tego czy sa rzeczywiscie uruchomione "wajcha" przy kierownicy. ten objaw jest niezalezny od tego czy samochod jedzie czy stoi i czy ma zapalony silnik czy zgaszony. nie wyglada to na sprawe mechaniczna, aczkolwiek latem usterka wystapila moze ze dwa razy, a i nie wystepuje praktycznie w ogole nawet zima, jesli silnik sie juz zagrzeje. chociaz w trakcie rozgrzewania auta potrafi przez 3 minuty sie nie wlaczac to "zmywanie okien", a pozniej "ciach" i nie chce przestac...

jesli ktos jest w stanie pomoc mi rozwiazac ten problem, poprosze o pomoc. dodam, ze nie mam kontaktu z poprzednim wlascicielem, lecz, jak sie pozniej przekonalem, zamontowal on sprytny przycisk przy kierownicy, ktory umozliwia szybkie rozlaczenie pradu przy bezpieczniku odpowiedzialnym za wycieraczki... no fajnie, ale ile podczas jazdy mozna sie bawic w wylaczanie i wlaczanie pradu, zeby sprawnie obsluzyc wycieraczki...?

dzieki z gory za odpowiedzi, pzdr

Napisano

> witam! od jakiegos czasu, a raczej, gdy na dworzu wystepuje

> temperatura bliska zeru i nizsza, pojawia sie u mnie dziwna

> przypadlosc, a mianowicie wycieraczki przednie same sie

> wlaczaja, niezaleznie od tego czy sa rzeczywiscie uruchomione

> "wajcha" przy kierownicy. ten objaw jest niezalezny od tego czy

> samochod jedzie czy stoi i czy ma zapalony silnik czy zgaszony.

> nie wyglada to na sprawe mechaniczna, aczkolwiek latem usterka

> wystapila moze ze dwa razy, a i nie wystepuje praktycznie w

> ogole nawet zima, jesli silnik sie juz zagrzeje. chociaz w

> trakcie rozgrzewania auta potrafi przez 3 minuty sie nie wlaczac

> to "zmywanie okien", a pozniej "ciach" i nie chce przestac...

> jesli ktos jest w stanie pomoc mi rozwiazac ten problem, poprosze o

> pomoc. dodam, ze nie mam kontaktu z poprzednim wlascicielem,

> lecz, jak sie pozniej przekonalem, zamontowal on sprytny

> przycisk przy kierownicy, ktory umozliwia szybkie rozlaczenie

> pradu przy bezpieczniku odpowiedzialnym za wycieraczki... no

> fajnie, ale ile podczas jazdy mozna sie bawic w wylaczanie i

> wlaczanie pradu, zeby sprawnie obsluzyc wycieraczki...?

> dzieki z gory za odpowiedzi, pzdr

miałem tak w Tipo. Powód: maksymalny lass na głównej płytce bezpieczników (zlasował sie główny przewód prądowy). Lekarstwo: wymieniona skrzynka bezpieczników.

Napisano

> miałem tak w Tipo. Powód: maksymalny lass na głównej płytce

> bezpieczników (zlasował sie główny przewód prądowy). Lekarstwo:

> wymieniona skrzynka bezpieczników.

Sam wymieniales? W ASO kiedys chcieli mnie orznac i skrzynke bezpiecznikow wymienic za 500 PLN - powiedzialem, zeby sie w leb stukneli.

pzdr

Rostek

Napisano

> Sam wymieniales? W ASO kiedys chcieli mnie orznac i skrzynke

> bezpiecznikow wymienic za 500 PLN - powiedzialem, zeby sie w leb

> stukneli.

> pzdr

> Rostek

ja u siebie kupiłem używkę za z tego co pamiętam 100 pln i wymieniałem sam, bo w Tipo żadnych cudów nie było ok.gif

a swoją drogą w klepie nowa też kosztowała coś koło 500

Napisano
  • Autor

to juz rozumiem, czemu poprzedni wlasciciel zamontowal malym kosztem ten przycisk... to juz wole sie przemeczyc ta zime z tym przyciskiem, niz wydawac na duperele kase i nerwy tracic w takim razie...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hej

Podobne objawy mialem w starej Marysi, a dzis zdarzylo to samo w nowej: wycieraczki chodza non stop.

Mam wrazenie ze tylko wtedy, kiedy silnik sie solidnie nagrzeje, np po 30 min jazdy.

Wylaczenie silnika na chwile pomaga na 5 sek, a potem znowu.

Macie pomysl jak zdiagnozowac czy to wymieniona wyzej skrzynka bezpiecznikow, czy sterownik wycieraczek? A moze inne sugestie?

Jazda non stop z pracujacymi wycieraczkami byla dzis nieco troche uciazliwa, dobrze ze snieg padal wink.gif

Czyzby kolejny punkt listy TTTM?

Acha - ale podwojna predkosc dziala, wiec jak juz mnie wnerwi miarowy szum wycieraczek, to zawsze moge je sobie puscic szybciej wink.gif

Napisano

> Czyzby kolejny punkt listy TTTM?

nadal obstawiam na jakiś mas skrzynki bezpieczników

sprawdź główny przewód prądowy, czy czasem sie nie

zlasował

to na pewno nie z serii TTTM no.gif

Napisano

Skleja Ci się przekaźnik od wycieraczek, jest zaraz przy silniku od wyiceraczek, niestety nie występuje jako część zamienna, trzeba wymienić silnik wycieraczek. Jak włożysz nowy akumulator to powinno ustąpić. Obajwy są dwojakie:

-Jechałem kiedyś z Łodzi do Pragi w Czechach, całą drogę ładowałem sobie z zapalniczki laptopa(włączonego-dziewczyna pracowała na nim), w Kudowie termometr zaczął pokazywać temperaturę -9 do -11stC a było około 0stC, po przejechaniu granicy okazało się, że nie działają wycieraczki, zaczeły działać na autostradzie przy 180km/h(prawdopodobnie kwestia doładowania akumulatora).

- drugi objaw to dokładnie taki jak masz(zimą po rozruchu non stop działające wycieraczki), u mnie oba problemy rozwiązałem wymieniając akumulator na nowy i nie używam gniazdka zapalniczki jak nie jest to niezbędne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Niestety pudlo frown.gif

Acu wymieniony 2 tygodnie temu na ganz nowy. Chyba ze z recyklingu kupilem wink.gif

Napisano

> Niestety pudlo

> Acu wymieniony 2 tygodnie temu na ganz nowy. Chyba ze z recyklingu

> kupilem

No to skleja Ci przekaźnik przy silniku wycieraczek. Poszukaj na allegro bo w ASO możesz się zniechęcić ceną, możesz jeszcze rozebrać to ustrojstwo i spróbować wymienić ten przekaźnik, ja tego sam nie sprawdzałem, tak mi powiedział elektryk w ASO, ponoć się nie da go wymienić, ale polak potrafi...

Pozdrawiam BAS

Napisano

Miałem tak poprzedniej zimy dwa razy. Samo przyszło, samo przeszło bez ingerencji. Na razie jest ok.

TUTAJ

Napisano

Problem zniknal idea.gif

Wyjalem bezpiecznik od wycieraczek, zeby szyby nie zedrzec, poki czegos nie wymysle wink.gif Wlozylem go testowo po godzinie i hosanna! Wszystko dziala jak powinno. Na razie jezdze z bezpiecznikami na wierzchu, jakby trzeba interweniowac, ale od wczoraj jest OK.

Na razie tak zostawiam, bede w elektryce grzebal jak mroz pusci smile.gif

Napisano

Miałem/mam podobne objawy,MW 2002 r najpierw na gwarancji wymieniono przełącznik zespolony pod kierownicą pomogło na troche,ze względu na niespodziewalność wystapienia usterki /preferowane mokre dni i jazda na światłach/odkryłem ze zdumieniem że wycieraczki mozna wylączyć claps.gif ale przełącznikiem postojowe/mijania yikes.giftj.na światlach postojowych wycieraczki wylączone ,po włączeniu mijania i około 5 sekund włączają się samoistnie na jednej prędkosci.Pewien mechanik rozebrał przekażniki przy akumulatorze raczej wypiął i włożyl w to samo miejśce.Pomogło-na trochę.Dzisiaj ratowałem sie jazdą na przeciwmgielnych i postojowych a nstępnie wyjęciem bezpiecznika.Zakupiłem nawet 4 przekażniki na allegro ale jeszcze nie miałem czasu zamienić.Czytajac pózniejsze posty mam wątpliwość czy ta wymiana zmieni cokolwiek.Podszybia nie rozbierałem.

pzdr neurozibi MW JTD

Napisano

Ciekawostka z tymi swiatlami postojowymi. Mam nadzieje ze mi sie nie przyda, ale dobrze wiedziec cool.gif

Napisano

> witam!

-- przełacznik zespolony. Albo reanimować poprzez napsiukanie jakiegoś preparata w stylu "kontakt 60" ( coby oczyscił i zakonserował - w zadnym wypadku WD40 !!) albo wymiana na nowy.

A generalnie - użyj szukaczki na przyszłośc ;-)

• 1 rok później...
Napisano

Witam serdecznie

Odswierze troche temat bo mnie a wlasciwie moja "Maryśke" dopadła podobna przypadłość z ta roznica ze wycieraczki same sie zalączaja po okolo 30sek. od uruchomienia silnika i dziajaja bez przerwy na predkosci ciagłej/wolnej przez okolo 1min, oczywiscie musze spryskiwac szybe plynem, przelaczam w rozne pozycje przelacznik zespolony ale to nic nie daje dopiero po uplywie wspomnianej minucie wszystko wraca do normy, wycieraczki przestaja samoistnie dziajac i zachowuja sie normalnie ale podczas jazdy samochodem co jakis czas znowu same sie zalaczja i znowu okolo minuty i jest spokoj.

czytalem wasze wypowiedzi w tym i podobnym poscie i tak naprwade jednej odpowiedzi nie ma na te przypadlosc, niektorzy mowia zeby wymienic aku inni silniczek od wycieraczki, sam juz nie wiem od czeko najpierw zaczac z wymiana, moze koledzy podpowiecie jednoznacznie co i jak.

Z gory dzieki za odp.

Napisano

mi jak padły światła mijania,kumpel z ASO grzebał mi w kablach,pytał się czy załączają mi się same wycieraczki,odpowiedziałem że zdarzyło się,po czym odciął kabelek i powiedział że już same się nie załączą

z tego co pamiętam przy przekażnikach koło akumlatora,jeśli dobrze pamiętam to czerwony kolor

więc to taka ich przypadłośc,ale do rozwiązania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.