Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem Uno 1.4

Featured Replies

Napisano

Mam uno z 91 roku silnik 1.4ie i czasami pojawia sie taki problem ze w czasie jazdy samochód po dodaniu gazu zaczyna buczeć i nie przyspiesza jakby sie cos zablokowalo. Czasami jest tak ze po lekkim dodaniu gazu przyspiesza normalnie a problem pojawia sie gdy dodam mocniej gazu silnik buczy i nie przyspiesza. Kupiłem taki srodek na przeczyszczenie wtrysku i jest lepiej ale problem nie zniknal calkowicie. Silnik nadal zachowuje sie nerwowo przy zdjeciu nogi z gazu lub dodaniu gazu zawsze kilka razy szarpnie. Co o tym sadzicie i jeszcze jedno czy po odlaczeniu wtyku od silniczka krokowego w czasie pracy silnika na biegu jalowym silnik pownien zgasnac? I czy silnik krokowy ma jakies zadanie w czasie jazdy na biegu?

Napisano

Może katalizator masz zapchany?

Napisano

> Może katalizator masz zapchany?

Tez bym stawial na katalizator, albo ogolnie przypchany uklad wydechowy...

Napisano
  • Autor

Poprzedni własciciel powiedział ze wywalił katalizator. Co do przypchanego układu wydechowego to mozliwe bo wogole jakis dziwny jest nie wiem czy tak powinno byc bo mam tylko puche po katalizatorze (jezeli prawda jest ze go nie ma) a pozniej dluga rure i koncowy tłumik. Powinien byc jeszcze chyba srodkowy tłumik? I tak niedługo bede robił kompletny wydech bo juz jest troche przerdzewiały ale na razie nie ma dziury wiec nie robie z reszta kasy na wymiane tez na razie nie mam. Ile wogole moze kosztowac wymiana calego wydechu?

I wracam do pytania czy jezeli odłacze wtyk od silnika krokowego (oczywiscie na biegu jalowym) to silnik powinien zgasnac czy nie?

Napisano

> czy silnik krokowy ma jakies zadanie w czasie jazdy na biegu?

on nic nie robi w czasie jazdy gdy obr są

powyżej normalnych.

Napisano

> Poprzedni własciciel powiedział ze wywalił katalizator.

Skoro wywalał kat. to moze cos zostalo i wpadło w tłumik i ci teraz blokuje...

Jak odłączysz krokowego na biegu jałowym to tak jakby był niesprawny, więc pewnie ci zgaśnie. A w czasie jazdy krokowy nie spełnia żadnej funkcji.

Napisano
  • Autor

Bardzo mozliwe ze tak jest jak bede miał kase to zmienie ten wydech ale narazie musi taki byc. A co do krokowca to wlasnie tez mi sie wydaje ze po odlaczeniu silnik powinien zgasnac. A u mnie nie ma zadnej roznicy, roznica pojawia sie dopiero jak po odlaczeniu wtyczki przygazuje to obroty nie rowno wzrastaja potem dluzej opadaja niz zwykle i opadaja badzo nisko tak ze silnik sie przydusza ale nie gasnie i zaraz wchodzi na prawidlowe obroty. Nie znam sie na tym wtrysku najlepiej ale moze cos sie własnie z tym krokowcem przycina i to jest powodem dziwnego zachowania silnika??

Moje podejrzenia wzbudza dodatkowo to ze jest on oklejony tasma izolacyjna. Na innym forum czytałem ze własnie ktos miał podobny problem w uno 1.4 z 90r. Wymienił wszytsko co sie dało, aż w koncu zdecydował sie na wymiane całego wtrysku. I jak napisał wszystkie objawy znikneły a jego mechanik powiedział ze to mozliwe ze poprostu stary wtrysk sie zacinał. Sam sie zastanawiam czy nie wymienic tego wtrysku? Co sadzicie?

Napisano

Niewykluczone, że te wszystkie objawy mają związek z tą jedną sprawą, czyli z wydechem... Jak bedzie zapchany to silnik bedzie nierowno pracowal, przerywal itp...Ja bym od wydechu zaczął....Tak czy tak jak piszesz musisz go wymienic...a z wtryskiem nie wiadomo...wyrzucisz kase i moze niepotrzebnie....

Napisano

Wydech raczej nie...skoro uzyles srodka do "czyszczenia" wtrysku i sie troszke poprawilo to znak ze cos sie dzieje w ukladzie zasilania. Jabym wymienil filtr paliwa. Jesli nie to bym sprawdzil wtryskiwacz poprzez zdjecie filtra powietrza i sprawdzenie czy nie leje wtrysk jak sie przyspiesza. Poza tym ja w swoim mialem zapaskudzony filtr paliwa w zbiorniku. JAkas guma na pompie bylo i sie rozsypala. Zawalila wstepny filtr paliwa i podczas gdzy silnik potrzebowal wiecej paliwa nie dostawl go tyle ile powinien.

Napisano
  • Autor

Tez mi sie wydaje ze wydech raczej nie.. Musiałem kupic nowe serwo bo mi padlo i przy okazji kupilem tez uzywany wtrysk. Jutro odbieram od mechanika i zobaczymy. Jezeli sie nie poprawi to stawiał bym na ten filtr w zbiorniku. Bo ten drugi filtr paliwa wymienialem miesiac temu. A jaki jest dostep do tego filtra w zbiorniku? Trudna jest wymiana tego?

Napisano

Od srodka samochodu. Pod tylna kanapa jest otwor. Tam jest dojscie do pompy. Do zbirnika jest przykrecona pompa razem z czujnikiem stanu paliwa na okolo 15 nakretek 7mm. Tylko nie wiem czy tak sie da wyjac. Ja wyjmowalem zbiornik i robilem to od dolu. I nie wiem czy tak nie jest latwiej. Wykrecasz trzy sruby podtrzymujace zbiornik od dolu (13) i masz dojscie do do wszystkiego a i chyba lepiej pompa wyjdze dobrze. Wyjecie zbiornika trwa okolo 8 minut. TAk wiec nie jest zle jesli sie ma kanal. U mnie po wyczyszczeniu tego filtra jest o niebo lepiej. Juz sie nie krztusi na zimnym i jak sie depnie to chce jechac...a tak to sie mulil i dopiero potem szedl. Nie wiem czy jezdzisz na gazie. Jesli tak (ale jesli nie to tez mozesz) to sprobuj zresetowac kompa. Odlaczenie akumulatora na 10 min resetuje w 1,4 kompa. Wtedy zobacz czy cos sie zmienia. Nie pamietam czy pisales o wymianie swiec i przewodow WN. Bo jesli nie to tez moze byc przyczyna....

Napisano

powino mu sie udac to zrobic smialo z góry czyli od siedzenia ja czasem wyciagam pompe raz na miesiac bo mam składana i czsem mi sie zawiesza pływak

Napisano
  • Autor

Dzieki za informacje, jak narazie mechanik zmienił mi ten wtrysk i samochod chodzi zupelnie inaczej, silnik pracuje rowno i dobrze reaguje na gaz, nawet przestał szarpac, ale jak to bywa z unem jest inny problem, padło mi serwo jakis czas temu i wymienil mi mechanik na inne z una 97r. I problem polega na tym ze jak przejade okolo 10 km (uzywajac hamulcow) coraz bardziej sie rozgrzewaja az zaczynaja hamowac samochod bez wciskania hamulca, ostatnio tak rozgrzaly mi sie tarcze do czerwonosci. Odstawiłem go z powrotem do mechanika i zobaczymy co wymysli..

Napisano

Odstawiłem

> go z powrotem do mechanika i zobaczymy co wymysli..

Nic nie wymyśli, wymieni przewody elastyczne/gumowe, które są najczęstszą przyczyną nieodbijania tłoczków w cylindrach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.