Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niestety - turbo do wymiany w 1,9JTD 115

Featured Replies

Napisano

Niestety - turbo do wymiany

Naprawiłem overboost to spieprzylo sie turbo. (wymienilem zawor overboost, wezyki i przez krotki czas bylo dobrze)

Nie steruje już kierownicami. Winne sa kierownice albo silownik pneumatyczny na turbo.

Stawiam raczej na silownik. Szukając zamiennika ? jakiego zamienneika...

W przypływie złości zamowilem nowe turbo a stare idzie do zwrotu

Koszt samego turbo ok 2500zl (brutto). Gdybym chcial stare zachowac to koszt ok 5000zl. Stare jednak do niczego nie bedzie mi potrzebne. cena ASO i o dziwo za wymiane zarządali ok 300 - 350 zl brutto (3 godziny - wg zapewnien serwisu, cena wydaje mi sie przystepna, moze dlatego ze u nich turbo zamowilem) + examiner za 100 zl

Dodatkowo ugadalem sie na wymiane wezy od chlodnicy bo gdzies na lączeniach cieknie, wezy od chlodnicy oleju tez gdzies plyn chlodzący cieknie. Z tego co mnie zapewnili calkowity koszt robocizny ok 600 - 650 zl, włącznie z wymianą przeplywomierza, filtra powietrza, filtra paliwa, filtra oleju, oleju i plynu chlodzącego. Poza turbo i wszystkimi wezami wsio mam swoje.

Serwis Auto-Pol zielona gora, po rozmowie z simoneONE zaczynam się obawiac o rzetelnosc tego serwisu. Już za pozno, wplacilem zaliczke 500 zl.

Z drugiej strony mam nadzieje ze bedzie spokoj - zapewnili mnie ze na wszystko czego się palcem ruszą dają 2 lata gwarancji. (oby) (chodzi mi o turbo)

z tego co czytalem to przy dzwonie silownik pneumatyczny dostaje w p... i szybko bedzie do wymiany. (moje stilo dostało w prawy blotnik)

Rozmawialem z ziomkiem co ma Lancie Lybre z takim samym silnikiem i te silowniki lubią w środku korodować. Jak zwał tak zwał bedzie nowe turbo bedzie i "czip tjuning" smile.gif

Napisano

Napisz jaki masz przebieg samochodu i jakie były objawy pada

Napisano
  • Autor

> Napisz jaki masz przebieg samochodu i jakie były objawy pada

Rzekomo teraz jest 84 tys km.

Napisano

Nie jestem fchowcem ale wydaje mi się, że ktoś ma ochotę nieźle zarobić na tej turbinie. Naprawa zatartych kierownic czy też ich sterowania to maksymalnie kilkaset zł. Proponowałbym najpierw skonsultować spawę tutaj. Aso mają taką przypadłość, że często niezbyt rozważnie wydaja nasze pieniądze.

Napisano

> Proponowałbym najpierw skonsultować spawę tutaj.

Zgadzam sie - zwlaszcza z Bogumilem.

Napisano

> z tego co czytalem

Gdzie?

to przy dzwonie silownik pneumatyczny dostaje w

> p... i szybko bedzie do wymiany. (moje stilo dostało w prawy

> blotnik)

ile przejechałeś od dzwonu?

Napisano

Czy ten siłownik pneumatyczny o którym piszesz jest odpowiedzialny za ruch zaworu "Waste-gate"? Bo jesli o tym samym myślimy, to u specow z używanymi turbinamu powinno Ci się udać takowy kupić (w serwisie nie da rady go zamówić oddzielnie sciana.gif) i bez problemów da radę go samemu wymienić. Identyczny jest stosowany w kilku rodzajach turbin, ten co ja posiadam wymontowany został z jakiegoś turbo od VW. Stan był idealny i kosztował 100PLN. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Dzieki sliczne za info. Dzisiaj zadzwonilem abyt sie upewnic na jutrzejszy dzień i jakis gosc probowal mnie na ziemie soprowadzic ile bedzie wymiana kosztowac. Z wczesniejszych 3 godzin zrobila sie cala zmiana (roboczo godziny mozecie sobie przeliczyc) Moze byc ze jutro pojade tylko po zaliczke (odebrac ją) jesli nie to zrobie ostry raban. Jeden gosc zaprzecza drugiemu i sami juz nie wiedzą. Opinie o tym serwisie niestety zaczynają się potwierdzać.

ps. dobrze ze telefonicznie zapytalem jeszcze raz o cenę usług bo jutro to pewnie bym sie zdziwil jeszcze bardziej.

Napisano

> Dzieki sliczne za info. Dzisiaj zadzwonilem abyt sie upewnic na

> jutrzejszy dzień i jakis gosc probowal mnie na ziemie

> soprowadzic ile bedzie wymiana kosztowac. Z wczesniejszych 3

> godzin zrobila sie cala zmiana (roboczo godziny mozecie sobie

> przeliczyc) Moze byc ze jutro pojade tylko po zaliczke (odebrac

> ją) jesli nie to zrobie ostry raban. Jeden gosc zaprzecza

> drugiemu i sami juz nie wiedzą. Opinie o tym serwisie niestety

> zaczynają się potwierdzać.

> ps. dobrze ze telefonicznie zapytalem jeszcze raz o cenę usług bo

> jutro to pewnie bym sie zdziwil jeszcze bardziej.

na usta cisna sie slowa...

"a nie mowilem?" sciana.gif

Napisano
  • Autor

Poszukalem i znalazlem

Szukalem wg producenta kodow. Oryginalne oznaczenie 46786078

Wg strony: http://www.middlesextuningcentre.co.uk/tc-fiat.htm

jest to turbosprezarka GT1749V czyli Garrett T17.

Szukając dalej znalazlem ze montowana jest w VAG'ach smile.gif

http://cgi.ebay.pl/Tuning-TURBO-NEU-TDI-...1QQcmdZViewItem

Oryginalne turbo GT1749V na ebayu za 360 euro. Czyli pasuje do populatnych tdików.

Ze ta glowa zaczyna pozno pracowac :>

Co prawda mocowanie kolektora nie pasuje z tego co widzę to i inny uklad rur to jednak jest to konstrukcyjnie bardzo podobna turbina i teraz wiem do jakiej konkretnie turbiny szukać silownika.

Napisano
  • Autor

> Czy ten siłownik pneumatyczny o którym piszesz jest odpowiedzialny za

> ruch zaworu "Waste-gate"? Bo jesli o tym samym myślimy, to u

> specow z używanymi turbinamu powinno Ci się udać takowy kupić (w

> serwisie nie da rady go zamówić oddzielnie ) i bez problemów da

> radę go samemu wymienić. Identyczny jest stosowany w kilku

> rodzajach turbin, ten co ja posiadam wymontowany został z

> jakiegoś turbo od VW. Stan był idealny i kosztował 100PLN.

Czy dziwnym trafem mozna wymienic ten silownik bez demontazu turbiny? Czy konieczny będzie demontaz ?

Napisano

> Czy dziwnym trafem mozna wymienic ten silownik bez demontazu turbiny?

> Czy konieczny będzie demontaz ?

Ciasno było, ale jakoś dało radę. Tylko potem ręce wyglądają jak po godzinnej zabawie z małym tygrysem... rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Ciasno było, ale jakoś dało radę. Tylko potem ręce wyglądają jak po

> godzinnej zabawie z małym tygrysem...

marqo a z innej beczki ten gg numer co masz w profilu to prawidlowy ?? piszę do ciebie wlasnie

Napisano

> marqo a z innej beczki ten gg numer co masz w profilu to prawidlowy

> ?? piszę do ciebie wlasnie

Prawidłowy, tylko byłem off-line sleeping_2.gif

Napisano

tak a propos wymiany turbawki i planowanej zmiany softu .... to moze zapodaj jakas mocniejsza turbinke... tylko nie wiem czy to juz kos robil i jakie wyniki osiganal...,,,,,, ahhh czasem zaluje ze nie mam jakiegos tdiiika gdzie wszystko sklada sie jak klocki lego ...

Napisano

> zapodaj jakas mocniejsza turbinke...

a smarowanie i chlodzenie które jest myślisz że temu podoła?

Napisano

Nie kumam mozesz troszeczke uscislic swoje pytanie???

Napisano

> Nie kumam mozesz troszeczke uscislic swoje pytanie???

Pewnie chodzi o smarowanie turbiny i chlodzenie oleju.

Co do pierwszego to IMO nie bedzie problemu.

Jesli chodzi o temp. oleju to moze byc roznie - ja wirusie jak sie dobrze pocisnie to ok 115 mozna wykrecic - normalnie przy obecnych temp. trzyma ok 90.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam All Po jakims czasie.

Problem turbodoładowania mam rozwiązany. umowilem się w pewnym serwisie za Wrocławiem. Przyjechałem rano i zabrali się za samochód.

Wyciągnęli turbo (co prawda z wielim trudem, problem odkręcenia czwartej śruby z łączenia turbiny z kolektorem, gość był pomysłowy i wygiął odpowiednio klucz smile.gif )

Okazało się że mam uwalony siłownik pneumatyczny i przytarte kierownice. Firma zajmuje się kompleksowo regeneracją turbin. W magazynie mieli dwie sztuki do Fiatów. Gość tylko zmierzył średnice wydechu na turbo bo są dwa rodzaje po czym założyli mi "nowe" regenerowane turbo. Wystawili pisemną gwarancję. Całkowity koszto to 800 zł.

Wrazenia ? Masakra.

Na dwójce i trojce wciska w fotel. dosłownie. Wyprzedzanie to juz nie adrenalina a spokojny manewr smile.gif

zmierzyłem przyśpieche wczoraj i co sie okazało - wyszło mi ok 9 sekund do sety.

od 0 do 170 w krótkim czasie - na pewno krótsztym od 30 sekund, tego jednak manewru juz nie mierzylem ale wiem ze po krotkim czasie. Jutro zmierze dokładniej smile.gif Turbinkę w końcu slycghac a zwłaszcza jak się w kręca na obroty cichiutenko świszcze dając miłe uczucie turbo odlotu smile.gif

Rodzi się więc pytanie. 9 sec do sety, coś mi sie wydaje ze auto jest chyba wirusowane w porównaniu do normy fiata ok 10,7s

Chyba czas sie udac gdzies na hamownie i to wyjasnic smile.gif

Pozdro

Napisano

> zmierzyłem przyśpieche wczoraj i co sie okazało - wyszło mi ok 9

> sekund do sety.

jakos mi sie wierzyc nie chce...

Seat Ibiza 1,9 TDI 130KM ma prawie 10s hmm.gif

> Chyba czas sie udac gdzies na hamownie i to wyjasnic

tak byloby najlepiej...

Napisano
  • Autor

> Seat Ibiza 1,9 TDI 130KM ma prawie 10s

hmmm. Ibiza to nie czołg ważący prawie tone trzysta smile.gif a i Fiat w standardzie ma 115 koników a nie 130 smile.gif to tylko taka malutka roznica.

Napisano

> hmmm. Ibiza to nie czołg ważący prawie tone trzysta a i Fiat w

> standardzie ma 115 koników a nie 130 to tylko taka malutka

> roznica.

dlatego powatpiewam w te twoje 9s 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dlatego powatpiewam w te twoje 9s

zwykle fiatowskie przeklamanie licznika wink.gif

Napisano

> zwykle fiatowskie przeklamanie licznika

byc moze ok.gif

nie zapomne jak z kumplem testowalismy VW Polo (stare rocznikowo)...

130 na blacie a g-tech jeszcze 100 nie wyczul 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam All Po jakims czasie.

> Problem turbodoładowania mam rozwiązany. umowilem się w pewnym

> serwisie za Wrocławiem.

A pochwalisz się tym tajemniczym serwisem?? Gdzie jest jego siedziba?

Napisano
  • Autor

> A pochwalisz się tym tajemniczym serwisem?? Gdzie jest jego siedziba?

http://akara-turbo.pl

Czytalem rozne opinie o nich. czesc luczi nie byla zadowolona ale to glownie chodzilo o wynalazki np zamiana kompresora na turbo

caly czas bylem podczas naprawy.

W moim przypadku zrobili to dobrze z resztą jak robili moje auto to przyprowadzili ziomki z serwisu hahaha.gif Lagune na gwarancji na wymiane turbo bo przy 20 tys km sie rozpadło. Oglądałem na własne oczy.

Z resztą jak mi gość powiedział ze to nie pierwszy przypadek ze rece serwis renault rozkłada i przyjezdzają na naprawy turbo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.