Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Normalne to?

Featured Replies

Napisano

Moja Fiacina 1.4 12v z 1997 roku przy 150 tys przebiegu do setki ma 17 sek. Rozumie auto ma swoje lata, ale wg mnie to ciutke za duzo no.gif Czego to moze być wina poza wiekiem? cfaniaczek.gifPozdrawiam!

Napisano

> Moja Fiacina 1.4 12v z 1997 roku przy 150 tys przebiegu do setki ma

> 17 sek. Rozumie auto ma swoje lata, ale wg mnie to ciutke za

> duzo Czego to moze być wina poza wiekiem? Pozdrawiam!

a po czwarte - kto rozumie auto?

pzdr

Rostek

Napisano

> po pierwsze czym to mierzyłeś

> po drugie to naprawde długi czas

> po trzecie tico Cie łyko

po czware licznikowa 100, to jakieś 90-95km 270751858-jezyk.gif, czyli dolicz jeszcze z sekundę zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> po czware licznikowa 100, to jakieś 90-95km , czyli dolicz jeszcze z

> sekundę

Tym mnie dobiłes pad.gif v-max to 170km/h i ani wiecej. Nie wspomne ze zeby taki czas wykrecic auto potrzebuje duuuuuużo czasu. Mierzylem stoperem, nawet dwa razy zlosnik.gif

Napisano

> po czware licznikowa 100, to jakieś 90-95km , czyli dolicz jeszcze z

> sekundę

nie u każdego.

każdy ma inny bład pomiarowy.

Napisano

> Tym mnie dobiłes v-max to 170km/h i ani wiecej. Nie wspomne ze zeby

> taki czas wykrecic auto potrzebuje duuuuuużo czasu. Mierzylem

> stoperem, nawet dwa razy

Ja nie mierzylem ale jak mojego bujne to bardzo ładnie się rozpędza aż musze kiedyś zmierzyć ile ma do setki! a dla mojego 170 to bez problemu wiekszego jedyna zmuła przychodzi 130-145 a potem idzie juz ładnie smile.gif

Napisano

> Moze kolega ma zanizony bład pomiarowy

No nie bardzo, w każdym razie nie fabrycznie. Kiedyś na p.m.s było o zaniżaniu licznika. Wynika to z tego, że prawo zabrania, by licznik zaniżał wartość prędkości. Zwykle są podkręcane o 10% według wskazań GPSu. Sprawdzane na CC i Palio z nie majstrowanym licznikiem. Z stąd się biorą opowieści, o wyciąganiu 200km/h w samochodach w których producent deklaruje 180km/h max. Stary poldek przekłamywał o 15% jeśli wierzyć wskazaniom prędkościomierza nad drogą Żory -> Katowice. Teraz już tego nie ma. Ten poldek licznikowo wyciągał 160, więc coś w tym musi być.

Do autora wątku: sprawdź sobie sprężanie, u mnie jeszcze sprzęgło zaczyna się ślizgać bo już to czuje przy gwałtownym przyśpieszaniu. To pewnie też ma wpływ, ale nie narzekam.

Napisano

> duzo Czego to moze być wina poza wiekiem?

Oprócz sprawności silnika , układ jezdny. Opory toczenia , blokowanie hamulców , geometria, opony itd

Napisano

> Moze kolega ma zanizony bład pomiarowy

po prostu nie ma reguly że taki i taki jest bład pomiarowy u wszystkich...

każdy ma inaczej jeden 5 drugi 10 w plecy jeszcze inny 10 w przód.

ja moge powiedzieć tyle że przy sprawdzaniu z GPSem w padace td wyszło ze jak jade równo 100 na godzinę to GPS pokazuje 102 więc jestem w przód wink.gif

Napisano
  • Autor

Sprzęgło jest po wymianie, a we wczesniejszym watku wspominalem o swiecacej sie kontrolce wtrysku. Moze to byc spowodowane błędem w komputerze? Co nalezy sprawdzic w silniku? pozdrawiam!

Napisano

> po prostu nie ma reguly że taki i taki jest bład pomiarowy u

> wszystkich...

> każdy ma inaczej jeden 5 drugi 10 w plecy jeszcze inny 10 w przód.

> ja moge powiedzieć tyle że przy sprawdzaniu z GPSem w padace td

> wyszło ze jak jade równo 100 na godzinę to GPS pokazuje 102 więc

> jestem w przód

Wiesz, specjalistą nie jestem, ale na chłopski rozum wskazania prędkościomierza nie powinny być przypadkowe i zapewne są poddawane kalibracji. Prędkościomierz nie jest mechaniczny (oprócz wskaźnika), więc nie powinno nic tam się wytrzeć, czy rozkalibrować. Błędy pomiarów mogą być tylko po zdjęciu wskazówki chyba.

Acha, zapomniałem napisać o jeszcze jednym, o średnicy koła. Ona w końcu też wpływa na "prędkość". Może w gumach było kombinowane?

Napisano

> Sprzęgło jest po wymianie, a we wczesniejszym watku wspominalem o

> swiecacej sie kontrolce wtrysku. Moze to byc spowodowane błędem

> w komputerze? Co nalezy sprawdzic w silniku? pozdrawiam!

A sprawdzałeś ciśnienie w cylindrach? Jak nie będzie tam odpowiedniego ciśnienia, to wszystko się wyjaśni :/ Niestety, to najczarniejszy wariant :/ W poldku przez nieszczelne zawory miałem spory spadek mocy. Przed remontem Vmax 120km/h(z bólem), po remoncie 150-160km/h. Oczywiście licznikowe km/h, bo tak na prawdę stawiam, że max 130km/h wyciągał w rzeczywistości. zeby.GIF

Napisano

> A sprawdzałeś ciśnienie w cylindrach? Jak nie będzie tam

> odpowiedniego ciśnienia, to wszystko się wyjaśni :/ Niestety, to

> najczarniejszy wariant :/ W poldku przez nieszczelne zawory

> miałem spory spadek mocy. Przed remontem Vmax 120km/h(z bólem),

> po remoncie 150-160km/h. Oczywiście licznikowe km/h, bo tak na

> prawdę stawiam, że max 130km/h wyciągał w rzeczywistości.

remont nie jest konieczny wystarczy wlac specyfik ktory powoduje odpieczenie zapieczonych pierscieni i po sprawie\pierscienie ulegaja wytarciu po ok 400kkm wczesniejsze branie oleju lub brak cisnienia to efekt zapieczonych pierscieni

robilismy to u wujasa w kia bo brala olej po wlaniu specyfiku na noc pierscienei puscily i op przeplukaniu silnika olej przestal znikac i kompresja sie wyrownala

zastanawiam sie czy nie zrobic to w brawi e u mnie niby okej oleju bierze zero ale kompresji nie mierzylem ale boje sie ze moze jakis babroch mi od tego plynu poleciec i sie walek zatrze a tego bym wolal nie robic biglaugh.gif

Napisano

> duzo Czego to moze być wina poza wiekiem? Pozdrawiam!

Mam taki sam model auta i wydaje mi się, że jakby sprawdził 0-100 to wyszło by mi z jakieś 25 sek.

A co do precyzji pomiaru prędkości to zapraszam do mojej miejscowości: są tu takie urządzenia, stoja sobie na słupie w metalowej skrzynce i chętnie uwieczniają kierowców i ich bolidy. Błąd wskazania takiego urzadzenia to zaledwie 2 km/h w całym zakresie prędkości :-) if you know what I mind wink.gifclaps.gif

Napisano

> chyba if you know what do I mean?

ok. senkju za informejszyn

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.