Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

Witam

Spotkał się ktoś może z takim dziwnym działaniem astry ? Odpalam i działa, przejechałem 20 km, stanąłem pod sklepem, zrobiłem zakupy ... i kicha. Nie mogłem auta odpalić. Pod maską słychać było tylko "klack" przy przekręceniu kluczyka, ale rozrusznik nie kręcił. Oddałem auto do elektryka, zerknął, akumulator sprawdził - jest ok - potem wyjął rozrusznik, skasował mnie 180 zł - zmienił szczotki i coś tam jeszcze. Przyjechałem do domu, po drodze cacy, ale że mnie korciło to w garazu dla sprawdzenia jeszcze raz odpaliłem i to samo "klack" i nic więcej. Elektryk mówił że to napewno nie jest wina autoalarmu, bo rozrusznik sie odzywa - inaczej nic nie było by słychać. Pogmerałem przy alarmie - odpalił. I teraz nie wiem czy to alarm czy nadal rozrusznik a ja jak głupi gmeram przy alarmie.

Alarm jeśii się spotkał ktoś z takim - mam na "magnesik" - po 30 sekundach po zrobieniu czegokolwiek w aucie jak nie pomerdam magnesikiem to zaczyna alarm piszczeć a za chwilę odcina zapłon i wyje. No i pytanie alarm czy rozrusznik ?????

Napisano

IMO rozrusznik, a dokładnie automat (bendix). Słychać kliknięcie czyli załącza się automat. On nie tylko zazębia rozrusznik z silnikiem, ale na jego końcu są styki, które włączają silnik rozrusznika. Pewnie coś z nimi. Postukaj trochę w automat i sprawdź czy to pomogło. Kable są dobrze przykręcone? Te do rozrusznika, automatu, masa, klemy?

Napisano
  • Autor

Spróbuję przy najbliższej okazji bo teraz oczywiście zapalił bez problemu. dziwna akcja tymbardziej ze problem z odpaleniem nie był np po całej nocy tylko na 5 minut zgasiłem silnik

Napisano

> Spróbuję przy najbliższej okazji bo teraz oczywiście zapalił bez

> problemu. dziwna akcja tymbardziej ze problem z odpaleniem nie

> był np po całej nocy tylko na 5 minut zgasiłem silnik

Ja także stawiam na elektromagnes. Kiedyś miałem podobne objawy, z tym że u mnie elektromagnes(automat) nie "cykał" już wcale na rozgrzanym silniku. Na zimno zapalał bez problemu, na ciepło wcale. Pukanie w niego raczej nie pomagało. Trza wymienić i już.

Napisano
  • Autor

jeśli chodzi o elektromagnez w rozruszniku to razem ze szczotkami dziś go wymienił elektryk u ktorego byłem więc to odpada - może to immobilizer mi takie cuda wyprawia ?

Napisano

> IMO rozrusznik, a dokładnie automat (bendix). Słychać kliknięcie

> czyli załącza się automat. On nie tylko zazębia rozrusznik z

> silnikiem, ale na jego końcu są styki, które włączają silnik

> rozrusznika. Pewnie coś z nimi. Postukaj trochę w automat i

> sprawdź czy to pomogło. Kable są dobrze przykręcone? Te do

> rozrusznika, automatu, masa, klemy?

bendiks (zębnik) to nie to samo co automat (wyłącznik elektromagnetyczny) skromny.gif

Reszta jest ok skromny.gifwink.gif

Napisano

Masz rację wink.gif

Kubek, jeśli coś stuka i masz pewność, że to rozrusznik to najlepiej sprawdź to po wyjęciu go z auta. Możesz też pomierzyć czy elektromagnes załącza styki główne rozrusznika. Może stuka, ale coś blokuje zazębienie i dlatego rozrusznik się nie włącza.

Napisano

ja kupiłem na szrocie za 150 drugi rozrusznik bo sie nie opłaca naprawiać i już ponad rok śmigam i niema problemów smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.