Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw kodów 48,55,73 i co dalej?

Featured Replies

Napisano

Witam. Dziś po przejechaniu trasy ok.200km kilka km od domu zapalił się check. Świecił się cały czas z kilkusekundowymi przerwami. Po odczytaniu kodów usterek mam taki zestaw:

48-za niskie napięcie zasilania

55-uszkodzone urządzenie sterujące

73- przepływomierz powietrza – za niskie napięcie

Niedawno wymieniałem pasek alternatora i przy tym wyjmowałem przepływomierz ale poskładałem wszystko jak należy. Elektrody i klemy akumulatora mam czyste. Chcę zaznaczyć że ani jeden z tych kodów wcześniej nie wyskakiwał. Trasę przejechałem z prędkością ok. 110-130km/h. Praca silnika nie zmieniła się, odpala też jak wcześniej. Proszę o porady co w tej sytuacji mogę sam sprawdzić.

Astra 5D 91r. C20NE

Napisano

Zmierzyć napięcie na klemach przy pracującym silniku, sprawdzić jak zmienia się w całym zakresie obrotów, sprawdzić główne przewody masowe, zaciski masy na silniku, przewody przy alternatorze.

Napisano
  • Autor

> Zmierzyć napięcie na klemach przy pracującym silniku, sprawdzić jak

> zmienia się w całym zakresie obrotów, sprawdzić główne przewody

> masowe, zaciski masy na silniku, przewody przy alternatorze.

Ok jutro to przejrzę. A co mogło się stać temu urządzeniu sterującemu skoro silnik pracuje bez zmian, czy jest szansa że po 20 prawidłowych uruchomieniach kod sam zniknie?

Napisano
  • Autor

Witam. Dziś przejrzałem kable przy alternatorze i akumulatorze i jedyne co zwróciło moją uwagę to kabel główny wysokiego napięcia od cewki do aparatu zapłonowego, który dotykał kabla (+) akumulatora niedaleko od klemy. Wprawdzie oba kable mają grubą izolację ale myślę że jest pewne ryzyko zwarcia jeśli się jeździ po drogach z mniejszymi lub większymi kałużami. Oddaliłem kable od siebie, odłączyłem akumulator w celu wykasowania błędów, odpaliłem silnik na parę minut, zgasiłem i odczytałem kody. Został kod 73 więc zmierzyłem napięcie na wtyczce do przepływomierza. Wyszło mi 5,26V na przekręconym kluczyku, więc chyba ok. Moje pytanie jest takie: jak można sprawdzić ten przepływomierz aby być pewnym co jest przyczyną wyskakiwania tego kodu? Pozdrawiam.

Napisano

To napięcie jest za niskie, ale po kolei.

Przepływomierz jest podłączony 4 przewodami.

Odłącz go i zmierz napięcie na wtyczce od strony instalacji między pinami 1 i 3 (brązowy i czerwono-niebieski). Po włączeniu zapłonu powinno być tyle co na aku.

Podłącz przepływkę i odpal silnik. Przy obrotach jałowych między przewodami 2 i 4 (brązowo-zielony i niebiesko-zielony) powinno być 0,5-1,5V.

Jeśli coś się nie zgadza to trzeba zmierzyć to samo na wtyczce przy ECU. Wykluczymy tym samym uszkodzenia przewodów.

Napisano
  • Autor

> To napięcie jest za niskie, ale po kolei.

> Przepływomierz jest podłączony 4 przewodami.

> Odłącz go i zmierz napięcie na wtyczce od strony instalacji między

> pinami 1 i 3 (brązowy i czerwono-niebieski). Po włączeniu

> zapłonu powinno być tyle co na aku.

> Podłącz przepływkę i odpal silnik. Przy obrotach jałowych między

> przewodami 2 i 4 (brązowo-zielony i niebiesko-zielony) powinno

> być 0,5-1,5V.

> Jeśli coś się nie zgadza to trzeba zmierzyć to samo na wtyczce przy

> ECU. Wykluczymy tym samym uszkodzenia przewodów.

W takim razie chyba pomyliłem wtyczki i mierzyłem tą na 2 piny a to chyba jest czujnik temp. zasysanego powietrza. Jutro zmierzę tą na 4 piny i w razie kolejnych niejasności się odezwę. Dzięki.

Napisano
  • Autor

> To napięcie jest za niskie, ale po kolei.

> Przepływomierz jest podłączony 4 przewodami.

> Odłącz go i zmierz napięcie na wtyczce od strony instalacji między

> pinami 1 i 3 (brązowy i czerwono-niebieski). Po włączeniu

> zapłonu powinno być tyle co na aku.

> Podłącz przepływkę i odpal silnik. Przy obrotach jałowych między

> przewodami 2 i 4 (brązowo-zielony i niebiesko-zielony) powinno

> być 0,5-1,5V.

> Jeśli coś się nie zgadza to trzeba zmierzyć to samo na wtyczce przy

> ECU. Wykluczymy tym samym uszkodzenia przewodów.

Dziś zmierzyłem napięcie na wtyczce przepływomierza i na przekręconym kluczyku jest takie samo jak na aku a po odpaleniu na drugiej parze kabli wahało się w granicach 1.20V czyli w normie. Przy obr ok. 2500obr/min wynosiło 1.6V. Myślę że ten przepływomierz jest dobry a ten kod 73 po prostu się nie skasował po odłączeniu aku. Chyba pojeżdżę jakiś czas z tym błędem a jeśli się nie skasuje to wtedy zmierzę napięcie przy ECU. Co koledzy myślą o takim rozwiązaniu? Czy silnik po odłączeniu wtyczki powinien zgasnąć? U mnie tylko obroty na chwilę spadają a potem się stabilizują.

Napisano

> Czy silnik po odłączeniu wtyczki powinien

> zgasnąć? U mnie tylko obroty na chwilę spadają a potem się

> stabilizują.

Przepływomierza? nie powinien zgasnąć, powinien zrobić to co twój zrobił wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.