Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznik zespolony, jak się dostać?

Featured Replies

Napisano

Już atakuje aukcje na allegro w sprawie przełącznika zespolonego, bo mi migacze nie odbijają i mnie to denerwuje i postanowiłem to sobie wymienić ale...

jest pare problemow, a główny to nie wiem jak sie tam dostać:

-czy wystarczy tylko odrkęcić te dwie śruby tj. od dołu kierownicy w tej obudowie? to co się znajduje tj. zza kierownicą siedząc jako kierowca?

-czy trzeba jeszcze zdjęć przycisk sygnału, a potem tam coś jeszcze poodkręcać.

Problemy na jakie już napotkałem:

chciałem wyciągnąć bezpiecznik z titka, ale po wyciągnięciu go (z obrazków jakie tam są namalowane wywwnioskowałem ze to ten) titek dalej działał, a wiec za ściagnięcie przycisku sygnału się nie brałem, bo co chwile mi titał smile.gif... czy można ogólnie jakoś titek wyłączyć ? (oprocz rozłączenia aku smile.gif )

drugi problem to gdzie, kiedyś tu na forum wyczytałem ze wyciągnięcie przycisku sygnału jest w miare proste (jest na jakichś zaczepach? bo ja palcami nie daje rady wyciągnąć) ale trudne jest już spowrotem wsadzenie tego. Mam kierownice z poziomym sygnałem, nie z pionowym.

Wymieniam to bo widze ze jest montaz prosty (chyba) gdyż wszystkie kable wchodzą tam na wtyczki a wiec nie ma problemu (chyba) z pomyleniem sie z jakimis kablami, ze sie jakies zwarcie zrobi.

Co wy na to, robił kiedyś to ktoś z was ?

Napisano

> Już atakuje aukcje na allegro w sprawie przełącznika zespolonego, bo

> mi migacze nie odbijają i mnie to denerwuje i postanowiłem to

> sobie wymienić ale...

wymień samą sprężynkę...

> jest pare problemow, a główny to nie wiem jak sie tam dostać:

> -czy wystarczy tylko odrkęcić te dwie śruby tj. od dołu kierownicy w

> tej obudowie? to co się znajduje tj. zza kierownicą siedząc jako

> kierowca?

3 jeśli już wink.gif

> -czy trzeba jeszcze zdjęć przycisk sygnału, a potem tam coś jeszcze

> poodkręcać.

odkręcasz fajerę, zdejmujesz wyżej wspomnianą obudowę, odpinasz kostki od zespolonego, luzujesz 10kę na obejmie przełącznika i go ściągasz...

nic trudnego..

Napisano
  • Autor

> wymień samą sprężynkę...

podobno mam złamany bolec który tam w coś wchodzi niewiem.gif tak mi mechanior powiedział i chce sie to wymienić na własną rękę

> 3 jeśli już

może i trzy, narazie na szybko jak szukałem znalazłem dwie... a wiec moze i trzecia tez gdzies bedzie (czyli w tym wypadku zdjecie tej obudowy tez jest koniecznie?)

> odkręcasz fajerę, zdejmujesz wyżej wspomnianą obudowę, odpinasz

> kostki od zespolonego, luzujesz 10kę na obejmie przełącznika i

> go ściągasz...

> nic trudnego..

co masz namysle prze "fajere" ? chodzi o kierownicę? to ale teraz od strony sygnału czy od strony obudowy?

srry jak troche zmaieszałem ale nie potrafie troszke rozszyfrowac tego postu twojego smile.gif

Napisano

> podobno mam złamany bolec który tam w coś wchodzi tak mi mechanior

> powiedział

a no to co innego... ten kołek plastykowy wchodzi w otwór w kierownicy...

> może i trzy, narazie na szybko jak szukałem znalazłem dwie... a wiec

> moze i trzecia tez gdzies bedzie (czyli w tym wypadku zdjecie

> tej obudowy tez jest koniecznie?)

tak

> co masz namysle prze "fajere" ? chodzi o kierownicę?

tak

> to ale teraz od

> strony sygnału czy od strony obudowy?

> srry jak troche zmaieszałem ale nie potrafie troszke rozszyfrowac

> tego postu twojego

jak zdejmiesz przykrywkę titka to oczom Twym ukarze się nakrętka pod klucz 24 zdaje się która trzyma kierownice na swoim miejscu.

Napisano

tu masz śrubki w obudowie

274418599-%B6rubki.jpg

tu masz nakrętkę pod titkiem

274418599-nakr%EAtka.jpg

a tu 10kę przy zespolonym

274418599-10.jpg

Napisano
  • Autor

dziek iza faktycznie konkret odpowiedź

> tu masz śrubki w obudowie

tak tez myślałem ze trzecia bedzie u dołu smile.gif

> tu masz nakrętkę pod titkiem

mam troszkę inną kierownicę, ale wiem czego się spodziewać po wyciagnięciu maskownicy kierownicy

> a tu 10kę przy zespolonym

czyli jak rozumie po ściagnięciu kierownicy (tą 24 kluczem) a pote po odkręceniu tej śrubki (10-siątką) to wtedy przełacznik zespolony schodzi nakładam swój, podłączam kabelki i zakrecam i działa? smile.gif

naprawde dzieki za odpwoiedz, bo mi wiele pomogła, juz wiem ze sam sie za to na 100% zabiore smile.gif

Napisano

> czyli jak rozumie po ściagnięciu kierownicy (tą 24 kluczem) a pote po

> odkręceniu tej śrubki (10-siątką) to wtedy przełacznik zespolony

> schodzi

Tak.

1. Przy zdejmowaniu kierownicy zaznacz sobie jej położenie na wieloklinie żebys tak samo ją załozył.

2. Przy zakładaniu kierownicy tak obracaj plastykową częścią przełącznika zespolonego - aby bolec wszedł w otwór w obsadzie kierownicy. Jak będziesz miał przełącznik w ręku i kierę zdjętą - będziesz widział o czym mówię wink.gif

znalazłem fotkę zespolonego wink.gif

274418772-przel1.jpg

Napisano
  • Autor

> Tak.

> 1. Przy zdejmowaniu kierownicy zaznacz sobie jej położenie na

> wieloklinie żebys tak samo ją załozył.

> 2. Przy zakładaniu kierownicy tak obracaj plastykową częścią

> przełącznika zespolonego - aby bolec wszedł w otwór w obsadzie

> kierownicy. Jak będziesz miał przełącznik w ręku i kierę zdjętą

> - będziesz widział o czym mówię

> znalazłem fotkę zespolonego

hmm no ładnie coraz iecej tego, ale wlasnie jestem w trakcie negocjacji tego przełącznika zespolonego z gościem z allegro i bede kupować... a wiec potem bede montować, do wszystkich oczywiscie twoich porad się dostosuje... bo faktycznie źle by wyglądało, jak kółka by były prosto a kiera w 90stopniach smile.gif

Napisano

> hmm no ładnie coraz iecej tego, ale wlasnie jestem w trakcie

> negocjacji tego przełącznika zespolonego z gościem z allegro i

> bede kupować... a wiec potem bede montować, do wszystkich

> oczywiscie twoich porad się dostosuje... bo faktycznie źle by

> wyglądało, jak kółka by były prosto a kiera w 90stopniach

spoko...

wymiana zajmie Ci (jak robisz to 1 raz) ze 25 minut wink.gif

Napisano
  • Autor

> spoko...

> wymiana zajmie Ci (jak robisz to 1 raz) ze 25 minut

jeszcze jedno pytanko.

odkręcając tą osłone na kierownicę (tzn., trzy śrubki zaznaczone na czerwono na twoim zdjęciu) to jaki tak jest klucz dokładnie kojarzysz? ja po spojrzeniu nie zgadnę, ale myślę że także dziesiąstak. Pytam dlatego, bo nie mam u siebie nasadowych kluczy a taki jest tam potrzebny bo ta śruba jest wpuszczona w takim tuneliku i musze wiedziec na bank jaki to rozmiar, bo musze sobie taki klucz skołować...

mam nadzieje ze wszystko pójdzie gładko i szybko... 25 minut spoko.. lubie sie z czymś grzebać jak wiem o co chodzi i co pokolei mam robic, a dzięki Tobie już wiem.

Wlasnie zakupiłem juz ten przełacznik i jest w drodze do mnie, jako że koleś jest z moich okoli (ślask - zagłębie) to z priorytetem jak posłał to jutro bede się za to zabierać.. ehh juz sie nie umie doczekać smile.gif jak wezme to w obroty i bedą mi wkońcu odbijał te migacze

Napisano

> jeszcze jedno pytanko.

> odkręcając tą osłone na kierownicę (tzn., trzy śrubki zaznaczone na

> czerwono na twoim zdjęciu) to jaki tak jest klucz dokładnie

> kojarzysz? ja po spojrzeniu nie zgadnę, ale myślę że także

> dziesiąstak.

tak - 10ka wink.gif

Napisano

> tak - 10ka

Jeśli chodzi o tą plastikową osłonę przykręconą na trzy śrubki to u mnie jest ona na klucz 8kę

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o tą plastikową osłonę przykręconą na trzy śrubki to u

> mnie jest ona na klucz 8kę

ooo to mi chodzi, czyli o tą osłonkę, ok czyli bede sie przygotowywać na mniejszy i większy klucz... moze byc problem, ale bedzie sie szukać i szperać smile.gif

Napisano
  • Autor

własnie wróciłem z garażu...

były problemy gdyz załatwiłem sobie za grube klucze, tzn. nie zmiesciłem sie do tej dziury smile.gif... no ale mechanik był 7km odemnie znajomy to skoczyłem po klucz odkreciłem i spowortem jechałem bez obudowy...

potem wziąłem sie za robote.. kierownica itd... troszke sprawiło mi trud odłanczanie kabelków, były napradę mocno juz złączone... potem co okazało sie w moim starym przełączniku była zerwana sprezynka, a wiec wymieniłem cały przełącznik (nad ta sprezynka bede pracowac, moze cos sie uda uratowac...)

wymieniłem wsadziłem kiere, i ruszyłem...

migacze odbijaja elegancko...

ale pytanie: czy jak jest wrzucony prawy migacz i skrecamy w prawo to kazdy słyszy te "CYK" ktore mija ten cypel, który potem odbija sie z drugiej strony juz spowroten odkręcając kiere?

potem probowałem podłożyć zwykłe śruby na zwykły śrubokręt ale moj garaz (tzn. ojca) nie jest tak wyposazony a wiec bede musiał cos poszukac w innych miejscach na zwykłą śrubę krzyżakową, co dojde tam sam śrubokrętem....

potem zaciekawiło mnie to ze moj przełącznik ma 3 stopnie wycieraczek 270751858-jezyk.gif a ja mam dwa... no i myślałem ze ten trzeci stopien to bedzie jeszcze bardziej zapierdzelać ale sie rozczarowałem, bo sie zatrzymała :D

to by bylo na tyle, jeszcze bede cos w prcy kombinowac z ta sprezynka, chcialbym przelozyc z nowego przelacznika do starego sam ten moduł ktory jest odpowiedzialny za odbijanie, bo jakos ten stary taki lepszy był ale czy dam rade sie do tego dosatc, czy jest moznliwosc to rozebrac na czesci pierwsze? troche juz probowałem, ale wiemn ze zejdzie mi z tym wiecej czasu, mam nadzieje ze tam nic nie jest zgrzewane.

Napisano

> potem co okazało sie w moim starym przełączniku była zerwana

> sprezynka,

a nie mówiłem?? zlosnik.gif

> ale pytanie: czy jak jest wrzucony prawy migacz i skrecamy w prawo

> to kazdy słyszy te "CYK" ktore mija ten cypel, który potem

> odbija sie z drugiej strony juz spowroten odkręcając kiere?

tak

> czy jest moznliwosc to rozebrac na czesci pierwsze?

tak

> troche juz

> probowałem, ale wiemn ze zejdzie mi z tym wiecej czasu, mam

> nadzieje ze tam nic nie jest zgrzewane.

nie jest

Napisano

> potem probowałem podłożyć zwykłe śruby na zwykły śrubokręt ale moj

> garaz (tzn. ojca) nie jest tak wyposazony a wiec bede musiał cos

> poszukac w innych miejscach na zwykłą śrubę krzyżakową, co dojde

> tam sam śrubokrętem....

Natnij łepki orginalnych śrub piłką do metalu (brzeszczotem) i wtedy bez żadnego problemu odkręcisz i zakręcisz je śrubokrętem cfaniaczek.gif Tylko staraj się naciąć po środku "łepka". W razie czego to i kluczem się da potem odkręcić smile.gif

Napisano
  • Autor

> Natnij łepki orginalnych śrub piłką do metalu (brzeszczotem) i wtedy

> bez żadnego problemu odkręcisz i zakręcisz je śrubokrętem

> Tylko staraj się naciąć po środku "łepka". W razie czego to i

> kluczem się da potem odkręcić

wiem ze tak sie da, ale wole orginalne główki... bo jezeli "zjedzie" mi sie ten rowek na zwykły śrubokręt to kluczem normalnym znowu tam nie dojdę... a tak poszukam dobre śrubki i bedzie grało..

Napisano

> wiem ze tak sie da, ale wole orginalne główki... bo jezeli "zjedzie"

> mi sie ten rowek na zwykły śrubokręt to kluczem normalnym znowu

> tam nie dojdę... a tak poszukam dobre śrubki i bedzie grało..

To już może lepiej zajnwestować parę groszy w odpowiedni klucz pasujący do tych śrubek? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> To już może lepiej zajnwestować parę groszy w odpowiedni klucz

> pasujący do tych śrubek?

ano o tym nie pomyślałem.. dzięki!

Napisano
  • Autor

> tak

> tak

JAK TO ROZEBRAC!!! JUZ SZAŁU DOSTAJE!!!

mam to przed sobą, zrobiłem pare zdjec juz tego na wszelki wypadek jakbym cos inaczej nie potrafił tego potem spowrotem złozyc, ale najpierw tego nie potrafie rozebrać!!!!

są tam wszystkie kabelki dalej powtykane, narazie zdjąłem obudowe gdzie wchodzi przycisk z awaryjnych ale co dalej hmm.gif

widze tj. byly tam dwa nity, ale nie chce ich rozwiertywac bo nie mam nitownicy i nic potem nie zrobie z tym...

kabelkow nie chce wyciagac (bo nawet nie widze potrzeby) bo sa sstrasznie mocno wsadzone te konektorki i boje sie ze wyciągne kabelek z konektorka, ktory zostanie w srodku i leże... prosze pomocy!!

Napisano

Przelacznik zespolony jest tym "wspanialym" urzadzeniem ktore w ASO kosztuje 360 zeta i czesto sie psuje z tego co wiem (stad pewno ta cena no.gif). Mi sie zorbilo takie cus ze non stop pala sie swiatla mijania i nie sposob tego wylaczyc (z jednej strony to dobrze bo bezpiecznie, a z drugiej nie halo bo Uno to nie Volvo ani Saab...). Trzeba bylo zrobic "na krotko" czyli dwa kabelki spiete = lajtsy swieca, rozpiete = nie a reszta wajchami na przelaczniku normalnie daje rade cool.gif (prowizorka)

sorry za ot ale nowego tematu sie nie oplacalo z tak "blachych" powodow robic wink.gif

Napisano
  • Autor

a rozbierałeś to kiedyś na czesci pierwsze ... to jest dopiero nerwówka... nadal z tym walcze ale zaraz sie poddam frown.gif

Napisano

Ciekawe ile takie cudo moze chodzic na szrocie, bo czy rozkladac to warto jak sie styki pozacieraly... z tym pewno jak z gaznikiem - zawsze pare srubek zostaje po zlozeniu hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe ile takie cudo moze chodzic na szrocie, bo czy rozkladac to

> warto jak sie styki pozacieraly... z tym pewno jak z gaznikiem -

> zawsze pare srubek zostaje po zlozeniu

ja na allegro kupiłem to za 30 złoty... ale zauwazylem ze tam jest pekniecie itera chce rpzlozyc jeden pierscien z starego do "nowego" przełącznika... a wiec chce przlozyc, ale widze ze chyba nie dam rady i juz zgłosiłem reklamacje, czekam na odzew

Napisano

Na allegro to bida z reklamacjami (z reszta na szrocie tez bo ci powiedza ze sam zepsules i sie teraz pienisz), chyba ze to jakas "solidna firma" albo znajomy wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na allegro to bida z reklamacjami

umowione bylo wczesniej ze jak cos bedzie niegrac to zwrot, zanim zamontowałem zrobiłem zdjecia tego pekniecia a wiec raczej bedzie ok, czekam na odpowiedz, pozniej zapewnie opisze

• 4 miesiące później...
Napisano

A jak zdjąć, jak to kolega nazwał, tego 'titka' grinser006.gif, podważyć? ja mam trochę inną kierę niż na zdjęciaqch niżej bo titek jest pionowy. Też muszę wymienić przełącznik i niewiem jak to zdjąć ?

Napisano

> Już atakuje aukcje na allegro w sprawie przełącznika zespolonego, bo

> mi migacze nie odbijają i mnie to denerwuje i postanowiłem to

> sobie wymienić ale...

> jest pare problemow, a główny to nie wiem jak sie tam dostać:

> -czy wystarczy tylko odrkęcić te dwie śruby tj. od dołu kierownicy w

> tej obudowie? to co się znajduje tj. zza kierownicą siedząc jako

> kierowca?

> -czy trzeba jeszcze zdjęć przycisk sygnału, a potem tam coś jeszcze

> poodkręcać.

> Problemy na jakie już napotkałem:

> chciałem wyciągnąć bezpiecznik z titka, ale po wyciągnięciu go (z

> obrazków jakie tam są namalowane wywwnioskowałem ze to ten)

> titek dalej działał, a wiec za ściagnięcie przycisku sygnału się

> nie brałem, bo co chwile mi titał ... czy można ogólnie jakoś

> titek wyłączyć ? (oprocz rozłączenia aku )

> drugi problem to gdzie, kiedyś tu na forum wyczytałem ze wyciągnięcie

> przycisku sygnału jest w miare proste (jest na jakichś

> zaczepach? bo ja palcami nie daje rady wyciągnąć) ale trudne

> jest już spowrotem wsadzenie tego. Mam kierownice z poziomym

> sygnałem, nie z pionowym.

> Wymieniam to bo widze ze jest montaz prosty (chyba) gdyż wszystkie

> kable wchodzą tam na wtyczki a wiec nie ma problemu (chyba) z

> pomyleniem sie z jakimis kablami, ze sie jakies zwarcie zrobi.

> Co wy na to, robił kiedyś to ktoś z was ?

Ja mam doświadczenie z przełącznikiem zespolonym forda. Korzystałam z TEGO i jeszcze posiłkowałam się dwoma z TEJ STRONY mam nadzieję, że się przyda. Życzę cierpliwości bo będzie potrzebna smile.gif Powodzenia

Napisano
  • Autor

> A jak zdjąć, jak to kolega nazwał, tego 'titka' , podważyć? ja mam

> trochę inną kierę niż na zdjęciaqch niżej bo titek jest pionowy.

> Też muszę wymienić przełącznik i niewiem jak to zdjąć ?

MI się go udało podwarzyc ale wlasnie ja mam poziomy sygnał dzwiękowy... jak to się robi na pionowych to nie wiem, ale popróbuj podobnie, podwazyć.. Na pierwszy rzut oka tez wyglądało jakby się nie dało tego w żaden sposób wyciągnąć... ale troszkę manualnych umiejętności i wyjdzie fajnie

(polecam na ten czas odłączyć aku, bo ja podczas podwarzania musiałem ciągle wciśnięty 'titek' a wiec ciagle titał, do czasu jak odpiołem aku.... bo wyjęcie bezpiecznika z sygn. dzwiek. nic mi nie dało)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.