Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekładnia kierownicza stuki

Featured Replies

Napisano

W końcu osobiście (niewierny Tomasz zlosnik.gif)zlokalizowałem źródło głucho-metalicznych stuków przy skręcaniu w lewo i jednoczesnym przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności. Rusza się i stuka listwa maglownicy do której dołączone są dwie końcówki drążka kierowniczego ( pod maską na środku w osi pojazdu ).Przekładnia ze wspomaganiem.Poczytałem na kąciku, że w grę wchodzi:1/Regeneracja przekładni, 2/Wymiana ( na nówkę lub używkę), 3/ Jeżdżenie do usr... śmierci z tym lekkim akustycznym defektem. Chciałem zapytać, czy znane są Wam jakieś doraźne metody ograniczenia tych stuków. Piszecie, że pomaga wymiana końcówek drążków kierowniczych na nowe. Wydaje mi się, że na krótką metę da to efekt, ponieważ "sztywniej" trzymają drążek. Interesuje mnie, czy istnieje możliwość zmniejszenia ( w granicach rozsądku ) luzu na przekładni i czy to coś da. Niby u Etzolda pisze, że przekładnia nie jest regulowana ale na nastepnych stronach jest opisana regulacja za pomocą śruby ( widoczne od spodu samochodu, w miejscu gdzie wchodzi do przekładni wał kierownicy ).Pozdr

Napisano

> Chciałem zapytać, czy znane są Wam jakieś doraźne

> metody ograniczenia tych stuków.

Znamy. Wyjmujesz i do regeneracji. Koszt w Wawie bez wymontowania i zamontowania 250 zeta.

Napisano

> Znamy. Wyjmujesz i do regeneracji. Koszt w Wawie bez wymontowania i

> zamontowania 250 zeta.

Mi powiedzieli że regeneracji ulega przekładnia tylko od strony hydraulicznej-więc chyba z tymi stukami bede już jeździł-tym bardziej że kupiłem używkę i po 3 miesiącach i używka zaczęła stukać czyt. mieć luz angryfire.gif

Napisano

można spróbować wymienić tuleki na połączeniu drążków i przekładni

Napisano

> Mi powiedzieli że regeneracji ulega przekładnia tylko od strony

> hydraulicznej-więc chyba z tymi stukami bede już jeździł-tym

> bardziej że kupiłem używkę i po 3 miesiącach i używka zaczęła

> stukać czyt. mieć luz

Widocznie nie umieja zrobic. Mi zregenerowali przekladnie bez wspomagania i zachowuje sie jak nowka. Ze 2 tyg troche ciezko chodzila, teraz jest malinowo, zadnych dzwiekow i stukow. Pytalem o przekladnie ze wspomaganiem, biora tyle samo.

Napisano

A tą śrubą od dołu maglownicy to nie idzie nic zredukować luzów w przekładni bez wspomagania?

Napisano

> A tą śrubą od dołu maglownicy to nie idzie nic zredukować luzów w

> przekładni bez wspomagania?

Ponoc nie.

Napisano

Bo na Kadett Tuning Klub czytałem że można bez problemu, ale czy to prawda to nie wiem bo nie próbowałem tego.

Napisano
  • Autor

> można spróbować wymienić tuleki na połączeniu drążków i przekładni

To chyba raczej nic nie da, gdyż źródłem stuków jest listwa maglownicy w obudowie. Nie wiem czym jest ona prowadzona, najpewniej jakimiś tulejami plastikowymi ale z rysunków mało co wynika.

Napisano
  • Autor

> Widocznie nie umieja zrobic. Mi zregenerowali przekladnie bez

> wspomagania i zachowuje sie jak nowka. Ze 2 tyg troche ciezko

> chodzila, teraz jest malinowo, zadnych dzwiekow i stukow.

> Pytalem o przekladnie ze wspomaganiem, biora tyle samo.

No właśnie koledzy z Carmana zwracali mi na to uwagę, że nieuczciwi fachowcy biorą mechanizm do regenaracji i jeżeli sprawa nie wiąże się z nieszczelnoscią układu hydraulicznego, to idą na skróty i "ściskają" przekładnię. W zależności od jakosci dróg i sposobu jazdy nawet trochę to trzyma, aż do momentu nadmiernego już zużycia się pary wałek - listwa. Charakterystyczne jest właśnie występowanie dużego oporu przy kręceniu kierownicą. Nie sugeruję, że tak jest w Twom przypadku ale trzeba dmuchać na zimne.Pozdr

Napisano

> No właśnie koledzy z Carmana zwracali mi na to uwagę, że nieuczciwi

> fachowcy biorą mechanizm do regenaracji i jeżeli sprawa nie

> wiąże się z nieszczelnoscią układu hydraulicznego...

a co ma jedno do drugiego? Uklad hydrauliczny, to wspomaganie - pomaga Ci krecic.

> to idą na skróty i "ściskają" przekładnię.

Co rozumiesz pod slowem "sciskanie"? Toz to nie guma.

Wymieniaja elementy odpowiedzialne za luzy i oddaja przekladnie.

Rownie dobrze mozna po szlifie cylindrow i walu korbowego mowic o sciskaniu. Probowales kiedys obrocic walem korbowym w silniku po remoncie, oczywiscie bez glowicy, aby sprawdzic jak ciezko sie obraca? Od osobowego ciezko ale obrocisz. 6-8 litrowego szescio- lub osmiocylindrowego silnika od ciezarowki bez lomika raczej nie.

Z przekladnia po remoncie jest to samo. Musi sie dotrzec.

Wiekszosc warszawskich firm z Carmanem wlacznie wozi przekladnie na Slomiana w Warszawie doliczajac za montaz. U nich wsio kosztje minimum 450-500 zl. + VAT.

Napisano
  • Autor

> a co ma jedno do drugiego? Uklad hydrauliczny, to wspomaganie -

> pomaga Ci krecic.

Wyjaśniam. Jeżeli nic nie dolega elementom hydrauliki, to z reguły nie ma żadnych wycieków i związanych z tym strat płynu, które są stosunkowo łatwo zauważalne. W tej sytuacji nie trzeba przekładni rozłożyć na czynniki pierwsze, tylko wystarczy ją ładnie wymyć i ...

> Co rozumiesz pod slowem "sciskanie"? Toz to nie guma.

... zmnieszyć luz międzyzębny pomiędzy zębami listwy i wałka kierowniczego poprzez odpowiedznie dokręcenie śruby i jej kontry, przez co osoba odbierająca mechanizm od regeneracji ma wrażenie, że mechanicy (nieuczciwi oczywiście) ...

> Wymieniaja elementy odpowiedzialne za luzy i oddają przekladnie.

> Rownie dobrze mozna po szlifie cylindrow i walu korbowego mowic o

> sciskaniu. Probowales kiedys obrocic walem korbowym w silniku po

> remoncie, oczywiscie bez glowicy, aby sprawdzic jak ciezko sie

> obraca? Od osobowego ciezko ale obrocisz. 6-8 litrowego szescio-

> lub osmiocylindrowego silnika od ciezarowki bez lomika raczej

> nie.

Slowo but.gifściskają but.gif było w cudzysłowie ". Wydawało mi się, że forumowicz bedzie wiedział o czym piszę.Przepraszam, nie będę w przyszłości używał skrótów myślowych.

> Z przekladnia po remoncie jest to samo. Musi sie dotrzec.

> Wiekszosc warszawskich firm z Carmanem wlacznie wozi przekladnie na

> Slomiana w Warszawie doliczajac za montaz. U nich wsio kosztje

> minimum 450-500 zl. + VAT.

Pisałem, że oszukiwanie nie jest powszechne ale niestety takie przypadki się zdarzają i tego Kolega nie może wykluczyć. Nie upierałem się też, że w przypadku Kolegi przekładnia jest zregenerowana "na skróty", tzn. przepraszam za skrót - niezgodnie z technologią naprawy odtwarzającej.

Pozdrawiam, życzę tylko uczciwych i solidnych mechaników.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.