Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co jest z układem chłodzącym ??

Featured Replies

Napisano

Tydzien temu dałem do wymiany pompe wody , bo ciekła. Zalany Paraflu 4L ,czyli spokojnie wszedł, odpowietrzony. Odebrałem i po paru dniach jeżdzenia płynu chłodzącego było po korek crazy.gif Potem pare dni stał kropek w garażu i... znowu cieknie , po filtrze oleju ,czyli od pompy dalej frown.gif mało tego , po otworzeniu korka zaczął się płyn wylewać , jutro jade do mechaniora ,ale boję się dziś jeździć kropkiem . Co jest grane ?

Napisano

> Tydzien temu dałem do wymiany pompe wody , bo ciekła. Zalany Paraflu

> 4L ,czyli spokojnie wszedł, odpowietrzony. Odebrałem i po paru

> dniach jeżdzenia płynu chłodzącego było po korek Potem pare

> dni stał kropek w garażu i... znowu cieknie , po filtrze oleju

> ,czyli od pompy dalej mało tego , po otworzeniu korka zaczął

> się płyn wylewać , jutro jade do mechaniora ,ale boję się dziś

> jeździć kropkiem . Co jest g

po pierwsze zmień mechanika.a po drugie układ trzeba dobrze odpowietrzyć.

Napisano
  • Autor

> po pierwsze zmień mechanika.a po drugie układ trzeba dobrze

> odpowietrzyć.

teraz to już zmieniam , tylko jak zapłaciłem to niech naprawi co spiepszył , mówił ,że odpowietrzał ukł

Napisano

> teraz to już zmieniam , tylko jak zapłaciłem to niech naprawi co

> spiepszył , mówił ,że odpowietrzał ukł

gaz masz??

Napisano
  • Autor

> gaz masz??

nie

Napisano

> Odebrałem i po paru dniach jeżdzenia płynu chłodzącego było po korek

Po korek? Powyżej poziomu max?

Napisano
  • Autor

> Po korek? Powyżej poziomu max?

po korek ,czyli dużo powyżej max oslabiony.gif a jak odbierałem tydzień temu było w normie ok.gif

Napisano

> Co jest grane ?

Może uszczelka pod głowicą?

Napisano

> po korek ,czyli dużo powyżej max a jak odbierałem tydzień temu było

> w normie

No to coś jest nie tak.

Albo UPG, albo jest mocno zapowietrzony.

Co z temeperaturą silnika? Była w normie?

Jeżeli była ok, tzn że układ chłodzenia działa w porządku i ciśnienie rośnie przez przedmuchy z powodu padniętej UPG.

Napisano
  • Autor

> No to coś jest nie tak.

> Albo UPG, albo jest mocno zapowietrzony.

> Co z temeperaturą silnika? Była w normie?

> Jeżeli była ok, tzn że układ chłodzenia działa w porządku i ciśnienie

> rośnie przez przedmuchy z powodu padniętej UPG.

no nie mów ,że to UPG yikes.gif cholera , temp. płynu chłodzącego była w normie ,jutro jeszcze raz odpowietrze ,zobaczymy czy pomoze frown.gif

BTW przed wymianą nie było żadnych oznak padniętej UPG , ewidentnie ciekło z pompy , inne objawy UPG też nie występują - na bagnecie ok.gif , nie dymi , oby to nie było UPG oslabiony.gif

Napisano

Nie chce byc zlym prorokiem,ale mialem podobnie,wiec raczej na pewno to upg bedzie do wymiany.Z tym ze u mnie po dluzszej jezdzie krop ek grzal sie niemilosiernie.Nie pomagalo odpowietrzanie .Cala sytuacja miala miejsce na Slowacji i zaden z miejscwych specow nie byl w stanie i nie chcial brac sie za wymiane upg to zostalo ASO Fiata,ale i tak finalnie nie bylo zle bo auto bylo gotowe po 4 dniach a i finansowo wyszlo taniej bo w przeliczeniu na PLN bylo to ok 700 zl a w polskim ASO powiedzieli mi ok 1200zl po upustach ... icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

no to super ,a od czego mogła paść UPG ? Jakie mogą być tego przyczyny ?

Napisano

Wiesz ja mam nabite juz ok 110 tys km(na nowej upg ok 5 tys km) , a do tego jeszcze instalacje gazowa i na starej uszczelsce widzialem wrzery korozyjne i przepalenie od temperatury.

Napisano
  • Autor

> Wiesz ja mam nabite juz ok 110 tys km(na nowej upg ok 5 tys km) , a

> do tego jeszcze instalacje gazowa i na starej uszczelsce

> widzialem wrzery korozyjne i przepalenie od temperatury.

może też pójść od nieodpowietrzania :/ a wcześniej bulgotało mi sciana.gif jak dzisiaj pojeździlem to poziom płynu trochę opadł , jutro odpowietrze jeszcze raz i zobaczymy jak to będzie frown.gif

Napisano

Niestety,ale jest to możliwe.Na skutek złego odpowietrzenia w układzie pozostaje powietrze i silnik nie ma odpowiedniego chlodzenia.Takim elemetem,który podda się najszybciej przeważnie jest właśnie UPG oslabiony.gif

Jesli uwarzasz,że mechanior spartolił robote to jedzi i sie dopominaj o swoje,ale nie licz ,że będzie łatwo... sick.gif

Powodzonka

Napisano
  • Autor

odpowietrzyłem i poziom się obniżył poniżej maxa , czyli pozytywnie to wygląda chociaż nadal bulgocze sciana.gif a miałeś takie objawy przy padnietym UPG : po nagrzaniu w srodku zimne powietrze lecialo ( przedmuchana uszczelka ) i przy zapalaniu czasami nie zapal na wszystkie cylindry ( zalane swiece ) ? Bo mechanior mi takie objawy jeszcze podał , ktore naszczescie u mnie nie wystepuja

Napisano

> odpowietrzyłem i poziom się obniżył poniżej maxa , czyli pozytywnie

> to wygląda chociaż nadal bulgocze a miałeś takie objawy przy

> padnietym UPG : po nagrzaniu w srodku zimne powietrze lecialo (

> przedmuchana uszczelka ) i przy zapalaniu czasami nie zapal na

> wszystkie cylindry ( zalane swiece ) ? Bo mechanior mi takie

> objawy jeszcze podał , ktore naszczescie u mnie nie wystepuja

Mam podobnie cieknie mi na filtr oleju płyn chłodniczy, bulgotanie występuje odpowietrzałem 3 razy bez rezultatu, płynu ubywa dolewam litr Paraflu na jakieś 3 miesiące zaprzyjaźniony mechanik powiedział ze to na 90% pompa wody i jak się pogorszy to przyjechać na wymianę, jeżdżę tak juz od 15 tyś km wyciek się nie zwiększa

Napisano

> Cze

> Co oznacza "lekko dłubnięty srebrzak"?

wałek 866 i dolot własnej konstrukcji 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> wałek 866 i dolot własnej konstrukcji

dlatego napisałem lekko rotfl.gif

a powracając do wycieku to pompa wymieniana tydzien temu i nadal jakieś krople lecą po filtrze oleju sciana.gif jeszcze testuje , narazie po odpowietrzeniu cały czas na odpowiednim poziomie jest płyn w zbiorniczku wyrównawczym , czyli chyba to nie UPG smile.gif

Napisano

U mnie ciagle uklad sie zapowietrzal,silnik grzal sie az do tego stopnia ze zapala się czerwona kontrolna zbyt wysokiej temperatury,Pozatym jak wspomnialeś,okazało sie że auto pali na 3 cylindry no i ciagle ubywało płynu z układu chłodniczego.

Napisano
  • Autor

> U mnie ciagle uklad sie zapowietrzal,silnik grzal sie az do tego

> stopnia ze zapala się czerwona kontrolna zbyt wysokiej

> temperatury,Pozatym jak wspomnialeś,okazało sie że auto pali na

> 3 cylindry no i ciagle ubywało płynu z układu chłodniczego.

uff także nic z tych objawów , czyli naszczęscie UPG trzyma się smile.gif także dzięki za pomoc , jak zauważe takie objawy to będę wiedział ,że padło UPG 20.GIF

no i EOT grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

proponuję sprawdzić albo najlepiej od razu wymienić oring, który znajduje się w miejscu zaznaczonym na czerwono na załączniku. Wnoszę to z tego, iż miejsce które opisujesz z pojawiającymi się kroplami płynu odpowiada temu uszczelnieniu.

post-73204-14352478456134_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no to mam wymienione już grinser006.gif i jest git

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.