Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki przód - programator

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich choć to (aż) drugi mój post. Z góry zaznaczam ze przeszukałem cały kącik wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu odpowiedzi ma mój problem. Znalazłem kilka wątków podejmujących ten temat.

Mój problem jest następujący, wycieraczki działają tylko w trybie ciągłym czyli wajcha do góry i maksymalna prędkość, nie ma biegów pośrednich, przerywanych. Nie miałem nigdy wcześniej z nimi kłopotu. padły o tak.

Napisze co zrobiłem czytając wcześniejsze wątki:

1)naładowałem akumulator

2)sprawdziłem bezpiecznik (tak dla pewności choć silniczek działa)

3)dobrałem się do podszybia, nasmarowałem wszystko na cacy

4)wyczyściłem ten krążek ze smaru, styki przeczyściłem papierkiem ściernym i odtłuściłem

Dokonałem 1 próby i nic to samo, więc po:

5) sprawdziłem miernikiem przełącznik zespolony czy zachodzą jakieś zmiany napięcia na wtyczce zasilającej cały silniczek z programatorem i stwierdziłem ze przełącznik zespolony działa

6) wymieniłem tranzystor oryginalny na zamiennik jaki znalazłem na forum BD137

7)sprawdziłem na krótko przekaźnik - działa

8)wyczyściłem styki i sprawdziłem zimne luty na płytce (dogrzałem wszystkie)

Próba 2 i nic.

Poradźcie coś, tylko nie piszcie żebym wymienił wszystko, czy może to być wina silniczka?? (działa na ciągłych obrotach) blagam.gif

Napisano

w przednich wycieraczkach musi być jakiś przekaźnik czasowy i to pewnie on nawala. Spróbuj go zlokalizować i wymienić.

U mnie cyka od czasu do czasu ale jeszcze działa, nie rozbierałem tego więc nie pytaj o szczegóły.

Napisano
  • Autor

Wiem ze tam znajduje się ten programator i on raczej nawala, ale wymieniłem element który najprawdopodobniej mógł nawalić. Ale dalej nic.

Napisano

Nie pomoge niestety, ale pelen szacunek za wszystkie czynnosci podjete przed zawracaniem glowy na forum ok.gif

Napisano
  • Autor

Kurcze wiem, że wyczerpałem trochę temat, ale gdyby znalazł się ktoś kto ma inny pomysł co można było by jeszcze sprawdzić ew. wymienić. to dajcie cynk. Zastanawiałem się nad kondensatorem, który najprawdopodobniej wyzwala przekaźnik, no ale skoro on "pyka" to ja już sam nie wiem. Czekam na propozycje

Napisano
  • Autor

To może jeszcze z innej beczki, jest mi w stanie ktoś odpowiedzieć za co odpowiada zielony kabelek dochodzący do silniczka, bo czerwony to + a brązowy -

Napisano
  • Autor

WIKTORIA!!!

winner.gifjump.gifyay.gif

No cóż, muszę to napisać ku przestrodze innym znalazłem przyczynę, która nie została nigdzie wymieniona. Rozchodzi się o zielony kabelek łączący programator (czytaj płytka drukowana) z silniczkiem, ostatnia deską ratunku według schematu zamieszczonego na śmietniku jest podłączenie trzech szczotek do wirnika silniczka, miałem pewność ze kabelek brązowy (-) oraz czerwony (+) mają styk z wirnikiem, sprawdziłem więc połączenie szczotki podłączonej zielonym kabelkiem. Odkręciłem więc dwie śrubki ampolowe wyjąłem wirnik i okazało się że grafitowa szczotka ZBLOKOWAłA SIE i nie stykała z wirnikiem. Wystarczyło przeczyścić prowadnice szczotki i po bólu.

Pozdrawiam wszystkich i myślę że mój post może kiedyś pomóc. food.gif

Napisano

> WIKTORIA!!!

> No cóż, muszę to napisać ku przestrodze innym znalazłem przyczynę,

> która nie została nigdzie wymieniona. Rozchodzi się o zielony

> kabelek łączący programator (czytaj płytka drukowana) z

> silniczkiem, ostatnia deską ratunku według schematu

> zamieszczonego na śmietniku jest podłączenie trzech szczotek do

> wirnika silniczka, miałem pewność ze kabelek brązowy (-) oraz

> czerwony (+) mają styk z wirnikiem, sprawdziłem więc połączenie

> szczotki podłączonej zielonym kabelkiem. Odkręciłem więc dwie

> śrubki ampolowe wyjąłem wirnik i okazało się że grafitowa

> szczotka ZBLOKOWAłA SIE i nie stykała z wirnikiem. Wystarczyło

> przeczyścić prowadnice szczotki i po bólu.

> Pozdrawiam wszystkich i myślę że mój post może kiedyś pomóc.

Zawsze twierdzilem, ze najlepszy sposob na rozwiazanie problemu to zapytac a pozniej go rozwiazac :-)

Gratuluje cierpliwosci :-)

pzdr

Rostek

Napisano
  • Autor

No tak moja "cierpliwość" nie zna granic angryfire.gif nie mogłem siedzieć bezczynnie wiec działałem. Miałem nadzieje ze znajdzie się jeszcze ktoś inny z solucją na moje problemy, ale udało się mnie wszystkich uprzedzić. Dzięki za wszelką pomoc i odzew w tej sprawie. Teraz spokojnie mogę pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.