Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chrobocząca linka szybkościomierza.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

W jaki sposób mogę wymienić linke szybkościomierza ?

Od jakiegoś czasu powyżej 40 km/godz zachyba chrobotać, przy 80 km.godz. odgłoś jest tak denerwujący, ze szkoda mówić. frown.gif

Waszym zdaniem, będzie to linka czy coś innego? Na starym liczniku miałem to samo.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich.

> W jaki sposób mogę wymienić linke szybkościomierza ?

> Od jakiegoś czasu powyżej 40 km/godz zachyba chrobotać, przy 80

> km.godz. odgłoś jest tak denerwujący, ze szkoda mówić.

> Waszym zdaniem, będzie to linka czy coś innego? Na starym liczniku

> miałem to samo.

> Pozdrawiam.

Moim zdaniem kończy cie sie linka i czas ją zmenić... Jak mi sie zrywa, to przeważnie taki odgłos występuje. ( a zrywała mi sie już 3 razy :/)

Napisano

> Moim zdaniem kończy cie sie linka i czas ją zmenić... Jak mi sie

> zrywa, to przeważnie taki odgłos występuje. ( a zrywała mi sie

> już 3 razy :/)

ja już tak mam od dwóch lat, problem ten występuje zawsze jak jest zimno na dworze, znika jak nagrzeje wnętrze samochodu zlosnik.gif

z tym da się żyć, ale mimo wszystko na wiosnę zabieram się za wymianę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem kończy cie sie linka i czas ją zmenić... Jak mi sie

> zrywa, to przeważnie taki odgłos występuje. ( a zrywała mi sie

> już 3 razy :/)

A w jaki sposób ją wymieniłeś ?? W Skodzie Favorit jak wymieniałem to zakończenie linki (plastikowy trybik) znalazło się w skrzyni - poprostu wpadło. A jak sie to robi w Uniaku ??

Znalazłem na Alledrogo : http://www.allegro.pl/item160993573_nowa_linka_predkosciomierza_do_fiata_uno_od_93r.html

tylko czy nieda sie wymiecić samej linki bez pancerza ?

Napisano

Można wymienić sama linkę bez pancerza ale i tak ją musisz kupić, ja kiedyś kupiłem na allegro całą linke i wymieniłem całość, ale jeśli nie chce Ci się to wymień sama linkę. Najlepiej odkręć od skrzyni, odłącz od licznika i małymi kombinerkami wysuń stara linkę od strony wnętrza samochodu. Nową warto posmarować lekko smarem ŁT 43 i wsunąć od strony auta od końca aż wyjdzie pod maską. Jednak nie gwarantuje Ci że będzie cisza, pancerz sam mógł się powycierać i linka ma za duży luz dlatego się trzaska. Wymiana linki całej to dość śmieszna sprawa, chyba że nie znam "knifu", ale miałem kłopot z przeciągnięciem przez gumę w ścianie grodziowej.

Powodzenia!!! w pracy waytogo.gif

Napisano

> Witam wszystkich.

też mam taki problem chociaż nie jest tak uciążliwy. a zaczęło się to po wymianie linki(kpl z pancerzem). na starej nic takiego się nie działo. póki co to można powiedziec że sobie "szmera". po zamontowaniu bardziej chrobotało ale poprawilem złącze przy liczniku i jest waytogo.gif

> Waszym zdaniem, będzie to linka czy coś innego? Na starym liczniku

> miałem to samo.

> Pozdrawiam.

Napisano

> "knifu", ale miałem kłopot z przeciągnięciem przez gumę w

> ścianie grodziowej.

Bo to jedyny element, który czyni tą wymianę strasznie upierdliwą hehe.gif

Napisano

A ja mam pokrewny problem. Mianowicie kiedy na liczniku pojawia się 9 i zmienia w 0 w ostatniej kolumnie to chrobocze. Jednak z tego co tutaj czytam to wydaje mi się, że chyba to jakiś zbieg okoliczności. Czy jest możliwe chrobotanie w liczniku?

Niby nic, ale jednak strasznie mnie to denerwuje.

Napisano

> A ja mam pokrewny problem. Mianowicie kiedy na liczniku pojawia się 9

> i zmienia w 0 w ostatniej kolumnie to chrobocze. Jednak z tego

> co tutaj czytam to wydaje mi się, że chyba to jakiś zbieg

> okoliczności. Czy jest możliwe chrobotanie w liczniku?

> Niby nic, ale jednak strasznie mnie to denerwuje.

Możliwe, że podczas cofania licznika nie została dociśnięta do końca tulejka, na której chodzą rolki z cyferkami. Dużo roboty nie ma żeby to sprawdzić ale zegary trzeba rozebrać.

Napisano

> Bo to jedyny element, który czyni tą wymianę strasznie upierdliwą

Domyślam się zeby.GIF ale dałem radę i zaniknął po wymianie "efekt parkinsona" do 60km/h który miałem od roku i już troche działał mi na nerwy.

Warto pogłówkować

Napisano

Ten Typ Tak Ma. Odkąd pamiętam podczas mrozów słyszę to chrobotanie. Cichnie po kilku chwilach. Na Twoim miejscu nie zawarcałbym sobie tym dupy. Teorie o kończącej się lince wtyknij ich autorom w cztery litery. To samo usłyszysz o chroboczącym sprzęgle zlosnik.gif

Napisano

witam ,zobaczysz jak rozbierzesz , poco wymieniać wystarczy posmarować smarem , miałem taki kłopot z nową linką posmarowałem smarem rozrobionym z olejem i mam 2 lata spoko , pozdrawiam.

Napisano

Czy licznik dobrze wskazuje prędkość, tzn. wskazówka nie drży teraz bardziej niż dawniej? Jeżeli jest znośnie, to hałas linki w pancerzu proponuję wyeliminować poprzez:

- odkręcenie pancerza linki od góry, tzn. przy liczniku,

- wlania (strzykawką) oleju przekładniowego lub silnikowego do szczeliny pancerza i linki- ile wlezie, powoli i małymi porcyjkami, wręcz kroplami. Nawet do kilku mimilitrów, nie ma co żałować, nadmiar wycieknie do skrzyni lub na zewnątrz. W ogóle wszystkie stalowe linki i cięgna w pancerzach powinno się co jakis czas dosmarowywać rzadkim smarem grafitowanym lub chociaż olejem. ja tak robię przy okazjach remontów, rozbiórek i przeglądów. A nowe linki przed montażem totalnie przesmarować, z wyjęciem linki z pancerza.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.