Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poduszka powietrzna - Brava

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz więc tym bardziej, problem dotyczy poduszki powietrznej, w sierpniu zeszłego roku obie poduszki po wystrzeleniu były wymienione, kilka tygodni temu zaczęła palić się kontrolka poduszki, zakład który mi naprawiał auto po wypadku i wymieniał poduszki odesłał mnie do ASO w Wejherowie, gdzie miano znaleźć przyczynę. Podłączono auto do komputera, system wykazał zmianę napięcia, błąd wykasowano. Pracownik wytłumaczył mi ze winę ponosi najprawdopodobniej akumulator. Zapłaciłem stówę i pojechałem do domu. Po kilkunastu km kontrolka zapaliła się ponownie, za kilka dni pojechałem do nich znowu, tym razem mieli znaleźć przyczynę owej „zmiany napięcia”. Historia powtórzyła się. Zmiana napięcia powodowana akumulatorem. I znowu kontrolka zapaliła się po 20km, tym razem byłem pewny że zapaliła się w trakcie jazdy, nie przy zapłonie. Czy faktycznie może być tak, że winny jest akumulator, tym bardziej, że kontrolka zapala się w trakcie jazdy? I jeszcze jedna rzecz, za pierwszym razem pytałem pracownika stacji czy poduszki zadziałają normalnie przy uderzeniu mimo palącej się kontrolki. Ten odpowiedział mi, że tak. Że nie jest to wina poduszek i zadziałają prawidłowo. Dzisiaj o to samo spytałem innego pracownika, odpowiedź była inna, nie zadziałają wcale. Dodam, że obaj byli kierownikami zmiany.

Moim zdaniem akumulator jest ok., co może być przyczyną palącej się kontrolki, czy może to ktoś sprawdzić oprócz ASO? Jakoś nie mam do nich zaufania, szczególnie po różniących się opiniach tych panów. Z góry dzięki za pomoc. Pozdr.

Napisano

Witam!

Obydwaj pracownicy ASO mają rację. Jeżeli przyczyną zaświecenia kontrolki są rzczywiście chwilowe perturbacje z napięciem, to poduszka w razie wypadku może odpalić mimo świecenia kontrolki. Natomiast jeżeli przyczyną zaświecenia kontrolki sa trwałki usterki w obwodzie to wtedy podychy mogą nie wypalić. Co do przyczyn to trudno poiwedzeć, trzeba szukać. Słabym punktem układu jest tzw. styk spiralny pod kierownicą. Ścieżki w spirali niekiedy się przełamują i faktycznie chwilow może występowac utrata połączenia - przy kręceniu kierownicą. Prawdopodbieństwo usterki wzrasta jeżeli w przeszłości spirala była demontowana np. pprzoczas naprawy/wymiany przełącznika świateł.

Co do innych przczyn zalanie centralki płynem z cieknącej nagrzewnicy, złych kontakt we wtyczkach., zwłąszcza tej bezpośrednio przy poduszce. Przy odpaleniu poduchy zazwyczaj trochę się termicznie odkształca. Jeżeli nie była wymieniona na nową to może sprawiać kłopoty.

Również wydaje mi się za mało prawdopodbne aby przyczyną był akumulator.

Pozdrawiam

Darek

Napisano

witam 20.GIF

jesli kontrolka zapala sie podczas jazdy to malo prawdopodobne aby to byl aku. moze faktycznie polaczenia (spirala) jak napisal kolega powyzej niewiem.gif w sumie to calkiem mozliwe...

Napisano

Witam

Jesli by to byla spirala to na egzaminerze powinno to wykazac. Mialem problem ze spirala i egzaminer wskazal usterke. A jesli lapie blad napiecia to raczej jest to spowodowane slabym i niepewnym polaczeniem.

Ja mialem zlamane zabezpieczenie przy wtyczce pod fotelem. I egzaminer wskazal winowajce. Zabezpieczenie wymienione i bledow juz niema. Tak wiec proponuje na poczatek sprawdzic polaczenia.

Powodznia

Napisano

A może ktoś powiedzieć jak najprościej sprawdzić czy się wogóle ma jeszcze poduszkę??

Napisano

> A może ktoś powiedzieć jak najprościej sprawdzić czy się wogóle ma

> jeszcze poduszkę??

Najprościej...to się zapiąć w pasy...30-40 km/h i sciana.gif

potem dwie opcje

1. jak miałes poduszkę....to juz nie masz i musisz wstawić

2. jak nie miałeś.............to tez musisz wstawić

Napisano
  • Autor

Dzięki jeszcze raz za porady i pozdrawiam wszystkich, waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.