Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwiąże ktos w końcu tą zagadke?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .Pewnie znane sa przynajmniej niektorym z was moje problemy w sumie jeden problem:od ponad roku mam w aucie dziwne zjawisko przebicia na przewodach i cewkach zaplonowych.Zauwazylem to pod koniec grudnia 2005 i do tej pory jest tak samo.Objawy sa takie male przebicia przy cewkach zaraz pod ta guma od przewodow zaplonowych(mozna powiedziec ze w miejcu ich polączenia)i wzdluzne blyski w przewodach .Ostatnio zauwazylem ze chyba tylko na jednym .Czasem blysnie jakis inny ale prawie caly czas widac to na przewodzie z 3 cylindra.Na nim tez jest czarna swieca.Wszystkie inne ladnie wypalone zamiana miejscami swiec nic nie daje 3 jest zawsze czarna .Przewody w ciagu roku wymienilem cztery razy wiec to chyba nie one(janmor,MM,NGK,BOSCH)komp nic nie wykazal swiece NGK 20tys przejechane ale na bosch bylo to samo -tez byly blyski.Jedna cewka nowa -tez ma przebicia ,dalem je do elektryka pomierzyl wszystko -zarowno nowa jak i ta stara niby uszkodzona prawie identyczne wyniki wedlug niego dobre mieszcza sie w przedzialach ktore podal mi city.Zauwazylem jedna rzecz jak nowa wkrece tak zeby byl podpiety 1i4cylinder to tak jak by wypadanie zaplonu bylo czesciej slychac i czasem czuc przy mocnym przyszpieszaniu ze autem szarpie.Jak dam ja na2i3 tez sluchac wypadanie zaplonu ale żadziej.

Pytanie mam takie :co moge jeszcze sprawdzic ewentualnie wymienic?Czy pomimo dobrych wynikow pomiarow cewka moze byc walnieta?Rece opadaja ,a to niby zwykly fiacik niewiem.gif

Napisano

nie wiem co napisac bo w profilu nie masz uzupelnionego auta - o jaki motor chodzi?

Napisano

> Witam wszystkich .Pewnie znane sa przynajmniej niektorym z was moje

> problemy w sumie jeden problem:od ponad roku mam w aucie dziwne

> zjawisko przebicia na przewodach i cewkach

> zaplonowych.Zauwazylem to pod koniec grudnia 2005 i do tej pory

> jest tak samo.Objawy sa takie male przebicia przy cewkach zaraz

> pod ta guma od przewodow zaplonowych(mozna powiedziec ze w

> miejcu ich polączenia)i wzdluzne blyski w przewodach .Ostatnio

> zauwazylem ze chyba tylko na jednym .Czasem blysnie jakis inny

> ale prawie caly czas widac to na przewodzie z 3 cylindra.Na nim

> tez jest czarna swieca.Wszystkie inne ladnie wypalone zamiana

> miejscami swiec nic nie daje 3 jest zawsze czarna .Przewody w

> ciagu roku wymienilem cztery razy wiec to chyba nie

> one(janmor,MM,NGK,BOSCH)komp nic nie wykazal swiece NGK 20tys

> przejechane ale na bosch bylo to samo -tez byly blyski.Jedna

> cewka nowa -tez ma przebicia ,dalem je do elektryka pomierzyl

> wszystko -zarowno nowa jak i ta stara niby uszkodzona prawie

> identyczne wyniki wedlug niego dobre mieszcza sie w przedzialach

> ktore podal mi city.Zauwazylem jedna rzecz jak nowa wkrece tak

> zeby byl podpiety 1i4cylinder to tak jak by wypadanie zaplonu

> bylo czesciej slychac i czasem czuc przy mocnym przyszpieszaniu

> ze autem szarpie.Jak dam ja na2i3 tez sluchac wypadanie zaplonu

> ale żadziej.

> Pytanie mam takie :co moge jeszcze sprawdzic ewentualnie wymienic?Czy

> pomimo dobrych wynikow pomiarow cewka moze byc walnieta?Rece

> opadaja ,a to niby zwykly fiacik

No wymienić , bo wysokie napięcie kanał sobie znalazło zlosnik.gif i niby omomierzem jest dobrze ale jednak jak opisujesz nadal przebija , trzeba czasem ceweczki suchą szmatką przetrzeć bo jak już raz przebije to kaplica zlosnik.gif ... przewody wymienić , na świecach ustawić nominalne odstępy elektrod bo jak wiadomo im większa przerwa , tym większe napięcie trzeba przyłożyć do układu , zeby wyładowanie (iskra) było ok.gif ... to tyle z teorii wysokich napięć ok.gif

Napisano
  • Autor

czyli co mam wymienic?cewki ?jedna ma moze dwa tygodnie -ja tez ?przewody maja 3tygodnie ich tez?to jakie mam kupic chyba orginalne mi juz tylko zostaly 160zl na fiacie beksa.gifraczej podziekuje.

Nowa cewka i by byla popsuta ?kurna to niemozliwe zebym mial takiego pech i wszystko co kupie bylo wadliwe . confused.gif

Napisano

> czyli co mam wymienic?cewki ?jedna ma moze dwa tygodnie -ja tez

> ?przewody maja 3tygodnie ich tez?to jakie mam kupic chyba

> orginalne mi juz tylko zostaly 160zl na fiacie raczej

> podziekuje.

> Nowa cewka i by byla popsuta ?kurna to niemozliwe zebym mial takiego

> pech i wszystko co kupie bylo wadliwe .

shocked.gif jak cewki są nowe to zacznij od wywalenia przewodów ( może przebija pomiędzy , wtykami przy cewkach ) , zakup dobre markowe przewody i ustaw odstępy elektrod na świecach i zobaczysz ok.gif

EDIT:widzę , że przewody to miałeś nawet po kilka zmian hmm.gif

Jakiej firmy masz teraz cewki , przewody i świece i kiedy były wymieniane ? Coś powoduje u Ciebie , że cewki mają przebicie , za wysokie napięcie hmm.gif

EDIT: Teraz doczytałem w Twoim profilu masz LPG to jest to coś co wykańcza Ci cewki zlosnik.gif

Napisano

Jaką masz instalację LPG?

Raczej cewka do wymiany,060780002010 za 83zł.

Napisano
  • Autor

Obecnie od 2 tyg mam przewody BOSCH świece NGK mają przejechane 20 tys km cewka ta co kupilem nową BIAZET C303 czy jakos tak stare cewki były orginalne MAGNETI MARELLI czyli teraz jezdze jedna MAGNETi jedna BIAZET i zastanawiam sie czy nie kupić drugiej ale nie chce wywalić 55 zł w błoto i nadal bedzie swiecic

Napisano

> Obecnie od 2 tyg mam przewody BOSCH świece NGK mają przejechane 20

> tys km cewka ta co kupilem nową BIAZET C303 czy jakos tak stare

> cewki były orginalne MAGNETI MARELLI czyli teraz jezdze jedna

> MAGNETi jedna BIAZET i zastanawiam sie czy nie kupić drugiej ale

> nie chce wywalić 55 zł w błoto i nadal bedzie swiecic

LPG może być tu problemem , zaobserwuj czy ta Biazet Ci nie przebija ok.gif Przy LPG trzeba się liczyć z problememi z zapłonem ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli uważasz że to może być wina instalacji gazowej??

Napisano

> Czyli uważasz że to może być wina instalacji gazowej??

Jakoś próbuję okiełznać ten chaos informacyjny zlosnik.gif , a od kiedy te problemy , pewnie tuż po założeniu LPG hmm.gif

Napisano
  • Autor

Gazu ja nie zakladalem ,juz go takiego kupilem .Swiecenie zauwazylem (pisalem o tym na poczatku)grudzien 2005 caly rok jazdy cztery komplety przewodow i nic .teraz cewka i nic niewiem.gifco robic .Moze to i ta p.....instalacja gazowa?sam niewiem

Napisano

> Gazu ja nie zakladalem ,juz go takiego kupilem .Swiecenie zauwazylem

> (pisalem o tym na poczatku)grudzien 2005 caly rok jazdy cztery

> komplety przewodow i nic .teraz cewka i nic co robic .Moze to i

> ta p.....instalacja gazowa?sam niewiem

Dobra zrób tak ... w nocy zaobserwuj czy czasami nie przebija tylko na jednej z cewek i czy ta felerna cewka nie daje iskry na owy trzeci cylinder ok.gif jeżeli tak to trzeba ją wymienić na markową , ale decyzja należy do Ciebie , jak masz jakiegoś zaufanego mechanika w okolicy to jedź do niego niech sprawdzi cały układ zapłonowy i pamiętaj o świecach bo to wbrew pozorom jest bardzo ważne , to one rozładowują układa zapłonowy z wysokiego napięcia , jak iskra nie przeskoczy na świecy to nadwyręża całą izolację zapłonu ok.gif

Napisano

> Przy LPG trzeba się liczyć z problememi z zapłonem

yikes.gifpowtarzasz beznadziejne mity... tongue.gif

Napisano

ile to razy można pisać...pad.gif - jedz do fachowca,nie dłub sam,bo więcej zaplacisz za niepotrzebne wymiany niż za porządną diagnostykę smirk.gif

Poza tym ileż to razy można pisac,ze szarpanie niekoniecznie oznacza wypadanie zapłonu (szczegolnie na gazie),i ileż to razy można pisać,ze "świecenie" układu WN niekoniecznie musi oznaczać usterkę - wystarczy,ze masz wszystko zaolejone...

Napisano

> powtarzasz beznadziejne mity...

pisz konkrety dla mazi1319 smirk.gif

Napisano

> pisz konkrety dla mazi1319

wrożką ze szklaną kulą nie jestem smirk.gif

Mam Ci podesłać całą korespondencję privową z nim ? hehe.gif

Napisano

> wrożką ze szklaną kulą nie jestem

> Mam Ci podesłać całą korespondencję privową z nim ?

Nie dziękuję , mam dosyć po tym wątku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Zaolejone nic nie jest bo wszystko jest nowe,a poza tym nigdy nie bylo tam nawet grama brudu .Wypadanie zaplonu wyraznie slychac w wydechu i czuc na samochodzie wystarczy lekko domknac drzwi tak zeby dobrze sie nie zamknely.A i na gazie i na benzynie .Poza tym na gazie bardzo slabo wkreca sie na obroty jak traktor-kolo 2000tys dopiero dostaje kopa .

Napisano

Widze ze od początku nie za bardzo byles w temacie bo nawet nie chcialo ci sie przeczytac dokladnie opisu kolegi mazi i kazales mu wymieniac 2tygodniowe przewody i co jakis czas sie reflektowales.Chciales pomoc ale chyba nie do konca?A jak ci yabool troche pojechal to szybko zrezygowales z pomocy . A do kolegi yabolla niema co pisac na priv bo potem bedzie przesyla na prawo i lewo dla zabawy

Napisano

A do

> kolegi yabolla niema co pisac na priv bo potem bedzie przesyla

> na prawo i lewo dla zabawy

pohamuj się...smirk.gif

Ironii nie potrafisz zrozumieć,żałosne...

Napisano

> Widze ze od początku nie za bardzo byles w temacie bo nawet nie

> chcialo ci sie przeczytac dokladnie opisu kolegi mazi i kazales

> mu wymieniac 2tygodniowe przewody i co jakis czas sie

> reflektowales.Chciales pomoc ale chyba nie do konca?A jak ci

> yabool troche pojechal to szybko zrezygowales z pomocy . A do

> kolegi yabolla niema co pisac na priv bo potem bedzie przesyla

> na prawo i lewo dla zabawy

Yaboll jeździ na mnie co wątek kolego zlosnik.gif juz się przyzwyczaiłem , cofamy się do przedszkola ???w tych przytykach kolego Suwak , uważasz , ze co spękałem jak mi Yaboll powiedział , ze opowiadam bajki ???... watek się urwał bo spać trzeba było , to wszystko

... fakt , ze po kilku piwkach byłem ale resume zostało osiągnięte ok.gif ... to teraz Ty wnieś coś bardziej konstruktywnego niż krytyka zlosnik.gif i zejdź ze mnie ... EOT

Napisano

> powtarzasz beznadziejne mity...

Taaa mity. To te multum problemów, to wynik niby czego?

Prawda w oczy kole....

Gaz to zuo skromny.gif

Napisano

> Taaa mity. To te multum problemów, to wynik niby czego?

głupoty montażystów i niedbalstwa użytkowników oraz zużycia pojazdu smirk.gif

> Prawda w oczy kole....

> Gaz to zuo

zapomniałeś dopisać,że to tylko Twoja prawda... 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.