Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ki czort, turbo dziura?

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanko odnośnie diesli. W moim stilonie (1,9 MW MJ 140 ps), zauważyłem, że podczas przyspieszania zwłaszcza na wyższych biegach (dość mocnego, ale nie pedał w podłogę), występuje chwilowy spadek obrotów (przy ok 2500 obr/min, na ułamek sekundy). Obroty spadają o ok 200 obr/min, po czym auto dostaje kopa.Efekt można porównać do zmiany biegu w automacie. Czy to jest tzw. "efekt turbo dziury", czy może coś innego? Jest to mój pierwszy diesel, także w tych sprawach jestem lajkonikiem blush.gif

Pozdrawiam

Napisano

masz dziury w przebiegu ale turbo dziura bym tego nie nazwal. trzeba by wyczyscic zawor EGR, zawor OVEBOOST na poczatek, powodem takich objawow moze byc tez padajacy przeplywomierz lub czujnik cisnienia, zacznij od filtra powietrza i wyczyszczenia tych dwoch zaworow, przegonic auto tez nie zaszkodzi. procedury czyszczenia znajdziesz w archiwum.

Napisano

> confused.gif

Dziura w przebiegu oznacza, że przebieg charakterystyki momentu obrotowego nie jest płaski, tylko w pewnym zakresie obrotów jest dołek. Czyli gdy obroty rosną, to i moment rośnie, ale w pewnym momencie obroty rosną, a moment zaczyna spadać, aby po chwili znów zacząć rosnąć. zlosnik.gif

Mnie zastanawia tylko jedna rzecz. Napisałeś, że przyspieszając spadają Ci obroty. I to na ułamek sekundy. confused.gif Mając zapięty bieg musiałbyś czuć hamowanie całego auta, bo zmalenie obrotów o 200 obr/min oznacza spadek prędkości o jakieś 5 km/h. zlosnik.gif Ciekawa sprawa, bo w ciągu ułamka sekundy ciężko tak prędkość wytracić nie używając hamulca. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie zastanawia tylko jedna rzecz. Napisałeś, że przyspieszając

> spadają Ci obroty. I to na ułamek sekundy. Mając zapięty bieg

> musiałbyś czuć hamowanie całego auta, bo zmalenie obrotów o 200

> obr/min oznacza spadek prędkości o jakieś 5 km/h. Ciekawa

> sprawa, bo w ciągu ułamka sekundy ciężko tak prędkość wytracić

> nie używając hamulca.

No może to nie jest 200 obr/min, ale w tym ułamku sekundy widzę jak wskazówka leci deko w dół, po czym idzie do góry. W tym momencie czuje jak auto na chwilkę jakby się "zastanawia". Efekt zmiany biegu w automacie,płynność zwiększania obrotów jest, ale ten chwilowy spadek czuć.

Napisano

> Witam. Pytanko odnośnie diesli. W moim stilonie (1,9 MW MJ 140 ps),

> zauważyłem, że podczas przyspieszania zwłaszcza na wyższych

> biegach (dość mocnego, ale nie pedał w podłogę), występuje

> chwilowy spadek obrotów (przy ok 2500 obr/min, na ułamek

> sekundy). Obroty spadają o ok 200 obr/min, po czym auto dostaje

> kopa.Efekt można porównać do zmiany biegu w automacie. Czy to

> jest tzw. "efekt turbo dziury", czy może coś innego? Jest to mój

> pierwszy diesel, także w tych sprawach jestem lajkonikiem

> Pozdrawiam

Może sprzęgło ci się ślizga!

Pewnie przy 2500 obrotów jest najwyższy moment obrotowy ,a tarcza jest lekko przypalona i przez chwilę nie przenosi wszystkiego co daje silnik. Wskazówka szybko leci do 2500 poczym sprzęgło załapuje i obroty wyrównują się (takie wachnięcie w dół). Potem już obroty rosną normalnie.

Napisano

> Może sprzęgło ci się ślizga!

Gdyby sprzęgło się ślizgało, to byłoby w drugą stronę i obroty by rosły, nie? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Może sprzęgło ci się ślizga!

> Pewnie przy 2500 obrotów jest najwyższy moment obrotowy ,a tarcza

> jest lekko przypalona i przez chwilę nie przenosi wszystkiego co

> daje silnik. Wskazówka szybko leci do 2500 poczym sprzęgło

> załapuje i obroty wyrównują się (takie wachnięcie w dół). Potem

> już obroty rosną normalnie.

To fakt do ok 2500 obr/min wskazówka szybko leci.Potem mały skok i dalej wolniej. Ale dziwi mnie, dlaczego czuć to tylko przy 4,5,6 biegu (może delikatnie też i na 3).

Byłem dziś u znajomego mechaniora(ASO). Podłączył pod kompa i nie wykazał żadnych błędów. Mówiłem mu o zaworze EGR(czyszczenie), ale nigdy tego nie czyścił i nie był za bardzo chętny na ten zabieg niewiem.gif

Napisano

> Gdyby sprzęgło się ślizgało, to byłoby w drugą stronę i obroty by

> rosły, nie?

i rosną przy dużym momencie - sprzęgło sięślizga. Moment maleje - sprzeglo zaczyna bardziej lapac i jest dziura, spadają obroty..

Napisano

> To fakt do ok 2500 obr/min wskazówka szybko leci.Potem mały skok i

> dalej wolniej. Ale dziwi mnie, dlaczego czuć to tylko przy 4,5,6

> biegu (może delikatnie też i na 3).

wszystkie objawy moga wskazywać rzeczywiscie na male niedoskonalosci sprzegla.. frown.gif

Napisano

> rosły, nie?

Mam to samo więc znam temat.

Napisano

> Mówiłem mu o zaworze EGR(czyszczenie),

> ale nigdy tego nie czyścił i nie był za bardzo chętny na ten

> zabieg

Pikus - link

Napisano

> rosły, nie?

Moim zdanie sprzęgło. Mialem to samo .

Napisano
  • Autor

> Moim zdanie sprzęgło. Mialem to samo .

Czy przy padającym sprzęgle to zjawisko jest odczuwalne tylko na wyższych biegach?

Napisano

to akurat logiczne; wtedy przenoszony moment jest najwiekszy

Napisano
  • Autor

> to akurat logiczne; wtedy przenoszony moment jest najwiekszy

ale najwyższy moment jest uzyskiwany przy określonej liczbie obr/min, także na każdym biegu można uzyskać max moment obrotowy, chyba że się mylę hmm.gif

Napisano

moze i tak ale na 2ce do 4tys obrotow nie bedziesz ciagnal (JTD) a i czas obciazenia tym momentem bedzie inny, jak ciagniesz Vmax na 5tce to masz stale maksymalne obciazenie... IMO roznica w mozliwosci posmakowania max momentu wynika tez z rodzaju oporu jak przy roznych predkosciach musi samochod pokonywac

Napisano

> No może to nie jest 200 obr/min, ale w tym ułamku sekundy widzę jak

> wskazówka leci deko w dół, po czym idzie do góry. W tym momencie

> czuje jak auto na chwilkę jakby się "zastanawia".

Mam takie same objawy i walcze z serwisem (Viamot Kraków) od pół roku już, żeby to usunąć. Ja im swoje, że przy 2200 spada moment (czuć szczególnie na wyższych biegach pod górkę) a oni się śmieją... I jak to ugryźć? I dodam, że z 5000 km temu zmieniłem sprzęgło przy okazji koła zamachowego na nowe "regenerowane", a problem nie ustapił. Moim zdaniem - po 100 tys. w MJ - problem powoduje EGR + przepływomierz... Ale to moim zdaniem.

Napisano
  • Autor

> Mam takie same objawy i walcze z serwisem (Viamot Kraków) od pół roku

> już, żeby to usunąć. Ja im swoje, że przy 2200 spada moment

> (czuć szczególnie na wyższych biegach pod górkę) a oni się

> śmieją... I jak to ugryźć? I dodam, że z 5000 km temu zmieniłem

> sprzęgło przy okazji koła zamachowego na nowe "regenerowane", a

> problem nie ustapił. Moim zdaniem - po 100 tys. w MJ - problem

> powoduje EGR + przepływomierz... Ale to moim zdaniem.

u mnie występuje bliżej 3000 obr/min, czyli następty w kolejce: przepływomierz do wymiany + czyszczenie EGR,

na marginesie: przepływkę brać w ASIO czy może np z Allegro wystarczy? w ASO koszt ok 320-350 zł na Allegro widziałem po 180-200 zł. Czy przepływka do silnika 1,9 JTD będzie pasowała do 1,9 MJ 140 koników hmm.gif

Napisano

> wystarczy? w ASO koszt ok 320-350 zł na Allegro widziałem po

> 180-200 zł. Czy przepływka do silnika 1,9 JTD będzie pasowała do

> 1,9 MJ 140 koników

Są dwa rodzaje przepływek. Podaj na priv nr VIN/nadwozia to Ci podam jaka dokładnie jest do Twojego Stilo.

Napisano
  • Autor

Dziś znajomy mech znalazł w progr Asio (Fiat podaje tam błędy które znalazł), że wina może być softu sterującego wtryskiem ( o ile dobrze pamiętam). Może spróbuje aktualizacji softu (przez egzaminer). Jak nic nie da to wymieniam przepływkę.Ciekawe czy taka zmiana softu może mieć negatywne skutki confused.gif

Napisano
  • Autor

> Dziś znajomy mech znalazł w progr Asio (Fiat podaje tam błędy które

> znalazł),

Oczywiście w wewnętrznym programie komputerowym Fiata. Mają tam swoje informacje co do błędów, usterek, itp. Nie w examinerze.

Napisano

> Oczywiście w wewnętrznym programie komputerowym Fiata.

Czyli jakis soft quasi ekspertowy. Możesz napisac coś więcej o tym numerze/kodzie/opisie błędu? Może udałoby mi się naprowadzic speców na właściwy trop. BTW przepływke zmieniałem pół roku temu więc jeszcze sporo gwarancji ma...

Napisano
  • Autor

> Czyli jakis soft quasi ekspertowy. Możesz napisac coś więcej o tym

> numerze/kodzie/opisie błędu? Może udałoby mi się naprowadzic

> speców na właściwy trop. BTW przepływke zmieniałem pół roku temu

> więc jeszcze sporo gwarancji ma...

To jest coś w stylu wewnętrznej listy Fiata, gdzie podawane są wszystkie błędy/usterki wraz z opisem i "leczeniem". Fiat robi coś na styl firmy M. z Windowsem. Znajdą (wykryją) jakiś błąd, to system ( soft) wymieniają( uaktualniają) mlot.gif Jak będę (może dziś) w Aso to zapytam znajomego co to za błąd był.

Napisano
  • Autor

> Czyli jakis soft quasi ekspertowy. Możesz napisac coś więcej o tym

> numerze/kodzie/opisie błędu? Może udałoby mi się naprowadzic

> speców na właściwy trop. BTW przepływke zmieniałem pół roku temu

> więc jeszcze sporo gwarancji ma...

Byłem wczoraj w Asio. To uaktualnienie (łata)dotyczyło sterowania wtryskiem. Podobno Fiat wykrył "falowanie" obrotów przy ok 2200 obr/min. Znajomy mówi, że jeżeli soft ma już to uaktualnienie to komp w aucie nie przyjmie "łaty". No i tak było, po podłączeniu do examinera okazało się, że soft który mam nie wymaga wgrywania łaty.

Pozostała wymiana przepływki, czyszczenie EGR icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.