Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacz

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś kupował wahacz w tym sklepie bo cena 99 zł bardzo atrakcyjna

bardziej się opłaca kupować całość niż wymian gum.

Czy ciężko samemu wymienić wahacz?

Proszę o opinie.

opel-shop

Napisano

Gumy kosztują około 30 zł.Do wymiany wskazana byłaby prasa.Czas wymiany wachacza, jeżeli masz odpowiednie narzędzia ok. 1 godz, z wymianą gum trochę dłużej.

Przelicz sam .

Napisano

> Czy ktoś kupował wahacz w tym sklepie bo cena 99 zł bardzo atrakcyjna

> bardziej się opłaca kupować całość niż wymian gum.

> Czy ciężko samemu wymienić wahacz?

> Proszę o opinie.

> opel-shop

Przerabiałem temat jakiś miesiąc temu. Kombinowałem dokładnie jak Kolega smile.gif

Początkowo miała być wymiana tulei i sworznia w starym wahaczu, jednak wymiękłem już przy pierwszej próbie wybicia pionowej tulei (uznałem, że zacznę od łatwiejszej zlosnik.gif ). Niestety nie mógłbym żyć ze świadomością, że mam tak poharatane wahacze nono.gif już tak mam, że w zawieszeniu wolę lepiej niż gorzej.

Będąc w o tyle komfortowej sytuacji, że w zapasie wink.gif miałem kompletne wahacze TRW (około 200 zł za sztukę po zniżkach) dalsze czynności sprowadziły się do odkręcenia dwóch śrub oraz dwóch nakrętek i wymianie części.

O ile dobrze pamiętam na pewno jest potrzebny nietypowy klucz chyba 16 - ka, do odkręcenia śrub w tulejach. Poza tym jest ciężkie dojście do śruby przy przedniej tulei - pomógł przegub (chyba Cardana) do kluczy nasadowych i wysokie podniesienie auta.

Trzeba zwrócić uwagę na końcówkę stabilizatora - mi przy odkręcaniu nakrętki przeżarta rdzą śruba urwała się. W zasadzie i tak je wymieniałem, natomiast nie każdy ma pod ręką końcówkę przy wymianie samego wahacza.

Generalnie w książce "Sam naprawiam..." zaleca się środek zapobiegający samo odkręcaniu śrub np. LOCTITE (nie pamiętam numeru - sam zapomniałem go kupić ale śruby jeszcze są blush.gif ), no i na koniec piwo.gif ale dopiero po jeździe testowej - bo wybulić kasy trzeba ale przyjemność z jazdy icon_eek.gif - bezcenna hehe.gif.

Co do ceny, trzeba się dowiedzieć kto to firmuje 4MAX czy np. BILSTEIN wink.gif i podjąć decyzję.

Sam sklep jest rekomendowany w FAQ-u, więc chyba nie powinno być problemów.

Napisano

Wahacz jak wahacz. Jeszcze kompletny z przegubem i tulejami.

Tu się nie ma co zepsuć. Jak nie masz możliwości wymiany tulei to bierz śmiało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.