Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z obrotami jałowymi

Featured Replies

Napisano

Witam - mimo strasznie badziewnego softu udało mi się wyregulować instalacje, żeby nie rozregulowała kompa benzynowego - instalacja Tartarini... Pomocne były pdfy z KME i STAGa i duże arkusze kalkulacyjne wink.gif W wolnej chwili naskrobię jakiś tutorial, może komuś się przyda.

Ale mam w dalszym ciągu taki problem: gdy reduktor nie jest jeszcze bardzo rozgrzany - tak na oko do 65*C (zalecana przez fabryke min. temp. przełączania to 35*C, parownik dogrzewa się do 80*C), to po wciśnięciu sprzęgła, przy dojeździe do skrzyżowania czy po hamowaniu silnikiem i próbie redukcji, zgaśnie... Jak się bardzo rozgrzeje, to jest już ok.

Przy przełączaniu benzyna->gaz auto potrafi też trochę szarpnąć, ale do tego przywykłem i nie przeraża mnie to...

Instalacja: Tartarini Sequent (wtrysk sekwencyjny). Świece, kable WN, filtr powietrza nowy.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

> Witam - mimo strasznie badziewnego softu udało mi się wyregulować

> instalacje, żeby nie rozregulowała kompa benzynowego -

> instalacja Tartarini... Pomocne były pdfy z KME i STAGa i duże

> arkusze kalkulacyjne W wolnej chwili naskrobię jakiś tutorial,

> może komuś się przyda.

> Ale mam w dalszym ciągu taki problem: gdy reduktor nie jest jeszcze

> bardzo rozgrzany - tak na oko do 65*C (zalecana przez fabryke

> min. temp. przełączania to 35*C, parownik dogrzewa się do 80*C),

> to po wciśnięciu sprzęgła, przy dojeździe do skrzyżowania czy po

> hamowaniu silnikiem i próbie redukcji, zgaśnie... Jak się bardzo

> rozgrzeje, to jest już ok.

> Przy przełączaniu benzyna-

> Instalacja: Tartarini Sequent (wtrysk sekwencyjny). Świece, kable WN,

> filtr powietrza nowy.

> Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

ja tam się za bardzo nie znam ale miałem ostatnio problem z rozgrzewaniem się reduktora, pomogło odpowietrzenie układu chłodzenia , teraz bardzo szybko się nagrzewa i nie mam problemu na wolnych obrotach silnik pracuje równo bez wachnieć jak włączam nawet jakies ogrzeanie szyby czy nawiewy i cały czas stabilny

Napisano
  • Autor

Układ jest odpowietrzony, temp. pracy reduktora jak z książki (w trakcie ciągłej jazdy na gazie 65*C).

Wydaje mi się, że problem jest gdzie indziej. Zaobserwowałem, że w momencie gdy silnik chodzi na jałowych, dużo bardziej otwierany jest krokowy na gazie niż na benzynie (nie ten krokowiec od gazu, bo takowego nie mam, ale krokowy w korpusie przepustnicy) - wnioskuje po ciśnieniu w kolektorze (0.32bara na benie vs 0.40bara na gazie).

Wygląda to tak, jakby silnik na gazie potrzebował jakieś 30-40% więcej mieszanki, żeby utrzymać pracę silnika. Co może być przyczyną takiego zachowania?

Poradźcie coś, bo mi już się wena skończyła...

Napisano

No a co Ci ten soft pokazuje w momencie gdy gaśnie, że za uboga mieszanka jest, czy za bogata?

Zakładam, że za uboga skoro wspominasz o większym otwarciu krokowego przy przepustnicy. Nie znam za bardzo softu, nie wiem co tam mozna ustawic. Czy jest cuś takiego jak cut-off, a może zakres lambdy podwyższyć dla jałowego.

Napisano
  • Autor

> No a co Ci ten soft pokazuje w momencie gdy gaśnie, że za uboga mieszanka jest, czy za bogata?

Ciężko powiedzieć - bo okres "zgaśnięcia" to tylko ułamek sekundy. Pewnie nie dochodzi nawet do zapłonu mieszanki.

> Zakładam, że za uboga skoro wspominasz o większym otwarciu krokowego przy przepustnicy.

To tylko więcej powietrza w dolocie. Mieszanka powinna być tak samo stechiometryczna. To krokowiec "fabryczny", nie od gazu - takiego u mnie nie ma wink.gif

>. Czy jest cuś takiego jak cut-off, a może zakres lambdy podwyższyć dla jałowego.

Mam instalację sekwencyjną - wszystkimi parametrami pracy silnika steruje ECU benzynowe...

Nie reguluje się poziomu Lambdy, ani nie ustawia Cut-offa. Jedyne co robisz, to ustawiasz mapę współczynników (w zależności od obrotów i czasu wtrysku benzyny). Na tej podstawie ECU gazowe oblicza czas wtrysku gazu (tak wnioskuje, ale mogę się mylić):

Tgaz = Tben * Wsp(obroty, Tben)

W tym silniku Cut-off trwa do 1500 obrotów/min, potem komputer benzynowy zaczyna uruchamiać wtryskiwacze - i w tym też momencie ECU gazowe rozpoczyna podawanie gazu.

Napisano
  • Autor

Generalnie pytanie jest takie: co może powodować zwiększone zapotrzebowanie na mieszankę na gazie? Gaz jest mniej kaloryczny, ale żeby aż taka różnica?

Dodam, że na jałowym na gazie silnik pracuje mniej równo, trochę nim telepie.

Napisano

To krokowiec "fabryczny", nie od gazu -

> takiego u mnie nie ma

Oj to sorka, niepotrzebnie sie odzywałem, bo nie mam doświadczenia z wtryskiem LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.