Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lewy przod nizszy

Featured Replies

Napisano

I nikt nei wie dlaczego. Trzech mechanikow ogladalo, i zaden nie mial pomyslu co to jest - a mnei to juz zaczyna wkurzac, bo jest problem z kraweznikami, parkowaniem, a nawet ostanio ze zmrozonymm sniegiem.

Samochod wyglada tak ze ewidentnie lewy przod jest nizej - i mniejszy jest przeswit miedzy kolem a nadkolem niz w pozostalych kolach. Amortyzatory odpadaja - miesiac temu wymienialem przod, bo lewy wlasnie lal - ale na wysokosc to nei wplynelo....

Napisano

> I nikt nei wie dlaczego. Trzech mechanikow ogladalo, i zaden nie mial

> pomyslu co to jest - a mnei to juz zaczyna wkurzac, bo jest

> problem z kraweznikami, parkowaniem, a nawet ostanio ze

> zmrozonymm sniegiem.

> Samochod wyglada tak ze ewidentnie lewy przod jest nizej - i mniejszy

> jest przeswit miedzy kolem a nadkolem niz w pozostalych kolach.

> Amortyzatory odpadaja - miesiac temu wymienialem przod, bo lewy

> wlasnie lal - ale na wysokosc to nei wplynelo....

Może byc sprezyna tez niższa, lub po wjechaniu do mega dziury wygięło Ci nadkole, możliwe że wahacz tez skrzywiony przyczyn może być wiele, musisz po kolei szukac i eliminować niewiem.gif

Napisano

ja tez mam nizszy lewy przod ale u mnie to wynika z tego ze mam trochu zderzak opadniety. Szczegolnie dobrze widac to przy szczelinie miedzy reflektorem a zderzakiem.

Napisano

Obejrzyj dobrze gniazdo mcphersona, może się rozjeżdża i zaiwcha siada. Albo sprężyna jedna niższa/miększa i będzie taka róznica. Sposób na sprawdzenie zamienić całą kolumnę mcphersona stronami, roboty dużo ale wszystko będzie wiadomo, albo jak piszą wyżej ugięty wahacz. A jak ze zbieżnością/geometrią, dobrze?

Napisano
  • Autor

> Obejrzyj dobrze gniazdo mcphersona, może się rozjeżdża i zaiwcha

> siada. Albo sprężyna jedna niższa/miększa i będzie taka róznica.

> Sposób na sprawdzenie zamienić całą kolumnę mcphersona stronami,

> roboty dużo ale wszystko będzie wiadomo, albo jak piszą wyżej

> ugięty wahacz. A jak ze zbieżnością/geometrią, dobrze?

Niedawno mialem wymieniany prawy wahacz, i oba przednei amortyzatory - juz przed wymiana lewa strona byla "siadnieta".

Przed wymiana zbieznosc ok, po wymianie wiadomo - musialem ustawic, ale nei jest idealnie - leciutko na lewo ciagnie - facet od zbieznosci stwierdzil ze prawe kolo (to w ktorym byl wahacz zmieniany) jest pod wiekszym katem, i wiecej nei da rady ustawic bo prawdopodobnie nowy wachacz jest ciut inny niz stary - dluzszy.

Ale i przed wymiana, i po - lewy przod byl nizej. Moze faktycznie sprezyny nierowne - da sie to sprawdzic samemu bez rozbierania?

Albo - gdzie w krakowie moge podjechac do sensownego, niedrogiego:) mechanika ktory to sprawdzi? Goscie na Saskiej nie bardzo wiedzieli co jest powodem..

Napisano

Sprężyny da się sprawdzić jak wyciągniesz, amorka (wystarczy go odkręcić z góry i ściągnąć sprężynę- wymieniałem tak łożysko, ale mam ściągacze do sprężyn), choć wątpię żeby to długość sprężyn była, różnica może być z 0.5cm ale wtedy siła przenosi się na drugą i to się w miarę powinno wyrównywać. Ja niestety stawiam na rozjechane kolumny (gniazda) mcphersona, w uniaku to jest miękkie jak rzepa, dlatego dużo rozpórek widziałem już. Podnieś maskę i porównaj oba gniazda, może coś zauważysz.

Napisano
  • Autor

> Sprężyny da się sprawdzić jak wyciągniesz, amorka (wystarczy go

> odkręcić z góry i ściągnąć sprężynę- wymieniałem tak łożysko,

> ale mam ściągacze do sprężyn), choć wątpię żeby to długość

> sprężyn była, różnica może być z 0.5cm ale wtedy siła przenosi

> się na drugą i to się w miarę powinno wyrównywać. Ja niestety

> stawiam na rozjechane kolumny (gniazda) mcphersona, w uniaku to

> jest miękkie jak rzepa, dlatego dużo rozpórek widziałem już.

> Podnieś maskę i porównaj oba gniazda, może coś zauważysz.

Ok, sprawdze, na co mam zwracac szczegolna uwage, tzn jak to moze wygladac jak sie rozjechalo? I, jesli tak jest, co z tym mozna zrobic?

Napisano

> Ok, sprawdze, na co mam zwracac szczegolna uwage, tzn jak to moze

> wygladac jak sie rozjechalo? I, jesli tak jest, co z tym mozna

> zrobic?

Zobacz czy nie ma przeciągniętych szwów (spawy, zgrzewy), jakieś nienaturalne przegięcia blach. Co można z tym zrobić to nie wiem, wg mnie naciągnąć ciężko, ale Polska to zdolny kraj, znajomy "przyspawał" całą kolumnę migiem bez gazu, rok czasu i nie pęka. Ja bym się bał.

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy nie ma przeciągniętych szwów (spawy, zgrzewy), jakieś

> nienaturalne przegięcia blach. Co można z tym zrobić to nie

> wiem, wg mnie naciągnąć ciężko, ale Polska to zdolny kraj,

> znajomy "przyspawał" całą kolumnę migiem bez gazu, rok czasu i

> nie pęka. Ja bym się bał.

Mozowanie od gory wydaje sie ok, jakichs odgiec nie zauwazylem.

Natomiast jak powwnalem sprzyny, patrzac od kola - na lewym widoczny jest tylko jeden zwoj, tzn sprezyna "chowa" se w nadkole wlasnie rowno z pierwszym zwojem, natomiast na prawym widac jeszcze ok 2 cm nad tym zwojem - takie wrazenei wizualne

Napisano

Ściągacz do sprężyn i wyciągnąć na wierzch. Tylko tak da sie to sprawdzić na 100%

Napisano

> Mozowanie od gory wydaje sie ok, jakichs odgiec nie zauwazylem.

> Natomiast jak powwnalem sprzyny, patrzac od kola - na lewym widoczny

> jest tylko jeden zwoj, tzn sprezyna "chowa" se w nadkole wlasnie

> rowno z pierwszym zwojem, natomiast na prawym widac jeszcze ok 2

> cm nad tym zwojem - takie wrazenei wizualne

czyli jednak trop był dobry, widocznie wjeżdzasz więcej do dziur z lewej, miałem tak w CC kiedyś tylko prawa strona bardziej siadła. Po wymianie sprezyn około 100zł koszt na giełdzie samochód sie wyrównał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.