Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest jakaś różnica w podłączeniu nagrzewnicy?

Featured Replies

Napisano

W październiku czyściłem nagrzewnicę i podłączyłem mały obieg tak, że przewód którym tak jakby wychodzi płyn (tam gdzie kolektor dolotowy) podłączone jest tak jakby górne wejście od nagrzewnicy i górne kolanko w parowniku od gazu...Wyjście natomiast w dolnym wejściu od nagrzewnicy i dolne kolanko parownika. Po jakimś czasie nagrzewnica zaczęła grzać słabiej, ale świerzo po czyszczeniu i podlączeniu...przez jakieś 1,5 miesiąca było jak w saunie. Pytanie czy moze tak być...czy przy okazji jak znowu będe czyścił nagrzewnicę..zmienić ten układ? Dziwi mnie też to, że znów słabiej grzeje...ale nie o to mi tu chodzi żeby sie rozwodzić czemu. Chodzi mi tylko o to czy może tak być..czy w nagrzewnicy jest określony obieg? niewiem.gif Podłaczając w ten sposób kierowałem się myslą że jeśli góra...to wiadomo..płyn obiega z góry na dół..a na schemacie okazuję się że powinno być odwrotnie. Zaznacze ża parownik od gazu jest dość wysoko umieszczony. Nie znam przekroju nagrzewnicy ehh..

Napisano
Wydaje mi się , że nie ma , bo to zwykły kaloryfer jeszcze do tego bez zaworu wink.gif
Napisano

> Wydaje mi się , że nie ma , bo to zwykły kaloryfer jeszcze do tego

> bez zaworu

tez mi się tak wydawało,ale jak wymienialem nagrzewnice w Mk1 to podłączylem omyłkowo odwrotnie węże...po przepieciu spowrotem gzrało lepiej ok.gif

Napisano

> tez mi się tak wydawało,ale jak wymienialem nagrzewnice w Mk1 to

> podłączylem omyłkowo odwrotnie węże...po przepieciu spowrotem

> gzrało lepiej

Może jakieś mini zaworki zwrotne wink.gif sitka cfaniaczek.gif itp. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tylko hmm..z fizyki wynika że ciecz nie leci do góry..a wydaje mi się że tam jest zwinięta rurka idąca przez nagrzwnicę od wejścia do wyjścia. Kiedy czyściłem nagrzewnicę pod ciśnieniem to miała w sumie przelot..ale podłączajac jana zmianę do węża z wodą wypływała rdzawa woda z jakimś delikatnym syfem. Nie widziałem żadnego oporu podlączająć ją tak..i na odwrót. W każdym razie po tej operacji i podłączeniu właśnie w taki sposób że tam gdzie pcha to powinno iść na góre..i tak jak mówiłem..SAUNA,ale do czasu. Teraz poprostu grzeje. Ma ktoś może przekrój tej nagrzewnicy? Ew mógłby przeciąć starą i zamieścić foto grinser006.gif

Napisano

> Tylko hmm..z fizyki wynika że ciecz nie leci do góry..

Tak tylko mamy też w układzie pompę ok.gif

Napisano

> Tak tylko mamy też w układzie pompę

W sumie to wg Epera waz z odpowietrznikiem jest podlaczony do gornego wejscia i jest to zasilanie nagrzewnicy a powrot do dolnego.

Napisano
  • Autor

A no mamy pompę, bo jak by miała byćta ciecz chłodzona...kiedy by nie obiegała układu? 275123014-zielony.gif Tylko pytanie co za sens by był jak by miała pompować pod górę? skromny.gif Zajrzyjcie tutaj: www.fiatpunto.org.pl , zakładka "silniki fire" , "budowa", "chłodzenie".

Napisano

> A no mamy pompę, bo jak by miała byćta ciecz chłodzona...kiedy by nie

> obiegała układu? Tylko pytanie co za sens by był jak by miała

> pompować pod górę? Zajrzyjcie tutaj: www.fiatpunto.org.pl ,

> zakładka "silniki fire" , "budowa", "chłodzenie".

O ciekawa strona , chętnie poczytam ok.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Nie chodziło mi o stronkę..tylko o poprawność podłaczenia 275123014-zielony.gif Wiele sięmówi o wymianie nagrzewnicy, więc prosił bym bardzo o przecięcie starej i fotkę..albo opis jak to jest w środku zbudowane.

Napisano

Jest to zwykła wężownica z aluminiowym ożebrowaniem - przeponowy wymiennik ciepła ciecz - gaz, bez żadnych zaworków zwrotnych. Z hydraulicznego punktu widzenia pompę lepiej instalować na "powrocie" z instalacji, czyli niejako na powrocie z nagrzewnicy oraz chłodnicy. Najlepsza wymiana ciepła zachodzi w przeciwprądzie, więc zasilanie nagrzewnicy powinno iść od dołu, a powrót, czyli ssanie pompy, od góry.

Napisano
  • Autor

Być może..tylko powstaje jeszcze pytanie co z parownikiem od gazu? Wiadomo, że ciecz zawsze wybiera łatwiejszą drogę. Jeżeli wężownica w nagrzewnicy jest węższa od wlotu do niej..to ciecz pójdzie zamiast w nagrzewnię,to w parownik,bo tam raczej żadnych oporów nie ma..tyle że musi powędrować trochę do góry,a już sama wężownica stwarza opór. Z tego co napisałeś wynikało by że wyjście z silnika idzie na dół do nagrzewnicy i na dół do parownika? Wczeasniej była straszna lipa przy tym podłączeniu. Praktycznie 0 ogrzewania..z tym że nie sprawdzałem tego podłączenia po przeczyszczeniu nagrzewnicy (wodą pod ciśnieniem).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.