Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam chyba przestawiony pasek! Czy to możliwe???

Featured Replies

Napisano

Głowicę mam po remoncie, byłem dzisiaj na przeglądzie i diagnosta powiedział że auto jest bardzo słabe, albo katalizator zapchany ewentualnie pasek przestawiony. W zeszłym tygodniu auto było u lakiernika i też stwierdził "coś słaebe jest to auto". Silnik trzaska się jak delikatny TDI i w sumie mogę powiedzieć że nie jest takie jak kiedyś, ale do wszystkiego mozna się przyzwyczaić. Ale do czego dążę, pasek rozrządu po remoncie głowicy sam zakładałem według punktów zaznaczonych na pasku i punktów na kole wałka rozrządu i kole rozrządu na wale korbowym. Te punkty zgrały mi się idealnie, lecz punkty na kole pasowym i obudowie i kole rozrządu na wałku tak jakby były przestawione o 1 ząb, ale pomyślałem że jeżeli te punkty na pasku i kołach pasują to tak ma być.

Co zrobiłem źle i jak prawidłowo samemu ustawić rozrząd w 1,4 12V i jak sprawdzić czy jest OK???

Przedstawiam rysunek poglądowy, jeżeli coś jest ne jasne to jeszcze wytłumaczę.

rozrzdbravoeb0.jpg

Napisano

jak nie zblokowales walka korbowego i rozrzadu to mozliwe ze cie przesunelo w czasie zakladania paska i stad masz tak ze jak nie na jednym to na drugim ci sie punkty nie zgadzaja i brakuje ci zeba

Napisano

pasek rozrządu po remoncie

> głowicy sam zakładałem

Pasek nowy czy ten co był przed remontem?

Przed rozbiórką znakowałeś pasek i koła?

Napisano
  • Autor

> pasek rozrządu po remoncie

> Pasek nowy czy ten co był przed remontem?

> Przed rozbiórką znakowałeś pasek i koła?

Pasek jest nowy, wszystko było zdemontowane na części pierwsze, tzn. wałek i cała głowica i nie znakowałem przed remontem kół ani paska.

Napisano

pasek z założenia założyłeś dobrze, te dodatkowe znaczniki są g.. warte przy dokładnym określaniu, ale pomagają przy montażu.

Żeby sprawdzić poprawność montażu musisz go zdemontować i założyć jeszcze raz. Chyba że masz na tyle dużo cierpiwości aby spróbować zgrać znaki na kołach przez kręcenie wałem.

Po montażu wałka odpowietrzyłeś popychacze? Wałek ok?

Napisano
  • Autor

> Po montażu wałka odpowietrzyłeś popychacze? Wałek ok?

Odpowietrzyłem popychacze???? frown.gif NIE, a jak się to wogóle robi i po co i czy jest to konieczne???

Wałek jest OK, podejrzewałem Go że to on właśnie się tak tłucze, ale wałek nie ma wogóle śladów zużycia!!!

Napisano

> Odpowietrzyłem popychacze???? NIE, a jak się to wogóle robi i po co

> i czy jest to konieczne???

> Wałek jest OK, podejrzewałem Go że to on właśnie się tak tłucze, ale

> wałek nie ma wogóle śladów zużycia!!!

no to nie dziwota że się telepie, zawory się nierówno otwierają

Na każdym z popychaczy musisz przez 15 min. ustawić krzywkę żeby się wcisnęły i odpowietrzyły. W Zembowiczu masz opis.

Napisano
  • Autor

> no to nie dziwota że się telepie, zawory się nierówno otwierają

> Na każdym z popychaczy musisz przez 15 min. ustawić krzywkę żeby się

> wcisnęły i odpowietrzyły. W Zembowiczu masz opis.

Powiedz mi czy same się nie odpowietrzą, ja już jeżdżę tak od połowy października i jest coraz gorzej. A może napiszesz jak to odpowietrzyć albo zrób fotkę strony Zembowicza, ja swoją książkę mam obecnie na pożyczkach u kumpla. jest to wydanie pierwsze i nawet nie wiem czy jest to tam opisane, albo ja źle doczytałem, albo poprostu nie ma.

Napisano

> Głitam,

jest chyba OK.

Z taką rozbieżnością spotkałem się juz dwukrotnie w dwóch różnych silnikach 1.4 z rozrzadem założonym fabrycznie. Wg mojej wiedzy błąd się bierze stąd, że znak na kole pasowym i znak na plastikowej obudowe nie służy do ustawiania rozrządu. Właściwy znak jest na kole paska (małym) na wale korbowym, i ma się pokrywać ze znakiem albo nadlewkiem (nie pamiętam teraz) na aluminiowej pokrywie (chyba pompy oleju), której fragment jest pod małym kołem zębaty. Wg mojej wiedzy te znaki oraz znaki na dużym kole mają się zgrywać. Samodzielnie wymieniałem czterokrotnie paski w dwóch silnikach 1.4 i zawsze tak ustawiałem. I jest OK. Ale powtarzam, to jest mój pogląd.

Pozdrawiam

DaRo

Napisano
  • Autor

Właściwy

> znak jest na kole paska (małym) na wale korbowym, i ma się

> pokrywać ze znakiem albo nadlewkiem (nie pamiętam teraz) na

> aluminiowej pokrywie (chyba pompy oleju), której fragment jest

> pod małym kołem zębaty.

Może ktoś wie dokładnie z czym ma się pokrywać małe koło rozrządu na wale i czy duże koło na wałku rozrządu ma się pokrywać ze znakiem na pokrywie u góry i jest to jednoznaczne z górną płaszczyzną głowicy. POMOCY!!!

Napisano

zamiast siedziec na forum i czekać na jakąś sensowną (p)odpowiedź lepiej wsiadaj w samochód i jedź do mechanika - sprawdzi ci i będziesz miał z bani

a tak siedzisz i męczysz sie

Napisano

> Właściwy

> Może ktoś wie dokładnie z czym ma się pokrywać małe koło rozrządu na

> wale i czy duże koło na wałku rozrządu ma się pokrywać ze

> znakiem na pokrywie u góry i jest to jednoznaczne z górną

> płaszczyzną głowicy. POMOCY!!!

NIE! te znaki służą do wstępnego ustawienia. Znak na kole pasowym ma pokryć się ze znakiem na bloku po to żeby ustawić tłoki w równej pozycji (potem dopiero odkręcasz koło pasowe), a znak na kółku wałka rozrządu ma się zgrać z wypustkiem na plastikowej obudowie rozrządu. Gdy przystępujesz do wstępnego zakładania paska mniej więcej masz wszystko ustawione, ale i tak musisz skorygować ustawienia kół tak aby znaki na pasku pokryły się ze znakiem na kole napędu rozrządu i znakiem na kole wałka.

Po założeniu napinacza koniecznie obracasz dwa razy kołem napędu rozrządu i sprawdzasz czy napinacz jest we właściwej pozycji (nie zawsze udaje się go napiąć dokładnie za pierwszym razem).

Napisano
  • Autor

> NIE! te znaki służą do wstępnego ustawienia. Znak na kole pasowym ma

> pokryć się ze znakiem na bloku po to żeby ustawić tłoki w równej

> pozycji (potem dopiero odkręcasz koło pasowe), a znak na kółku

> wałka rozrządu ma się zgrać z wypustkiem na plastikowej obudowie

> rozrządu. Gdy przystępujesz do wstępnego zakładania paska mniej

> więcej masz wszystko ustawione, ale i tak musisz skorygować

> ustawienia kół tak aby znaki na pasku pokryły się ze znakiem na

> kole napędu rozrządu i znakiem na kole wałka.

> Po założeniu napinacza koniecznie obracasz dwa razy kołem napędu

> rozrządu i sprawdzasz czy napinacz jest we właściwej pozycji

> (nie zawsze udaje się go napiąć dokładnie za pierwszym razem).

Tp według tego co piszesz to dobrze to poustawiałem i powinno być OK, ciekawe czy są jeszcze te znaki na pasku abym mógł to jeszcze raz sprawdzić.

W sprawie popychaczy czy jest ktoś w stanie pomóc???

Napisano

> A może napiszesz jak to

> odpowietrzyć albo zrób fotkę strony Zembowicza, ja swoją książkę

> mam obecnie na pożyczkach u kumpla. jest to wydanie pierwsze i

> nawet nie wiem czy jest to tam opisane, albo ja źle doczytałem,

> albo poprostu nie ma.

Wysłałem CI na poczte strony o tym

Napisano
  • Autor

> Wysłałem CI na poczte strony o tym

Dzięki, poczytałem, jeszcze jakby ktoś miał ten tekst o odpowietrzeniu popychaczy byłbym bardzo wdzięczny.

Napisano

> Po montażu wałka odpowietrzyłeś popychacze? Wałek ok?

na której to jest stronie to mu to dam w pdf

Napisano

> Dzięki, poczytałem, jeszcze jakby ktoś miał ten tekst o

> odpowietrzeniu popychaczy byłbym bardzo wdzięczny.

sprawdz poczte

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.