Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAK WZMOCNIĆ HAMULCE W UNO CD...

Featured Replies

Napisano

No coż, pora otworzyć nowy wątek, bo jakis moderator rozwijajaca sie dyskusje zamknoł, cenzura? choć by pochwalił sie który i dalczego...

tak wiec odpowiem na ciekawsze zagadnienia z wątku poprzedniego smile.gif

Quote:

Ale muszę się zgodzić, że komentarze są coraz ciekawsze....

jak widac, da sie jednak podyskutowac z czego jestem bardzo zadowolony!

Quote:

No nie, ale rafantek bez przesady. Bo kolegom od przechwalania już wogóle się wszystko w główkach po przewraca, co się w miarę ułożyło... Umówmy się, że na lodzie ABS to jednak duużo daje, bo choćbyś nie wiem jak pulsacyjnie hamował, to nigdy tak szybko nie zareagujesz jak system ABS. No i oczywiście opony zimowe też mają kolosalny wpływ, wedłgu zasady: lepsze zurzyte opony zimowe niż nowiutkie letnie.:-) To moja opinia i jej nie zmienię

NO teoria mowi ze ABS duzo daje, w praktyze azlezy od wielu czynnikow, generalnie masz racje, daje jakas tam sterowalnosc, i oczywistym jest ze tak dużej czestotliwosci jak ABS pulsacyjnym hamowaniem nie uzyskasz, wiec generalnie TAK ABS daje coś na lodzie. Co do opon zimowych to chyba nie podlega dyzkusjii trez przychylam sie do Twojego zdania, i z najgorsza opona zimowa lepsza od dobrej letniej (oczywiscie bez skrajności)

Quote:

Koleś działasz mi na nerwy swoim wymądrzaniem się...

Porównujesz traktor do trabanta więc widać jaki poziom wypowiedzi reprezentujesz...

ale to do mnie czy do kolegi maureliusz bo nie wiem jak mam sie odnieśc??

Quote:

> wedłgu zasady: lepsze zurzyte opony zimowe

> niż nowiutkie letnie.:-)

ale zasady

jakies argumenty co do tego?

Quote:

jak ci tak zależy na tych hamulcach i kołach 13" to załóż hamulce od uno turbo i po problemie

dobre są też ponoć zaciki dwutłoczkowe od jakiejś łady... nie wiem jakiej

no i taka podpowiedź przy poszukiwaniach zacisków

czym większe tłoczki hamulcowe i mniejszy tłoczek w pompie tym większa siła hamowania, to taka hydrauliczna dźwignia

mądre słowa, ucieka sie tez do zastosowan wielotłoczkowych (zamiast jednego duzego)

Quote:

do tego odpowiednie opony co najmniej 165 z odpowiedniej gumy, to zapewniam Cię że efekt hamowania mam porównywalny z Twoim fordem.

ogolnie to co piszesz ma sens jednak z przytoczonym na koncu zdaniam polemizowal bym i chetnie sie spróbuje smile.gif

Quote:

To co pisałem wyżej, oraz to co Ty pisałeś to troszkę dywagacji dla WSZYSTKICH, bo nic do Ciebie ani do nikogo nie mam, ale...

Problem tylko w tym że autor wątku chce takie do swojego UNO 900 - według mnie niech poprawnie zrobi swoje hamulce i będzie dobrze. Inny problem że autor wątku tez nie chce większych kół co wyklucza montaż większych tarcz, a co za tym idzie bez sensu wymiana na inne - szkoda pieniędzy - powierzchnia tarcia pozostanie bez zmian. powtórzę to co wyżej, niech lepiej poprawnie zrobi układ hamulcowy który juz ma i nie będzie kłopotu.

masz racje, kolega zadal pytanie ale wyglada ze jest to przerost formy nad trescia zwazywszy na niechec wysokich nakładow, ale podywagowac preciez mozna, zawsze to rozszeza choryzonty i wiedze.

ROB33

Quote:

No to żeś tutaj dowalił.Ty chłopcze musisz być jakimś super mechaniorem skoro twierdzisz,że Paweł sie niezna. Twoja gatka na temat braku korektora w uno nasuwa mi dwa rozwiązania.

1)Masz tak ubogi model,że nawet Włosi nic o nim niewiedzą.

2)Gówno się na tym znasz i nawet niewiesz gdzie korektor się znajduje.

A teraz z innej beczki,jeżeli pf 125 i Polonez mający ten sam układ hamulcowy z przodu i cięższy o prawie 350 kilogramów od uno był wstanie zahamować,to Uno tymbardziej.

Twoje stwierdzenia typu"mój ford to,mój ford tamto" są nie na miejscu, bo wątek dotyczy fiata Uno. Nie chwal się systemem ABS,bo sporo ludzi na tym forum też go ma.

masz chyba kłopoty z czytaniem, i robisz w dodatku wycieczki osobiste...

a gdzie ja napisalem ze kolega PAWEŁ sie nie zna? akurat jego wypowiedzi (choc nie tylko) sa bardzo na miejscu i sensowne.

A patrzac pewnie z twojej perspekty wy tak jestem super mechaniorem, tak sie dziwnie skłąda ze troszke w tym siedze.

Co do mojej gadki, nie wiem co ci nasuwa, ja ci pisze cojest (a raczej czego nie ma - korektora) nie ma tez samoregulatorow w zaciskach tylnych, ABSu i klimatyzacji, nic nie poradze ze to uboga wersja i prosta konstrukcyjnie.

i prosze cie nie obrazaj mnie, i nie odnos sie do stanu mojej wiedzy, bo nie wiesz jaki jest, i wyobraś sobie ze orientuje sie co to jest korektor i gdzie on sie zwykle znajduje.

PS w moim fordzie tez nie ma korektora i co tez powiesz ze sie gówno znam i nie wiem gdzie on jest czy ze to jest uboga wersja???

A odpowiadajac ci uklad hamulcowy PF 125p i poloneza nie byl wstanie skutecznie zatrzymac tych aut, polonez mial droge hamowania ca 70m!!!! sic!! fiata nikt nie testowal! to byly jedne z wielu b słabych ogniw konstrukcyjnych tych samochodow!ale zdaje sie ze niewiele o tym wiesz smile.gif

PS2 moje odniesienie do forda to tylko porownanie majace na celu unaocznic i uwypuklic roznice, jak tego nie rozumiesz, sorka... i wybacz niechwale sie, bo nie ma czym... ABS to prawie standard obecnie.

Quote:

a ja sie niezgodze z tymi większymi klockami

siła tarcia zależy tylko od siły normalnej i współczynnika tarcia, niezależy ona od wielkośći powierzchni

tu chodzi o odprowadzanie ciepła, bo gdyby klocek miał np. 2cm kwadratowe to by sie momentalnie spalił/ ztarł

nono, pomysl chwile pocos ta pwierzchnia jednak jest, nacisk punktowy, przy zakładamy opcji niespalenia klocka wywolal by zblokowanie tarczy, to jak bys wbił gwozdzia, wsadzil pret w tarcze etc, po to jest powierzchnia by rozlorzyc ladnie nacisk, czyli sile na powierzchnie, inna opcja, wycioł byś rowek w tarczy smile.gif a dalej - inna sprawa to grzanie, tu masz racje.

Napisano

> No coż, pora otworzyć nowy wątek, bo jakis moderator rozwijajaca sie

> dyskusje zamknoł, cenzura? choć by pochwalił sie który i

> dalczego...

kolego, wątek został zamknięty ponieważ rozwijał się w niewłaściwym kierunku, który nadal chcesz rozwijać. Nie pozwolę na wzajemnie wyzywanie się, choćby nawet powodem były hamulce w uno... admin.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.