Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na co zwrócić uwage kupująć CC Sporting

Featured Replies

Napisano

Witam

Na wstępnie Witam wszystkich centomaniaków :-) .

Jestem nowym userem forum, próbowałem się powitać w oficjalnym wątku, ale wyświetlił mi się komunikat, że nie mam uprawnien do przegladania tej strony czy cos takiego, a byłem zalogowany.

Nie mam jeszcze swojego CC, ale zamierzam go nabyc w ciagu dwóch miesięcy. Prawdopodobnie bede dysponowac kwota ok 6000zł... Obecnie poruszam sie od czasu do czasu Felicią 1,3MPi LPG rodziców i nie mam co ukrywać, że auto to ma mało dynamiki a i spalanie za to nie małe :-( . No i wogole wlasne 4 kolka :-)

Zastanawialem sie nad wersja Sporting, bo zauwazylem, że mozna ją kupić za te pieniądze w dobrym stanie. Mowie tu o allegro.pl.

Mam do Was pytania:

1. Na co zwrócić uwagę kupując CC Sporting ?

2. Jakie są ceny uzywanych modeli w stosunku do ich stanu ?

3. Jak sie sprawują w exploatacji ?

Pozdrawiam

ps. uzyłem funkcji Szukaj, ale właściwie nic nie znalazłem na ten temat... confused.gif

Napisano

cześć

Po pierwsze( muszę się do tego odnieść) jak sądzisz, że felka 1.3 Mpi ma małą dynamikę, to po cento nie oczekuj czegoś więcej...może tak zamula przez LPG( ja też wcześniej jeździłem felicją rodziców i miała dynamikę lepszą niż 1.1)

to tytułem wstępu...teraz do rzeczy zlosnik.gif

kupując używane cento musisz zwrócić szczególną uwagę na:

-zbiornik, czy nie wycieka( na zgrzewie)

-zbyt duże wycieki spod uszczelek zlosnik.gif

-zaawieszenie, a konkretnie silentblocki, lubią sięszybko wybijać

-układ chłodzenia( spradź szczególnie wentylator) nieraz po zimie potrafi zamilknąc na zawsze grinser006.gif

poza tym standardowe rzeczy, które sprawdzasz jak kupujesz auto

ed; co do tego jak sięsprawują...mam kolegę, który ma CCS'a z 1997 roku...koleś jest totalnym lewusem, jeżeli chodzi o auta....nawet zdarza się, że paliwa mu zabraknie...auto ma grubo ponad 150kkm i śmiga dalej. Tak więc cento to twarda bestia jest..poza tym nie nastanawiaj się na konkretny model, a kup auto w najlepszym stanie. Powiem Ci, że ja miałem zakupić cinquecento sportinga, jednak będąc na miejscu i oglądając auta zdecydowałem się na seicento 900 tongue.gif

Napisano
  • Autor

O kurcze, hmm z ta dynamika to myslałem, że bedzie lepiej w CCS confused.gif .

Felicia ma 1,3 68KM 102Nm i mase ok 950kg, a CCS z tego co wiem to 1,1 55KM momentu nie znam ale wiem, że jest mniejszy niż 102Nm, a masa 750kg.

No i nie wiem...

Widze tez, ze sporo ludzi robi SWAPa na jakies inne sliniki z grupy Fiata. Dlaczego akurat z Fiata ? Chodzi o cene silnika czy o stopien trudności przekładki ?

Napisano

> O kurcze, hmm z ta dynamika to myslałem, że bedzie lepiej w CCS .

> Felicia ma 1,3 68KM 102Nm i mase ok 950kg, a CCS z tego co wiem to

> 1,1 55KM momentu nie znam ale wiem, że jest mniejszy niż 102Nm,

> a masa 750kg.

> No i nie wiem...

> Widze tez, ze sporo ludzi robi SWAPa na jakies inne sliniki z grupy

> Fiata. Dlaczego akurat z Fiata ? Chodzi o cene silnika czy o

> stopien trudności przekładki ?

powiem Ci, że lepiej jak w feli nie będzie...a jeżeli chodzi o swapy to najlepiej jest wsadzić silnik z rodziny fiata..najmniej roboty z przekładką i najmniej $$..poza tym podzespoły pasują z różnych modeli( punto, palio, brawa itp). to tak w wielkim telegraficznym skrócie zlosnik.gif

ed: zaraz Ktoś CI powie, że głupoty piszę i że CCS jest szybszy i ma lepsze przyspieszenie niż fela 1.3 MPi rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Silniki w CCS 1,1 sa na wtrysku czyli mozna przeprogramowac/podmienic chipa + inne zabiegi ingerencyjne w silnik i moc wzrasta ? MOzesz mi przyblizyc jaka modyfikacja co daje w praktyce i koszty :-) ?

Napisano

> Silniki w CCS 1,1 sa na wtrysku czyli mozna przeprogramowac/podmienic

> chipa + inne zabiegi ingerencyjne w silnik i moc wzrasta ?

> MOzesz mi przyblizyc jaka modyfikacja co daje w praktyce i

> koszty :-) ?

CCS jest na wtrysku jednopunktowym...co do modyfikacji to można zrobić dużo...w zależności ile ma się pieniędzy. Co do szczegółów to się wypowiadać nie będę, bo jedynym moim tuningiem było obklejenie słupków czarną folią oraz założenie zapachu ambipur zlosnik.gif...Niech się specjaliści wypowiedzą, bo ja mam seryjnego strucla

Napisano

Jak juz chcesz poczuc jakies efekty to na poczatek najlepiej wlozyc glowice( najlepiej ja juz od razu troche podlubac), kolektor ssacy wraz z przepustnica i wtryskami, komputer i pompe paliwa od silnika 1,2 8V. Wtedy zblizasz sie juz do ok 70 KM i to czuc w takim autku, a co wazne nie kosztuje to zbyt wiele w porownaniu do wzrostu mocy, pozatym stare graty zawsze mozna sprzedac i cos kasiorki sie zwroci. Na tak zwane chipsy nie licz bo to przereklamowane jest i bez modyfikacji silnika sam chip prawie nic nie da a niekiedy moze pogorszyc. To tyle z dlubania na poczatek. Acha wtedy zamiast SPI bedziesz mial MPI.

Napisano

> Silniki w CCS 1,1 sa na wtrysku czyli mozna przeprogramowac/podmienic

> chipa + inne zabiegi ingerencyjne w silnik i moc wzrasta ?

> MOzesz mi przyblizyc jaka modyfikacja co daje w praktyce i

> koszty :-) ?

szkoda sie w to bawic, lepiej wrzucic juz gore z 1.2, ew. ja podlubac lub swapa na 1.2 8V/1.2 16V/1.4 16V zrobic

Napisano
  • Autor

A czy możecie mi przybliżyc orientacyjne bądź dokłądniejsze ceny silników do przekładek ? Pytam z ciekawości, bo ogólnie wszystko zależy od wysokości kwoty jaka bede dysponować.

I czy wspomnianych przekladek silnikow dokonywaliscie sami czy w jakis warsztatach? Jesli w warsztatach to jakie koszty za robocizne?

Czy oprocz swapa silnika dlubaliscie cos przy reszcie auta?

Edit:

A jak wyglada sprawa ze SWAPem tych silnikow z grupy Fiata. tzn chodzi mi o mocowania silnika w porownaniu do mocowan wersji silnikowych 0,7, 0,9 i 1,1 ?

Jakie są różnice między Sportingiem a 900cetką oprocz silnika ?

Napisano

> A czy możecie mi przybliżyc orientacyjne bądź dokłądniejsze ceny

> silników do przekładek ? Pytam z ciekawości, bo ogólnie wszystko

> zależy od wysokości kwoty jaka bede dysponować.

Koszt silnika zalezy od tego jaki bedziesz wkladal i co kupisz ale 1,2 8V to od ok 2000 do nawet 3000 zaleznie od stanu, jesli chodzi o 16V to mozesz nawet o 4000 zachaczyc a o 1,4 16V to juz drogie rzeczy panie sa.

> I czy wspomnianych przekladek silnikow dokonywaliscie sami czy w

> jakis warsztatach? Jesli w warsztatach to jakie koszty za

> robocizne?

tego nie wiem ale samemu zawsze najtaniej

> Czy oprocz swapa silnika dlubaliscie cos przy reszcie auta?

Do wiekszego silnika to obowiazkowo zawieszenie na jakis lepsze, polecam eibach -30 powinny wystarczyc + dobre amorki

> Edit:

> A jak wyglada sprawa ze SWAPem tych silnikow z grupy Fiata. tzn

> chodzi mi o mocowania silnika w porownaniu do mocowan wersji

> silnikowych 0,7, 0,9 i 1,1 ?

0,7 0,9 to dosc sporo przerobek trzeba , a zamiast 1,1 to jak klocki lego, w 95% wszystko ladnie pasuje, ale np przy 1,2 16V juz zrobi sie dosc ciasno ale mocowania sa te same lub delikatnie sie roznia ale bez przesady

> Jakie są różnice między Sportingiem a 900cetką oprocz silnika ?

900 tak jak 700 nie ma w zawieszeniu stabilizatora a to obowiazek zeby bezpiecznie smigac, ma sztywniejsze i o 20 mm nizsze zawieszenie, jest roznica w wyposazeniu i jakosci wykonania zwlaszcza wnetrza, sporting ma kierownice i galke biegow w skorze, lepsze fotele i wogole jest lepszy hehe ;-))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.