Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

numery pojazdu i problemy z rejestracja?

Featured Replies

Napisano

Witam

Chcialbym zebyscie z wlasnych przemyslen i doswiadczen rzucili troche swiatla na problem jaki mi sie nasuwa, wcale nie zupełnie hipotetyczny smile.gif .

Kupujemy samochod z zagranicy, w drodze do domu mamy dzwona albo z jakichs innych przyczyn samochod zostaje z przodu skasowany 270751858-jezyk.gif . Do garazu, na lawecie podjezdzamy z legalnym samochodem, mamy papiery w reku, tylko ze fura nie nadaje sie do jazdy. Decydujemy sie na odbudowe fury i w tym celu kupujemy potrzebne czesci. Tak sie sklada ze mozna sobie zamowic cwiartke, albo polowke samochodu - co komu potrzeba.

Zakladamy ze zniszczenia sa takie, ze chcemy uniknac klepania, naciagania i niepotrzebnego przespawywania. Najprosciej jest wlasnie skombinowac przod uciety juz z innego samochodu, przyspawac cala czesc przodu (powiedzmy az do slupka A) i połapać w miejscach do tego przewidzianych konstrukcyjnie po uprzednim wycieciu wsyzstkiego co bylo rozbite i pogiete. Prosze zebyscie przy tym nie mowili ze tak sie nie da i tak si enie robi zeby.GIF

I teraz pojawia sie problem.

Mamy legalna fure z papierami, ale przyspawany przod ma numery z innego samochodu. Do tego "nowego" przodu nie posiadamy dokumentow bo kupilismy to jako czesc naprawcza ze zlomowiska, tak jakbysmy kupili kawalek podlogi albo bagaznika... Ponadto, powiedzmy, ze priorytetem jest nie wchodzenie w konflikt z prawem i zachowanie numerow jakie samochod mial przed rozbiciem.

Wazne jest to co mowilem na poczatku, ze samochod kupilismy za granica, bo wtedy przy pierwszej rejestracji w polsce samochod przechodzi gruntowne ogledziny i BADANIE NUMEROW.

Co byscie zrobili?

Przelozenie oryginalnych numerow i siedzenie cicho z nadzieja ze nikt sie nigdy nie przyczepi?

Przelozenie oryginalnych numerow i robienie rozleglej dokumentacji zdjeciowej w celu udowodnienia potem komus ze samochod byl odbudowany i "wszystko gra" i numery byly przespawywane ale to nie byl przekret?

Warto sie konsultowac w takiej sprawie z jakimis autorytetami z pieczatkami?

To by bylo na tyle z mojej strony; a problem uwazam ze jest nie tyle praktyczny, ale chyba bardzo ciekawy.

Zapraszam do robienia malej burzy mozgow.

Moze ktos z okolic PZMot tutaj bedzie w stanie sie wypowiedziec?

Dzieki

Napisano

Kolego...

Nie ma możliwości LEGALNEGO kupna połówki/ćwiartki/jednej dziesiątej auta na które są numery nadwozia BEZ dokumentów.

Autoszrot w momencie gdy nawet bawi się w takie akcje, to po wyrejestrowaniu auta musi WYCIĄĆ z niego pole/a numerowe, więc taki kawałek będzie miał po prostu DZIURĘ zamiast pola numerowego.

Napisano
  • Autor

> Kolego...

> Nie ma możliwości LEGALNEGO kupna połówki/ćwiartki/jednej dziesiątej

> auta na które są numery nadwozia BEZ dokumentów.

> Autoszrot w momencie gdy nawet bawi się w takie akcje, to po

> wyrejestrowaniu auta musi WYCIĄĆ z niego pole/a numerowe, więc

> taki kawałek będzie miał po prostu DZIURĘ zamiast pola

> numerowego.

To ze nie da sie kupic legalnie polowki samochodu bez numerow to nie wiedzialem. Ale problemu to nie rozwiazuje, bo albo numery beda inne niz te ktore chcemy zachowac, albo kupimy polowke z dziura i wtedy w ogole bedzie bez numerow.

A co jesli samochod jest kombi a kupimy polowke, legalnie z dokumentami (!!) od sedana? spineyes.gif

Napisano

> To ze nie da sie kupic legalnie polowki samochodu bez numerow to nie

> wiedzialem. Ale problemu to nie rozwiazuje, bo albo numery beda

> inne niz te ktore chcemy zachowac, albo kupimy polowke z dziura

> i wtedy w ogole bedzie bez numerow.

> A co jesli samochod jest kombi a kupimy polowke, legalnie z

> dokumentami (!!) od sedana?

IMNSHO generalnie akcja z przespawaniem pola numerowego z nadwozia x do y może zakończyć się kryminałem.

Prędzej już szedłbym na akcję nadania nowych numerów o ile stare w wyniku wypadku zostały zniszczone.

Proponowałbym telefon do stacji diagnostycznej.

Napisano
  • Autor

> IMNSHO generalnie akcja z przespawaniem pola numerowego z nadwozia x

> do y może zakończyć się kryminałem.

> Prędzej już szedłbym na akcję nadania nowych numerów o ile stare w

> wyniku wypadku zostały zniszczone.

> Proponowałbym telefon do stacji diagnostycznej.

Otóż to smile.gif

Jak zostawi sie "te drugie" numery to samochod ma numery niepasujace i siakiś taki nielegalny jest.

Jak sie przespawa bardzo fachowo to potem ciezko bedzie odpowiedziec na pytanie "po co to tak ladnie chcial pan ukryc"

Jak sie przespawa nieladnie to przy pierwszym zajrzeniu pod maske wyjdzie problem i byc moze nikt nie bedzie nawet zadawal pytan.

A z dzwonieniem do stacji diagnostycznych to wlasnie chcialem sie wstrzymac dopoki czegos tu sie nie dowiem, bo nie na kazdej stacji robia przeglad dla samochodu z zagranicy, a z drugiej strony takich przypadkow jak ja opisuje NIE MA. Jak puszcze farbe na stacji diagnostycznej a potem przypadkowo smile.gif przyjade takim samochodem to i tak moge stamtad juz nie wyjechac smile.gif

A z punktu widzenia logicznego, przekladka numerow jest nielegalna bo zwykle prowadzilo to do tego, ze z jednego samochodu robil sie inny. A tutaj mamy przypadek ze samochod caly czas jest ten sam i numery chcemy te same... ale za to jest "ingerencja w pole numerowe". Ot zagwozdka...

Napisano
  • Autor

Dziekuje niezmiernie calej rzeszy uzytkownikow forum za wszelkie smiale i niesmiale proby ruszenia problemu.

Okazana empatia i pęd z jakimi rzuciliście się do dyskusji odjęły mi mowę. Dlatego zostawię wszystko bez komentarza, ale wiedzcie jak gorące uczucia żywię...

Nadto, padam na glebę plackiem w gescie dziekczynnym przed tymi, ktorzy uwazaja, ze na to zasluguja.

wink.gif

A zeby mi ktos nie zarzucil, ze strzepie jezyk na darmo, to powiem (zwlaszcza dla tych, ktorzy w przyszlosci, w desperacji wyszukaja ten watek i beda probowali sie czegos dowiedziec) ze wszelkie problemy z numerami pojazdu mozna probowac ugryzc od strony RZECZOZNAWCY. Okazuje sie ze goscie są władni rozpatrywać takie dziwne sprawy jak moja, i choc ze zdziwieniem, to jednak nie odeslali mnie na drzewo, tak jak zapewne staloby sie w przypadku pani w okienku.

Najlepiej zawsze zadzwonic do OKREGOWEJ stacji diagnostycznej i oni powinni kogos polecic. Oprocz tego zadzwonic do urzedu miejskiego - wydzial komunikacji i oni tez maja namiary na jakas przyjazna postac. Zadzwonic do obu, posluchac co maja do powiedzenia. Dokonac wyboru (Ibuprom prosze) i wółAla.

Przyjemnosc zalatwiania sprawy przez rzeczoznawce kosztuje mnie 250zł i w dodatku pozwoli mi przespawac oryginalne numery do nieoryginalnego przodu - nawet nie bede musial szpachlowac, chuchac i dmuchac i malowac i wstydzic sie tego. cool.gif

Polecam ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.