Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat - przeróbka

Featured Replies

Napisano

Wszyscy użytkownicy Astry F wiedzą jak jest. Termostat schowany pod rozrządem do przekleństwo biorąc pod uwagę fakt, że w/w termostat ma tendencję do zawieszania się w pozycji lekko/średnio/w pełni* otwartej właśnie w czasie chłodów !!

Problem ten dopadł i moją Asteroide. I tak od miecha mam niedogrzane auto wysokie spalanie i majonez pod korkiem.

Średnio uśmiecha mi sie rozbieranie rozrządu i płacenie ponad 100zł za wymiane termostatu za 25 zł (choć ostatnio zamontowany Wahler miał być taki dobry) średnio mi się uśmiecha.

Przy poprzedniej F-ce kolega mechanik zaproponował mi małą przeróbkę polegającą na wyciąhnięciu gniazda termostatu na zewnątrz. Ponoć pasuje rozwiązanie z Vectry ??

Pytam więc Was - speców od Astry czy taka operacja może się powieść i czy ktoś ma takie rozwiązanie u siebie i ile to może kosztować.

Pozdrawiam serdecznie

* niepotrzebne skreślić

Napisano

dawno temu zadałem to samo pytanie ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi . Sądziłem , że najprościej jest nie montować termostatu w jego miejscu czyli za obudową rozrządu a przenieść go na wąż albo na metalowy króciec na który ten wąż jest założony . Poza technicznymi trudnościami tego rozwiązania może być problem z rzeczywistą temperaturą silnika przy której termostat będzie się otwierał ponieważ przy takim rozwiązaniu termostat będzie się nagrzewał albo od samego płynu albo od końca króćca . Inaczej - po przeróbce termostat może się otwierać w wyższej temperaturze .

O który silnik Vectry chodzi i jak to tam jest rozwiązane?

Napisano
  • Autor

> O który silnik Vectry chodzi i jak to tam jest rozwiązane?

Konkretnie Ci nie podam. Jak pisalem znajomy zaproponowal mi takie rozwiazanie, gdyż podpatrzyl cos takiego na szrocie w jakiejs Vectrze.

Z drugiej strony pojawia sie pytanie jak przedluzyc zycie takiego termostatu. Moj ma okolo 20tys i ok 1.5 roku o kamieniu raczej nie ma co mowic gdyz zalany jest od poczatku plynem a nie czysta woda wiec zjawisko wytracania sie kamienia i zatykania powinno byc mu obce

Napisano

> być problem z rzeczywistą temperaturą silnika przy której

> termostat będzie się otwierał ponieważ przy takim rozwiązaniu

> termostat będzie się nagrzewał albo od samego płynu albo od

> końca króćca . Inaczej - po przeróbce termostat może się

> otwierać w wyższej temperaturze .

> O który silnik Vectry chodzi i jak to tam jest rozwiązane?

No akurat na tą przypadłość jest sposób. W termostacie jest wywiercony mały otworek aby płyn powoli przepływał przez wąż (i termostat). Takie rozwiązanie jest zastosowane w silniku (starym) Fiata 125p - zwanego inaczej kredensem.

Napisano

hmmm mam wlasnie ten problem i odpuscilem sobie nie jest to robota na jeden wieczor frown.gif tez jezdze juz miesiac na niedogrzanym silniku... zimno majonez i wogole... nawet nie wiem czy to szkodzi:| a zrobilem tak juz 2000km... i wkoncu postanowilem wymienic.. i chyba na week zostawie...

pomysl z wywaleniem termostatu na zew jest bardzo dobry... na kroccu by najlepeij pasowalo... wiem ze sa termostaty o temp otw. 87C bodajze astra 2.0 taki posiada to mysle by zalatwilo temat wyzszej temp...

ale tez moze sie okazac ze wcale temp nie jest nizsza na koncu krocca... wkoncu jest to aluminium przytwierdzone do bloku i nie jest wcale tak daleko...

jezeli jest to kwestia 2st C to nie ma sensu sie zastanawiac nad tym

poza tym pamietajmy ze czujnik od elektrowentylatora jest osobny i nie przegrzejemy silnika

prawdopodbnie jesli beda mimo wszystkie roznice w temp otwarcia to mysle ze auto bedzie sie najwyzej 5km dluzej nagrzewac

jest jeszcze kwestia montazu tego termostatu ma koncu krocca z punktu widzenia stricte technicznego

pozdrawiam

Napisano

Można poszukać termostatu zakładanego na wąż. Bodaj że w Syrenach były takie. Można by poszukać w jakimś sklepie czy mają takie.

278420992-images.jpg

post-53490-14352479142307_thumb.jpg

Napisano

Może od samary podejdzie? Temp. otwarcia 87* hmm.gif

Obudowa jest metalowa więc będzie można cybanty dobrze zacisnąć bez ryzyka zgniecenia . Dwie końcówki trzebaby zamknąć .

278422036-167473549.jpg

post-10906-14352479144509_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.