Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC/AC/NNW w AXA - zna ktos?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie szukam informacji odnośnie tego ubezpieczyciela, czy ktoś ma może u nich wykupioną polisę i czy warto korzystać ich oferty...

Napisano

> Jak w temacie szukam informacji odnośnie tego ubezpieczyciela, czy

> ktoś ma może u nich wykupioną polisę i czy warto korzystać ich

> oferty...

Ja kupiłem. Wyszło jakieś 200 PLN drożej od najtańszej konkurencji, ale IMHO się opłacało. Wariant mam następujący:

OC, ZK, ASSBaza i Midi + Europa, AC z kradzieżą, bez udziału własnego i dodali ASS Pupil, NNW.

Patrząc na warunki ubezpieczenia ( dają samochód zastępczy, mogę ich wezwać jak mi się opona przebije wink.gif itp.) to warto.

Raty sobie możesz rozłożyć miesięcznie i kwartalnie.

Napisano

> oferty...

Francuskie TU, istnieje mozliwość zawarcia umowy przez internet, w taki sam sposób można zgłosić także szkodę.

Napisano
  • Autor

> Francuskie TU, istnieje mozliwość zawarcia umowy przez internet, w

> taki sam sposób można zgłosić także szkodę.

tak widziałem ich stronkę, pytam bardziej o doświadczenia kącikowiczów z tymże TU

Napisano

Mi wyszło znacznie taniej w PTU.

Swoją drogą koncern AXA to największy koncern ubezpieczeniowy na świecie shocked.gif

Napisano

> Francuskie TU, istnieje mozliwość zawarcia umowy przez internet, w

> taki sam sposób można zgłosić także szkodę.

mozna tam wykupic samo oc bez ac bo nie sprawdzalem?

Napisano

> mozna tam wykupic samo oc bez ac bo nie sprawdzalem?

Zawsze można wykupić samo OC w każdym TU. OC przecież jest obowiązkowe, AC nieobowiązkowe - więc nie ma obowiązkowego pakietu OC + AC. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi...

Napisano

Ubezpieczyłem auto w AXE, 400 zł taniej niż w PZU. Ubezpieczenie mam od miesiąca i jak na razie nie musiałem z niego korzystać smile.gif (oby tak zostało). Wszystko zalatwione na telefon i przeslane pocztą. Jedyne o musiałem zrobić ze swojej strony, to przeslać im dokumenty potwerdzające bezszkodowy przebieg dotychczasowego ubezpieczenia.

Zacytuje co pisałem na ten temat:

Quote:

Porównanie ofert:

Pelen pakiet OC, AC, NW w wersji bez udzialu wlasnego (dla porownywalności ofert), maksymalne znizki za bezszkodowość.

PZU

Wartośc samochodu wg ubezp. 25.000 PLN

Cena pakietu 1.518 PLN

LINK 4

Wartośc samochodu wg ubezp. 29.500PLN

Cena pakietu 1.880 PLN

AXA

Wartośc samochodu wg ubezp. 27.600PLN

Cena pakietu 1.102 PLN

PZU ponoć stosuje amortyzacje części dla aut starszych niż 4 lata, LINK 4 i AXA nie stosuje. Dodatkowo LINK 4 w ramach assistance gwarantuje holowanie bez wzgledu na odległośc od miejsca zamieszkania (w LINK 4 i PZU sa ograniczenia, chyba minimum 40 km).

To tak z grubsza z porównnia ofert. Ciekawi mnie tylko rozrzut wartości samochodu, a ponoć wszyscy z tych samych katalogów korzystają

I jeszcze ciekawostka odnośnie PZU. W zeszłym roku auto wycenili na 30.000 PLN i skladka wynosiła 1.590 PLN, w tym roku wartość spadła do 25.000PLN a składka do 1.518 PLN

Uzupełniając watek (info z ostatniej chwili). Udział własny w AXA jest dość głupio rozwiązany. Udział własny stanowi 15%, ale .... nie mniej niż 1.000 PLN i nie więcej niż 2.025 PLN. To znaczy, że przy szkodzie na 1.500 PLN ja musze zaplacić 1.000 PLN a oni tylko 500 PLN. Róznica w składce (z udziałem wlasnym lub bez) wynosi 180 PLN. Zastanawiam się czy nie zrezygnowac z niego

Napisano

> Patrząc na warunki ubezpieczenia ( dają samochód zastępczy, mogę ich

> wezwać jak mi się opona przebije itp.) to warto.

> Raty sobie możesz rozłożyć miesięcznie i kwartalnie.

A po co masz ich wzywać? Koło sam zmienisz w 10 minut, a na nich będziesz musiał czekać godzinę. I gdzie tu ta super oferta? I w jakich przypadkach dają samochód zastępczy?

Napisano

I w

> jakich przypadkach dają samochód zastępczy?

W PZJuuu tez "dają" zastepczy, tylko jak przyjdzie co do czego, to .....

Napisano

> Typowy chwyt.

Dokladnie smile.gif

Pewnie sa tacy co to im dają smile.gif Byłem poszkodowany przez gościa który miał OC w PZU. Chciałem auto zastepcze. Powiedzieli, a owszem, prosze sbie wypozyczyć (oczywiście gabartyty w granicach rozsadku) potem przynieść faktury i uzasadnić, że było ono mi niezbedne. A oni potem rozpatrzom czy bylo NIEZBĘDNE. Dzieki, wypozyczenie około 100 zl/dobę, bujałem się z PZU z miesiąc, a jak by tak stwierdzili, że nie było mi NIEZBEDNE smile.gif Wolalem pojeździć autobusem smile.gif

Napisano

> Raty sobie możesz rozłożyć miesięcznie i kwartalnie.

Rzecz to jest ogólnie wiadoma, ale dla przypomnienia. Jako że życie bywa złośliwe warto pamiętać że AC nie działa w okresie gdy nie jest opłacona wymagalna składka.Tak że owe składki miesięczne (pomijając zwyżki) wydają się być takim dobrowolnym proszeniem się o kłopoty. Zapomnisz sobie, w banku się ślizną a TU cię chętnie 270747800-sex.gif

Napisano

> Dokladnie

> Pewnie sa tacy co to im dają Byłem poszkodowany przez gościa który

> miał OC w PZU. Chciałem auto zastepcze. Powiedzieli, a owszem,

> prosze sbie wypozyczyć (oczywiście gabartyty w granicach

> rozsadku) potem przynieść faktury i uzasadnić, że było ono mi

> niezbedne. A oni potem rozpatrzom czy bylo NIEZBĘDNE. Dzieki,

> wypozyczenie około 100 zl/dobę, bujałem się z PZU z miesiąc, a

> jak by tak stwierdzili, że nie było mi NIEZBEDNE Wolalem

> pojeździć autobusem

Naiwnych nie brakuje. Zapłaci za oc kilkaset zł i myśli że będzie miał darmowe holowanie, samochód zastępczy itd, a TU jeszcze na tym wszystkim zarobi. mlot.gif

Napisano

> Naiwnych nie brakuje. Zapłaci za oc kilkaset zł i myśli że będzie

> miał darmowe holowanie, samochód zastępczy itd, a TU jeszcze na

> tym wszystkim zarobi.

Takie rzeczy to tylko w Erze smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> oferty...

Hmmmm...

AXA wyliczyła mi składkę za pełny pakiet o całe 17 (słownie siedemnaście) złotych taniej niż PZU. niewiem.gif

Dziwne, chyba powinni się starać być bardziej konkurencyjni a tymczasem wciskają kichę w postaci zmiany koła w przypadku "złapania gumy" a co ciekawe w NNW ubezpieczonymi są tylko i wyłącznie kierowca i pies (ew. kot w dodatku PUPIL) - pozostali pasażerowie nie są objęci ochroną. Czyli dla kogoś kto jeździ z rodzinką to kicha jak nie wiem... nono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.