Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czasami zbyt długo kręci zanim zapali.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam taki maluczki problemik z moją astrą. Przyzwyczaiłem się do faktu że pali na tzw. dotyk. Ale od pewnego czasu zdarza się że podczas rozruchu kręci dłużej nawet 2-3 sekundy. Raz nawet odpaliła dopiero za trzecim kręceniem. Jest to niezależne czy jest zimna czy np. po godzinie postoju w dodatniej temperaturze. Nie było to w czasie mrozów ale w temp. pow. 0. Np. podczas mrozu -12 był dotyk a powyżej 0 kręconko. Jest to zjawisko nieregularne. Zdarza się raz na tydzień albo rzadziej. Mam takie wrażenie jakby nie było paliwa. Nadmieniam, że tankuję na jednej stacji "Orlen". Dodam że przebieg 101 tys.

Czy któryś z Kolegów spotkał się z podobnym problemem. Dziękuję za porady. Pozdr.

Napisano

> Dołączam się do pytania

też się dołanczam ... może to wina akumulatora teraz większe obciżenienia(światła,ogrzewanie) robia swoje a szczególnie ze bateria w moim przypadku ma ponad 4 lata hmmm frown.gif

Napisano

Mam te same objawy, niezależnie od pory roku, raz pali na dotyk raz kilka razy zakręci. Ja postanowiłem na wiosnę profilaktycznie zmienić szczotki w rozruszniku, słyszałem że te rozruszniki nie są zbyt trwałe. Koszt szczotek nawet wymienionych profilaktycznie nie zmieni naszych finansów a jeżeli z padnie rozrusznik to klapa na całego - kilka stówek.

Poczytaj jeszcze to http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post277919543

Napisano
  • Autor

No nie w moim przypadku akumulator kręci. Wczoraj po napisaniu pierwszego postu zdarzyło mi się to powtórnie. Podjechałem na stację benzynową wlałem paliwo i auto nie chce zapalić. Kręciłem aż akumulator zaczął słabnąć. Wyglądało to jakby nie było paliwa, takie "suche" kręcenie. Nawet się nie zakrztusił. W końcu wpadłem na pomysł i delikatnie wcisnąłem pedał gazu i ....... zapalił na dotyk. Nie wiem co o tym myśleć wygląda jakby się cofało paliwo czy jest to wogóle możliwe? Może jest tam jakiś zawór zwrotny który przepuszcza a może to wina pompy wtryskowej-brrrr. Proszę o poradę może któryś z Kolegów miał podobny problem? Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

ja też ostatnio narzekam na słabe odpalanie. Nawet nie chodzi o temp na zewnątrz. Rozrusznik miałem robiony cały roku temu. Nowy akumulator 74ah , świece przedwczoraj sprawdzałem, stacji na któej tankuję nie zmieniam od ok roku. Więc co może być powodem że wsiqadam i za pierwszym razem na pewno nie zapali? Mimo ze grzeję 2-3 razy świece.

Dochodzę do wniosku że wszystko jest spowodowane tym że teraz mam ferie na uczelni i asterka 2 dni stoi - zrobię nią pare km i 3 dni stoi. A do tej pory codziennie robiła 80 km i paliła na dotyk. Na szczęście ferie się już kończą i znowu ją rozruszam bo chyba trochę się rozleniwiła!

Napisano

> ja też ostatnio narzekam na słabe odpalanie. Nawet nie chodzi o temp

> na zewnątrz. Rozrusznik miałem robiony cały roku temu. Nowy

> akumulator 74ah , świece przedwczoraj sprawdzałem, stacji na

> któej tankuję nie zmieniam od ok roku. Więc co może być powodem

> że wsiqadam i za pierwszym razem na pewno nie zapali? Mimo ze

> grzeję 2-3 razy świece.

> Dochodzę do wniosku że wszystko jest spowodowane tym że teraz mam

> ferie na uczelni i asterka 2 dni stoi - zrobię nią pare km i 3

> dni stoi. A do tej pory codziennie robiła 80 km i paliła na

> dotyk. Na szczęście ferie się już kończą i znowu ją rozruszam bo

> chyba trochę się rozleniwiła!

Yhmmm Panowie widzę, że chodzi tu o diesla a u mnie w benzynce?..

Dziwne jest, że jak jest zimny to zapali na dotyk, ale jak jest ciepły silnik nooo to musze trochę pokręcić zanim odpali nie wiem gdzie tkwi przyczyna..

śledże już od jakiegoś czasu kącik i szukam odpowiedzi. Jednak narazie nic...

Napisano

U mnie podobnie. Zreszta pisalem nie raz. Obserwuje tak swoja Astre i widze zaleznosc.

Kiedy pojawia sie lampka 'grzeje swiece' po tym jak zniknie odpala na dotyk. Kiedy probuje odpalic auto ale nie pojawi sie lampka 'grzeje swiece' wtedy zawsze krece jakies 3-4 s.

2.0 DI. Orlen. Wg magika swiece i aku OK. Wiecej nie wie. POMOCY!

Napisano

dzisiaj rano jak odpalałem to podczas kręcenia rozrusznikiem paliła mi się kontrolka od ABS-u mimo że kilka sek wcześniej już raz sie zapaliła i zagsła. Po przejechaniu 10km zgasiłem silniki i tym razem już się nie zaświeciła. Czyli na co wychodzi? Aku był osłabiony rano? -2,5 *

Napisano

> U mnie podobnie. Zreszta pisalem nie raz. Obserwuje tak swoja Astre i

> widze zaleznosc.

> Kiedy pojawia sie lampka 'grzeje swiece' po tym jak zniknie odpala na

> dotyk. Kiedy probuje odpalic auto ale nie pojawi sie lampka

> 'grzeje swiece' wtedy zawsze krece jakies 3-4 s.

> 2.0 DI. Orlen. Wg magika swiece i aku OK. Wiecej nie wie. POMOCY!

Ja mam juz świeczki nowe, przewody są OK pomierzyłem omomierzem i w normie, rozrusznik rozebrałem i przeczyściłem..zastanawiam się nad alternatorem (może szczotki sie zuzyły lub mostek pada?) a moze kończy się pompka paliwa niewiem.gif

blagam.gif

Napisano

na to wychodzi grinser006.gif bo to ze sie zapalila i zgasla to ok (nie bylo wielkiego obciazenia), a to ze mrygala przy kreceniu to dzialo sie to przy duzym obciazeniu akumulatora podczas krecenia, czego objawem bylo mryganie ok.gif

Napisano

> na to wychodzi bo to ze sie zapalila i zgasla to ok (nie bylo

> wielkiego obciazenia), a to ze mrygala przy kreceniu to dzialo

> sie to przy duzym obciazeniu akumulatora podczas krecenia, czego

> objawem bylo mryganie

postał 2 dni nieruszany na lekkim mrozku, ponadto ostatnia jego jazda była bardzo krótka i musiał być słaby. Teraz altek go podładował i jest OK!

A tak na marginesie to ile potrzebuje czasu lub km sprawny alternator żeby nadrobić utraconą energię potrzebną do odpalenia zimnego klekota? Tak na oko grinser006.gif

Napisano

> dzisiaj rano jak odpalałem to podczas kręcenia rozrusznikiem paliła

> mi się kontrolka od ABS-u mimo że kilka sek wcześniej już raz

> sie zapaliła i zagsła. Po przejechaniu 10km zgasiłem silniki i

> tym razem już się nie zaświeciła. Czyli na co wychodzi? Aku był

> osłabiony rano? -2,5 *

Tez zdarza mi sie ze swieci sie ABS kiedy probuje odpalic woz...

Napisano

kurcze ja tez mam ten problem, ale wydaje mi sie ze to paliwo gdzies ucieka (byl juz post kiedys taki i takie byly sugestie) moze faktycznie pompka paliwa jest juz kiepska i paliwo sie cofa, pytanie tylko czy mozna ja zregenerowac czy trzeba kupic nowa icon_rolleyes.gif zauwazylem tez ze czas krecenia rozrusznika sie wydluza !! a jak jest cieply to pali na raz czasem na dwa obroty a jak zimny to kilka nascie razy juz !! oslabiony.gif

Napisano

> Yhmmm Panowie widzę, że chodzi tu o diesla a u mnie w benzynce?..

> Dziwne jest, że jak jest zimny to zapali na dotyk, ale jak jest

> ciepły silnik nooo to musze trochę pokręcić zanim odpali nie

> wiem gdzie tkwi przyczyna..

> śledże już od jakiegoś czasu kącik i szukam odpowiedzi. Jednak

> narazie nic...

Umnie podobnie. Jak jest zimno pali na dotyk. Jak jest ciepło np latem juz trzeba ja dłuzej zakrecić. Choc reguły niema. Dzis to mnie nawet zirytowała chcechłałem ją chyba ze 4 sekundy jak starego rzecha zanim odpaliła a brat sie smieje bo jego peugeot pali na dotyk niezlaeznie czy ciepły czy zimny. Widze ze ludzie czesto tu piszą o problemach z zapalaniem moze TTTM. Akumulator mam nowy jedynie filtr paliwa niewymieniany. Ale jakos niesadze zeby to było przyczyną.

Napisano

> Umnie podobnie. Jak jest zimno pali na dotyk. Jak jest ciepło np

> latem juz trzeba ja dłuzej zakrecić. Choc reguły niema. Dzis to

> mnie nawet zirytowała chcechłałem ją chyba ze 4 sekundy jak

> starego rzecha zanim odpaliła a brat sie smieje bo jego peugeot

> pali na dotyk niezlaeznie czy ciepły czy zimny. Widze ze ludzie

> czesto tu piszą o problemach z zapalaniem moze TTTM. Akumulator

> mam nowy jedynie filtr paliwa niewymieniany. Ale jakos niesadze

> zeby to było przyczyną.

To trza poczekac, moze znajdzię sie klubowicz który bedzie wiedział co i jak aby było dobrze..

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Czy zastanawiał się któryś z Kolegów czy nie jest to przypadkiem powietrze w układzie paliwowym?

Napisano

> Witam ponownie. Czy zastanawiał się któryś z Kolegów czy nie jest to

> przypadkiem powietrze w układzie paliwowym?

no wlasnie na pewno powieterze, ale pytanie czemu. jezeli stoi kilka godzin to zapowietrzy sie przez sparciale przewody a jak wylaczysz na kwile to musialbys miec dziure w obudowie filtra paliwa zeby Ci sie zapowietrzył na tyle zeby chechłał

Napisano

> no wlasnie na pewno powieterze, ale pytanie czemu. jezeli stoi kilka

> godzin to zapowietrzy sie przez sparciale przewody a jak

> wylaczysz na kwile to musialbys miec dziure w obudowie filtra

> paliwa zeby Ci sie zapowietrzył na tyle zeby chechłał

Dokładnie. Dobrze gada.... 20.GIF mu dać

Napisano

Ja rano byłem u mechanika - z listy polecanych warsztatów. Nie pocieszył mnie bo podejrzewa za małe ciśnienie sprężania w silniku - i mówi że to już mogiła bo nie opłaca się remontować. Zostało auto na cały dzień u mechanika - ma posprawdzać wszystko.

Napisano

Ale jak wytłumaczyć to:

Kiedy pojawia sie lampka 'grzeje swiece' po tym jak zniknie odpala na dotyk. Kiedy probuje odpalic auto ale nie pojawi sie lampka 'grzeje swiece' wtedy zawsze krece jakies 3-4 s. Wszystko to po dluższym postoju.

zapowietrzaniem ukł paliwowego?

Napisano

jak Ci się nie zapali kontrolka od grzania świec to przekręć jeszcze raz stacyjka. Ja włałem przedwczoraj buteleczkę STP czarnego do wtrysków na 30 litrów ropki i po zrobieniu nią już 200 km zauważyłem jakby lepiej odpalał, Może a raczej napewno to zwykły zbieg okoliczności ale czytając opinię na innych forach samochodowych i motocyklowych mogę stwerdzić że preparat jest sprawdzony i ludzie robią po 300 tyś nie zaglądając do wrysków. Wypalę resztę paliwa i wtedy się zobaczy. wink.gif

Napisano

> jak Ci się nie zapali kontrolka od grzania świec to przekręć jeszcze

> raz stacyjka.

Wlasnie problem w tym ze jesli nie pojawia sie kontrolka od grzania to moge krecic stacyjka i 10 razy a i tak kreci kilka sekund zanim odpali.

Kiedy pojawia sie kontrolka odpala na dotyk. confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.