Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Formalności przy zakupie samochodu ?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem, czy nie było, ale nie mogę znaleźć więc pytam:

JAkie są formalności i druki przy zakupie samochodu używanego od osoby fizycznej

1. Z umową i papierami samochodu do Skarbowego uiścić podatek. Kiedyś wypełniało wię druki PCC1, teraz gdzieś słyszałem, że jakoś inaczej się nazywają ??

2. Z dowodem opłady papierami, blachami do Wydziału Komunikacji rejestrować.

Czy coś jest jeszcze więcej ??

I jeszcze jedna sprawa - skąd zassać druk Umowy Kupna-Sprzedaży - po sieci lata wiele wzorów. Nie bardzo wiem, co ma być zawarte w umowie. Może ktoś ma jakiś sprawdzony wzór ?

Pozdrawiam.

Napisano

Nie bardzo wiem, co ma być zawarte w

> umowie. Może ktoś ma jakiś sprawdzony wzór ?

> Pozdrawiam.

W umowie ma być:

dane sprzedającego/sprzedających

dane kupującego/kupujących

opis przedmiotu transakcji-jego dane (nr nadwozia silnika itd)

kwota transakcji

adnotacja o sposobie dokonania płatności

adnotacja o stanie technicznym

a druk teraz nazywa sie PCC3 i PCC3A-gdy kupujący występuje nie w jednej osobie(współwłaściciel)

Napisano

> Nie wiem, czy nie było, ale nie mogę znaleźć więc pytam:

> JAkie są formalności i druki przy zakupie samochodu używanego od

> osoby fizycznej

> 1. Z umową i papierami samochodu do Skarbowego uiścić podatek. Kiedyś

> wypełniało wię druki PCC1, teraz gdzieś słyszałem, że jakoś

> inaczej się nazywają ??

> 2. Z dowodem opłady papierami, blachami do Wydziału Komunikacji

> rejestrować.

> Czy coś jest jeszcze więcej ??

nic wiecej nie trzeba

> I jeszcze jedna sprawa - skąd zassać druk Umowy Kupna-Sprzedaży - po

> sieci lata wiele wzorów. Nie bardzo wiem, co ma być zawarte w

> umowie. Może ktoś ma jakiś sprawdzony wzór ?

> Pozdrawiam.

a na pojedyncza osobe czy z wspolwlascicielem ?

Napisano

Tak podczepie się do pytania. Kolezanka kilka dni temu sprzedała swoj smachód.

W umowie byla regułka, brzmiąca mniej wiecej tak:

Quote:

Kupujący oświadcza, że dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego samochodu. Kupujący oświadcza , że nabywa samochód w takim stanie technicznym, w jakim aktulanie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń w stosunku do sprzedającego.

Kolezanka dała umowe do przeczytania, nawet zapytała czy wszystko pasuje kupujacym. Umowa byla sciagnieta z Internetu.

Kupujacy nie chcieli jechac na zadne ogledziny do mechanika czy na stacje diagnostyczną.

3 dni po sprzedazy kolezanka wyrejestrowala samochod i na wieczor dzwoni do niej wlasciciel nowo nabytego samochodu, ze on chce zwrocic samochod, bo zobaczyl ze podwozie rdzewieje. Zaczal straszyc sadami itd.

I co teraz?

Napisano

> I co teraz?

Kupujący oświadcza, że dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym nabywanego samochodu. Kupujący oświadcza , że nabywa samochód w takim stanie technicznym, w jakim aktulanie się on znajduje i z tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń w stosunku do sprzedającego.

Więc nie ma czego się obawiać kupujący zapoznał się z umową i widział co podpisuje.

Napisano

> I co teraz?

1. Podac adres sadu rejonowego stosownego do miejsca zamieszkania zlosnik.gif

2. zapomniec o temacie clown.gif

M.

Napisano

> Tak podczepie się do pytania. Kolezanka kilka dni temu sprzedała swoj

> smachód.

> W umowie byla regułka, brzmiąca mniej wiecej tak:

> Quote:

> Kupujący oświadcza, że dokładnie zapoznał się ze stanem technicznym

> nabywanego samochodu. Kupujący oświadcza , że nabywa samochód w

> takim stanie technicznym, w jakim aktulanie się on znajduje i z

> tego tytułu nie będzie zgłaszał żadnych roszczeń w stosunku do

> sprzedającego.

> Kolezanka dała umowe do przeczytania, nawet zapytała czy wszystko

> pasuje kupujacym. Umowa byla sciagnieta z Internetu.

> Kupujacy nie chcieli jechac na zadne ogledziny do mechanika czy na

> stacje diagnostyczną.

> 3 dni po sprzedazy kolezanka wyrejestrowala samochod i na wieczor

> dzwoni do niej wlasciciel nowo nabytego samochodu, ze on chce

> zwrocic samochod, bo zobaczyl ze podwozie rdzewieje. Zaczal

> straszyc sadami itd.

> I co teraz?

teraz to on moze sobie nawet mikolajem swietym straszyc i tak mu to nic nie pomoze klauzule podpisal przykro mi

Napisano

..................... .......................

miejscowość data

UMOWA KUPNA - SPRZEDAŻY pojazdu samochodowego

Sprzedający: .....................................................................................................

NIP .......................................... PESEL .....................................

Adres zameldowania: .....................................................................................................

Dowód osobisty Nr: ................................... data wydania (dd/mm/rrrr) .... / .... / ........

wydany przez: ...................................

Kupujący: ........................................................................................................

NIP .......................................... PESEL ..........................................

Adres zameldowania: .........................................................................................................

Dowód osobisty Nr: ................................... data wydania (dd/mm/rrrr) .... / .... / ........

wydany przez: ...................................

§1. Przedmiotem umowy jest pojazd marka ..................................... model ......................................

rodzaj pojazdu i przeznaczenie ............................ numer rejestracyjny .............. rok produkcji ........

nr nadwozia ...................................... nr silnika ........................................

§2. Sprzedający przenosi na Kupującego własność i wydaje mu pojazd określony w §1

za kwotę .............. słownie złotych .......................................................................................................

§3. Sprzedający kwituje odbiór kwoty określonej w §2, a Kupujący odbiór pojazdu określonego w §1.

§4. Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy stanowi jego własność, jest wolny od wad prawnych, nie toczy się żadne postępowanie, którego przedmiotem jest pojazd, oraz że nie stanowi on przedmiotu zabezpieczenia.

§5. Kupujący potwierdza odbiór .... kompletu(ów) kluczyków (oryginalnych/nie oryginalnych*), dowodu rejestracyjnego oraz następujących dokumentów związanych z pojazdem:

...................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................

§6. Pojazd, który jest przedmiotem umowy ma przebieg (km) .............. jest koloru .................................

nie był składany / był składany*, nie był używany do celów zarobkowych / był używany do celów zarobkowych* , jest bezwypadkowy / uległ wypadkowi*. Podczas wypadku uszkodzone zostały następujące elementy:

§7. Sprzedający oświadcza, że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu.

§8. Strony ustaliły, że podatek od czynności cywilnoprawnych uiści Sprzedający / Kupujący*.

§9. W sprawach nieuregulowanych umową maja zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.

§10. Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron.

SPRZEDAJĄCY KUPUJĄCY

podpis podpis

* niepotrzebne skreślić

Napisano

Dzieki za odpowiedzi, czyli dobrze mowilem kolezance, ze nie ma co się przejmować smile.gif

Napisano

> Dzieki za odpowiedzi, czyli dobrze mowilem kolezance, ze nie ma co

> się przejmować

niech sie nie przejmuje bo naprawde nie ma czym koles podpisal cyrograf zeby.GIF

• 2 miesiące później...
Napisano

Podepnę się pod temat.

Jaką wartość trzeba wpisać w umowę, żeby nie płacić podatku. Wydaje mi się, ze poniżej 2 tysięcy, a w umowie wpisać, ze samochód wymagający napraw, albo do poprawek blacharskich.

Ktoś może to potwierdzić?

Pozdr

Napisano

> Podepnę się pod temat.

> Jaką wartość trzeba wpisać w umowę, żeby nie płacić podatku. Wydaje

> mi się, ze poniżej 2 tysięcy, a w umowie wpisać, ze samochód

> wymagający napraw, albo do poprawek blacharskich.

> Ktoś może to potwierdzić?

> Pozdr

nie wiem jak z US ale jak napiszesz o "poprawkach" w umowie to WK moze sie domagac dodatkowego przeglądu smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.