Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Latający lewarek - sworzeń

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Borykam się z takim oto bardzo mnie frustrującym problemem:

Lewarek od skrzyni biegów lata jak "żyd po pustym sklepie" hahaha.gif

Rozebrałem wszystko i stwierdzam fakt, ze wina leży w zużytym (70kkm przbiegu ....) sworzniu gałki zmiany biegów (tej gałki którą zmieniamy bieg).

Czy jest jakoś sposób naprawy tego?

Chciałem nawet kupić używaną, ale okało się, ze była w gorszym stanie niż moja. Dobrze, ze mogłem ją osobiście obejrzeć przed kuponem.

Co radzicie? TTTM? A możę komuś taka dobra gałka gdzieś zalega?

Napisano

> Witajcie!

> Borykam się z takim oto bardzo mnie frustrującym problemem:

> Lewarek od skrzyni biegów lata jak "żyd po pustym sklepie"

> Rozebrałem wszystko i stwierdzam fakt, ze wina leży w zużytym (70kkm

> przbiegu ....) sworzniu gałki zmiany biegów (tej gałki którą

> zmieniamy bieg).

> Czy jest jakoś sposób naprawy tego?

> Chciałem nawet kupić używaną, ale okało się, ze była w gorszym stanie

> niż moja. Dobrze, ze mogłem ją osobiście obejrzeć przed kuponem.

> Co radzicie? TTTM? A możę komuś taka dobra gałka gdzieś zalega?

A jesteś pewny. Ja tez tak myślałem aż doszedłem że mam poluzowane śruby/nakrętki zaznaczone jak na obrazku. Po poprawnym dokręceniu lewarek przestał "biegać"

278389857-biegi.JPG

post-74814-14352478963229_thumb.jpg

Napisano

kilka dni temu mialem to samo, wkoncu odleciala jakas obudowa i czesc zaznaczona na zielono opadla na asfalt (150m przed warsztatem do ktorego jechalem aby mi dokrecili te sruby :-/ ):

278389857-biegi.JPG

nastepstem tego bylo to ze jakis ucu bucu golf 3 wjechal tylem w moje lewe tylnie drzwi podczas naprawy tego na miejscu:

ABCD0011.jpg

Napisano
  • Autor

> kilka dni temu mialem to samo, wkoncu odleciala jakas obudowa i czesc

> zaznaczona na zielono opadla na asfalt:

> nastepstem tego bylo to ze jakis ucu bucu golf 3 wjechal tylem w moje

> lewe tylnie drzwi podczas naprawy tego na miejscu:

Masz pecha... Z drugiej strony masz fart - wygląda na to, ze tylko drzwi do wymiany.

Mi sie wydaje, ze to jednak ten sworzeń bo lata lewo prawo ale nie w całym zakresie tylko w większej cześci. Jak wyjełem ten lewarek to sworzeń właśnie latał jak chciał w pewym zakresie a po mocniejszym ugięciu był sztywny.

Przy skrzyni raczej jest OK. Jakiś czas temu biegi mi ciężko chodziły i po spsikaniu WD40 wszytskiego co mi sie tan nawineło biegi dziłają lżej.

Niemniej jadnak sprwdzę te srubki dla pewności.

Napisano

> Masz pecha... Z drugiej strony masz fart - wygląda na to, ze tylko

> drzwi do wymiany.

> Mi sie wydaje, ze to jednak ten sworzeń bo lata lewo prawo ale nie w

> całym zakresie tylko w większej cześci. Jak wyjełem ten lewarek

> to sworzeń właśnie latał jak chciał w pewym zakresie a po

> mocniejszym ugięciu był sztywny.

> Przy skrzyni raczej jest OK. Jakiś czas temu biegi mi ciężko chodziły

> i po spsikaniu WD40 wszytskiego co mi sie tan nawineło biegi

> dziłają lżej.

> Niemniej jadnak sprwdzę te srubki dla pewności.

dzwi to najmniejszy problem, bo pojde z ubezpieczenia kolesia, gorzej z silnikiem za ktorego remont dalem tysiac zlotych a ciagle zalewa olejem jedna swiece

Napisano
  • Autor

> zalewa olejem jedna swiece

Ja bym reklamował.

Sprawdzałem przy skrzyni biegów - wszystkie połączenia, sruby są sztywno.

czyli jednak ten głupi sworzeń. Co dalej?

Napisano

> Ja bym reklamował.

tak wlasnie zrobilem, ale przy odbiorze jak uslyszalem ze jest juz ok i ze pracuje na 4 swiecach, a bylo slychac ze na 2-3 a swieca jedna czarna od oleju to powiedizalem ze p... takiego fachowca i zrobi to ktos inny a tamtemu zlodziejowi niedpuszcze

• 8 miesięcy później...
Napisano

mam to samo w uno 1.0 i uno 1.1

ponieważ smile.gif w rodzinie mam dwa uniacze i dwa włoskie

jednego ma moja mama a drugiego mój teśc. smile.gif

w obydwóch jest to samo.

POMOCY

może są zestawy regeneracyjne wodziki

Napisano

U mnie lewarek tez lata po kabinie jak w starze. Tylko że mi we wszystkich kierunkach, skręcone jest wszystko, jak się położę pod autem to lata na przegubach kulistych oraz jedna oś w tulejce (takiej pionowej) luz między nimi jest chyba z 2mm na średnicy. Auto ma 128tyś km ale z tego co wiem to każdy typ tak ma. Ja narazie jeżdżę jak jest, ale mnie to wkurza powoli.

Napisano

> kupiłem to

> może pomoże

> http://allegro.pl/item257445268_zestaw_naprawczy_dzwigni_zmiany_biegow_fiat_uno.html

Też kupiłem taki zestaw ale nie mogłem do niczego dopasować angryfire.gif , a mam wersje nr1 obrazek. Trochę pomogło wymiana jednego pogrzebacza ( ten bez regulacji , sworzeń wychodził z gniazda i trza było ).

Napisano

No właśnie. Używał to już ktoś? Też o tym myślałem ale nie wiem czy to w ogole pomoże

Napisano

dokręciłem śrubki

dwa klucze 10 tuż na lewarku zmiany biegów

jeden klucz chyba 14 lub 13 przy silniku i jeden 14 tez przy silniku, sztywność lewarka wróciła, biegi łatwo wchodzą

plastikowe tulejki które kupiłem na allegro w moim aucie są metalowe i nie wyrobione. smile.gif

uno z 93 roku italy 1.1 smile.gif

Napisano

u mnie do nia dzisiejszego lata lewarek ale problemem jest to ze to "jabluszko" gumowe laczace rurke dzwogni z ta blasza na krotej sa 2 ciegna po prostu sa rozerwane i to wszystko lata. czasci juz mam ale jakos za wymiane ciezko sie zebrac jak zobacze ile trzeba sie pogimnastykowac w kanale zeby to zrobic to mnie troche zniechcea ale i na to przyjdzie czas:)

Napisano

noo dzien urlopu i dzwignia chodzi jak trzeba. kupilem od takiego pana caly komplet uzywany bo u mnie to jabluszko wypadlo i tez to wszystko latalo jak glupie a koszt nowego lepiej nie pisac

oprocz tego nad przekladnia jest ta blachc co sa 2 prowadnice ....sworznie wybite ale jakos udalo mi sie tuleje do nich dopasowac od gory jeszcze podkladka zeby nie latalo troche nerwow z zalozeniem i teraz jest super....a teraz kolejna zabawa .....podswietlana zegary...no i cos musze ze spalaniem zrobic bo na zime wiekszy apetyt uniaczkowi sie zrobil

Napisano

> noo dzien urlopu i dzwignia chodzi jak trzeba. kupilem od takiego

> pana caly komplet uzywany bo u mnie to jabluszko wypadlo i tez

> to wszystko latalo jak glupie a koszt nowego lepiej nie pisac

> oprocz tego nad przekladnia jest ta blachc co sa 2 prowadnice

> ....sworznie wybite ale jakos udalo mi sie tuleje do nich

> dopasowac od gory jeszcze podkladka zeby nie latalo troche

> nerwow z zalozeniem i teraz jest super....a teraz kolejna zabawa

> .....podswietlana zegary...no i cos musze ze spalaniem zrobic bo

> na zime wiekszy apetyt uniaczkowi sie zrobil

te tuleje są po10zl szt. teflonowe 2 szt nad maglownica i jedna przy samym lewarku. Najważniejszy jest "sierżant "element z 3 przegubami kulistymi 180zł no i 2 pogrzebacze najtaniej po 65zł razem circa 350zł bez robocizny no i wtedy lewarek jest cacy beksa.gif

Napisano
  • Autor

> Najważniejszy jest "sierżant "element z 3

> przegubami kulistymi 180zł

Jasna cholera, żeby takie za przeproszeniem g.. kosztowało tyle. U mnie właśnie to jest uszkodzone. Trochę to podratowałem opaskami, żeby ten lewarek aż tak bardzo nie latał ale pewnie i tak będę musiał kiedyś

to kupić. Nie dość, ze drogie to jeszcze trudno to wymienić - strasznie słaby dostęp. Eh czasem to tylko boozing.gif albo sciana.gif

Napisano

no wlasnie drogi takie g..... dlatego kupilem uzywke jakos moze przemecze a roznice i tak widac. a dostep hmm nie jest rewelka tez sie tego balem ale jak przyszlo co do czego to nawet nie bylo tak zle smile.gif wiec milej pracy i przede wszystkim bezstresowej a jakby stres byl to pelna puszeka aluminiowa z zawartoscia sie przyda 270751858-jezyk.gifP

Napisano

mam dwa uniacze

w 1.1 z 93 roku wystarczyło dokręcić sruby

niestety w 1.0 z 93 roku zestaw sie przydał a zwłaszcza druciki które dociągają, ponieważ poprzedni właściciel postanowił zlożyć wodziki na wygięte małe gwoździe. Wymiana gwoździ na blaszki poprawiła komfort pracy lewarka, nie trzeba szukać biegów.

zanaprawe drążka uniacza 1.0 dałem 350 zł w autoekspercie i nadal było do kitu, wiec proszę nie narzekać smile.gif, jeżeli ma to być zrobione dobrze to zrób to sam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.