Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potencjometr otwarcia przepustnicy

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, czy jego prawidłowe ustwaienie ma istotny wpływ na średnie spalanie auta?? Mowa o silniku 1.1 Fire Zauwqażyłem że obracając w nim w jedną i drugą stronę można też regulować obroty jałowe. Wychodze z założenia że ten potencjometr podaje własnie mapę wtrysku do urządzenia sterującego. Mam rację? Czy można to jakos prawidłowo ustawić??

Bo narazie ustawiłem tak aby nie szarpało silnikiem, po przekręceniu go za bardzo w prawo ( zgodznie z ruchem wskazówek zegara ) było take regolarne szarpanie silnikiem, delikatnie przekrenciłem go w drugą strone i obroty są równiejesze...

Napisano

> Jak w temacie, czy jego prawidłowe ustwaienie ma istotny wpływ na

> średnie spalanie auta?? Mowa o silniku 1.1 Fire Zauwqażyłem że

> obracając w nim w jedną i drugą stronę można też regulować

> obroty jałowe. Wychodze z założenia że ten potencjometr podaje

> własnie mapę wtrysku do urządzenia sterującego. Mam rację? Czy

> można to jakos prawidłowo ustawić??

> Bo narazie ustawiłem tak aby nie szarpało silnikiem, po przekręceniu

> go za bardzo w prawo ( zgodznie z ruchem wskazówek zegara ) było

> take regolarne szarpanie silnikiem, delikatnie przekrenciłem go

> w drugą strone i obroty są równiejesze...

no niestety w uno czujnik polozenia przepustnicy to jedyny (i przez to istotny) element instalacji wtryskowej mowiacy o obciazeniu silnika i majacy bezposredni, razem z predkoscia silnika najwiekszy wplyw na ilosc podawanego paliwa

Napisano

> Czyli trzeba spróbować go na wyczucie ustawić??

powinien byc ustawiony dobrze 270751858-jezyk.gif, tak jak byl ustawiony fabryce, w uno czujnik polozenia przepustnicy pelni jednoczesnie ta sama funkcje co przeplywomierz czy czujnik cisnienia, ustawic sie go powinno tak by silnik pracowal na mieszance o skladzie zblizonym do 14.7:1 w calym zakresie obrotow, najlepiej jakby przy wyzszych obrotach mieszanka wzbogacala sie do ok 13:1 ale nie wiem czy tak da sie zrobic, napewno bliski 14.7 powinno byc ok.gif

Napisano
  • Autor

Czyli na analizator spalin trzeba poskoczyć. Czy brak kata utrudni ustawienie składu mieszanki???

Napisano

> Czyli na analizator spalin trzeba poskoczyć. Czy brak kata utrudni

> ustawienie składu mieszanki???

Tak. Istota lezy w samej zasadzie działania katalizatora trójgazowego. Aby mógł on prawidłowo działać, czyli dopalać niespalone węglowodory, dopalać CO i redukować NOx skład mieszanki musi być nieco wzbogacony. Nie pamiętam dobrze ale CO musi być około 3%. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Ale ważniejsze byłyby tutaj odczyty z sondy lambda. Jakie napięcia? Również dobrze nie pamiętam ale musi się chyba mieścić pomiędzy 100 a 900 mV.

chociaż z drugiej strony jeśli ustawisz bez kata to źle nie bedzie - nie będzie fabrycznie ale też będzie nieźle.

Napisano
  • Autor

100 a 900mV to może niewydawac się wiele ale w żeczywistości to ogromna różnica.

MOże ktoś sformuować dokładnie ile powinna wynosić ta wartośc na ciepłym silniku na biegu jałowym i gdzie się to mierzy??

Bo minus to napewno masa a plus gdzie do którego koloru podłączyć? Pytam bo niechcę zepsuć miernika

Napisano

mozesz to ustawic u gazownikow oni maja takie analizatory spalin

najlepsza oczywiscie sonda szerokopasmowa ale to raczj tylko w firmach tuningowych

Napisano
  • Autor

No a co poprzez ustawienie przepustnicy mierząc wartości napięcia na sądzie??

Napisano

> sądzie??

to raczej sie nie da, jak cos to na sondzie grinser006.gifwink.gif

14.7 to jest 0,5v na sondzie, ale wskazania takiej sondy mogo byc niestabilne, ale zawsze lepsze to niz na oko ok.gif

Napisano
  • Autor

Dziś podłączyłem się pod sąde... Jeden kabel to zasilając było coś ok 13,2V a drugi ten diagnostyczny i w sumie pomiar był stabilny wachania dochodziły jedynie do 0.03V

Sam pomiar na silniku odpalonym, w sumie to na zimnym i wyniusł 0,69 - 0,72V Myśle że pomiar należy zrobić na nagrzanym silniku, bo to do tego dochodzi tzw ssanie

Napisano
  • Autor

Więc tak, niby wszystko ładnie ustawiłem atu dziś na drodze zonk... jak nigdy. Trasa MIlicz- Wrocław, długa prosta Skoroszowska zawsze jak ngdy z auta tam wyciongałem ponad 160 a dziś z ledwością do niespełna 150 dobiłem...

Za bogata mieszanka czy za uboga?? Rozumiem że jeśli za bogata to za mało paliwa wtrysk podaje...

Napisano

> Więc tak, niby wszystko ładnie ustawiłem atu dziś na drodze zonk...

> jak nigdy. Trasa MIlicz- Wrocław, długa prosta Skoroszowska

> zawsze jak ngdy z auta tam wyciongałem ponad 160 a dziś z

> ledwością do niespełna 150 dobiłem...

> Za bogata mieszanka czy za uboga?? Rozumiem że jeśli za bogata to za

> mało paliwa wtrysk podaje...

za bogata - za duzo paliwa

raczej za uboga, bo watpliwe zebys go az tak przelal zeby osiagi sie az pogorszyly....

zamontuj sobie miernik w aucie i sprawdz napiecie na sondzie podczas gdy bedziesz jechal te 150km/h

Napisano
  • Autor

> zamontuj sobie miernik w aucie i sprawdz napiecie na sondzie podczas

> gdy bedziesz jechal te 150km/h

Chyba tak zrobie, bo kurcze naprawde tragednia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.