Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG plus stożkowy filrt powietrza ??

Featured Replies

Napisano

Jestem nowy więc mam proźbę nienaśmiewania sie sie z mojej nie wiedzy mad.gif

Więc mam dość ciekawe pytanie

czy można zamontować do fiata uno z instalacją LPG (gazem) filtr stożkowy ??

np na allegro stoi taki http://www.allegro.pl/item167208790_filtr_stozkowy_do_lpg_tu_najwyzsza_jakosc.html

jest tam taka zmianka aby " Bezwzględnie zalecamy kontakt z fachowcem w przypadku silników z instalacją LPG!" więc czy mozecie coś poradzić czy pytania mam kierować do mechanika??

czy ktoś sie tym juz zajmował w swoim Uniaczu??

jest też taki

http://www.allegro.pl/item163849944_sportowy_filtr_aoma_stozek_stalowy_do_gazu_lpg.html

wiem że na takim sprzecie nie można oszczedzać ale w gazecie MAX Tuning czytałem że w instalacji LPG istnieje nagłe udeżenie i nie które filtry po prostu nie wytrzymują ??czy to prawda ??

Dlatego chyba musza być filtr ze wzmacniany np siatką alumoniową ??

pozdrawiam wszyskich użytkowników UNO pub2.gif

Napisano

> Jestem nowy więc mam proźbę nienaśmiewania sie sie z mojej nie

> wiedzy

> Więc mam dość ciekawe pytanie

> czy można zamontować do fiata uno z instalacją LPG (gazem) filtr

> stożkowy ??

można tylko, może Ci zdmuchnąć płomyk na LPG

> np na allegro stoi taki

> http://www.allegro.pl/item167208790_filtr_stozkowy_do_lpg_tu_najwyzsza_jakosc.html

> jest tam taka zmianka aby " Bezwzględnie zalecamy kontakt z fachowcem

> w przypadku silników z instalacją LPG!" więc czy mozecie coś

> poradzić czy pytania mam kierować do mechanika??

> czy ktoś sie tym juz zajmował w swoim Uniaczu??

> jest też taki

> http://www.allegro.pl/item163849944_sportowy_filtr_aoma_stozek_stalowy_do_gazu_lpg.html

> wiem że na takim sprzecie nie można oszczedzać ale w gazecie MAX

> Tuning czytałem że w instalacji LPG istnieje nagłe udeżenie i

> nie które filtry po prostu nie wytrzymują ??czy to prawda ??

> Dlatego chyba musza być filtr ze wzmacniany np siatką alumoniową ??

raczej, nie

bardziej chodzi o to, że przez stożek wiecej dostaje się powietrza i bardzo zuboży mieszankę

ale, pamiętam, że kiedyś wątek taki był, szukaj stożek wink.gif

> pozdrawiam wszyskich użytkowników UNO

ja również 20.GIF

Napisano

> Jestem nowy więc mam proźbę nienaśmiewania sie sie z mojej nie

> wiedzy

> Więc mam dość ciekawe pytanie

> czy można zamontować do fiata uno z instalacją LPG (gazem) filtr

> stożkowy ??

> np na allegro stoi taki

> http://www.allegro.pl/item167208790_filtr_stozkowy_do_lpg_tu_najwyzsza_jakosc.html

> jest tam taka zmianka aby " Bezwzględnie zalecamy kontakt z fachowcem

> w przypadku silników z instalacją LPG!" więc czy mozecie coś

> poradzić czy pytania mam kierować do mechanika??

> czy ktoś sie tym juz zajmował w swoim Uniaczu??

> jest też taki

> http://www.allegro.pl/item163849944_sportowy_filtr_aoma_stozek_stalowy_do_gazu_lpg.html

> wiem że na takim sprzecie nie można oszczedzać ale w gazecie MAX

> Tuning czytałem że w instalacji LPG istnieje nagłe udeżenie i

> nie które filtry po prostu nie wytrzymują ??czy to prawda ??

> Dlatego chyba musza być filtr ze wzmacniany np siatką alumoniową ??

> pozdrawiam wszyskich użytkowników UNO

Po pierwsze to witam kolejnego kącikowicza z Opolszczyzny 20.GIF

Po drugie, zapytanie dowolnego mechanika o filtr stożkowy w uno 1.0 spowoduje oczywistą reakcję 270751858-jezyk.gif a kiedy jeszcze dodasz, że LPG, to już wogóle zlosnik2.gif.

A tak z bardziej rzeczowych odpowiedzi, to wiem że pod LPG stożek montuje się inaczej niż pod benzyne, bo tak jak kolega wcześniej wspomniał, to nawet dmuchnięcie w dolot może spowodowąc, że silnik po prostu zgaśnie. Kiedyś czytałem o tym, jak pod LPG zrobić dolot ze stożkiem, ale już niestety nie pamiętam w jakim serwisie hmm.gif

Jeżeli planujesz zwiększenie osiągów, to lepsze niż kombinowanie z filtrem bedzie wypolerowanie kanałów kolektorów + odpowiednie ustawienie instalki i troche zabawy z wydechem.

Co do samego stożka w uniaku, to mogę pokazać moje rozwiązanie o ile Cię to interesuje.

Oczywiście, wszelkimi działaniami się pochwal, bo to ciekawy temat.

Napisano

No, ponaśmiewać to się można ale z pomysłowości sprzedających na allegro! Nie , stożęk i gaz( jeżeli do uniaka to pewnie 1 lub 2 generacja)to się wyklucza, chyba że dla efektu wizualnego tylko...Gaz który wpada do garów jest niejako "podssysany" przy okazji panującego podciśnienia w przewodach dolotowych, a stosując stożek wydatnie zmniejszysz to podciśnienie, być może nawet da się to wyregulować , ale raczej nie ma to sensu.Poza tym kazdy mechanior powie że lpg i sportowe dodatki to jakoś nie chcą iśc w parze.

Napisano

> No, ponaśmiewać to się można ale z pomysłowości sprzedających na

> allegro! Nie , stożęk i gaz( jeżeli do uniaka to pewnie 1 lub 2

> generacja)to się wyklucza, chyba że dla efektu wizualnego

> tylko...Gaz który wpada do garów jest niejako "podssysany" przy

> okazji panującego podciśnienia w przewodach dolotowych, a

> stosując stożek wydatnie zmniejszysz to podciśnienie, być może

> nawet da się to wyregulować , ale raczej nie ma to sensu.Poza

> tym kazdy mechanior powie że lpg i sportowe dodatki to jakoś nie

> chcą iśc w parze.

Właśnie, zapomniałem o najważniejszej myśli - jeżeli chcesz wycisnąc wiecej z silnika, to nie na LPG....

Napisano

nie ma problemu z gazem i stozkiem, trzeba to tylko odpowiednio zrobic

ja tam nie chce miec z LPG nic wspolnego to ci nie powiem, ale jak bys jechal do opola to skocz do carshopu na ul. sienkiweicza to ci powiedza co i jak, kupisz co trzeba i gratis zamontuja 270751858-jezyk.gif

chyba ze to jakas inna nysa grinser006.gif

Napisano

Jak nie wiesz to nie odpowiadaj - chyba że nabijasz posty !!!!

LPG i stożek _ jasne że można ale z głową !!!

Myślenie liniowe jednokierunkowe dominuje wsród mechaników i tzw specjalistów od samochodów - >>> jak zmienisz jedną śrubkę - to już jest beeee i nie wiedzą co z tytm zrobić <<<<<I nie piszę to z teorii ale z praktyki!!!

Napisano

> Witam

jako osoba która jest na kąciku już od dosyć dawna, powinieneś wiedzieć, że witamy się tylko w podwieszonym wątku...to, że robisz to tutaj to zwykłe nabijanie licznika i proszę nie rób tego więcej

uwaga dotyczy nie tylko Kolegi yogibabu ok.gif

Napisano

No i co kolego Jonten, założysz ten stożek i co masz w zamian? Przyrost mocy?Wykorzystaj proszę swą "praktyczna" hehe.gif wiedzę i mi wytłumacz.Praktykę to ty może i masz ale w pisaniu postów. Poczytaj trochę o instalacjach gazowych, zwłaszcza 1 i 2 generacji, jak to działą , na jakiej zasadzie a jak już zgłębisz tę tajemną wiedzę to daj znać i wtedy podyskutujemy nad sensownością montowania filtra stożkowego.A rozbierałeś może lub widziałeś parownik do lpg? co i jak w środku, i dlaczego to działa? Jak chcesz wycisnąć wiecej powera to napewno nie stożkiem+2 generacja, chyba że chcesz np. pochwalić się kolegom że masz stożek w aucie to owszem jak najbardziej polecam..... sciana.gif

Napisano

> No i co kolego Jonten, założysz ten stożek i co masz w zamian?

> Przyrost mocy?Wykorzystaj proszę swą "praktyczna" wiedzę i mi

> wytłumacz.

znowu wojna ???? pad.gif

Napisano

> znowu wojna ????

każdy ma prawo mieć własne zdanie i nie zmienisz go.

Ja uważam że stożek przy silniku 1.0 to śmiech na sali ale jeżeli ktoś chce to niech ce nawet założy 2 i wy głaska kolektor dolotowy.

może i prześcignie mnie przy starcie ale na co mu to jak nie stanie do 1.4

A nie wspomnę o bezpieczeństwie takich zawodów na ogół organizowanych w mieście

Napisano

dobra, spoko, za ostro poszedłem. zawieszenie broni.

Napisano

Kolego - przypominam że pytanie brzmiało - czy można założyć stożek do gazu !!!

Mam od początku stożek i nie widzę żadnych niekorzystnych skutków !!!!

Stożek do LPG to jeden z tych mitów dla niedouczonych blah.gif zakładaczy LPG !!!

A tak wogóle to LPG to zło !!!! czacha.gif270751858-jezyk.gif

A jeszcze jedno nie wiem jak w zakresie mocy ale w tonie i brzmieniu to nie ma jak STOŻEK !!!! bananaevil.gif

Napisano

a dlaczego lpg to zło? " w ogóle" piszemy osobno. grinser006.gif

Napisano

Kolego szanowny jonten. Zarzucasz mi że nabijam posty, tymczasem przejrzałem większość wiadomości twego autorstwa i muszę z przykrością stwierdzić że niestety twoje posty są typowym nabijaniem licznika i pasują bardziej na pogaduchy nastolatek na gg niż na nasz kącik. Nawet w ostatnim poście nie potrafiłeś niczego sprecyzować, tylko odpisałeś w stylu" nie bo nie".Nikt cię stąd nie wygania ale nasuwa się pytanie ile razy i czy w ogóle choć raz twoja wypowiedz mogła komuś pomóc... I jeszcze jedno: widzę że jesteś bardzo "niereformowalny", już raz ci pisałem ,że w ogóle piszemy osobno, a Ty nadal to samo. Wracam do meriutm sprawy a zarazem po części do tematu , rozpisz się proszę na temat dlaczego lpg to zło, i podaj trochę szczegółów ważnych przy takiej kombinacji jak w temacie czyli lpg+stożek. Ale bardzo cię proszę o jakąś racjonalna wypowiedz a nie o kolejne stwierdzenie rodem z piaskownicy typu "nie bo Nie".

Napisano

> każdy ma prawo mieć własne zdanie i nie zmienisz go.

Generalnie do tego służy dyskusja żeby zmieniać czyjeś zdanie za pomocą przedstawiania racjonalnych argumentów zlosnik.gif Oczywiście dyskusja nie pyskówka.

> Ja uważam że stożek przy silniku 1.0 to śmiech na sali

Ale dlaczego? To że ładniej silnik gra to fakt, to że sam stożek nie poprawi osiągów w sposób odczuwalny niby też chodź imho bogatsza mieszanka da jakieś złudzenie. To, że na LPG się nie da to też bujda. Więc skoro ktoś zakłada coś w ściśle określonym celu i cel ten osiąga to dlaczego śmiech? niewiem.gif

Napisano

Aluzji nie paniał !!

OK chcesz konkretów - proszę bardzo !!

Stożek założony został jeszcze za Benzyny - prawdę mówiąc nie miałem wyboru po wymianie silnika - a przynajmniej tak mnie poinformowano !!

Póżniej ze wzgledów ekonomicznych ( dalekie dojazdy ) założyłem gaz . Zaufałem "fachowcom" od gazu - wbrew pozorom nie każdy musi się znać na wszystkim !!!!!!!!! Po to się płaci tzw. "fachowcom" aby zrobili dobrze to co do nich należy !!

Po około ponad roku zaczeło się wszystko psuć - strzał za strzałem - więc zastosowano normalną procedure - wymiana świec - kabli - regulacja - pomagało na 20 kilometrów. Póżniej wymyślano najdziwniejsze teorie co do silnika i wszystko było nie tak - ale gaz i jego założenie było cacy a najlepiej jakbym wymienił na stary silnik - to bym nie miał kłopotów!!!

Co do stożka i gazu - panowie sprytnie dali zwężkę w rurze doprowadzającej powietrze.

Obecnie wymieniłem elektronikę ( miałem Staga2L)

ale chyba znacznie lepiej nie jest ( muszę iść do regulacji ) . Dalej przy nagłym obciążeniu strzela!!!

Jeżeli jesteś zorientowany w zakresie gazu ( w co nie wątpię ) to powinieneś wiedzeć :

1. jak powinna być zakładana regulacja ciśnienia w parowniku i jak obecnie jest to robione .

2. zapewne wiesz że większość zakładów zakładania LPG olewa aspekt elektryczny instalacji gazowych zgrzewając byle jak i tnąc orginalne przewody.

3. I zupełnie niepotrzebnie wspominam zapewne o tym jak niedopracowane są obecnie miksery LPG .

Sam LPG jako żródło zasilania jest w porządku - ale o fachowców umiejących ją zakładać praktycznie nie ma - bo musieliby poświęcić zbyt wiele czasu na porządne założenie instalacji, gdzie niestety każdy najmniejszy szczegół ma znaczenie.

Stąd zakładanie LPG 2 generacji do MPI ma marne podstawy i jest błędem. ( mówię o moim wypadku) Tylko kto mi to powiedział jak przyszedłem do zakładu!!!!!!!

Poruszyłem tutaj mase spraw które wpłynęły na moją opinie o LPG - przeanalizuj to ale nie męcz mnie bym ci odpowiadał - proszę !!! poszukaj na forum o gazie .

Nie bierz tego tak osobiście - chcę Pokoju !!

Ta uwaga o starości była naprawdę niegrzeczna !!! Daruj ją sobie na następny raz !!

Napisano

no ,strzały normalna niemal rzecz przy 1 lub 2 gen, też miałem, samo przeszło ale zanim przeszło to obudowe filtra rozerwało, teraz jest pancerna i ma więcej żelastwa w sobie. Ja ci powiem tak, gdybym miał stożek i strzały na lpg, to najpierw kable a potem stożek bym wymienił na fabrykę.Sam piszesz że jak jest stożek to jest i zwężka. Ideą stożka jest zmniejszenie oporów ssania,które mogą wkur.... gazownie, a zwężka doprowadza te sytuację przynajmniej do zbliżonej do filtra fabrycznego.Napisałeś mi że maszMPi(mulipoint injection?) w uniaku? Nie kojarzę by jakieś uno wychodziło na wielopunkcie.Co do elektryki- elektroniki przy gazowniach to racja. Wszystko na odp. byle by 2 kpln wyciągnąć od klienta. Sam jak wyjechałem od montażu lpg ,to robiłem poprawki, zwłaszcza w elektryce, działało co prawda ale zrobione było na odczepne. Wszędzie zakładane "walizeczki" na fabryczne przewody, daję na to góra 2 lata bezawaryjnej eksploatacji, bo wiadomo, po maską woda, wilgoć, to po jakimś okresie coś napewno nie będzie grało, a lutować to nikomu się nie chce,do tego wieśniacze mocowanie przekaźników taśmą izolacyjną i mamy kłopoty.Ja mam gazownie od 7 lat , zrobiłem na niej150000km,teraz jedzie juz 3ci reduktor, i faktycznie, gdybym tylko opierał się na tym co zrobił zakład montujący, a potem z byle usterką jeździłbym z powrotem do nich to też by mnie krew zalewała. Moje zdanie gaz owszem, ale należy pamiętać że to ingerencja w coś co jest przystosowane do przacy na benzynie i jak jest to niefachowo zrobione(moim zd.80%) to mamy kłopoty, choć bilans finansowy i tak wychodzi na +, ale te nerwy. Trochę odszedłem od tematu wątku za co przepraszam.

Napisano

Nie masz prawa ( chyba że byś był bardzo dociekliwy wink.gif) wiedzieć że jako pierwszy założyłem do uniaka ( w 2002 roku ) silnik 1,2 MPi 75KM ( dokładnie - na kompie ukazuje się palio ).

I na początku po zmianie powiedziano mi że filtr który był (1.0 ) nie wejdzie - dziś wiem że to bzdura - choć nie do końca pasuje ta puszka - stąd filtr stozkowy. Zresztą musiałbym chyba wziąść z 900 puszke z dolotem - nie mam na to ochoty ani pieniędzy tam gdzie puszka jest w 900 obecnie mam parownik!!

Zwężka już dawno usunięta !! grinser006.gif tylko mnie denerwowała.

Zwróć uwagę że aby to naprawde chodziło dobrze musiałoby dostarczać odpowiednią ilość gazu w odpowiednim momencie - ani tradycyjny mikser ani regulacja ciśnienia gazu nie spełni tego zadania w stopniu wystarczającym .

Obecnie po prostu jeżdzę ostrożnie nie obciązam nagle silnika na lpg - bo wtedy jest strzał. i jeszcze jedno - stożkowi nie szkodzą tak strzały jak fabrycznemu filtrowi!!!

Napisano
  • Autor

dzieki wszyskim który odpowiedzieli nowemu urzytkownikowi Uno który mie ma zbyt duzego doświadczenia z samochodami a tym bardziej z tuningiem 893goodvibes.gif

dzięki też za hmm nie naśmiewanie sie z takiego pomysłu jak i montowanie stożka do 1,0 a tym bardziej z LPG

teraz to chyba bardziej się zajme np jak wspominał djo "wypolerowanie kanałów kolektorów + odpowiednie ustawienie instalki i troche zabawy z wydechem."

ale tak dla czystej ciekawości Lui

ile tak zabawa w tym sklepie carshop (czy coś takiego) kosztuje ?? znasz może jakieś przedziały cenowe??

dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości 20.GIF

Napisano

w 1.0 gaznik jest problem z doborem odpowiedniej kopulki na dolot

ale mysle ze moze cos sie znalezc w kolankach jacky

sam stozek to koszt 60-70zl

materialy na dolot to ok 80zl-100zl (takie "markowe" bo samemu z kibel rury + spray to jakies 25zl)

montaz gratis ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.