Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na Pb nie zawsze chce jezdzic...

Featured Replies

Napisano

Bylem juz wkilku warsztatach i nic. Na LPG silnik pracuje dobrze a na Pb nie zawsze chce jechac. Sprawdzam wszystkie mozliwosci.

Objawy na Pb sa takie ze :

- czasem nie idzie ruszyc z miejsca silnik jest tak slaby ze po puszczeniu sprzegla on gasnie,

- czasem cos w silniku dzwoni i ruca calym autem jakby nie palily wszsystkie gary,

- obroty potrafia po zapaleniu (badz probie ruszenia) falowac tzn np odpalam i mam 900. za chwile spadaja do 700 i podskakuja do 800, spadaja do 600 i podskakuja do 700 spadaja do 500 itd. wcisnienie gazu nic nie daje,

- jest slabszy i mniej dynamiczny niz na LPG (jak juz jedzie),

- przy mocniejszym wcisnieciu gazu dlawi sie,

na LPG nic nigdy takiego nie wystapilo

takie szopki z ruszaniem wystepuja gdy po dluzszej jezdzie zostawie go na 2,3 godz, albo jak na dworze jest temp 15-20oC. NIe zdaza sie jak silnik jest goracy(chodzi o ruszanie, bo mulenie i dlawienie wysepuje zawsze). Najlepiej jest jak jest zimny - np po nocy gdy temp byla kolo0 lub nizej.

Sprawdzane bylo:

- sonda lambda,

- pompa paliwa,

- czujnik polozenia przepustnicy (przeze mnie),

- czujnik temp. cieczy chlodzacej,

-

wymienilem filtry paliwa, powietrza i oleju, silniczek krokowy(bo padl)

Napisano

Odłącz aku na minutkę i przejedź się na samej benzynie.

Napisano

Pewnie jest to problem z emulacją sondy. Ja nie mam emulacji w cale i żeby uniknąć takich historii, jak wjeżdżam do garażu,to chwilkę wcześniej przełączam na noPb i potem jak odpalam to silnik pracuje poprawnie

Napisano

No proszę, a myślałem, że nikt tak nie robi, bo guzik trzeba nacisnąć i cenna benzyna się spala.

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Odłącz aku na minutkę i przejedź się na samej benzynie.

bez zmian, dokladnie jest tak samo

Napisano
  • Autor

> Pewnie jest to problem z emulacją sondy. Ja nie mam emulacji w cale i

> żeby uniknąć takich historii, jak wjeżdżam do garażu,to chwilkę

> wcześniej przełączam na noPb i potem jak odpalam to silnik

> pracuje poprawnie

tylko czemu raz dziala. a raz nie i czemu zalezne jest to od temp? poza tym moge jezdzic caly czas na Pb i to tez niczego nie zmienia

Napisano

> tylko czemu raz dziala. a raz nie i czemu zalezne jest to od temp?

> poza tym moge jezdzic caly czas na Pb i to tez niczego nie

> zmienia

Nie wiem czy u Ciebie jest dokładnie tak jak u mnie, ale może moje doświadczenia Ci pomogą:

komputery w naszych samochodach są auto adaptacyjne, czyli uczą się. Polega to na tym, że komputer zapamiętuje czasy wtrysku (w nowszych też chyba moment zapłonu) jak jest ciepły, żeby wykorzystać te dane przy zimnym silniku do czasu osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Dane do analizy komputer ma np. z sondy lambda. Teraz jest tak: jeśli jeździsz na LPG i nasz załóżmy ustawioną bogatą mieszankę, to komputer stara się ją zubożyć skracając czas wtrysku. Potem zapamiętuje to, a Ty odpalasz zimne auto następnego dnia i komputer wykorzystuje mapę wtrysku z krótkimi czasami i auto nie chce jechać. Zapobiega się temu emulując sondę lambda (czyt. oszukuje się ECU).

U mnie nie mam sterownika, który by emulował sondę i przed zgaszeniem silnika przełączam na noPb, żeby komputer zapamiętał prawidłowe czasy. U mnie to się sprawdza. 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

z tego co wiem, u mnie jest emulator sondy... poza tym jak pisalem, jak jest zimny to zawsze najlpeiej jezdzi...

Napisano

> z tego co wiem, u mnie jest emulator sondy... poza tym jak pisalem,

> jak jest zimny to zawsze najlpeiej jezdzi...

to może sonda padła?? albo komp się wysypał, może czujnik temperatury na ECU......

Napisano
  • Autor

sonda byla sprawdzana, czunik cieczy sam sprawdzielm... moze komp wysiadl :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.