Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzela i przerywa :/

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z jazdą na gazie (głównie). Otóż od ok 3 tygodni samochód zachowuje się dziwnie. Na luzie obroty szaleją, spadają do prawie zera i rosną do ok 2 tys. ale samochód nie gaśnie. To samo jest podczas jazdy - odczucie takie jakby na ok 2 sekundy nie dochodził do silnika gaz a później wszystko wraca do normy. Nie dzieje się to w żadnych szczególnych okolicznościach, obojętne czy przyspieszam czy jadę ze stałą prędkością. Byłem z tym w ASO na Jagiellońskiej (3 razy :/) i do tej pory wymienili mi świece (nie miałem klucza 270751858-jezyk.gif) + kable i czujnik TPS. Problem się zmniejszył ale nadal występuje. Teraz już da się jeździć ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje. Dodatkowo wydaje mi się że samochód jest jakiś zamulony, zarówno na benzynie jak i na gazie, po wciśnięciu mocniej gazu buczy zamiast przyspieszać. Instalacja gazowa to Bedini, zakładana w lipcu ubiegłego roku, przejechałem na niej niecałe 9 tys. km.

Liczę na Wasze porady bo zostawiłem już w ASO 180 zł a problem nadal jest, choć mniejszy. Pozdrawiam.

Napisano

Mialem te same objawy- mnie pomoglo zalanie czarnego STP-a i przetarganie go na benzynie.

> Witam.

> Mam problem z jazdą na gazie (głównie). Otóż od ok 3 tygodni samochód

> zachowuje się dziwnie. Na luzie obroty szaleją, spadają do

> prawie zera i rosną do ok 2 tys. ale samochód nie gaśnie. To

> samo jest podczas jazdy - odczucie takie jakby na ok 2 sekundy

> nie dochodził do silnika gaz a później wszystko wraca do normy.

> Nie dzieje się to w żadnych szczególnych okolicznościach,

> obojętne czy przyspieszam czy jadę ze stałą prędkością. Byłem z

> tym w ASO na Jagiellońskiej (3 razy :/) i do tej pory wymienili

> mi świece (nie miałem klucza ) + kable i czujnik TPS. Problem

> się zmniejszył ale nadal występuje. Teraz już da się jeździć ale

> jakoś mnie to nie satysfakcjonuje. Dodatkowo wydaje mi się że

> samochód jest jakiś zamulony, zarówno na benzynie jak i na

> gazie, po wciśnięciu mocniej gazu buczy zamiast przyspieszać.

> Instalacja gazowa to Bedini, zakładana w lipcu ubiegłego roku,

> przejechałem na niej niecałe 9 tys. km.

> Liczę na Wasze porady bo zostawiłem już w ASO 180 zł a problem nadal

> jest, choć mniejszy. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Hm, dzięki za odpowiedź, spróbuję. A czy zatkane odmy albo brudny silniczek krokowy może powodować coś podobnego? Przez prawie rok odkąd mam ten samochód nie czyściłem tego, czy robił to poprzedni właściciel - nie mam pojęcia. Podejrzenie pada jeszcze na dziurawy wydech, ale dziura jest od kilku miesięcy a to o czym pisałem pojawiło się niedawno... :/

Pozdrawiam.

Napisano

> Liczę na Wasze porady bo zostawiłem już w ASO 180 zł a problem nadal

> jest, choć mniejszy. Pozdrawiam.

Jeżeli to na gazie, to zapomnij o STP.

1. Sprawdź kod błędu - czy jest, jeżeli tak, to jaki.

2. Reset kompa (jeżeli problem występuje i na benzynie, i na LPG to po resecie sprawdź jak zachowuje się na benzynie najpierw - po resecie nie przełączaj ani na chwilę na LPG).

3. Czyszczenie krokowca

4. Przeczyszczenie styków w czarnej skrzynce w komorze silnika - jak otworzysz maskę to po lewej w rogu.

5. Sprawdź, czy nie bierze gdzieś lewego powietrza (czyli czy dolot jest szczelny, czy nie spadła rura od spodu wchodząca w obudowę filtra powietrza).

6. Wymień filtry LPG, powietrza, paliwa (jeżeli na benzynie jest to samo), świece, kable.

Napisano
  • Autor

1. Brak błędów

2. Reset był - brak poprawy

3. To muszę zrobić

4. To też sprawdzałem - wszystko wygląda ok

5. Wszystkie rurki sprawdzone, podociskane i wszystko ok

6. Filtr gazu zmieniłem, powietrza jest ok, do filtra paliwa nie zaglądałem, zrobię to jak będę miał chwilę, kable + świece wymieniane tydzień temu - od tego zacząłem.

Napisano
  • Autor

Dodatkowa wskazówka - spalanie gazu znacznie wzrosło. Przed tym wszystkim palił ok 10 litrów, teraz wyszło mi ok 14-16 (dokładnie nie wiem, bo nabiłem trochę km na benzynie).

Napisano

> 6. Filtr gazu zmieniłem, powietrza jest ok, do filtra paliwa nie

> zaglądałem, zrobię to jak będę miał chwilę, kable + świece

> wymieniane tydzień temu - od tego zacząłem.

Jakie kupileś przewody WN? Spróbuj zmniejszyć przerwę na świecach.

Napisano
  • Autor

Innego rodzaju pytanie - czy takie zachowanie (przerywanie na gazie i znaczny spadek mocy na benzynie) może być spowodowane zgniecionym katalizatorem i ogólnie średnio sprawnym początkiem wydechu? Katalizatorem posunąłem po dość sporej zaspie lodu wyjeżdżając z parkingu, a jako że jest bez osłon prawdopodobnie zgniótł się. Gdy kupowałem samochód w lipcu katalizator się już delikatnie sypał (odpadły osłony), ale myślałem że zimę przetrwam. I pytanie nr. 2: czy można wstawić zamiast katalizatora ukraiński zamiennik? Nie będą mnie ścigać za spaliny albo coś?

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.