Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta a rejestr zastawów

Featured Replies

Napisano

Cześć

Poczytałem troche w archiwum ale nie znalazłem odpowiedzi na sytuacje z jaką mam do czynienie.

Spłaciłem kredyt w banku, dostałem z banku dokumenty:

- że bank wyraża zgode na wykreślenie pojazdu z Centralnego Rejestru Zastawów

- że bank rezygnuje z cesji ubezpieczenia z racji spłaconego kredytu

- że bank wyraża zgode na wykreślenie pojazdu z centralnego Rejestru Zastawów (i jest info, że pismo wydano w celu przedstawienia w Wydziale Komunikacji)

W dowodzie nie mam żadnego wpisu o banku, jestem tylko ja jako właściciel i druga osoba jako współwłaściciel.

1. Mam kupca na samochod i jeśli nie mam wpisu w dowodzie o zastawie to rozumiem, ze na podstawie umowy k-s on może bez problemu przerejestrować na siebie auto, tak?

2. Kupiec wie, ze auto jest już spłacone, figuruje w rejestrze zastawów ale tylko formalnością (która trwa ponoć miesiąc)jest wykreślenie. Taką informacje chce zawrzeć także w umowie, że zobowiązuje się dostarczyć kupującemu postanowienie sądu o wykreśleniu pojazdu z zastawu w ciągu 45 dni.

Chodzi mi o to, że jeśli kupujący zgadza się na takie warunki to czy Wydział Komunikacji bedzie żądał tego postanowienia sądu do przerejestrowania auta na nowego właściciela? Przypominam, że w dowodzie nie mam wpisu o banku.

Napisano

Dowód rejestracyjny nie jest jedynym miejscem gdzie dokonuje się adnotacji o wpisie zastwa rejestrowego.

Może to być zwykłe przeoczenie urzędniuka o dokanoaniu takiego w pisu w zakładce andotacje.

Kolejne pytanie to, kto występował o wpis do rejestru, czy Ty czy bank. Trzeba się upewnic kiedy bedzie ewentualny wyrok sądu.

A co do dokumentów to to pismo z Banku powinno wystarczyć.

A co do sprzedaży i rejestracji, teoretycznie przy składaniu dokumentów decyzje o ich kompletności czy baraku podejmuje urzędnik i to wcale nie znaczy że ten z sąsiedniego okienka postaąpia tak samo.

Pierwszy etap to czasowa rejestracja i ona może trwac do dwóch miesięcy, jets tylko kwestia wyrażenia zgody na przyjecie tych dokumentów przez pracowenika W-łu Komunikacji.

A przez ten czas petent może dostarczyć wszystkie wymagabne dokunenty do rejetracji ostatecznej.

Tak na marginesie, nie kupować auta z pozwoleniem czasowym, nawet od znajomego.

Napisano

U mnie było też bez problemu, miałem takie same dokumenty na samochodzik i postanowiłem go sprzedać. Przyjechał gość ale miał pewne obawy ( ale samochodzi mu sie podobał) więc umówiłem się z nim na następny dzień pod Wydziałem Komunikacji i razem poszliśmy do okienka. Zapytaliśmy jakie dokumenty są wymagane kobitka zobaczyła wybrała i było OK. Spisaliśmy umowę i gość był zadowolony grinser006.gif

Napisano

Ja kupiłem kiedys auto ze splaconym kredytem i nie miałemproblemu z tym ,mało tego sprzedałem to auto nie wykreslając go z rejestru i nastepny własciciel wykreslał z rejestru smile.gif.

Napisano
  • Autor

Podzwoniłem troche po urzedach i popytałem:

> Dowód rejestracyjny nie jest jedynym miejscem gdzie dokonuje się

> adnotacji o wpisie zastwa rejestrowego.

> Może to być zwykłe przeoczenie urzędniuka o dokanoaniu takiego w pisu

> w zakładce andotacje.

Masz racje, pomimo tego, że nie ma wpisu w dowodzie to mogą mieć gdzieś odnotowane w bazie danych, że jest zastaw i mogą chcieć wpisać do dowodu. Ja nie mialem wpisu bo jak przyszły dokumenty o wpisaniu do rejestru chyba nie chciało mi sie gonić z dowodem do WK zeby zrobili wpis.

> Kolejne pytanie to, kto występował o wpis do rejestru, czy Ty czy

> bank. Trzeba się upewnic kiedy bedzie ewentualny wyrok sądu.

No z pewnością bank, przecież ja nie mam interesu, zeby na moim aucie był zastaw. Wydanie postanowienia sadu trwa ok miesiaca.

> A co do dokumentów to to pismo z Banku powinno wystarczyć.

Oj chyba niekoniecznie, dla WK pismo z banku o zgodzie na wykreślenie z rejestru zastawów nie jest wystarczające do usunięcia wpisu z dowodu, ew bazy danych. Musi chyba być postanowienie sądu.

> A co do sprzedaży i rejestracji, teoretycznie przy składaniu

> dokumentów decyzje o ich kompletności czy baraku podejmuje

> urzędnik i to wcale nie znaczy że ten z sąsiedniego okienka

> postaąpia tak samo.

> Pierwszy etap to czasowa rejestracja i ona może trwac do dwóch

> miesięcy, jets tylko kwestia wyrażenia zgody na przyjecie tych

> dokumentów przez pracowenika W-łu Komunikacji.

Jak mi powiedzieli z tymi dokumentami co mam nowy własciceil może zarejestrować auto na siebie a w najgorszym wypadku bedzie miał wpis w dowodzie tymczasowym o zastawie

> A przez ten czas petent może dostarczyć wszystkie wymagabne dokunenty

> do rejetracji ostatecznej.

A jak sie uda wyrobić z postanowieniem sądu to przy dobrym wietrze zdąże z tym przed wydaniem twardego dowodu.

tak czy inaczej nawet jak już zostanie wydany twardy dowód z wpisem o zastawie to nowy własciciel już zam może go usunąc w WK jak dostanie ode mnie postanowienie sądu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.