Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1,6 automat

Featured Replies

Napisano

Witam. Rozglądam się za uzywanym oplem astra II. Chciałem sie dowiedzieć jak spisuje się ten samochód ze skrzynia automatyczną, bo akurat taki mi sie teraz trafił do obejrzenia a jest chyba ich stosunkowo mało na wtórnym rynku. Należy zwrócić na cos szczególna uwage? Prosiłbym także o jakieś wskazówki dotyczace zakupu używanej AstryII. Z góry dziekuje 20.GIF

Napisano

automaty są ok - szkoda że sam nie mam

nie zamęczysz tak silnika z automatem.

Nie do wściekłej jazdy

w astrze spisuje się dobrze

przełożenia dobrane odpowiednio .

Napisano

do tego to są zdaje się automaty AW - Japońskiej firmy ok.gif

Napisano

Prosiłbym także o jakieś

> wskazówki dotyczace zakupu używanej AstryII. Z góry dziekuje

Jeżdżę automatem ale w F`ce. Posiadam silnik 100 konny, wersja nadwozia hathback i w tym zestawieniu jest naprawdę nieźle. Auto czuje ciężar dopiero jak siedzą w nim 3 ciężkie osoby, ale i przy 5 plus cały bagażnik w Bieszczadach dawało radę. Mam na myśli dynamikę i średnie spalanie. Jeżeli Twoja propozycja to Astra II z silnikiem 75KM, kombi i planujesz ją często pakować na fulla, to wówczas będzie to jeździło mułowato.

Samo użytkowanie automata, pod warunkiem jego dobrego stanu technicznego, jest wielką przyjemnością a (napiszę to po raz kolejny) różnica pomiędzy automatem a manualem jest taka, jak pomiędzy praniem w automacie a praniem ręcznym zlosnik2.gif

Spalanie jest wyższe o około 10% a jeśli się postaramy to różnica będzie mniejsza.

Przy zakupie warto zrobić test i przejechać około 20 km i jak się skrzynia rozgrzeje sprawdzić czy przy zmianie biegów nie czuć szarpnięć. Na zimnym oleju ma prawo szarpać, ale szarpanie na ciepłym oznacza zły stan skrzyni.

Istnieje przekonanie, że automatyczna skrzynia biegów o którą się dba potrafi przeżyć auto.

Polecam też www.automat.pl

Napisano
  • Autor

> Prosiłbym także o jakieś

> Jeżdżę automatem ale w F`ce. Posiadam silnik 100 konny, wersja

> nadwozia hathback i w tym zestawieniu jest naprawdę nieźle. Auto

> czuje ciężar dopiero jak siedzą w nim 3 ciężkie osoby, ale i

> przy 5 plus cały bagażnik w Bieszczadach dawało radę. Mam na

> myśli dynamikę i średnie spalanie. Jeżeli Twoja propozycja to

> Astra II z silnikiem 75KM, kombi i planujesz ją często pakować

> na fulla, to wówczas będzie to jeździło mułowato.

> Samo użytkowanie automata, pod warunkiem jego dobrego stanu

> technicznego, jest wielką przyjemnością a (napiszę to po raz

> kolejny) różnica pomiędzy automatem a manualem jest taka, jak

> pomiędzy praniem w automacie a praniem ręcznym

> Spalanie jest wyższe o około 10% a jeśli się postaramy to różnica

> będzie mniejsza.

> Przy zakupie warto zrobić test i przejechać około 20 km i jak się

> skrzynia rozgrzeje sprawdzić czy przy zmianie biegów nie czuć

> szarpnięć. Na zimnym oleju ma prawo szarpać, ale szarpanie na

> ciepłym oznacza zły stan skrzyni.

> Istnieje przekonanie, że automatyczna skrzynia biegów o którą się dba

> potrafi przeżyć auto.

> Polecam też www.automat.pl

Nie to jest wersja 3 dzrwiowa i bede jezdzil przeważnie sam a maksymalnie pewnie 3 osoby. Rozumiem że warto się zainteresowac smile.gif Dzieki za info bow.gif

Napisano

a jednak manual ma zalety zlosnik.gif stań na kresce z kimś kto ma opanowany ten silnik w manualu - dużych szans nie masz zlosnik.gif

Napisano

> a jednak manual ma zalety stań na kresce z kimś kto ma opanowany ten

> silnik w manualu - dużych szans nie masz

i po co tak stawać na kresce ......................

Napisano

to akurat nie ma znaczenia, chyba że for fun waytogo.gif natomiast przy wyprzedzaniu już ma - starsze automaty muszą się chwilę zastanowić - przy manualu ten problem nie występuje ok.gif

Napisano

> a jednak manual ma zalety stań na kresce z kimś kto ma opanowany ten

> silnik w manualu - dużych szans nie masz

Faktycznie nie mam. Automat to wygoda i komfort, a nie wyścigi.

Napisano

> to akurat nie ma znaczenia, chyba że for fun natomiast przy

> wyprzedzaniu już ma - starsze automaty muszą się chwilę

> zastanowić - przy manualu ten problem nie występuje

Faktycznie ten problem nie występuje. Za to nawet w młodych manualach występuje problem wciskania sprzęgła i ręcznej zmiany. Która operacja zajmuje mniej czasu? waytogo.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Faktycznie ten problem nie występuje. Za to nawet w młodych manualach

> występuje problem wciskania sprzęgła i ręcznej zmiany. Która

> operacja zajmuje mniej czasu?

> Pozdrawiam.

nie będę udowadniał wyższości świąt Bożego narodzenia nad Wielkanocą - wszystko ma swoje wady i zalety - ale... zlosnik.gif jednak dynamiczniejsze są manuale waytogo.gifwink.gif

Napisano

Automaty wcale nie muszą być wolniejsze od manuali jesli wcisnie sie tryb sport smile.gif Wtedy manual może miec problemy na starcie bo automat raczej nie straci przyczepności zlosnik.gif

Napisano

> Automaty wcale nie muszą być wolniejsze od manuali jesli wcisnie sie

> tryb sport

Tryb sport charakteryzuje się zmianą biegów przy wyższych obrotach.

Jeśli chodzi o przyspieszenie do setki to w mojej Astrze nie ma różnicy czy tryb sport jest włączony czy nie. Przy wciśniętym pedale do dechy i tak biegi mnienia w okolicy 6000 obrotów.

I faktycznie mój automat na suchym asfalcie przy gwałtownym ruszaniu przyczepności nie straci bo ma za niskie do tego obroty. Przyspieszanie zaczyna się dopiero jak wejdzie powyżej 3000 a trwa to całą wieczność...

Napisano
  • Autor

Czyli jak zawsze tyle samo + co - smile.gif a mógłbym prosić o powiedzenie mi na co jeszce zwrócic uwage przy zakupie astryII. Są może jakieś miejsca wskazane do obejrzenia?

Napisano

> Czyli jak zawsze tyle samo + co - a mógłbym prosić o powiedzenie mi

> na co jeszce zwrócic uwage przy zakupie astryII. Są może jakieś

> miejsca wskazane do obejrzenia?

Jeśli to twój pierwszy automat, proponuje podjechać do warsztatu który zajmuje się automatami, albo przynajmniej oglądnąć auto z osobą która automatem jeździła bo koszt naprawy automatu jest kilkakrotnie droższy od naprawy manuala (co gorsze w Polsce jest bardzo mało osób które potrafią dobrze naprawić automat)

Przede wszystkim należy sprawdzić:

1 Czy auto ciągnie na zimnym i ciepłym silniku w pozycji D do przodu i R do tyłu bez dodawania gazu

2. Czy poziom oleju w skrzyni jest ok (olej musi być klarowny i nie

śmierdzieć) Poziom oleju w skrzyni sprawdzamy w pozycji P lub N na odpalonym silniku !

3. Trzeba zerknąć na kanale czy skrzynia nie ma wycieków i czy za bardzo sie nie poci

4. Należy też sprawdzić jak auto zmienia biegi podczas jazdy w gore i w dół nie powinno być żadnych szarpnięć ani ślizgania podczas zmiany biegów

to takie podstawowe rzeczy o których warto wiedzieć. Co do samej skrzyni bardzo udana konstrukcja jeśli się o nią dba (pilnuję wymian i poziomu oleju) skrzynia praktycznie bezawaryjna

Jakyś miał jakieś pytania to wal postaram się pomóc

Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania automatu

Napisano

> nie będę udowadniał wyższości świąt Bożego narodzenia nad Wielkanocą

> - wszystko ma swoje wady i zalety - ale... jednak

> dynamiczniejsze są manuale

Jeździłeś automatem ze skrzynią DSG ?

coś mi sie wydaje że nie, jeśli będziesz miał okazje spróbuj.

wtedy będziesz mógł coś powiedzieć o dynamice automatu:)

Napisano

W manualu jak na światłach chcie ostro ruszyć tak 3000obr jak jest troche mokro zawsze straci przyczepność zlosnik.gif

Napisano

> różnica pomiędzy automatem a manualem jest taka, jak

> pomiędzy praniem w automacie a praniem ręcznym

Świetnie powiedzane, podpisuję się czterema kończynami !:) W Stanach dawno poznali sie na automatach, Europa musi do tego dojrzeć.

Jeżdżę automatem rok i każdego dnia chwalę twórcę tej skrzyni biegów. Autko moje moc ma wystarczającą (patrz stopka) - komfort jazdy jest o niebo lepszy niż na manualu. Jak na razie stoimy rodzinnie wszyscy na stanowisku nie kupowania więcej auta ze zwykła skrzynią biegów. Dam znać za jakies 10 lat:) czy coś się zmieniło 893goodvibes.gif

Jesli chodzi o informacje: to www.automat.pl nauczył mnie prawidowego użytkowania skrzyni i nie tylko, polecam.

pozdr

uko

Napisano

Posiadałem Asterkę z tym silnikiem w automacie, poezja! ! ! Teraz kupowałem nową z salonu i sciana.gif samochód z automatyczną skrzynią biegów był droższy o 7000 zł buu.gif Ale astra 1.8 16V to kompletny odjazd, z klimą, elektryką, obniżonym zawieszeniem..... itp, itd...Jak kupisz automat to zawsze będziesz chciał jeździć automatem!!!

Napisano

jakbyś doczytał pisałem o starszych automatach wink.gif

Napisano

bo trzeba wyczuć auto i ruszyć na granicy poślizgu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.