Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat B5 - kable, cewka?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję porady. Passat B5 1.8 125 KM ('98 r.) po odpaleniu czasem przerywa (wyłącznie na zimnym silniku). Na benzynie objawia się to najczęściej (ale generalnie jakiekolwiek objawy na benzynie nie są regułą) zafalowaniem obrotów (parę razy w ciągu +/- 2 miesięcy zdarzyło mu się zgasnąć od razu po odpaleniu), a czasami w trakcie jazdy odczuwa się nierówną pracę silnika (coś jakby jazda po niewielkich garbach na jezdni). Po rozgrzaniu objawy ustępują.

Na gazie sytuacja jest bardziej uciążliwa - w tej chwili na LPG przełączam dopiero kiedy temperatura silnika osiągnie 90 st, a i tak szarpnięcia są na porządku dziennym.

Podobny kłopot miałem rok temu - wtedy (jeszcze we wcześniejszym, mniej uciążliwym stadium) pojechałem do gazownika i, za jego radą, wyminiłem świece i przewody WN. jedno i drugie NGK, jedno i drugie miało być bardziej trwałe niż standard.

Minął rok i znowu jest kibel. Problem w tym, że przez ten rok przejechałem tylko ~7 - 8 kkm...

Niedawno byłem u mechanika, który stwierdził, że pęknięta jest obudowa cewki i to przez nią są problemy z szarpaniem. Możliwe, że lekkie pęknięcia na obudowe powodują takie zamieszanie?

Wygląda na to, że rzecz jest jakoś skorelowana z pogodą, tzn. drugi raz kłopoty zaczynają się późną jesienią / zimą, a objawy najpierw odczuwalne są na gazie, potem również na benzynie.

Jakieś pomysły? Będę wdzięczny za cokolwiek. Tym bardziej, że cewka do Passata kosztuje ok. 1200 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.