Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos do Daewoo Nubiry II 2.0 - sens ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Nubiry Ii Kombii 2.0. z 2000r.

Samochód miał zainstalowaną w ASO w 2000r. inst. gazową.

Instalacja jest zapewne prymitywna I gen (Elpigaz a reduktor Emmegaz).

Samochód na razie jest rzadko wykorzystywany , bo mamy jeszze Seicento 1.1 smile.gif

Miałem jednak już dwa razy podczas jazdy dziwne "przeboje" smile.gif

Wczoraj musiałem gdzies samochodem pojechać. Pogoda paskudna , cały dzień lało , wilgotność straszna.

Siadam , uruchamiam samochód , przejeżdzam z 30m , przełączam na gaz , jadę z kilkadziesiąt metrów , zwalniam i świeca się wszystkie kontrolki na pulpicie , daje gwałtowanie gazu samochód naszczeście nie gasnie , ale przełącza się na bezyne , wtedy ja znów daje gazu i przełącza się na gaz i znów jade i znów podobna sytuacja. Po przejechaniu 2-3 km wszystko było już ok , czyli po przychamowaniu nie gasł na gazie ...

W SC mam dośc nową instalcje LPG II gen Tomasetto i tam takich problemów nie ma ...

Byc moze Nubirka a raczej instalcja musię sie mocniej rozgrzac niż w SC , nie wiem tego ale tak wygląda ...

Bo pamiętam jak były mrozy to SC jak za szybko przełączyłem na gaz tez gasł ...

Dobra ale wracając do tematu ...

Jako że instalacja jest dośc stara (2000r) i prymitywna i niedługo zacznie sie sypać pomyślalem aby ją zmodernizować (za jakiś czas).

Znajomy powiedział mi że do takiego silnika 2.0 warto pomyśleć o BLOSie. Podobno dzięki niemu spada mocno spalanie LPG i jest zbliżone do tego jakie jest w sekwencji , a moc wzrasta w porównaniu do instalacji I i II gen ...

Jednak dla mnie to zbyt cudowne aby było prawdziwe ...

ja jeżdząc będe starał się nie przekraczać 2000-2500obr i stosować jak najwyższe biegi , aby spalanie było najmniejsze ...

Jazda sportowa i ściganie mnie nie interesuje ...

Przy przy takim silniku i przy takim stylu jazdy montaż BLOSa coś da ?

Do montażu BLOSa napewno będzie wymagane także wymiana reduktora (bo ten stary). Czy może jednak w przyszłości wymienić tylko reduktor i dołożyć komputer ?

U mnie w samochodzie podczas hamowania albo przy niskich obrotach świeci się kontrolka silnika ...

Chociaz jak przez te 6 lat nic się nie stało , to może ta świecąca kontrolka nic tak złego nie znaczy wink.gif

Poza komfortem psychicznym smile.gif

Czy znacie kogoś w Toruniu co się dobrze zna na Blosie ? Ile by mógł kosztować wogóle montaż BLOSa w takiej Nubirze II 2.0 ? a ile montaż komputera ?

Tylko czy montaż komputera coś da ? Zmiejszy spalanie czy co ?

Dzieki !!!

Napisano

ja mam w nubie 1.6 blosa i jest ok tylko nie wiem czy się opłaca teraz zakładać blosa.

koszty blosa:

blos około 350zł, nowy "mocny" reduktor do niego około 350zł no i montaż tego,zestrojenie (a mało który nawet wie co to BLOS nie mówiąc o już o regulacji) u jakiegoś gazownika nie wiem ile ale trzeba liczyć sumę około min. 800zł.

jak poszukasz dobrze na allegro to są komplety sekwencji od 1100zł, kwestia tylko co jest w cenie więc dokładnie czytać albo dzwonić i się dopytywać.

np. w zestawie za 1100zł może być tylko komplet instalacji bez butli (ale ta akurat ci nie potrzebna) ale z montażem.

może być komplet bez montażu, itd. itd...

ogólnie można trafić sekwencję z montażem za około 1100-2000zł a skoro Ty już masz jakąś instalkę to na pewno jakieś koszty ci odejdą.

tak czy siak lepiej dołożyć parę złotych i zamiast BLOS-a włożyć wtrysk.

Napisano
  • Autor

> ja mam w nubie 1.6 blosa i jest ok tylko nie wiem czy się opłaca

> teraz zakładać blosa.

> koszty blosa:

> blos około 350zł, nowy "mocny" reduktor do niego około 350zł no i

> montaż tego,zestrojenie (a mało który nawet wie co to BLOS nie

> mówiąc o już o regulacji) u jakiegoś gazownika nie wiem ile ale

> trzeba liczyć sumę około min. 800zł.

> jak poszukasz dobrze na allegro to są komplety sekwencji od 1100zł,

> kwestia tylko co jest w cenie więc dokładnie czytać albo dzwonić

> i się dopytywać.

> np. w zestawie za 1100zł może być tylko komplet instalacji bez butli

> (ale ta akurat ci nie potrzebna) ale z montażem.

> może być komplet bez montażu, itd. itd...

> ogólnie można trafić sekwencję z montażem za około 1100-2000zł a

> skoro Ty już masz jakąś instalkę to na pewno jakieś koszty ci

> odejdą.

> tak czy siak lepiej dołożyć parę złotych i zamiast BLOS-a włożyć

> wtrysk.

:-(

Szkoda ...

Znajomy (mimo że nie ma) tak zachwalał BLOS a tutaj wynika z tego że jednak taki cudowny nie jest frown.gif

Raczej zależy mi na minimalnych kosztach , za 3 lata i tak będe musiał wymienić butlę bo homologacja się kończy ...

A może zamiast o Blosie "zmodernizować" instalację z z I generacji (bo zapewne taka jest) zrobić II ? (czyli dołożyć komputer) ?

Ale czy to coś wpłynie na spalanie lub usunie w/w problemy ?

Bo jesli od 2000r kontrolka silnika się czasami zapala i przez ten czas nic się nie stało , to chyba kupowanie komputera tylko po to aby ona czasami się nie zapalała jest mało sensowne ?

A czy do BLOSa zawsze trzeba kupować nowy reduktor ?

Mam jakis reduktor Emmegas ML94EP

Napisano

> :-(

> Szkoda ...

> Znajomy (mimo że nie ma) tak zachwalał BLOS a tutaj wynika z tego że

> jednak taki cudowny nie jest

> Raczej zależy mi na minimalnych kosztach , za 3 lata i tak będe

> musiał wymienić butlę bo homologacja się kończy ...

> A może zamiast o Blosie "zmodernizować" instalację z z I generacji

> (bo zapewne taka jest) zrobić II ? (czyli dołożyć komputer) ?

> Ale czy to coś wpłynie na spalanie lub usunie w/w problemy ?

> Bo jesli od 2000r kontrolka silnika się czasami zapala i przez ten

> czas nic się nie stało , to chyba kupowanie komputera tylko po

> to aby ona czasami się nie zapalała jest mało sensowne ?

> A czy do BLOSa zawsze trzeba kupować nowy reduktor ?

> Mam jakis reduktor Emmegas ML94EP

blos nie jest zły ale czasami gazownicy nie wiedzą co to jest, nawet autoryzowany zakład BRC nie wiedział o czy mówię a jak opowiedziałem jak to działa to mi powiedzieli że to nie ma prawa jeździć... crazy.gif

w przypadku blosa ważnym elementem jest duży parownik bo jak będzie za mały to może się okazać że będą problemy z wyregulowaniem mieszanki na wyższych obrotach.

ja zakładałem instalkę w czerwcu 06r. i zapłacilem 1,5tyś zł. miesiąc wcześniej miałbym to samo za 1,3tyś.zł

a wtedy wszystkie wtryskowe były sporo powyżej 2tyś.

gdybym zakładał dziś to na pewno dołożyłbym te parę złotych i założył wtryskową.

tak więc musisz podejchać do gazownika niech ci obliczy co i ile będzie kosztować i wtedy podejmij decyzję co robić.

skoro masz do wymiany butlę za trzy lata to może od razu założyć komplet i już.

Napisano

> A może zamiast o Blosie "zmodernizować" instalację z z I generacji (bo zapewne taka jest)

Sprawdziłeś to czy tylko tak pleciesz? Wtrysk i instalka I generacji? To chyba jakieś brednie? Na 99% masz komputer sterujący, być może jakiś prosty ale jest, coś musi emulować wtryski, lambdę i sterować krokowcem. No chyba, że jego też nie masz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.