Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Którędy kable do aku?

Featured Replies

Napisano

Hej

Postanowilem zamontowac radio w Uniaku i mam problem. Szukalem, szukalem i nie znalazłem miejsca w komorze silnika gdzie mógłbym poprowadzić kable do kabiny.

Może pomożecie? Jakieś fotki mile widziane smile.gif

Napisano
  • Autor

> A nie łatwiej podłaczyc pod gniazdo zapalniczki?

Moze i latwiej ale nie chce zadnych zaklocen a czytalem ze takie moga wystepowac.

A jesli juz mam podlaczyc pod zapalniczke, to w jaki sposob? Ktore kable do czego podlaczyc? (dodam ze nie rozbieralem zapalniczki wiec w tym temacie jestem calkowicie zielony smile.gif

Napisano

witay 20.GIF

a jaki silnik masz w uno ??

jak jeden zero albo osiem dziewięć dziewięć to masz pełno niewykorzystanych otworów między komorą silnika a kabiną. Czasami wystarczy naciąć lekko uszczelkę jakąś (tak u siebie zrobiłem) i kable wcisnąć.

Napisano
  • Autor

> witay

> a jaki silnik masz w uno ??

Wlasnie 899

Fakt ze juz ciemno bylo wiec swiecilem latarka zeby.GIF ale zadnych uszczelek mozliwych nie widzialem, to znaczy byla jedna od linki gazu ale tamtedy to chyba nie dam rady wink.gif. W ktorym miejscu najlatwiej sie przebic?

Napisano

ja się przebiłem gdzieś tutaj.

dokładnie nie powiem teraz, bo nie chce mi się wychodzić pod blok aby to sprawdzić wink.gif

278514409-silniker.jpg

post-39041-14352479728795_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> ja się przebiłem gdzieś tutaj.

> dokładnie nie powiem teraz, bo nie chce mi się wychodzić pod blok

No gdzies tam ida przewody chyba od spryskiwacza i od czegos jeszcze. A silnik wyglada zupelnie inaczej, bo Ty widze masz full wypas wersje smile.gif

Napisano

> No gdzies tam ida przewody chyba od spryskiwacza i od czegos jeszcze.

któraś z dziur idzie do kabiny wink.gif

jutro jak coś wieczorem mogę fotę zrobić gdzie dokładnie są.

> A silnik wyglada zupelnie inaczej, bo Ty widze masz full wypas wersje

e tam nie ful wypas, to zwykłe 1.4 do fulla brakuje świstaka wink.gif

Napisano
  • Autor

> e tam nie ful wypas, to zwykłe 1.4 do fulla brakuje świstaka

Przy silniku od kosiarki jaki u mnie zamontowano (mam nadzieje ze juz niedlugo zeby.GIF) to jednak full wypas zeby.GIF

Napisano

> Przy silniku od kosiarki jaki u mnie zamontowano (mam nadzieje ze juz

> niedlugo ) to jednak full wypas

Glaca, Krisstof pierwszy raz nie ja to powiedziałem zlosnik.gif

Napisano

> Hej

> Postanowilem zamontowac radio w Uniaku i mam problem. Szukalem,

> szukalem i nie znalazłem miejsca w komorze silnika gdzie mógłbym

> poprowadzić kable do kabiny.

> Może pomożecie? Jakieś fotki mile widziane

Mysle ze spokojnie mozna przecisnac przewody prze przelotke linki predkosciomierza - tam powinno byc kilka niewykorzystanych/zaslepionych przelotek - tak przynajmniej jest w 1.4, ale u ciebie powinno tez tak byc.

Napisano

Zgodze się z moim przedmówca że można przecisnąć kabel przez tą samą przelotkę co linka prędkościomierza to chyba jedno z prostszych rozwiązań i kabel po stronie wnętrza od razu wyjdzie.

Kiedyś wkładałem przez inna przelotkę dodatkowy kabel i musiałem odginac wyciszenie itp - więcej problemów

Napisano

> Zgodze się z moim przedmówca że można przecisnąć kabel przez tą samą

> przelotkę co linka prędkościomierza to chyba jedno z prostszych

> rozwiązań i kabel po stronie wnętrza od razu wyjdzie.

Ja zrobilem tak samo a kabel konkretny po 3mm przekroju czy nawet 5. NAcialem przelotke od linki i wsadzilem kabel.

Jest Git smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zrobilem tak samo a kabel konkretny po 3mm przekroju czy nawet 5.

Gdzie dokladnie jest ta linka?

Napisano

> Gdzie dokladnie jest ta linka?

Z kabiny wychodzi w okolicach pompy hamulcowej, zreszta linka wychodzi ze skrzyni biegow - wiec latwo znalezc.

Widze ze tez radio zakladasz - jakie?

Napisano
  • Autor

> Widze ze tez radio zakladasz - jakie?

Zaden full wypas, ale do Uno (zwlaszcza ze samochod pewnie niedlugo bede zmieniac) nic specjalnego zakladac nie chcialem. A radio to takie (prosze nie mylic z redstarem): http://www.roadstar.com/newsite/index.ph...d&id_fam=55

Ma przede wszystkim grac, i nie ma byc mi go szkoda jesli ktos sie na nie bedzie chcial polasic.

A Ty jakie montujesz? Glosniki zakladasz w fabrycznych miejscach czy w drzwiach?

Napisano

To widze ze ja tylko poszedlem na latwizne i wiertarka wywiercielm dziurke w miejscu ktore najbardziej mi odpowiadalo i tamtedy pociagnalem kabel biglaugh.gif

Napisano

> Zaden full wypas, ale do Uno (zwlaszcza ze samochod pewnie niedlugo

> bede zmieniac) nic specjalnego zakladac nie chcialem. A radio to

> takie (prosze nie mylic z redstarem):

> http://www.roadstar.com/newsite/index.ph...d&id_fam=55

> Ma przede wszystkim grac, i nie ma byc mi go szkoda jesli ktos sie na

> nie bedzie chcial polasic.

> A Ty jakie montujesz? Glosniki zakladasz w fabrycznych miejscach czy

> w drzwiach?

Ja juz mam zamontowane: JVC KD-G322 + 4 glosniczki 10cm w fabrycznych miejscach (chwilowy brak kasy) + sub na STX GDN 30-300-4 AP napedzany wzmakiem CarPower HPB-602. Radio i wzmak zasilane bezpośrenio z aku, masa do radia z mocowania kanalu srodkowego (zaraz za wajcha), a masa wzmaka z masy lewych tylnych swiateł. Zadnych gwizdów, swistów itp. Nawet filtra na zasilanie nie dalem, ani separatora masy miedzy radiem a wzmakiem - chociaz na wszelki wypadek taki zakupilem.

Napisano
  • Autor

> 4 glosniczki 10cm w fabrycznych

No ja tez mam taki zamiar - audiofilem zadnym nie jestem wiec ma mi cos tylko grac i umilac droge do pracy smile.gif

Powiedz, czy dawales jakies podkladki dystansowe pod te glosniki? Bo ja wczoraj wlozylem jeden na probe i chyba musze go troche podniesc.

Napisano

> No ja tez mam taki zamiar - audiofilem zadnym nie jestem wiec ma mi

> cos tylko grac i umilac droge do pracy

> Powiedz, czy dawales jakies podkladki dystansowe pod te glosniki? Bo

> ja wczoraj wlozylem jeden na probe i chyba musze go troche

> podniesc.

Nie, nic nie dokladalem, ale moze powinienem, bo powyzej 60% zakresu glosnosci chba zaczynaja "pierdziec" - znaczy membrana zaczyna sie odbijac od plastikow. A moze to ten stos plyt w schowku tak trzeszczy... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> glosnosci chba zaczynaja "pierdziec" - znaczy membrana zaczyna

> sie odbijac od plastikow.

A jak zamontowales to mebrana nie dotyka tego plastiku? Bo u mnie dotyka, a chyba tak nie powinno byc? smile.gif

No ale zobaczymy jak bedzie grac, ja i tak mam gumowe ucho zeby.GIF

Napisano

> No ja tez mam taki zamiar - audiofilem zadnym nie jestem wiec ma mi

> cos tylko grac i umilac droge do pracy

> Powiedz, czy dawales jakies podkladki dystansowe pod te glosniki? Bo

> ja wczoraj wlozylem jeden na probe i chyba musze go troche

> podniesc.

Skombinuj kawałek drutu sztywnego . Przepuśc przez przelotke i od strony kabiny wymacaj ten drut. Tylko ostrożnie. Najlepiej poproś druga osobę o pomoc. Potem to już pikuś. Sprawdź szczelność tego miejsca.

Drut to idealna sprawa do przeciągnięcia różnych kabli np od anteny przez słupek

Ja puściłem w miejscu zbliżonym do tego, które na fotce pokazał Przemas, ale nieco wyżej. Tam jest taki jakby daszek o ile pamiętam, więc woda nie podciekała

Napisano

> A jak zamontowales to mebrana nie dotyka tego plastiku? Bo u mnie

> dotyka, a chyba tak nie powinno byc?

> No ale zobaczymy jak bedzie grac, ja i tak mam gumowe ucho

No niby nie dotykaly, ale kto wie jakie maja wychyly - moze maja duze zeby wogole bylo je slychac?. Toc to zwykle grajki za 14 zeta Alpharda ETP-103 czy jakos tak. Chociaz z drugiej strony po zalozeniu suba basy ustawilem na pozycji neutralnej. Mysle ze raczej to te plyty - sub daje rade wink.gif

Napisano

Witam.

Nic nie napisałeś o roczniku. Ja też mam 899, z 2000r. Seryjnie to UNO wyposażane jest w kostkę zasilającą do radia. Znajduje się w okolicach za konsolą owinięta gąbką.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Nic nie napisałeś o roczniku. Ja też mam 899, z 2000r. Seryjnie to

> UNO wyposażane jest w kostkę zasilającą do radia. Znajduje się w

Rocznik 1999, ale w seryjne zasilanie radia tez nie chcialem sie wpinac - czytalem na ten temat wiele zlego smile.gif

Napisano
  • Autor

> Hej

> Postanowilem zamontowac radio w Uniaku i mam problem. Szukalem,

No wiec sukces - dziekuje wszystkim za rady zwlaszcza za przebijanie sie przez linke predkosciomierza. Wprawdzie tamtedy w koncu kabli nie puscilem, ale obok znalazlem zaslepke i po jej wyjeciu okazalo sie ze jest przepiekny otwor do samej kabiny smile.gif Wiec w zaslepce zrobilem dziure i przez zaslepke i ten otwor poprowadzilem kable.

Podlaczylem na razie tylko dwa glosniki z przodu bo juz z tylem nie chcialo mi sie bawic, ale i tak wszystko gra bardzo przyzwoicie - na moje ucho to wprost idealnie.

Wiec dzis pierwsza podroz do pracy byla umilona przyjemna muzyczka smile.gif Jeszcze tylko dolozyc musze tylne glosniczki i antene.

Wlasnie, co do anteny - wiem ze instalacja antenowa jest. W takim wypadku wystarczy zamontowac sam "maszt" i polaczyc go z istniejaca instalacja? Kabel antenowy idzie az po sam dach?

Napisano

Przynajmniej powinien... Jak jestes w wa-wie to sluze pomoca wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej powinien... Jak jestes w wa-wie to sluze pomoca

Tak, jestem w Wawie, a w czym chcesz mi pomoc? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak, jestem w Wawie, a w czym chcesz mi pomoc?

Np w 20.GIF po montazu zlosnik.gif

Napisano

Witam.

Jeżdżę od 2000r. i nie miałem z seryjnym podłączeniem żadnego kłopotu. Zamiast kombinować mogłeś po prostu spróbować. O ile nie masz zamiaru podłączać jakiegoś wzmacniacza to nie widzę konieczności ciągnięcia dodatkowych kabli (seryjnie przynajmniej masz wstawiony bezpiecznik w obwód). Moim zdaniem - po pierwsze: nie wyważać otwartych drzwi.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam.

> masz wstawiony bezpiecznik w obwód). Moim zdaniem - po pierwsze:

Wzmacniacza oczywiscie nie mam zamiaru montowac, ale wolalem jednak kable do aku co wydawalo mi sie najlepszym rozwiazaniem.

Bezpiecznik tak czy inaczej mam zamontowany dodatkowo - nie jestem na tyle szalony aby o tym nie pamietac smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.